USLOVI ZA TEHNIČKU ORGANIZACIJU TAKMIČENJA

Izvod iz Takmičarskog pravilnika KFS

 

Logo KFS cirU cilju podizanja kvaliteta organizacije takmičenja od 01.01.2017. insistiraće se na striktom ponašanju u slkadu sa normativnim aktima Karate federacije Srbije i Zakonom o sportu.

 

Vezano za član 7. Takmičarskog pravilnika KFS, koji se odnosi na organizaciju i održavanje svih takmičenja izvan redovnog sistema takmičenja, donose se posebne Propozicije koje usvaja Takmičarska komisija KFS, a koje ne mogu biti u suprotnosti sa odredbama ovog Pravilnika. Obaveza je organizatora da blagovremeno dostavi propozicije na usvajanje i to obavezno pre distribucije. Takođe organizator na svojim pozivnim dokumentima ne može stavljati logoe KFS, KFB, EKF ili WKF bez dobijene saglasnosti od strane KFS.

 

Vezano za član 30. Takmičarskog pravilnika KFS na pozivnim turnirima organizator je u obavezi da u propozicijama takmičenja navede težinske kategorije koje su predviđene za prvenstva i kupove a na samom takmičenju, u zavisnosti od broja prijavljenih takmičara u težinskim kategorijama, može da izvrši i spajanje pojedinih težinskih kategorija isključivo uz dobijenu saglasnost delegata takmičenja.

 

Vezano za član 33. Takmičarskog pravilnika KFS sva lica koja su u zoni borilišta i oko borilišta u obavezi su da nose vidljivo istaknute akreditacije sa ispunjenim podacima, zalepljenom i overenom fotografijom, overene od strane nadležnog registracionog organa i potpisane od strane ovlašćenog lica.

 

Vezano za član 38. Takmičarskog pravilnika KFS svi takmičari, vođe ekipa, treneri, sudije i druga zvanična lica obavezni su da se pridržavaju satnice takmičenja i nikakvi interni dogovori organizatora i drugih lica po pitanju satnice se neće tolerisati.

 

Prema članu 39. Takmičarskog pravilnika KFS za prijavu i nastup takmičara obavezno je posedovanje akreditacionog kartona, važeće polise osiguranja i važećeg lekarskog pregleda ne starijeg od 6 meseci bez mogućnosti davanja i potpisivanja vanrednih izjava ili dokazivanja postojanja domumenata slanjem preko mobilnih telefona ili interneta. U slučaju neposedovanja ili nepotpunosti dokumenata takmičarima i zvaničnim licima neće se dozvoliti učešće na takmičenju.

 

Na prvenstvima i kupovima regiona svi takmičari moraju imati lekarski pregled i polisu osiguranja koji će važiti i za prvenstva i kupove Srbije.

 

Organizator takmičenja je u obavezi da obavesti strane ekipe da moraju posedovati i dati na uvid delegatu takmičenja dokaz da su članovi organizacije koja je u sklopu WKF, važeće lekarske pregledese i važeće polise osiguranja.

 

Po pitanju organizacije takmičenja, a prema članu 43. Takmičarskog pravilnika KFS organizator je obavezan da: (1) obezbedi odgovarajući objekat sa najmanje tri tatamija, sa odvojenim prostorom za publiku sa najmanje 500 sedišta i sa potrebnim higijenskim uslovima za takmičenje. (2) izvrši prijavu javnog skupa MUP-u i to dokumentuje delegatu takmičenja; (3) obezbedi dovoljan broj izvršioca redarske službe, (4) na vidnom mestu treba da postaviti državnu zastavu, (5) obezbedi zdravstvenu službu i potreban broj dežurnih licenciranih lekara sa neophodnom medicinskom opremom za sve vreme takmičenja (minimum jednog lekara na tri borilišta), (6) obezbedi potrebna tehnička pomagala i druge opreme – štoperice, zapisnike, zastavice za sudije, stolove i stolice za sva tehnička lica, službena lica kao i drugo prema potrebi; (7) obezbedi poseban sto za zvanična lica KFS: presednika, podpredsednika, direktora, članove UO KFS, selektore i dr.; (8) obezbedi posebna mesta za menadžere i goste takmičenja i (10) obezbedi službu transporta za povređene takmičare.

 

Vezano za član 46. Takmičarskog pravilnika KFS tehnički organizator obezbeđuje prostoriju za merenje takmičara u težinskim kategorijama, odnosno prostoriju za obavljanje pregleda dokumenata i žrebanje takmičara i pribor neophodan za merenje. Merenje i pregled dokumenata se ne može vršiti u dvorani na parketu ili za centralnim stolom.

 

Shodno članu 49. Takmičarskog pravilnika KFS ako domaćin takmičenja nije udovoljio zahtevima normativnih akata KFS ili zakasnio sa početkom takmičenja, a gostujuće ekipe su prisutne, ili prema mišljenju Delegata za uspešno sprovođenje takmičenja postoje izvesni drugi propusti koji mogu dovesti do materijalne povrede pravila, Delegat može odrediti maksimalno vreme od 30 minuta za koje je domaćin takmičenja dužan da sve dovede u red. Ako ni posle ovog vremena takmičenje ne može da počne, takmičenje se odlaže na teret domaćina, pri čemu je domaćin obavezan da nadoknadi sve materijalne troškove ekipa i službenih lica za ovo takmičenje.

Pored borilišta na parketu mogu da se nalaze samo treneri u sportskoj opremi sa vidno istaknutom važećom akreditacijom.

Trener koji prati takmičara u nastupu ne može sa sobom nositi torbe, rančeve i ostalo.

Sva ostala službena lica koji nisu rukovodstvo takmičenja, članovi Upravnog odbora, članovi stručnih komisija, menadžeri i gosti moraju se nalaziti na posebno obezbeđenim mestima i moraju imati vidno istaknute važeće akreditacije.

 

Za centralni stolom mogu se nalaziti samo: (1) komesar takmičenja, (2) delegat takmičenja, (3) tehnički rukovodilac takmičenja, (4) vrhovni sudija, (5) spiker i po potrebi IT podrška.

Centralnom stolu mogu da pristupe isključivo treneri ili vođe ekipa dok je takmičarima i ostalim licima nije dozvoljen pristup centralnom stolu.

Stolu za zvanična lica KFS: presednika, podpredsednika, direktora, članove UO KFS, selektore bez poziva niko ne može prilaziti.

 

Za zapisničkim stolovima na borilištima mogu se nalaziti samo: (1) šef borilišta, (2) vrhovni sudija, (3) sudije sa tog borilišta, (4) zapisničar i (5) merilac vremena.

Zapisničkim stolovima na borilištima ne može niko da priđe bez poziva šefa borilišta.

 

Pored stolova za lekare mogu se nalaziti samo lica kojima se pruža medicinska pomoć.

 

Takmičari, treneri i sudije moraju da imaju opremu u skladu sa pravilima borenja i suđenja WKF.

 

Tehnički organizator je dužan da obezbedi vagu za kontrolno merenje takmičara najkasnije jedan sat pre početka vaganja.

 

Žalbe podnose isključivo vođa ekipe ili trener u pisanoj formi i predaje ih Delegatu takmičenja. Žalba se podnosi uz uplatu takse u visini takse Vrhovnog sudije.

Privatni snimci neće se uzimati u obzir kao dokaz uz žalbu. Jedino ako je na takmičenju postavljen službeni sistem sa video zapisom primenjivaće se pravila za tu vrstu žalbi.

 

Delegat takmičenja se stara o sprovođenju svih odredbi ovog Pravilnika na takmičenju za koje je određen kao Delegat. U slučaju da organizacija takmičenja i ostali elementi ne zadovoljavaju odredbe ovog Pravilnika, Delegat takmičenja je ovlašćen da takmičenje prekine ili zabrani njegovo održavanje, a protiv odgovornih lica i organizacije podnese disciplinsku prijavu.

Delegat vrši pregled dokumenata za sve takmičare i ovlašćen je da iz takmičenja isključi sve takmičare koji ne ispunjavaju uslove ovog Pravilnika u pogledu težine, nedostatka ili netačnosti dokumenata i slično.

 

Takmičari, klubovi i sva službena lica koja svojim ponašanjem i postupcima ometaju normalno odvijanje takmičenja biće suspendovani od strane Delegata.

Delegat KFS je dužan da od svakog prekršioca na samom takmičenju zahteva davanje pisane izjave o učinjenom prekršaju.

Organizator takmičenja je na osnovu Zakona o sportu (član 157.) obavezan da:

 

Organizator sportske priredbe obavezan je da:

1)       osigura nesmetano i bezbedno održavanje takmičenja;

2)       preduzme mere koje omogućavaju predupređenje rizika nastanka štete za sportiste, gledaoce i druge učesnike sportske priredbe i treća lica (upozorenja, isticanje zabrana, davanje obaveštenja i uputstava i sl.), kao i mere kojima se na povećane rizike utiče (bezbednost sportskog objekta, ispravnost i adekvatnost instalirane i druge opreme, obezbeđenje hitne medicinske pomoći, odvijanje takmičenja u skladu sa propozicijama i dr.);

3)       preduzme potrebne bezbednosne mere za sprečavanje nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama i mere za sprečavanje drugih negativnih pojava u sportu, u skladu sa zakonom i sportskim pravilima;

4)       prijavi održavanje sportske priredbe u skladu sa propisima kojima se uređuje javno okupljanje građana.

Organizator sportske priredbe, odnosno službeno lice KFS dužno je da, u skladu sa zakonom, ne dozvoli početak sportske priredbe, odnosno da je prekine trajno ili privremeno ili da naloži održavanje sportske priredbe bez prisustva gledalaca, u potpunosti ili delimično

 

Organizator takmičenja je obavezan da obezbedi da u prostor na kome se održava takmičenje mogu da pristupe isključivo takmičari sa akreditacijama i u sportskoj opremi, treneri i vođe ekipa sa akreditacijama i u sportskoj opremi, sudije i druga službena lica sa akreditacijama.

U zoni na parketu izvan ograđenog prostora nije predviđeno konzumiranje hrane, igranje, ležanje po podu i slično.

 

U ograđeni prostor mogu da uđu samo prozvani takmičari i treneri.

 

Na parket sportske hale sva lica, takmičari, sudije, treneri, službena lica, menadžeri i gosti mogu ući samo kroz predviđene ulaze ili prolaze. Svako uskakanje bilo koga sa tribina je zabranjeno.

 

Treneri za vreme takmičenja ne mogu ulaziti ili prolaziti kroz ograđeni prostor i niko za vreme takmičenja ne može stajati na sredini ograđenog prostora. U slučaju potrebe službena lica KFS mogu biti unutra ograđenog prostora ali isključivo uz ogradu.