Karate federacija Srbije (KFS) je nacionalni granski karate savez, priznat od Ministarstva za omladinu i sport Republike Srbije, Olimpijskog komiteta Srbije i Sportskog saveza Srbije, preko koga se ostvaruju nacionalni interesi u karate sportu, i preko koga se vrši predstavljanje srpskog karate sporta na međunarodnoj sceni.

KFS je nasledio višedecenijsku tradiciju karatea na prostoru Socijalističke federativne republike Jugoslavije, Savezne republike Jugoslavije i Državne zajednice Srbije i Crne Gore.

Integrišući pozitivno iskustvo i uspešnu tradiciju prethodnih generacija, KFS je jedan od najmasovnijih i najuspešnijih granskih saveza u Srbiji u čijem sastavu se nalazi preko 400 klubova sa više od 30 000 vežbača.

 

Organizacija sporta u svetskim okvirima i pozicija karatea (po standardima IOC)

Međunarodni Olimpijski komitet (IOC) predstavlja najveću i najorganizovaniju svetsku sportsku organizaciju. Oformljena na principu Olimpizma uspela je da opstane do danas, sa ciljem da spoji tradicionalno i novo. IOC aktivno radi na modernizaciji Olimpijskog pokreta i reviziji olimpijskog programa. Ovo je izuzetna prilika da karate konačno postane član olimpijske porodice.

U IOC-u karate sport predstavlja isključivo Svetska karate federacija (WKF), koja se nalazi u kompletnoj organizacionoj šemi koja je dole predstavljena.

organizaciona sema

GAISF – Generalna asocijacija sportskih federacija okuplja 69 federacija i asocijacija u određenim sportskim granama koje regularno organizuju takmičenja na svetskom nivou.
ASOIF – Asocijacija letnjih Olimpijskih federacija okuplja internacionalne federacije koje se nalaze u programu letnjih Olimpijskih igara.
AIWF – Asocijacija zimskih Olimpijskih sportskih federacija okuplja internacionalne federacije koje koje se nalaze u programu zimskih Olimpijskih igara.
ARISF – Asocijacija priznatih Internacionalnih sportskih federacija čini internacionalne federacije koje su pridružene članice IOC i koje čekaju na prijem u porodicu Olimpijskih sportova.
WKF – Svetska karate federacija koja okuplja 175 nacionalnih federacija
EKF – Evropska karate federacija
MKF – Mediteranska karate federacija
BKF – Balkanska karate federacija
KFS – Karate Federacija Srbije


Oficijelni sistem takmičenja u karateu

WKF je poštujući norme IOC-a u saradnji sa FISU i IWGA definisao sistem takmičenja u karate sportu.

organizaciona sema

Napomena:

  1. broj označava godišnji vremenski interval odžavanja takmičenja
  2. slovo označava takmičarsku selekciju (S-seniori, J-juniori, K-kadeti, N-nade, P-pioniri)
  3. FISU – Svetska studentska sportska asocijacija
  4. IWGA – Internacionalna asocijacija svetskih igara