PREDSTOJEĆE AKTIVNOSTI

         

04.12.2021.

Trofej Srbije za mlađe seniore, Pančevo

04-05.12.2021. Prvenstvo Srbije za kadete i juniore, Pančevo 
.  
.  
.  
.  
.  
.  
.  
.  
.  
.

 

 

 

NOVOSTIIZMENE U KALENDARU AKTIVNOSTI KFS

Usled izmena u kalendarima WKF i EKF Karate federacija Srbije je izvršila usaglašavanje i objavljuje izmenjeni Kalendar aktivnosti KFS.

 

Kalendar aktivnosti KFS

 

 

 

NOVA LISTA ZABRANJENIH SUPSTANCI

Svetska antidoping agencija objavila je novu Listu zabranjenih doping sredstava za 2022. godinu koju je usvojila i Antidoping agencija Republike Srbije na Upravnom Odboru održanom 23. decembra 2022.

Nova Lista zabranjenih doping sredstava najznačanije izmene je pretrpela u delu upotrebe glukokortikoida. Od 1. janura 2022. godine, kako stoji u zabranjenoj listi, svi glukokortikoidi su zabranjeni na takmičenju ako se primenjuju bilo kojim injekcionim, oralnim (uljučujući oralnu mukozu npr. bukalnim, gingivalnim, sublingvalnim) ili rektalnim putem.

Najveća promena u odnosu na prethodne godine je u delu koji navodi bilo koji injekcioni put gde se podrazumevaju intravensko, intramuskularno, periartikularno, intraartikularno, peritendinozno, intratendinozno, epiduralno, intratekalno, intraburzalno, davanje u leziju (npr. u keloid), intradermalno i subkutano davanje. Nekada je bila dozvoljena npr. primena glukokortikoida intraartikularno (lokalno u zglob) a od 2022. godine je zabranjena na takmičenju. Detaljno objašnjenje dato je u smernicama Svetske antidoping agencije koje je ADAS preveo i stavio dostupnim za sportiste i stručni tim.

ADAS savetuje sve sportiste koji u periodu od 10 dana pre takmičenja, uključujući i period tokom takmičenja, prime glukokortikoide (npr. Dexason, Lemod, Diprophos itd.) u bilo kom injekcionom obliku, konsultuju stručnjake u ADAS da bi dobili informaciju o mogućoj TUE (Therapeutical Use Exemptions – izuzeće za terapeutsku upotrebu) prijavi.

 

Dopis Antidoping agencija Republike Srbije

Lista zabranjenih doping sredstava 2022

Smernice WADA – Svetske antidoping agencije

WADA o novim pravilima vezanim za primenu glukokortikoida

 

JOVANA PREKOVIĆ SPORTISTA GODINE

 

Na kraju svake godine Olimpijski komitet Srbije sumira rezultate i proglašava najbolje sportiste. Ove godine im je bio zadatak bio mnogo lakši jer su u konkurenciji imali takmičarku koja je osvojila zlatne medalje na Olimpijskim igara u Tokiju, Svetskom prvenstvu u Dubaiju i Evropskom prvenstvu u Poreču na osnovu čega su za najbolju sportiskinju za 2021. godinu proglasili karatiskinju Jovanu Preković.

 

U svom obraćanju predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković osvrnuo se prvenstveno na izuzetne uspehe koje su ostvarili naši sportisti na prethodno održanim Olimpijskim igrama u uslovima nezapamćene globalne krize uslovljene korona virusom.

 

Predsednik Maljković obratio se sportistima i trenerima i zahvalio im se na dostojnom reprezentovanju naše zemlje na najvećem svetskom sportskom takmičenju. On je istakao da je u ostvarivanju vrhunskih rezultata veoma važna dobra i kvalitetna saradnja sa pravim i pouzdanim partnerima. Posebno je istakao saradnju sa nadležnim državnim institucijama – od predsednika Republike Srbije, preko Vlade, do Ministarstva omladine i sporta.

 

ODRŽANA PREMIJER LIGA SRBIJE ZA SENIORE I SENIORKE 2021/22

 

 

Premijer liga Srbije za seniore 2021/22 i Premijer liga Srbije za seniorke 2021/22 održani su 08.12.2021. godine u Kragujevcu.

 

Najuspešnije ekipe u Premjer ligi Srbije za seniore:

1. Borac, Čačak

2. Studentski grad, Beograd

3. Dinamo, Pančevo

 

Najuspešnije ekipe u Premjer ligi Srbije za seniorke:

1. Borac, Čačak

2. Niš, Niš

3. Kosovska Mitrovica

 

ODRŽANO PRVENSTVO SRBIJE ZA KADETE I JUNIORE I TROFEJ SRBIJE ZA MLAĐE SENIORE

 

 

Prvenstvo Srbije za kadete i juniore i Trofej Srbije za mlađe seniure održani su 04. i 05. decembra 2021. godine u Sportskoj hali “Strelište” u Pančevu na kome je nastupilo preko 500 takmičara iz 102 kluba i najuspešniji su bili: (1) Borac iz Čačka, (2) Hajduk iz Kule i (3) Čukarički Roda iz Beograda.

 

Rezultati za kedete i juniore

Rezultati za mlađe senioze

 

PRVENSTVO BALKANA ZA KADETE, JUNIORE I MLAĐE SENIORE

 

 

 

21. Prvenstvo Balkana za kadete, junior i mlađe senior održano je od 26. do 28. novembra 2021. godine u Rijeci u odličnoj organizaciji Hrvatskog karate saveza i na kome je učestvovao veliki broj takmičara iz 13 nacionalnih saveza.

 

U generalnom plasmanu reprezentacija Srbije sa osvojenih 7 zlatnih medalja, 8 srebrnih i 16 bronzanih zauzela je treće mesto iza reprezenacija Bosne i Hercegovine i Turske.

 

Zlatne medalje osvojili su: Milošević Neda u kategoriji kadetkinja kate pojedinačno, Dugonjić Uroš u kategoriji kadeta kate pojedinačno, Vučković Aleksandar u kategoriji kadeta borbe pojedinačno -57 kg, Milošević Ilija u kategoriji kadeta borbe pojedinačno 70+ kg, Marković Mihajlo u kategoriji juniora borbe pojedinačno -68 kg, Grčić Tamara u kategoriji mlađih seniorki borbe pojedinačno -50 kg i kata tim Srbije u kategoriji mlađih seniorki.

 

Srebrne medalje osvojili su:

Nikolić Dimitrije u kategoriji kadeta kate pojedinačno, Nijemčević Ana u kategoriji kadetkinja borbe pojedinačno 54+ kg, Blanuša Marko u kategoriji kadeta borbe pojedinačno -63 kg, Milutinović Aleksandra u kategoriji juniorki borbe pojedinačno -59 kg, Bulajić Vukan u kategoriji juniora borbe pojedinačno 76+ kg, Varsaković Minja u kategoriji mlađih seniorki borbe pojedinačno 68+ kg, tim kadetkinja u borbama ekipno i kata tim u kategoriji kadetkinja i juniorki.

 

Bronzane medalje osvojili su: Jovanović Sava u kategoriji kadetkinja kate pojedinačno, Rajić Dunja u kategoriji kadetkinja borbe pojedinačno 54+ kg, Novaković Strahinja u kategoriji kadeta borbe pojedinačno -57 kg, Bota Dijana u kategoriji juniorki borbe pojedinačno 59+ kg, Orlandić Petar u kategoriji juniora borbe pojedinačno -68 kg, Vasilić Mihajlo u kategoriji juniora borbe pojedinačno 76+ kg, Crnovčić Slavica u kategoriji mlađih seniorki kate pojedinačno, Subota Uros u kategoriji mlađih seniora kate pojedinačno, Janković Bojana u kategoriji mlađih seniorki borbe pojedinačno -55 kg, Seratlić Natalija u kategoriji mlađih seniorki borbe pojedinačno -55 kg, Živković Tamara u kategoriji mlađih seniorki borbe pojedinačno -61 kg, Perović Ivana u kategoriji mlađih seniorki borbe pojedinačno 68+ kg, juniorski tim u borbama ekipno, kata tim kadeta i junior, tim klađih seniorki u borbama ekipno i tim mlađih senior u borbama ekipno.

 

Izveštaj

 

NAJAVA PRVENSTVA SRBIJE ZA KADETE I JUNIORE

Prvenstvo Srbije za kadete i juniore u katama i borbama pojedinačno i ekipno održaće se 04. i 05. decembra 2021. godine u Pančevu u Hali sportova “Strelište”, ulica Radivoja Koraća 11.

 

Dopis KFS

Plan takmičenja

 

NAJAVA TROFEJA SRBIJE ZA MLAĐE SENIORE

Trofej Srbije za mlađe seniore u katama i borbama pojedinačno i ekipno održaće se 04.12.2021. godine u Pančevu u Hali sportova “Strelište”, ulica Radivoja Koraća 11.

 

Dopis KFS

Plan takmičenja

 

POČINJE PRVENSTVO BALKANA ZA KADETE, JUNIORE U MLAĐE SENIORE

Prvenstvo Balkana za kadete, juniore i mlađe seniore održava se od 26. do 28. novembra 2021. godine u Rijeci, Hrvatska na kome će učešće uzeti više od 700 takmičara iz svih balkanskih nacionalnih saveza.

 

Žreb za kate

Žreb za borbe

Plan takmičenja za 26.11.2021.

 

SREBRNA MEDALJA U BORBAMA EKIPNO ZA SRBIJU NA SVETSKOM PRVENSTVU

 

 

Na Svetskom prvenstvu za seniore, koje se održavalo u Dubaiju, Ujedinjeni Arapski Emirati, od 16. do 21. novembra 2021. godine tim Srbije u borbama ekipno u sastavu Slobodan Bitević, Vladimir Brezančić, Stefan Joksić, Ljubiša Marić , Đorđe Salapura, Đorđe Tešanović, Bogdan Trikoš u finalnom susretu je izgubio od ekipe Italije sa 3:0 i zauzeo drugo mesto ali je ukazao da nove generacije počinju da ispisuju novu istoriju karate sporta.

Na putu do finala tim Srbije u borbama ekipno je pobedio ekipu Švajcarske sa 3:0, ekipu Severne Makedonije sa 3:1, ekipu Azerbejdžana sa 3:1 i ekipu Uzbekistana sa 3:2.

Na ovom svetskom prvenstvu nastupili su takmičari iz 105 zemalja i reprezentacija Srbije je u generalnom plasmanu zauzela visoko šesto mesto iza (1) Japana, (2) Egipta, (3) Španije, (4) Italije i (5) Francuske.

 

Kompletan izveštaj

 

IVANA PEROVIĆ PETA NA SVETSKOM PRVENSTVU

 

 

Na Svetskom prvenstvu za seniore, koje se održava u Dubajiu, Ujedinjeni Arapski Emirati, od 16. do 21. novembra 2021. godine Ivana Perović je u borbama pojedinačno +68 kg u repasažu izgubila meč za za bronzanu medalju od takmičarkee iz Kazakstana Berultseva Sofyje i zauzela peto mesto.

Na putu do meča za medalju Ivana Perović je pobedila takmičarku iz Engleske Walters Rochelle sa 1:0, takmičarku iz Švajcarske Kaufmann Fabienne sa 2:1, takmičarku iz Norveške Orbaek Andersen Lotte sa 3:0 a zatim je izgubila meč od takmičarke iz Španije Torres Garcia Marie sa 0:1 da bi u repasažu pobedila takmičarku iz Mađarske Pap Dorottyu sa 1:1 i kvalifikovala se za meč za treće mesto.

 

ZLATO ZA JOVANU PREKOVIĆ NA SVETSKOM PRVENSTVU

 

 

Na Svetskom prvenstvu za seniore, koje se održava u Dubaiju, Ujedinjeni Arapski Emirati, od 16. do 21. novembra 2021. godine Jovana Preković je u finalnom meču u borbama pojedinačno -61 kg pobedila takmičarku iz Ukrajine Serogina Anitu sa 2:1 i osvojila zlatnu medalju.

 

U BORBAMA EKIPNO SRBIJA U FINALU NA SVETSKOM PRVENSTVU

 

DANAS

 

Na Svetskom prvenstvu za seniore, koje se održava u Dubaiju, Ujedinjeni Arapski Emirati, od 16. do 21. novembra 2021. godine tim Srbije u borbama ekipno u sastavu Slobodan Bitević, Vladimir Brezančić, Stefan Joksić, Ljubiša Marić , Đorđe Salapura, Đorđe Tešanović, Bogdan Trikoš se izborio za finale gde će se u nedelju 21.11.2021. u 16:05 časova po srednjeevropskom vremenu susresti sa ekipom Italije

Na putu do finala tim Srbije u borbama ekipno je pobedio ekipu Švajcarske sa 3:0, ekipu Severne Makedonije sa 3:1, ekipu Azerbejdžana sa 3:1 i ekipu Uzbekistana sa 3:2.

 

U NEDELJU

 

JELENA PETROVIĆ I MIROSLAV ILIĆ POLOŽILI ZA VIŠA SUDIJSKA ZVANJA

 

 

U okviru Svetskog prvenstva za seniore, koje se održava u Dubaiju, Ujedinjeni Arapski Emirati, od 16. do 21. novembra 2021. godine održano je polaganje za viša sudijska zvanja.

Jelena Petrović je položila za zvanje REFEREE B kumite a Miroslav Ilić za REFEREE A kumite i JUDGE A kata.

Nakon ovih ispita Miroslav Ilić je završio sa polaganjima i na evropskom i na svetskom nivou pošto je sada svetski a i evropski Karate Referee (ima sve položeno i za kate i za kumite).

Jelena Petrović ima još jednu stepenicu do svetskog karate Referija pošto joj nedostaje još Referee A kumite.

 

JOVANA PREKOVIĆ U FINALU SVETSKOG PRVENSTVA

Na Svetskom prvenstvu za seniore, koje se održava u Dubaiju, Ujedinjeni Arapski Emirati, od 16. do 21. novembra 2021. godine Jovana Preković se izborila za finale u borbama pojedinačno -61 kg gde će se u subotu 20.11.2021. u 14:20 časova po srednjeevropskom vremenu susresti sa takmičarkom iz Ukrajine Serogina Anitom.

Na putu do finala Jovana Preković je pobedila takmičarku iz Poljske Banaszczyk Dorotu sa 4:0, takmičarku iz Perua Grande Alexandru sa 5:0, takmičarku iz Alžira Midi Chaimu sa 8:0 i takmičarku iz Slovačke Suchankova Ingridu sa 3:2.

 

NAJAVA PRVENSTVA BALKANA ZA KADETE, JUNIORE I MLAĐE SENIORE

Prvenstvo Balkana za kadete, juniore i mlađe seniore održače se od 26. do 28. novembra 2021. godine u Rijeci, Hrvatska.

 

Bilten 1

 

ODRŽANO PRVENSTVO BALKANA ZA DECU, VETERANE I SENIORE

 

 

23. Prvenstvo Balkana za seniore, 4. Prvenstvo Balkana za veterane i 25. Prvenstvo Balkana za decu održano je 15.-17. oktobra 2021. godine u Poreču u odličnoj organizaciji Hrvatske karate unije i na kojima je učestvovao veliki broj takmičara iz 10 zemalja.

 

U generalnom plasmanu najuspešnija je bila reprezentacija Srbije sa osvojenih 21 zlatnih medalja, 17 srebrnih i 29 bronzanih a ispred reprezenacija Bosne i Hercegovine sa 17 zlatnih medalja, 20 srebrnih i 43 bronzanih, dok je na trećem mestu reprezentacija Crne gore sa osvojenih 13 zlatnih medalja, 15 srebrnih i 18 bronzanih.

 

Izveštaj

 

POČINJE PRVENSTVO BALKANA ZA SENIORE I DECU

23. Prvenstvo Balkana za seniore, 4. Prvenstvo Balkana za veterane i 25. Prvenstvo Balkana za decu održava se 15.-17. oktobra 2021. godine u Poreču.

 

Žreb za kate i borbe

Žreb za seniore kate

Plan takmičenja za 15.10.2021.

Plan takmičenja za 16.10.2021.

Link za kamere

 

ODRŽAN TROFEJ SRBIJE – BEOGRADSKI POBEDNIK

 

 

Trofej Srbije – Beogradski pobednik održan je 09.10.2021. godine u Hali sportova “Ranko Žeravica” na Novom Beogradu uz učešće takmičara iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije.

 

Rezultati

 

NAJAVA TROFEJA SRBIJE – BEOGRADSKOG POBEDNIKA

Trofej Srbije – Beogradski pobednik održaće se 09.10.2021. godine u Hali sportova “Ranko Žeravica” na Novom Beogradu.

 

Bilten

Plan takmičenja

 

ODRŽAN KUP SRBIJE ZA POLETARCE, PIONIRE I NADE

Kup Srbije za poletarce, pionire i nade održan je 02.10.2021.  i 03.10.2021. godine u Mladenovcu.

 

Rezultati

 

NAJAVA KUPA SRBIJE ZA POLETARCE, PIONIRE I NADE

Kup Srbije za poletarce, pionire i nade realizovaće se u dva dana i to u katama u subotu 02.10.2021. godine i u borbama u nedelju 03.10.2021. godine u Mladenovcu u Sportskom centru »Ljubomir Ivanović Gedža«, ulica Vuka Karadžića 73.

 

KUP Srbije KATE poletarci pioniri i nade DOPIS KFS

KUP Srbije BORBE pioniri i nade DOPIS KFS

Plan takmičenja za subotu

Plan takmičenja za nedelju

 

IZMENE U TAKMIČARSKOM PRAVILNIKU KFS

Upravni odbor Karate federacije Srbije je 21. februara 2021. godine doneo odluku o izmenama u Takmičarskom pravilniku KFS koje će se primenjivati od 01. septembra 2021. godine i to:

 

Izmena 1:

          Po pitanju uzrasnih kategorija Takmičarska komisija za svaku godinu utvrđuje starosnu granicu takmičara po uzrasnim kategorijama primenom kalendarske godine, odnosno tako što se starosna granica za određivanje uzrasta uzima 31. decembar tekuće godine.

          Poletarci su takmičari od 8 i 9 godina (u takmičarskoj sezoni pune 8 ili 9 godina), pioniri su takmičari od 10 i 11 godina, nade su takmičari od 12 i 13 godina.

          Kadeti su takmičari od 13, 14 i 15 godina (u takmičarskoj sezoni pune 13, 14 ili 15 godina), juniori su takmičari od 15, 16 i 17 godina (u takmičarskoj sezoni pune 15, 16 ili 17 godina), mlađi seniori su takmičari od 17, 18, 19 i 20 godina (u takmičarskoj sezoni pune 17, 18, 19 ili 20 godina).

          Seniori u borbama su takmičari od 17 godina i stariji (u takmičarskoj sezoni pune 17 godina i više) a seniori u katama su takmičari od 16 godina i stariji (u takmičarskoj sezoni pune 16 godina i više).

 

Izmena 2:

          Kod ekipnih takmičenјa u borbama (prvenstva i kup) za svaki ekipni susret, trener ekipe je dužan, da u predviđenom roku (najkasnije na drugi poziv rukovodioca takmičenja) preda prijavu sastava ekipe.

 

Izmena 3:

Kod takmičenja u izvođenju kata (prvenstva i kup) takmičenje u kategoriji kadeta, juniora i seniora se odvija po WKF pravilima s tim da kod pojedinačnog takmičenja uzrasne kategorije kadeta postoje tri klase (A, B i C) i apsolutni nivo a kod juniora i seniora postoji samo apsolutni nivo. Kadeti C klase (žuti i oranž pojasevi) izvode predučeničke i učeničke kate sa oficijelne Kata liste WKF i KFS i mogu ponavlјati katu u svakom trećem krugu (moraju znati najmanje dve kate) pri čemu jednu istu katu ne mogu ponavlјati uzastopno. Kadeti B klase (zeleni i plavi pojasevi) izvode učeničke, teki i majstorske kate sa oficijelne Kata liste WKF i KFS u svakom krugu nova kata, s tim da u borbi za medalјu mogu ponoviti katu iz eliminacija, ali ne uzastopno. Kadeti A klase (braon pojasevi) izvode mastorske kate sa oficijelne Kata liste WKF i KFS u svakom krugu nova kata, s tim da u borbi za medalјu mogu ponoviti katu iz eliminacija, ali ne uzastopno.

 

Izmena 4:

          Kod takmičenja u izvođenju tehnika i kata uvodi se T klasa (beli i žuti pojas koji se ne takmiči u klasi) i jedino u T klasi se pojedinačno takmičenje odvija u uzrasnoj kategoriji poletaraca.

          Takmičari iz T klase (beli pojasevi i žuti pojasevi koji ne mogu učestvovati u takmičenju po klasama) izvode po slobodnom izboru sledeće bazične tehnike: (1) blok – udarac rukom, (2) blok – udarac nogom, (3) povezano dve ručne tehnike, (4) povezano dve nožne tehnike, (5) povezano ručna i nožna tehnika, s tim da od 5 kombinacija mora da prođe 4 puta kroz stav zenkucu dači i 1 kroz stav kokucu dači. Oba takmičara istovremeno izvode tehniku, sa 3 ponavlјanja u jednom pravcu. U svakom krugu nova kombinacija tehnika, s tim da se može izvesti u svakoj kombinaciji po jedna tehnika iz prethodnog kruga. U finalu može da se ponovi kombinacija iz prethodnih krugova, ali ne uzastopno.

          Poletarci, pioniri i nade izvode kate sa oficijelne Kata liste WKF i KFS.

 

Izmena 5:

          Kod turnira serije A, B I C svi klubovi tehnički organizatori turnira serije A, B ili C dužni su da uplate Karate Federaciji Srbije minimum 10 dana pre održavanja turnira jednokratne iznose: (1) za turnir serije A 420 eura po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan uplate, (2) za turnir serije B 250 eura po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan uplate i (3) za turnir serije C 130 eura po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan uplate.

          Rok za izvršenje uplate svim službenim licima je 3 radna dana po završetku takmičenja. U slučaju neizvršenja uplate u predviđenom roku klub ne može da nastupa ni na jednom takmičenju.

          Prvi kriterijum za kategorizaciju turnira vrši Nacionalni ili regionalni savez prema kome: (1) klub organizator turnira serije A potrebno je da ima više od 30 registrovanih takmičara uklјučenih u sistem takmičenja, (2) klub organizator turnira serije B potrebno je da ima više od 20 registrovanih takmičara uklјučenih u sistem takmičenja i (3) klub organizator turnira serije C potrebno je da ima više od 15 registrovanih takmičara uklјučenih u sistem takmičenja.

          Drugi kriterijumi vezani su za organizaciju turnira i to: (1) za organizaciju turnira serije A učešće najmanje 3 države, najmanje 20 klubova, najmanje 300 takmičara, da se odvija na najmanje 3 borilišta u dvorani sa najmanje 300 mesta i na kome je kotizacija 1500,00 dinara  u pojedinačnim konkurencijama, (2) za organizaciju turnira serije B učešće najmanje 3 regiona, najmanje 12 klubova, najmanje 200 takmičara, da se odvija na najmanje 2 borilišta u dvorani sa najmanje 200 mesta i na kome je kotizacija 1200,00 dinara u pojedinačnim konkurencijama i (3) za organizaciju turnira serije C učešće najmanje 7 klubova, najmanje 100 takmičara, da se odvija na najmanje 1 borilištu u dvorani sa najmanje 100 mesta i na kome je kotizacija 1000,00 dinara u pojedinačnim konkurencijama.

          Pri određivanju serije turnira moraju biti zadovolјena oba kriterijuma.

          Klub koji u jednoj sezoni pri organizovanju turnira nije ispunio Drugi kriterijum u narednoj sezoni može aplicirati samo za seriju nižih nivoa.

          Kod takmičenja u katama ekipno kod uzrasne kategorije nada bunkaj se ne izvodi.

 

Izmena 6:

          Kod pojedinačnih takmičenja težinske kategorije u borbama pojedinačno na prvenstvima i kupovima i težinske kategorije u borbama pojedinačno na pozivnim turnirima se za svaku takmičarsku sezonu objavljuju u tabelama uzrasnih i težinskih kategorija s tim da su uvedene nove težinske kategorije kod pozivnih turnira.

          Na pozivnim turnirima organizator je u obavezi da u propozicijama takmičenja navede takmičarske discipline i uzrasne kategorije. Na samom takmičenju, u zavisnosti od broja prijavlјenih takmičara u težinskim kategorijama, može da izvrši i spajanje pojedinih težinskih kategorija isklјučivo uz dobijenu saglasnost delegata takmičenja ili ako je broj prijavlјenih takmičara po kategoriji tri ili četiri takmičenje se može održati po sistemu svako sa svakim.

 

Izmena 7:

          Prilikom izlaska na borilište trener predaje svoju akreditaciju i akreditaciju takmičara sudiji koji je za stolom na tom borilištu.

          U boksu za trenere može biti isklјučivo trener iz kluba iz koga je i takmičar.

 

Izmena 8:

          Broj takmičara i ekipa sa takmičenja udruženih organizacija na nacionalnim prvenstvima i kupovima je sledeći: kod ekipnog takmičenja (kate i borbe) po 4 ekipe iz svakog regiona, kod pojedinačnog takmičenja (kate apsolutna i borbe) po 8 takmičara iz svakog regiona i kod kata pojedinačno po klasama za poletarce, pionire, nade i kadete i tehnika za poletarce po 4 takmičara iz svakog regiona.

          Takmičar koji je prijavlјen na regionalnim takmičenjima a na istim ne nastupi ne može biti kvalifikovan na takmičenjima na nivou Srbije osim ako odustajanje od nastupa obrazloži lekar u pisanoj formi.

 

Izmena 9:

          Po pitanju žalbi Niko zbog suđenja ne može protestvovati kod članova Sudijskog panela.

          Žalbe podnosi isklјučivo vođa ekipe ili trener u pisanoj formi odmah posle borbe koja ga je prouzrokovala (jedini izuzetak je kada se žalba odnosi na administrativne nepravilnosti) i predaje ih Delegatu takmičenja. Žalba se podnosi uz uplatu takse u iznosu od 50 eura u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS i ostale žalbe rešava Komesar uz konsultacije sa Vrhovnim sudijom i Delegatom takmičenja (Komisija za žalbe).

          Svaku žalbu u vezi sa primenom pravila mora trener ili vođa ekipe najaviti najkasnije u roku od jednog minuta nakon završetka borbe. Trener će zatražiti zvanični formular za žalbu od Delegata takmičenja i ima četiri minuta da ga završi, potpiše i podnese Delegatu takmičenja uz odgovarajuću naknadu. Komisija za žalbe će imati pet minuta da donese odluku.

 

Izmena 10:

          Kod suđenja na osnovu predloga Edukativne komisije KFS i odluke Predsednika KFS kod takmičenja u borbama gde je predviđeno da sude tri sudije po borilištu može se primeniti suđenje po sistemu „ogledala“.

          U slučaju da borbe sude po tri sudije dodat je kriterijum da kada glavni sudija uoči poen i zaustavi borbu, tada traži podršku od pomoćnih sudija i ako od jednog od njih dobije podršku glavni sudija će dodeliti poen.

 

 

LISTA KATA KFS ZA POLETARCE, PIONIRE I NADE

 

Predučeničke kate

Shoto-kan Wado-ryu Shito-ryu Goju-ryu
Taikyoku 1-3 Taikvoku 1-3 Shi ho zuki 1-6 Shi ho uke 1-3

 

Učeničke kate 

Shoto-kan Wado-ryu Shito-ryu Goju-ryu
Heian 1-5 Pinan 1-5 Pinan 1-5 Taikvoku Jodan
    Gekisai 1-2 Taikvoku Chudan
    Gekihai Taikyoku Kake-uke
      Taikvoku Mavashi-uke
      Gekisai 1-2

 

Majstorske kate

 

SHOTOKAN KATE
Bassai-Dai Tekki – Nidan Gankaku Goju Shiho-Sho Jiin
Bassai-Sho Tekki – Sandan Jion Chinte  
Kanku-Dai Hangetsu Sochin Unsu  
Kanku-Sho Jitte Nijushiho Sho Meikyo  
Tekki – Shodan Enpi Goju Shiho-Dai VVankan  

 

GOJU-RYU KATE
Sanchin Seiyunchin Sanseru Seipai Suparimpei
Saifa Shisochin Seisan Kururunfa Tensho

 

WADO-RYU KATE
Kushanku Seishan Passai Rohai Jion
Naihanchi Chinto Niseishi VVanshu Jitte

 

SHITO-RYU KATE
Jitte Matsumura Bassai Gojushiho Sanchin Pachu
Jion Kosokun Dai Unshu Tensho Heiku
Jiin Kosokun Sho Seisan Seipai Paiku
Matsukaze Kosokun Shiho Naifanchin Shodan Sanseiru Annan
VVanshu Chinto Naifanchin Nidan Saifa Annanko
Rohai Chinte Naifanchin Sandan Shisochin Papuren
Bassai Dai Seienchin Aoyagi (Seiryu) Kururunfa Chatanvara Kushanku
Bassai Sho Sochin Jyuroku Suparimpei  
Tomari Bassai Niseishi Nipaipo Hakucho  

 

NAJAVA PRVENSTVA BALKANA ZA SENIORE I DECU

23. Prvenstvo Balkana za seniore, 4. Prvenstvo Balkana za veterane i 25. Prvenstvo Balkana za decu održaće se 15.-17. oktobra 2021. godine u Poreču.

 

Bilten 1

 

JOVANI PREKOVIĆ ZLATNA OLIMPIJSKA MEDALJA

 

 

Jovana Preković je na Olimpijskim igarama u Tokiju osvojila zlatnu medalju u borbama pojedinačno do 61 kilogram.

Čudesno se nadmetala naša, a svetska, sada i olimpijska šampionka, pobedila u četiri preliminarne borbe i kao prva u grupi ušla u borbu za medalje, a onda – u dve borbe nije dozvolila rivalkama ni jedan jedini poen.

Na putu do zlatne medalje Jovana Preković je pobedila takmičarku iz Maroka Sadini Bitsan sa 3:1, takmičarku iz Perua Aleksandru Grande Risko 1:0, takimčarku iz Ukrajine Anitu Seroginu 4:3, takmičatku iz Egipta Lotfi 1:1 po principu “senšo”, u polufinalu takmičarku iu Turske Merve Čoban sa 2:0 i na kraju je u finalnom meču pobedila takmičatku iz Kine Ksiajoan Jin sa 0:0 na izjašnjenje sudija.

 

PISMO PREDSEDNIKA WKF

 

 

Kao što znate, brzo se približavamo najvažnijem trenutku u našoj istoriji, debiju našeg sporta na Olimpijskim igrama.

Uspeh Karatea na Igrama zavisi isključivo od toga da li svi radimo sve što je u našoj moći da mobilišemo Karate porodicu što je više moguće oko vrednosti našeg sporta koji će biti prikazani u Tokiju. Olimpijski uspeh našeg sporta zahteva našu hrabrost, istrajnost i našu sposobnost da prevaziđemo nedaće.

Stoga tražim vašu dragocenu saradnju.

Trebate da delite akcije koje generišemo u okviru naše olimpijske kampanje, #KarateSpirit u svom okruženju i pratiocima društvenim mrežama, kao i na svim svojim platformama.

Zbog toga vam šaljem baner kako biste ga mogli instalirati na vašu web stranicu i na vaše platforme. Molim vas da budete ljubazni i povežete baner na adresu https://www.wkf.net/olympics-main/157.

Za sve dodatne informacije obratite se našem menadžeru za komunikacije Sergiu Aguileri na adresi press@vkf.net.

Hvala vam na podršci i saradnji.

 

S poštovanjem

Antonio Espinós

Predsednik WKF-a

 

IZMENE U PREDLOGU KALENDARA AKTIVNOSTI KFS

Upravni odbor Karate federacije Srbije je na svojoj sednici usvojio izmene u Predlogu Kalendara aktivnosti KFS za period od 01. septembra 2021. do 31. avgusta 2022. godine.

 

Predlog Kalendara aktivnosti KFS

 

UZRASNE I TEŽINSKE KATEGORIJE ZA 2021/2022. GODINU

Karate federacija Srbije objavljuje Uzrasne i težinske kategorije za 2021/2022. godinu.

 

Uzrasne i težinske kategorije za 2021/2022.

 

LICENCIRANJE ZA SVA SLUŽBENA LICA

Karate federacija Srbije i Karate savez uže Srbije organizuju 19. juna 2021. godine u Kragujevcu u hotelu “Šumarice” nacionalno licenciranje za sva službena lica koja žele da budu angažovana u radu KFS i KSUS za takmičarsku sezonu 2021/2022. godinu.

 

Karate federacija Srbije i Karate savez Vojvodine organizuju 17. jula 2021. godine u Apatinu u Domu učenika Tehničke škole nacionalno licenciranje za sva službena lica koja žele da budu angažovana u radu KFS i KSV za takmičarsku sezonu 2021/2022. godinu.

Karate federacija Srbije i Beogradski karate savez organizovaće 04. ili 05. septembra 2021. godine u Beogradu nacionalno licenciranje za sva službena lica koja žele da budu angažovana u radu KFS i BKS za takmičarsku sezonu 2021/2022. godinu.

 

Dopis KSUS

Dopis KSV