SUSPENDOVAN PREDSEDNIK KARATE KLUBA “WINNER” IZ NOVOG SADA

Upravni odbor Karate Federacije Srbije je na sednici održanoj dana 24.06.2018. godine doneo odluku o izricanju mere SUSPENZIJE Dobrivoju Simiću, predsedniku Karate kluba „Winner“ iz Novog Sada tako što se Dobrivoju Simiću zabranjuje obavljanje funkcije predsednika Karate kluba „Winner“ iz Novog Sada, kao i svih drugih funkcija, aktivnosti i poslova sportskog radnika u karate sportu na teritoriji Republike Srbije. Ova mera važi do pravnosnažnog okončanja disciplinskog postupka koji se vodi pred Disciplinskom komisijom Karate Federacije Srbije.

 

U obrazloženju se navodi da je Upravni odbor Karate Federacije Srbije, na osnovu ovlašćenja propisanih Statutom Karate Federacije Srbije, razmatrao činjenice i okolnosti koje mogu imati za posledicu narušavanje časti i ugleda Karate Federacije Srbije, karate sporta na teritoriji Republike Srbije kao i uznemiravanja sportske javnosti u oblasti karate sporta i sporta uopšte. U tom smislu UO KFS je analizirao ponašanje Dobrivoja Simića, predsednika Karate kluba „Winner“ iz Novog Sada i isto ocenio kao grubo kršenje Statuta Karate Federacije Srbije, grubo narušavanje ugleda Karate Federacije Srbije a samim tim i grubo narušavanje časti i ugleda karate sporta u celini. Posledice koje može imati karate sport zbog takvog apsolutno neprimerenog i protivpravnog postupanja Dobrivoja Simića su dalekosežno štetne posledice. Šteta koju trpi Karate Federacije Srbije i karate sport u celini je već nastupila, a da bi se sprečile dalje štetne posledice uzrokovane ponašanjem Dobrivoja Simića, Upravni odbor Karate Federacije Srbije je ocenio da je opravdano i nužno Dobrivoju Simiću izreći meru suspenzije zabranom obavljanja svih funkcija, poslova i sportskih aktivnosti u karate sportu na teritoriji Republike Srbije. Neophodnost izricinja mere suspenzije u konkretnom slučaju ima osnov u odredbi čl. 25. Statuta Karate Federacije Srbije s obzirom da su protipravnim delovanjem Dobrivoja Simića ozbiljno ugroženi interesi Karate Federacije Srbije, kao i da se u njegovim radnjama stiču sva bitna obeležja osobito teškog disciplinskog prekršaja.

 

Imajući u vidu da je odredbom čl. 20. Disciplinskog Pravilnika Karate Federacije Srbije propisano da za sve disciplinske prekršaje koje izvrše funkcioneri (rukovodioci i predstavnici) i takmičari, odgovornost snose i karate klubovi za koje su isti registrovani u navedenom statusu, Upravni odbor će nakon dostavljanja pisanih izjava Disciplinskoj komisiji u smislu čl. 10 Disciplinskog pravilnika, odlučiti o suspenziji i eventualnim drugim merema prema Karate klubu „Winner“ iz Novog Sada.

 

Vreme trajanja mere suspenzije koja je izrečena Dobrivoju Simiću određeno je do pravnosnažnog okončanja disciplinskog postupka koji se pred Disciplinskom komisijom KFS vodi protiv Dobrivoja Simića zbog disciplinskog prekršaja i grube povrede čl. 25. Statuta KFS. Trajanje mere i sama mera su po svojoj pravnoj prirodi preventivnog karaktera kako bi se sprečilo dalje štetno delovanje Dobrivoja Simića, naročito imajući u vidu njegovu upornost u protivpravnom delovanju kao i jasno izraženu nameru da se naruši čast i ugled Karate Federacije Srbije i ozbiljno ugrozi ugled karate sporta u celini.