PREDSTOJEĆE AKTIVNOSTI

01.-20.09.2023. Registracija klubova, takmičara, trenera, sudija, lekara i menadžera (prelazni rok)
02.09.2023. Sudijski seminar – Eskalante, Beograd
09.09.2023. Nacionalno licenciranje službenih lica, Beograd
22.-24.09.2023. Prvenstvo Balkana seniori veterani, Albanija, Tirana
07.-08.10.2023. Prvenstvo regiona - kadeti, juniori
14.10.2023. Trofej Srbije - Beogradski Pobednik
21.-22.10.2023. Prvenstvo Srbije - kadeti, juniori, Trofej Srbije - mlađi seniori
24.-29.10.2023. Svetsko prvenstvo za seniore, Budimpešta

NOVOSTI

NAJAVA PRVENSTVA BALKANA ZA SENIORE I VETERANE

25. Prvenstvo Balkana za seniore i 6. Prvenstvo Balkana za veterane održaće se od 22. do 24. septembra 2023. godine u Tirani, Albanija.

 

Bilten

Bilten 2

 

SAJAM SPORTA

 

ODRŽANO TREĆE NACIONALNO LICENCIRANJE U BEOGRADU

 

 

Treće Nacionalno licenciranje za takmičarsku sezonu 2023/2024. godinu za trenere, sudije, ispitivače, lekare i menadžere održano je 09. septembra 2023. godine u Beogradu.

Uvodnu reč je izneo predsednik Beogradskog karate saveza dr Hadži Strahinja Stojković a zatim su veoma interesantne teme kvalitetno prezentovali prof dr Strahinja Tepavčević i Milan Kovačević.

Nakon toga je održano testiranje za trenere, ispitivače, sudije i po prvi put za menadžere i praktični rad za trenere i sudije sa poilaganjem jednog broja sudija za viša zvanja.

 

NAJAVA “BEOGRADSKOG POBEDNIKA”

Trofej Srbije – Beogradski pobednik održaće se u subotu 14. oktobra 2023. godine u Hali “Aleksandar Nikolić” (raniji naziv Hala “Pionir”) sa limitiranim brojem prijava.

 

Bilten

 

PRENOS NA TV-u KARATE 1 – PREMIJER LIGE U DABLINU

Svetska karate federacija dostavila je informaciju Karate federaciji Srbije da će se Karate 1 – Premijer liga 2023., koja se održava od 08. do 10. septembra 2023. u Dablinu, emitovati na TV-u i saradnja svih članova KFS-a je neophodna za uspeh događaja u tom smislu što napredak karatea širom sveta, a tako i u Srbiji, velikoj meri zavisi od gledanosti našeg sporta na TV-u.

Podsećanja radi, kompletnu listu TV provajdera možete pronaći na sledećem linku, tako da ovaj link možete da uklјučite u svoje platforme:

https://www.wkf.net/karate1_tv_2023

 

HAVIJER ESKALANTE ODRŽAO SEMINAR U BEOGRADU

 

Karate federacija Srbije je 02.09.2023. godine u u Domu kulture Studentski grad u Beogradu organizovala stručno usavršavanje trenera, sudija i reprezentativnih kandidata za uzrasne kategorije kadeta, juniora, mlađih seniora i seniora na kome je predsednik Sudijske komisije Svetske karate federacije gospodin Havijer Eskalante održao seminar i to prvo teorijski deo posebno za sudije i reprezentativne kandidate a posebno za trenere a zatim praktičan deo u Hali sportova “Ranko Žeravica”.

Cilj stručnog usavršavanja, pored zakonske obaveze, je bio da se treneri i sudije upoznaju sa najnovijim izmenama u pravilima suđenja, kao i saznanjima i praktičnim iskustvima u oblasti sportske karate borbe i kata.

Ovo bi trebalo da omogućiti učesnicima seminara unapređenje veština u edukativno – trenažnom radu, uspostavljanje jedinstveno trenažnog sistema i povećanje efikasnosti u postizanju još boljih takmičarskih rezultata naših sportista.

 

SUSPENDOVANI REPREZENTACIONI KANDIDATI

Disciplinska komisija Karate federacije Srbije je dana 21.08.2023. godine donela odluku o automatskoj suspenziji, udaljavanju počinioca sa Kampa i pokretanju disciplinskog postupka protiv (1) Milenković Bogdana, kk MB Sport iz Beograda, (2) Milunović Stefana, kk Žandarmerija iz Beograda, (3) Purić Lazara, kk Borac iz Čačka, (4) Purić Miloša, kk Borac iz Čačka, (5) Orlandić Petra, kk Studentski grad iz Beograda i (6) Apostolovski Andreja, kk Čukarički Roda iz Beograda s obzirom na to da se učinjeno delo može kvalifikovati kao najteži disciplinski prekršaj, član 24. Disciplinskog pravilnika KFS, tačka 10 (Svako bahato ponašanje prema drugim licima koje kod njih izaziva uznemirenje i nesigurnost i šteti časti i ugledu KFS-u i karate sportu) i da su učinioci reprezentacioni kandidati.

Suspenzija traje do donošenje odluke Disciplinske komisije KFS i za to vreme navedena lica ne mogu učestvovati ni u kakvim aktivnostima KFS u zemlji i inostranstvu.

 

NACIONALNI KARATE KAMP “TARA 2023”

 

 

U organizaciji Karate federacije Srbije od 21. do 27. avgusta održan je  na Tari nacionalni karate kamp i pripreme za predstojeća međunarodna takmičenja (Svetsko I Balkansko prvenstvo za seniore i Balkansko i Evropsko prvenstvo za kadete, juniore i mlađe seniore).
Na kampu su učestvovali i najbolji karate sportisti iz Srbije a pripreme su realizovali nacionalni selektori Predrag Stojadinov za borbe, Ivan Kunevski za kate, sa nacionalnim trenerima Srećković Novicom i Ordagić Milenkom.

 

KALENDAR AKTIVNOSTI KFS 2023/2024

Karate federacija Srbije objavljuje Kalendar aktivnosti KFS za takmičarsku sezonu 2023./2024. godinu nakon izmena u Kalendaru WKF za 2024. godinu.

 

Kalendar aktivnosti KFS 2023/2024

 

SEMINAR HAVIJERA ESKALANTEA

Karate federacija Srbije će 02.09.2023. godine u Beogradu organizovati stručno usavršavanje trenera, sudija i reprezentativnih kandidata za uzrasne kategorije kadeta, juniora, mlađih seniora i seniora koji su svi obavezni da prisutvuju seminaru koji će voditi Havijer Eskalante, predsednik Sudijske komisije WKF.

Teoretski deo će se održati u Domu kulture Studentski grad, Bulevar Zorana Đinđića 179 dok će se praktični deo održati u Hali sportova Novi Beograd „Ranko Žeravica“, Pariske komune 20.

U skladu sa Zakonom o sportu Republike Srbije član 27. i Pravilnikom o dozvoli za rad sportskih stručnjaka član 7. organizuje se stručno usavršavanje trenera i sudija.

Cilj stručnog usavršavanja, pored zakonske obaveze, je da se treneri i sudije upoznaju sa najnovijim izmenama u pravilima suđenja, kao i saznanjima i praktičnim iskustvima u oblasti sportske karate borbe i kata.

Ovo će omogućiti učesnicima unapređenje veština u edukativno – trenažnom radu, uspostavljanje jedinstveno trenažnog sistema i povećanje efikasnosti u postizanju još boljih takmičarskih rezultata naših sportista.

 

SATNICA 

Predavanje za sudije i sve reprezentativne kandidate kadete, juniore, mlađe seniore i seniore 0900 – 1100 Dom kulture Studentski grad
Predavanje za trenere 1115 – 1315 Dom kulture Studentski grad
Praktičan rad za sudije, trenere i sve reprezentativne kandidate kadete, juniore, mlađe seniore i seniore 1615 – 1800 Hala sportova Novi Beograd „Ranko Žeravica“

 

 VAŽNO OBAVEŠTENJE:

Ovo je jedno od obaveznih okupljanja trenera i sudija Karate federacije Srbije koji  žele da obnove licencu za narednu godinu a učešće je bez finansijskih obaveza.

Priloženu prijavu u elektronskoj formi potrebno je ispravno popuniti i dostaviti putem e-maila Karate federaciji Srbije na adesu office1@karateserbia.org kao i potvrdu učešća takmičara koji su reprezentativni kandidati u uzrasnim kategorijama kadeta, juniora, mlađih seniora i seniora najksnije do utorka 29.08.2023. godine do 15 časova.

 

Dopis KFS

Prijava sudija

Prijava trenera

Prijava reprezentativnih kandidata

 

OTIŠAO JE ZAUVEK

IN MEMORIAM

 

 

Ljubiša Vojnović

1949. – 2023,

 

USPEŠNO ZAVRŠENI NACIONALNI KAMPOVI

 

 

 

Karate kamp „Morava 2023“ održan je od 15. do 20. jula 2023. godine na kome je bilo preko 300 učesnika od pionirskog do seniorskog uzrasta. Rukovodilac kampa i glavni instruktor je bio Slavoljub Piper, crni pojas 9. DAN, dok su instruktori bili Žarko Radovanović, Mirko Puzović, Milenko Ordagić, Milica Novković, master profesor David Piper, master profesor Bogdan Trikoš, Stefan Joksić i Savo Skitnja, u organizaciji kampa i stručnom radu bili su angažovani predsednik KSUS Simo Rajičić i sekretar KSUS Milan Laković a brigu o svima je vodio dr Nebojša Rovinjac.

Treninzi su se odvijali dva puta dnevno po osam grupa, pre podne na otvorenim terenima Sportskog centra „Mladost“ u Čačku a popodne u sportskim dvoranama „Borac“, „Sokolani“ (specijalizovana za borilačke sportove i Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“. U vreme trajanja kampa sportistima je bilo omogućeno da pored treninga mogu besplatno da koriste bazen Sportskog centra „Mladost“.

Na kraju kampa održano je polaganje za braon pojaseve i majstorska zvanja.

 

 

Beogradski karate savez organizovao je kamp u Topoli na Oplecu u tri smene i to prva smena kampa u period od 2. do 8. jula 2023. godine na kojoj je bilo 59 sportista a treninge su vodili Sanja Mihajlović, Nemanja Glišić i Marko Ristivojević zajedno sa trenerima kao gostima Teodorom Rajićem i Anastasiosom Nterosom, druga smena u periodu od 09. do 13. jula 2023. godine na kojoj je bilo 62 soirtista na kojoj su treninge vodili Igor Krstin, Slađana Stojković, Jelena Milivojčević, Miloš Živković, Igor Mitić, Đorđe Todorović, Bojana Stojaković i Katarina Piperin i kamp je 11. jula 2023. godine obišao direktor Karate federacije Srbije Predrag Stojadinov, svetski i evropski šampion i selektror KFS, koji je održao trening prenoseći svoje ogromno znanje i iskustvo polaznicima kampa i treća smena u period od 14. do 19. jula 2023. godine na kojoj je bilo 90 sportista a treninge su vodili Slađana Stojković, Dragan Todorović, Siniša Barac, Nemanja Glišić i Đorđe Todorović a kamp su obišli i održali treninge Aleksandar Ranisavljević i Marko Antić. Kampom je rukovodio predsednik BKS-a dr Hadži Strahinja Stojković.

Polaganje za braon pojaseve i majstorska zvanja održano je 06. jula i 18. jula 2023. godine pred komisijom u sastavu Dragoslav Stojković, Ninoslav Glišić i Dragan Todorović. Majstorsko zvanje 3. DAN stekla su 2 kadidata, 2. DAN jedan kandidat, 1. DAN 29 kandidata, a braon pojas 30 kadidata.

 

 

U organizaciji Karate savez Vojvodine od 11. do 17. jula 2023. godine u Apatinu, održan je karate kamp za perspektivne karate sportiste. Trenažni proces su vodili šampioni, vrhunski karate majstori Slobodan Bitević i Dušan Vukelja za borbe, a za kate selektor Ivan Kunevski i Bojana Mladežić. Pored svakodnevnih treninga, dva puta u toku dana, učesnicima kampa je omogućeno i korišćenје bazena Banje Junaković. Pored toga, u slobodno vreme su igrali fudbal, odbojku, stoni tenis, družili se, sticali nova prijateljstva i razvijali stara. 

U nedelju, 16.07.2023. godine održano je licenciranje za trenere, menadžere i sudije sa teorijskim predavanjima i praktičnim radom u sali. Predavanja su vodili prof. dr Strahinja Tepavčević i Slobodan Bitević. Svetski sudija, Milan Kovačević, održao je predavanje u vezi sa izmenjenim sudijskim pravilima i savremenim tendecijama suđenja u karate sportu. Licenciranju na testovima je prisustvovalo 128 kandidata (60 trenera, 19 sudija, 29 ispitivača i 20 menadžera).

Nakon licenciranja održano je polaganje za braon pojaseve i majstorska zvanja, koje je uspešno završeno promocijom novih majstora karate sporta. Majstorsko zvanje je steklo 18 kandidata, a braon pojas 16.

 

DRUGO NACIONALNO LICENCIRANJE

Drugo Nacionalno licenciranje za sva službena lica za takmičarsku sezonu 2023/2024., Seminar i ispit za sticanje sudijskih zvanja (opštinskih, regionalnih i nacionalnih) i polaganje za braon i majstorska zvanja održaće se 16. jula 2023. godine u Apatinu u Domu učenika Tehničke škole u odganizaciji Karate saveza Vojvodine.

 

Dopis KSV

 

ODRŽANO PRVO NACIONALNO LICENCIRANJE

 

Prvo Nacionalno licenciranje za takmičarsku sezonu 2023/2024. godinu za trenere, sudije, ispitivače, lekare i menadžere održano je 17.06.2023. godine u Kragujevcu.

Uvodnu reč je izneo predsednik Karate federacije Srbije Slavoljub Piper a zatim su veoma interesantne teme kvalitetno prezentovali prof dr Strahinja Tepavčević, Neđo Jovanović i Milan Kovačević.

Nakon toga je održano testiranje za trenere, ispitivače, sudije i po prvi put za menadžere i praktični rad za trenere i sudije.

 

ODRŽAN UPRAVNI ODBOR KFS

 

 

Upravni odbor Karate federacije Srbije održao je svoju drugu sednicu u 2023. godini u Preljini 16.06.2023. godine na kojoj su donete odluke vezane za realizovane aktivnosti, nacionalna licenciranja, predstojeća takmičenja, sudijski seminar Havijera Eskalantea, kalendar aktivnosti i tarifnik za takmičarsku 2023/24. godinu.

 

KARATE KLUB “SUREIDO” IZ BORA ISKLJUČEN IZ KFS

Odlukom Upravnog odbora Karate federacije Srbije karate klub “Sureido” iz Bora je isključen iz Karate federacije Srbije, prema Statutu KFS član 25, pošto je svojim postupcima grubo kršio Statut i druge normativne akte KFS i štetio ugledu Federacije.

 

NACIONALNA LICENCIRANJA

Nacionalna licenciranja za sva službena lica za takmičarsku sezonu 2023/2024. održaće se po sledećem rasporedu:

17.06.2023. (subota) u Kragujevcu u hotelu “Šumarice”

16.07.2023. (nedelja) u Apatinu u Domu učenika Tehničke škole

09.09.2023. (subota) u Beogradu, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja

 

Dopis KSUS

Dopis KSV

Formular KSUS – licenciranje sudija

Formular KSV – licenciranje sudija

Formular KSUS – licenciranje trenera

Formular KSV – licenciranje trenera i ispitivača

Formular KSUS – licenciranje ispitivača

Formular KSV – licenciranje menadžera

Formular KSUS – licenciranje lekara

 

Formular KSUS – licenciranje menadžera

 

BEGEČKI OSNOVAC ZLATNI KARATISTA

 

 

Strahinja Grbić je učenik OŠ „Veljko Petrović“ iz Begeča. Član je Karate kluba „Student“ iz Novog Sada. Šest godina aktivno trenira i takmiči se u ovom sportu. Osvajač je mnogobrojnih medalja na domaćim i međunarodnim takmičenjima.

Trostruki je prvak Balkana u katama u svojoj kategoriji. Postignute rezultate zaslužio je vrednim i upornim radom, a uz to je i odličan učenik u školi. Pored škole i treninga, redovno pohađa i časove engleskog jezika.

Veoma je srećan što vežba karate. Taj divan sport mu je doneo mnogo toga. Obišao je mnogo zemalja i gradova, upoznao i stekao nove prijatelje. Karate vežba kroz zabavnu atmosferu i uživa družeći se na takmičenjima, putovanjima, pripremama i kampovima. Rezultati na takmičenjima su važni, ali je i važno naučiti da gubiš. Nisu svi u životu pobednici. Mora se očvrsnuti. Treba se truditi da najpre pobedimo sami sebe, pre nego što se kao cilj postavi pobeda nad drugima. Karate je sport u kome nema prečice i nema brzog uspeha. Karate je škola za život putem života, ili učenje vrhunske mudrosti. Karate nas uči zdravim odnosima i zdravom životu.

 

ODRŽANO PRVENSTVO BALKANA ZA DECU

 

 

27. Prvenstvo Balkana za decu održano je od 26. do 28. maja 2023. godine u Baru, Crna Gora, na kome je učešće uzelo preko 1400 takmičara iz 11 zemalja.

Zlatne medalje za Srbiju osvojili su: Maričević Neda u kategoriji pionirki borbe pojedinačno -40 kg, Prodanović Miloš u kategoriji pionira borbe pojedinačno -45 kg, Grbić Strahinja u kategoriji pionira kate pojedinačno, Perović Anđela u kategoriji ženskih nada kate pojedinačno, Simić Luka u kategoriji muških nada borbe pojedinačno -55 kg i kata tim Serbije u kategoriji ženskih nada (Murić Miona, Grujanić Irena, Perović Anđela).

 

Srebne medalje za Srbiju osvojili su: Berezni Dunja u kategoriji pionirki kate pojedinačno, Sekulić Dunja u kategoriji pionirki borbe pojedinačno +40 kg, Rakazov Milica u kategoriji pionirki borbe pojedinačno -30 kg, Stojanović Uroš u kategoriji pionira borbe pojedinačno -30 kg, Devetaković Natalija u kategoriji pionirki borbe pojedinačno +44 kg, Rajković Nevena u kategoriji pionirki borbe pojedinačno -32 kg, Žarković Luka u kategoriji pionira borbe pojedinačno -45 kg, Grujanić Irena u kategoriji ženskih nada kate pojedinačno, Greb Andrija u kategoriji muških nada kate pojedinačno i Nedeljković Vasilije u kategoriji muških nada borbe pojedinačno -42 kg.

 

Bronzane medalje za Srbiju osvojili su: Petrović Senka u kategoriji pionirki borbe pojedinačno -34 kg, Turnić Nađa u kategoriji pionirki kate pojedinačno, Petrović Ružica u kategoriji pionirki kate pojedinačno, Skadrić Mihajlo u kategoriji pionira kate pojedinačno, Rudinac Anastasija u kategoriji pionirki borbe pojedinačno -40 kg, Grujić Maja u kategoriji pionirki borbe pojedinačno -44 kg, Macura Nina u kategoriji ženskih nada borbe pojedinačno +50 kg, Martac Sofija u kategoriji ženskih nada borbe pojedinačno -35 kg, Čotra Jovan u kategoriji muških nada borbe pojedinačno +52 kg, Gligorić Uros u kategoriji muških nada borbe pojedinačno -42 kg, Murić Miona u kategoriji ženskih nada kate pojedinačno, Kurčubić Sergej u kategoriji muških nada kate pojedinačno, Bugarski Andrea u kategoriji ženskih nada borbe pojedinačno -39 kg, Perović Anđela u kategoriji ženskih nada borbe pojedinačno -39 kg, Ristović Staša u kategoriji ženskih nada borbe pojedinačno -49 kg, Salapura Mila u kategoriji ženskih nada borbe pojedinačno -54 kg, Krsmanović Kristijan u kategoriji muških nada borbe pojedinačno -50 kg, Radivojević Uroš u kategoriji poletaraca kate pojedinačno, kata tim Serbije u kategoriji pionirki (Manojlović Sofija, Novković Anđelija, Pavlović Emilija) i kata tim Serbije u kategoriji poletaraca (Vujcić Vanja, Jagodić Andrija, Bugarčić Despot).

 

Rezultati

Kompletan izveštaj

 

POČINJE PRVENSTVO BALKANA ZA DECU

27. Prvenstvo Balkana za decu održava se 26.-28. maja 2023. godine u Baru, Crna Gora.

 

Žreb

Plan takmičenja

 

DVA SREBRA I BRONZA NA PRVENSTVU MEDITERANA

 

 

Na Prvenstvu Mediterana za kadete, juniorei seniore, koje je održano od 19. do 21. maja 2023. godine u Tunisu, na kome su učestvovali  takmičari iz sedamnaest zemalja, srebrne medalje osvojile su Gordana Grbić u katama pojedinačno u uzrasnoj kategoriji kadetkinja i Sava Jovanović u katama pojedinačno u uzrasnoj kategoriji juniorki dok je bronzanu medalju osvojila Dunja Rajić u borbama pojedinačno +68 kg u uzrasnoj kategoriji juniorki.

 

Kompletan izveštaj

 

 

JOŠ JEDNO VELIKO PRIZNANJE

 

 

Na Kongresu Mediteranske karate federacije održanom u Tunisu, uoči Prvenstva Mediterana koji se održava od 19. do 21. maja 2023. godine, u konkurenciji predstavnika iz 26 zemalja predsednik Karate federacije Srbije Slavoljub Piper jednoglasno je izabran u Izvršni odbor MKFU koji broji 11 članova.

 

NOVE JUDGE B SUDIJE

 

 

U okviru WKF Karate 1 – Premijer lige koja se održava od 12. do 14. maja 2023. godine u Rabatu na ispitu za sudije Anđelka Šavija je stekla zvanje WKF Judge B za borbe a Stevan Brajović je stekao zvanje WKF Judge B za kate.

 

NAJAVA PRVENSTVA BALKANA ZA DECU

Prvenstvo Balkana za decu održaće se 26.-28. maja 2023. godine u Baru, Crna Gora.

 

Bilten

 

ODRŽAN TROFEJ SRBIJE – DUNAV KUP

 

 

Trofej Srbije – Dunav kup održan je 07. maja 2023. godine u Beočinu uz učešće takmičara iz 79 klubova iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Rumunije, Slovačke, Slovenije i Srbije.

Takmičenje je otvorio gospodin Milan Zorić, član Opštonskog veća Beočina koji je zadužen za sport.

 

Rezultati

 

ODRŽAN KUP SRBIJE ZA KADETE, JUNIORE I SENIORE

 

 

Kup Srbije za kadete, juniore i seniore održan je 06. maja 2023. godine u Beočinu na kome su učešće uzeli takmičari iz 92 kluba.

Takmičenje je otvorio gospodin Milovan Starčević, član Opštinskog veća Beočina zadužen za privredu, infrastrukturu, obrazovanje i dečiju zaštitu.

 

Rezultati

 

KARATE FEDERACIJA TURSKE OBNOVILA ČLANSTVO U KARATE FEDERACIJI BALKANA

 

 

U sedištu Karate federacije Balkana, u Beogradu, održan je sastanak  na kome su učestvovali gospodin Davor Cipek, predsenik Karate federacije Balkana, gospodin Slavoljub Piper, generalni sekretar Karate federacije Balkana i gospodin Aslan Abid Uguz, predsednik Karate federacije Turske.

Nakon konstruktivnog i sveobuhvatnog razgovora potpisan je dokument o obnovi članstva Karate federacije Turske u Karate federaciji Balkana.

 

IN MEMORIAM

 

 
MARA ANĐELKOVIĆ
2009. – 2023.

 

U velikoj tragediji koja se dogodila u Osnovnoj školi ”Vladislav Ribnikar” u Beogradu nastradala je članica Karate kluba “Sportanac” i mlada sportiskinja Beogradskog karate saveza naša draga
 
MARA ANĐELKOVIĆ.
 
Bila je dobro dete, uzoran đak i sportista. Zauvek ćeš biti u našim srcima.
 
Karate federacija Srbije upućuju najiskrenije saučešnje roditeljima, porodici i prijateljima naše nastradale sportiskinje.
 

NAJAVA TROFEJA SRBIJE – DUNAV KUP 2023

Trofej Srbije – DUNAV KUP održaće se u nedelju 07. maja 2023. godine u Sportskoj hali u Beočinu.

Prijava takmičara je produžena do petka 05.05.2023. godine do 15 časova.

 

Bilten

Plan takmičenja

Žreb

 

NAJAVA KUPA SRBIJE ZA KADETE, JUNIORE I SENIORE

Kup Srbije za kadete, juniore i seniore održaće se u subotu 06. maja 2023. godine u Sportskoj hali u Beočinu.

 

Dopis KFS

Plan takmičenja

Žreb

 

ODRŽAN NACIONALNI TROFEJ – ZLATNI POJAS

 

 

52. Međunarodni tradicionalni turnir “Zlatni pojas” održan je 22. aprila 2023. godine u Čačku za juniore, mlađe seniore i seniore i 23. aprila 2023. godine za poletarce, pionire, nade i kadete na kome je nastupio veliki broj takmičara iz devetnaest zemalja.

 

Rezultati

 

NAJAVA TROFEJA SRBIJE – ZLATNI POJAS

52. Trofej Srbije – Zlatni pojas održaće se u dva termina i to:

22. aprila 2023. godine za juniore, mlađe seniore i seniore

23. aprila 2023. godine za poletarce, pionire, nade i kadete.

 

Bilten

 

EKF SLAVOLJUBU PIPERU DODELIO CRNI POJAS 9. DAN

 

 

U okviru Prvenstva Evrope za seniore, koje se održava 22.-26. marta 2023. godine u Gvadalahari u Španiji, održana  je sednica Izvrsnog komiteta EKF i Kongres Evropske karate federacije na kome je Antonio Espinos dobio poverenje za predsedničko mesto za još 6 godina. Na Kongresu ispred KFS učestvovali su predsednik KFS i potpredsednik EKF Slavoljub Piper i dr. prof. Strahinja Tepavčević.

Ovom prilikom Evropska karate federacija dodelila je Slavoljubu Piperu crni pojas 9. Dan.

 

ODRŽANI UPRAVNI ODBOR I REDOVNA SKUPŠTINA KFS

 

 

Karate federacija Srbije je održala Redovnu skupštinu 05. aprila 2023. godine u Čačku na kojoj su usvojeni zapisnik sa predhodne skupštine, izveštaj o radu KFS za 2022., finansijski izveštaj za 2022., izveštaj Nadzornog odbora KFS za 2022. plan i program rada KFS za 2023. i finansijski plan KFS za 2023. godinu.

Pre Skupštine održana je sednica Upravnog odbora KFS.

 

ODRŽANO PRVENSTVO SRBIJE ZA POLETARCE, PIONIRE I NADE

 

 

Prvenstvo Srbije za poletarce, pionire i nade održano je 18. i 19. marta 2023. godine u Sportskom centru u Mladenovcu uz učešće preko 1100 takmičara iz preko 110 klubova.

 

Rezultati

 

NAJAVA PRVENSTVA SRBIJE ZA POLETARCE, PIONIRE I NADE

Prvenstvo Srbije za poletarce, pionire i nade održaće se u dva termina i to:

Prvenstvo Srbije u katama za poletarce, pionire i nade u subotu 18.03.2023. godine u Sportskom centru u Mladenovcu i 

Prvenstvo Srbije u borbama za pionire i nade u nedelju 19.03.2023. godine u Sportskom centru u Mladenovcu

u organizaciji Karate federacije Srbije i tehničkoj organizaciji Beogradskog karate saveza.

 

Dopis KFS za subotu 18.03.2023.

Dopis KFS za nedelju 19.03.2023.

Plan takmičenja za subotu 18.03.2023.

Plan takmičenja za nedelju 19.03.2023.

 

ODRŽANO ŠKOLSKO PRVENSTVO SRBIJE

 

 

Školsko prvenstvo Srbije održano je 12. marta 2023. godine u Vrnjačkoj Banji u organizaciji Saveza za školski sport Srbije i Karate federacije Srbije i odličnoj tehničkoj realizaciji Karate saveza uže Srbije.

 

Rezultati

 

ODRŽANO PRVENSTVO SRBIJE ZA SENIORE

 

 

Prvenstvo Srbije za seniore održano je 11. marte 2023. godine u Vrnjačkoj Banji u odličnoj organizaciji Karate saveza uže Srbije. Ovo je ujedno bila i poslednja provera pred učešće na Prvenstvu Evrope koje će se održati krajem meseca u Španiji.

 

Rezultati

 

NAJAVA PRVENSTVA SRBIJE ZA SENIORE

Prvenstvo Srbije za seniore, u katama pojedinačno i ekipno i borbama pojedinačno, održaće se 11. marta 2023. godine u Sportskoj hali “Vrnjačka Banja” u Vrnjačkoj Banji.

 

Dopis KFS

Plan takmičenja

 

NAJAVA ŠKOLSKOG PRVENSTVA SRBIJE

Školsko prvenstvo Srbije za učenike i učenice osnovnih i srednjih škola održaće se 12. marta 2023. godine u Sportskoj hali “Vrnjačka Banja” u Vrnjačkoj Banji u organizaciji Saveza za školski sport Srbije i Karate federacije Srbije.

 

Dopis

Plan takmičenja

 

KOĐI ARIMOTO – JEDAN OD NAJBOLJIH SVETSKIH KATA TAKMIČARA U KRAGUJEVCU

 

 

Kođi Arimoto, član šampionskog kata tima Japana 2012. na Svetskom prvenstvu u Parizu i 2021. na Svetskom prvenstvu u Dubajiu, prvak Istočne Azije u katama pojedinačno 2016 i prvak Japana u katama pojedinačno 2021. i koji vodi seminare u više od dvadeset zemalja po celom svetu ovog puta je pet dana gost Karate federacija Srbije i drži seminar u Kragujevcu kompleksu hotela “Šumarice”. Prva tri dana su namenjena ciljnoj grupi u kojoj su reprezentativci Srbije po pozivu i treneri za kate a kojima su se pridružili i najbolji kata takmičari i treneri iz Karate saveza Crne Gore.

Seminar za sve koji su zainteresovani da se usavršavaju održavaće se 18. i 19. februara 2023. godine.

 

SEMINAR ZA KATE – KOĐI ARIMOTO

 

 

Karate federacija Srbije organizuje Seminar koji će voditi Kođi Arimoto, član šampionskog kata tima Japana 2012. na Svetskom prvenstvu u Parizu i 2021. na Svetskom prvenstvu u Dubajiu, prvak Istočne Azije u katama pojedinačno 2016 i prvak Japana u katama pojedinačno 2021. i vodi seminare u više od dvadeset zemalja.

Seminar za sve koji su zainteresovani da se usavršavaju održavaće se 18. i 19. februara 2023. godine u Kragujevcu u kompleksu hotela “Šumarice”.

Broj učesnika je ograničen.

Prijave se vrše najkasnije do 11.02.2023. godine na www.sportdata.org sekcija “Karate”.

 

Raspored aktivnosti

 

ŠAMPIONSKI POHOD DUNJE RAJIĆ NA EVROPSKO ZLATO I BOTA DIJANE NA EVROPSKO SREBRO

 

 

 

Na Prvenstvu Evrope za kadete, juniore i mlađe seniore, koje se održavalo od 3. do 5. februara 2023. godine u Larnaki na Kipru uz učešće 1138 takmičara iz 48 zemalja, zlatnu medalju osvojila je Rajić Dunja u kategoriji juniorki borbe pojedinačno -66 kg a srebrnu Bota Dijana u kategoriji mlađih seniorki borbe pojedinačno +68 kg.

U furioznom zamahu na evropski tron Rajić Dunja je pobedila takmičarku iz Španije Ggarcia Rodriguez Karmen sa 5:0, takmičarku iz Izraele Vaideslaver Karin sa 7:2, takmičarku iz Švajcarske Duperrex Oksanu sa 3:1, takmičarku iz Litvanije Mikaleviciute Melitu sa 3:0 i u odlučujućem meču za zlatnu medalju takmičarku iz Italije Desiderio Anna Piu sa 4:3.

Do osvajanja drugog mesta na Evropskom prvenstvu Bota Dijana je pobedila takmičarku iz Severne Makedonije Nikolovska Simonu sa 4:0, takmičarku iz Francuske Coranson Beaudu Emmu sa 2:0, takmičarku iz Nemačke Luecke Ameliu sa 3:1 da bi u finalnom meču izgubila od takmičarke iz Španije Pascual Chico Marte sa 10:2 i osvojila srebrnu medalju.

Na korak do medalje bili su Pejović Uglješa u kategoriji juniora borbe pojedinačno +76 kg, Nikolić Mina u kategoriji juniorki kate pojedinačno i Trikoš Mina u kategoriji mlađih seniorki borbe pojedinačno -61 kg koji su kroz repasaž došli do borbe za medalje i osvojili su peta mesta.

 

Knjiga rezultata

 

BORBE ZA MEDALJE NA EVROPSKOM PRVENSTVU ZA KADETE, JUNIORE I MLAĐE SENIORE

 

 

Na 50. Prvenstvu Evrope za kadete, juniore i mlađe seniore, koje se održava se od 3. do 5. februara 2023. godine u Larnaki na Kipru, posle prva dva dana takmičenja, u nedelju 05. februar 2023. godine će se održati susreti za medalje i tada će se za zlatnu medalju u finalu boriti Dunja Rajić u kategoriji juniorki borbe pojedinačno -66 kg sa takmičarkom iz Italije Desiderio Piom a Bota Dijana u kategoriji mlađih seniorki borbe pojedinačno +68 kg će se takođe za zlatnu medalju boriti sa takmičarkom iz Španije Pascual Chico Martom dok će se bronzane medalje boriti Pejović Uglješa u kategoriji juniora borbe pojedinačno +76 kg sa takmičarem iz Luksemburga Davies Alexanderom, Mina  Nikolić u kategoriji  juniorki kate pojedinačno sa takmičarkom iz Francuske Bui Mai Linhom i Trikoš Mina u kategoriji mlađih seniorki borbe pojedinačno -61 kg sa takmičarkom iz Danske Fuyu Lind Trineom. .

 

Plan takmičenja za medalje

 

NAJAVA PRVENSTVA EVROPE ZA KADETE, JUNIORE I MLAĐE SENIORE

 

 

50. Prvenstvo Evrope za kadete, juniore i mlađe seniore održava se od 3. do 5. februara 2023. godine u Larnaki na Kipru uz učešće 1114 takmičara iz 48 zemalja.

U okviru ovog šampionata održano je polaganje za viša sudijska zvanja gde je Anđelka Šavija položila za  zvanje Referi A za borbe.

 

Žreb za kate

Žreb za borbe

Plan takmičenja

 

NAJAVA NACIONALNOG TURNIRA SRBIJE – ZLATNI POJAS

Nacionalni turnir Srbije – ZLATNI POJAS ZA SENIORE održaće se 22. aprila 2023. godine, ZLATNI POJAS ZA KADETE, JUNIORE I MLAĐE SENIORE održaće se 23. aprila 2023. godine a ZLATNI POJAS ZA DECU će se održati 01. aprila 2023. godine u Čačku u organizaciji Karate federacije Srbije, Karate saveza uže Srbije i karate kluba BORAC.

 

Bilten za Zlatni pojas za kadete, juniore, mlađe seniore i seniore

Bilten za Zlatni pojas za decu

Link prijave za kadete, juniore, mlađe seniore i seniore

Link prijave za decu

 

LISTA ZABRANJENIH DOPING SREDSTAVA

Svetska anti-doping agencija objavila je Listu zabranjenih doping sredstava koja počinje da važi od 01.01.2023. godine.

 

Lista zabranjenih doping sredstava

 

KFS NA WKF KARATE 1 – SERIJA A

 

 

WKF takmičenje Karate 1 – Serija A održana je od 13. do 15. januara 2023. godine u Atini na kome su učešće uzeli takmičari i službena lica Karate federacije Srbije bronzane medalje su osvojili Tešanović Đorđe u borbama pojedinačno +84 kg, i Salapura Đorđe u borbama pojedinačno -75 kg a, pošto su izgubili mečeve u borbama za bronzane medalje, peta mesta su zauzeli Joksić Stefan u borbama pojedinačno -67 kg, Trikoš Bogdan u borbama pojedinačno +84 kg, Grčić Tamata u borbama pojedinačno -50 kg i Vuković Luka u borbama pojedinačno +84 kg.

 

 

 

IZMENE U WKF PRAVILIMA TAKMIČENJA

WKF je dostavio izmene u Pravilima takmičenja u borbama i katama koje će se primenjivati od 01. januara 2023. godine a KFS objavljuje integralni prečišćen tekst.

Navedena pravila u originalu kao i ispitna pitanja za sudije nalaze se u sekciji “Sudijska komisija”.

 

WKF Pravila takmičenja u borbama

WKF Pravila takmičenja u katama

 

ODRŽAN ZAVRŠNI TURNIR PREMIJER LIGA SRBIJE ZA SENIORE I SENIORKE 2022/23

 

 

Završni turniri Premijer lige Srbije za seniore 2022/23 i Premijer lige Srbije za seniorke 2022/23 održani su 15.12.2022. godine u Kragujevcu.

 

Najuspešnije ekipe u Premjer ligi Srbije za seniore:

 1. Borac, Čačak
 2. Dinamo, Pančevo
 3. Studentski grad, Beograd

 

Najuspešnije ekipe u Premjer ligi Srbije za seniorke:

 1. Borac, Čačak
 2. Student, Novi Sad
 3. Niš, Niš

 

ODRŽAN KUP ZA POLETARCE, PIONIRE I NADE

 

 

Kup Srbije za poletarce, pionire i nade održan ne u dva termina i to u katama za poletarce, pionire i nade pojedinačno i ekipno u suboti 26. novembra 2022. i u borbama za pionire i nade pojedinačno i ekipno u nedelju 27. novembra 2022. godine u Čačku u Školi za osnovno i srednje obrazovanje “1. Novembar”.

 

Rezultati

 

ODLUKA DISCIPLINSKE KOMISIJE KFS

Disciplinska komisija Karate federacije Srbije, rešavajući po prijavi sudija na Prvenstvu Srbije za kadete i juniore i Trofeju Srbije za mlađe seniore, koji je održan 15.10.2022. godine u Čačku u organizaciji Karate federacije Srbije, protiv Greber Nikole, trenera karate kluba “Hajduk” iz Kule, zbog nedoličnog ponašanja čime je narušen Statut Karate federacije Srbije, članovi 22. i 55., i na osnovu člana 30. Disciplinskog pravilnika Karate federacije Srbije donela sledeću

ODLUKU

Greber Nikola, trener karate kluba “Hajduk” iz Kule, kažnjava se zabranom vršenja svih funkcija u karate sportu na period od 9 (devet) meseca zbog nedoličnog ponašanja na Prvenstvu Srbije za kadete i juniore i Trofeju Srbije za mlađe seniore, koji je održan 15.10.2022. godine u Čačku u organizaciji Karate federacije Srbije.

 

IZMENE KOD KARATE 1 LIGE ZA MLADE I U KARATE 1 SERIJE A

Nova sezona Karatea 1 će uskoro početi sa novom 2023. godinom, a registracija za prvi događaj iz serije A ove godine je u stvari već u toku.

U naporima da pratimo događaje i unesemo neophodne izmene, imajte na umu da je Izvršni komitet WKF odobrio sledeće:

 

 1. Uklјučivanje uzrasne kategorija U21 u događaje Karate 1 Liga za mlade

Cilј ovog predloga je da se prošire mogućnosti za ove uzraste, omogućavajući im da učestvuju na događajima Lige za mlade dalo bi im više mogućnosti.

Uklјučivanjem ovih kategorija, većina takmičenja Lige za mlade će morati da počne takmičenje dan ranije (u četvrtak), iako će to biti najavlјeno posebno za svaki događaj.

 

 1. Ograničenje broja takmičara za kategorije Kata se povećava sa 96 na 128 takmičara u Karate 1 Ligi za mlade i Karate 1 Seriji A.

Povećanje ograničenja broja učesnika za kategorije Kata u Karate 1 Ligi za mlade i Karate 1 Seriji A će izbalansirati mogućnosti za kata takmičare, koji imaju jednu kategoriju.

 

Ove mere će se sprovoditi već za sve događaje od 1. januara 2023. godine, i kao rezultat toga, tekući procesi registracije za njih (Serija A Atina) će se već prilagoditi ovim primenama.

 

ODRŽANO PRVENSTVO BALKANA ZA KADETE, JUNIORE I MLAĐE SENIORE

 

 

Prvenstvo Balkana za kadete, juniore i mlađe seniore održano je od 04. do 06. novembra 2022. godine u Baru, Crna Gora, na kome je učešće uzelo preko hiljadu takmičara i preko 250 sudija, trenera i predstavnika nacionalnih federacija iz 10 zemalja. Uz poštovanje svih WKF pravila i normi takmičenje se odvijalo na 6 tatamija.

Po uspešnosti prva je bila Bosna i Hercegovina sa osvojenih 10 zlatnih medalja, 8 srebrnih i 16 bronzanih, druga je bila Crna Gora sa osvojenih 10 zlatnih medalja, 5 srebrnih i 14 bronzanih i na trećem mestu je bila Srbija sa osvojenih 7 zlatnih medalja, 10 srebrnih i 10 bronzanih.

 

Zlatne medalje osvojili su: Grbić Gordana u kategoriji kadetkinja kate pojedinačno, Joksimović Marta u kategoriji kadetkinja borbe pojedinačno -61 kg, Jovanović Sava u kategoriji juniorki kate pojedinačno, Marković Mihajlo u kategoriji mlađih seniora borbe pojedinačno -75 kg, Rajić Dunja u kategoriji juniorki  kumite female -66 kg, u katama ekipno u kategoriji kadetkinje/juniorke u sastavu Grbić Gordana, Milošević Neda i Stupar Dunja i u borbama ekipno u kategoriji juniorki u sastavu Nijemčević Ana, Maksimović Valentina, Rajić Dunja i Filipov Nevena.

 

Srebrne medalje osvojili su: Svetković Milutin u kategoriji juniora borbe pojedinačno -61 kg, Jakovljević Vasilije u kategoriji kadeta kate pojedinačno, Krstić Andrea u kategoriji kadetkinja kate pojedinačno, Krstović Teodora u kategoriji kadetkinja borbe pojedinačno +61 kg, Nijemčević Ana u kategoriji juniorki borbe pojedinačno -59 kg, Nikolić Mina u kategoriji juniorki kate pojedinačno, kata tim u kategoriji kadeta / juniora u sastavu Boškov Aleksandar, Nikolić Dimitrije i Pavlović Stefan, kata tim u kategoriji mlađih seniorki u sastavu Dimitrijević Tamara, Mesić Mina i Radovanović Aleksandra, tim u borbama u kategoriji kadetkinja u sastavu Grozdanić Ana, Krstović Teodora, Joksimović Đurđa i Jovović Dunja i Vučković Aleksandar u kategoriji kadeta borbe pojedinačno -57 kg.

 

Treća mesta osvojili su: Barać Jana u kategoriji mlađih seniorki borbe pojedinačno -55 kg, Grčić Tamara u kategoriji mlađih seniorki borbe pojedinačno -50 kg, Kalmar Matea u kategoriji juniorki borbe pojedinačno +66 kg, Kaurin Marko u kategoriji kadeta borbe pojedinačno -57 kg, Milašinović Uroš u kategoriji juniora kate pojedinačno, Milošević Ilija u kategoriji kadeta borbe pojedinačno +70 kg, Milošević Neda u kategoriji juniorki kate pojedinačno, Purić Miloš u kategoriji juniora kate pojedinačno, Radović Anja u kategoriji mlađih seniorki borbe pojedinačno -68 kg i u borbama ekipno u kategoriji mlađih seniora u sastavu Živković Ognjen, Orlandić Petar, Maslak Nikola, Krstović Uroš, Radan Uroš, Ivanović Nikola i Vasilić Mihajlo.

 

Rezultati

Kompletan izveštaj

 

POČINJE PRVENSTVO BALKANA ZA KADETE, JUNIORE I MLAĐE SENIORE

22. Prvenstvo Balkana za kadete, juniore i mlađe seniore održava se od 04. do 06. novembra 2022 u Baru, Crna Gora na kome će učešće uzeti preko 1000 takmičara iz 10 zemalja.

 

Žreb za kate

Žreb za borbe

Plan takmičenja

 

I IVANA PEROVIĆ U BORBI ZA BRONZANU MEDALJU

WKF Prvenstvo sveta za kadete, juniore i mlađe seniore održava se od 26. do 30. oktobra 2022. godine u Koniji, Turska.

Trećeg dana takmičenja naša reprezentativka Perović Ivana u kategoriji mlađih seniorki borbe pojedinačno +68 kg izgubila je susret u polufinalu i sastaće se sa takmičarkom iz Crne Gore Jovanović Milenom u odlučujućem meču za bronzanu medalju.

 

MIRANOVIĆ MAŠA I KRSTOVIĆ TEODORA IMAJU ŠANSE ZA BRONZANE MEDALJE

 

 

WKF Prvenstvo sveta za kadete, juniore i mlađe seniore održava se od 26. do 30. oktobra 2022. godine u Koniji, Turska.

Posle dva dana takmičenja naše dve reprezentativke, Miranović Maša u kategoriji kadetkinja borbe pojedinačno -47 kg i Kustović Teodora u kategoriji kadetkinja borbe pojedinačno +54 kg obe su se kroz repasaž izborile da imaju odlučujuće susrete za bronzane medalje. Na tom putu Miranović Maša će se sastati sa takmičarkom iz Francuske Šmit Elsom a Kustović Teodora sa takmičarkom iz Ukrajine Bulaj Darijom.

 

POČINJE WKF PRVENSTVO SVETA ZA KADETE, JUNIORE I MLAĐE SENIORE

Počinje WKF Prvenstvo sveta za kadete, juniore i mlađe seniore u Koniji, Turska, koje će trajati od 26. do 30. oktobra 2022. godine.

U okviru ovog takmičenja održan je i sudijski kurs na kome je Jelena Petrović položila za visoko zvanje Kumite Referee A.

Prvog dana šampionata, 26. oktobra 2022. godine u 8:30 časova na tatami izlaze kadeti, kadetkinje, juniori, juniorke, mlađi seniori i mlađe seniorke u katama pojedinačno, a popodne, u 15:45 časova takmičiće se kadeti u borbama pojedinačno u svim težinskim kategorijama i kadetkinje u borbama pojedinačno +54 kg.

Takmičari sa grbom Srbije na grudima koji nastupaju prvog dana su: Cerović Dušan u kategoriji kadeta kate pojedinačno, Jovanović Sava u kategoriji kadetkinja kate pojedinačno, Boškov Aleksandar u kategoriji juniora kate pojedinačno, Milošević Neda u kategoriji juniorki kate pojedinačno, Subota Uroš u kategoriji mlađih seniora kate pojedinačno, Mešić Mina u kategoriji mlađih seniorki kate pojedinačno, Đurđić Marko u kategoriji kadeta borbe pojedinačno -52 kg, Kaurin Marko u kategoriji , kadeta borbe pojedinačno -57 kg, Milunović Stefan u kategoriji kadeta borbe pojedinačno -63 kg, Purić Lazar u kategoriji kadeta borbe pojedinačno -70 kg, Milošević Ilija u kategoriji kadeta borbe pojedinačno 70+ kg i Krstović Teodora u kategoriji kadetkinja borbe pojedinačno 54+ kg.

 

Žreb za kate

Žreb za borbe

Raspored takmičenja za 26.10.2022.

Raspored takmičenja za 27.10.2022.

 

ODRŽANI PRVENSTVO SRBIJE ZA KADETE I JUNIORE I TROFEJ SRBIJE ZA MLAĐE SENIORE

 

 

Prvenstvo Srbije za kadete i juniore i Trofej Srbije za mlađe seniore održani su 15. i 16. oktobra u Čačku u sportskoj hali Osnovne škole u Preljini koja zadovoljava sve kriterijume za održavanje ovakvih sportskih manifestacija.

U generalnom plasmanu najuspešniji klubovi su bili: (1) Borac iz Čačka, (2) Žandarmerija, (3) Mladenovac.

I po završetku takmičenja KFS je pratio troje takmičara koji su imali ozbiljnije povrede, koje su lekari na takmičenju primarno kvalitetno obradili i koji se posle opservacije u bolnici dobro osećaju.

U toku takmičenja trener karate kluba Hajduk iz Kule Nikola Greber je zbog nesportskog ponašanja dobio kaznu shikaku (udaljanje iz dvorane) iz koje automatski proističe suspenzija u trajanju od mesec dana do donošenja konačne odluke Disciplinske komisije KFS.

 

Rezultati Prvenstvo Srbije za kadete i juniore

Rezultati Trofej Srbije za mlađe seniore

 

ODRŽAN TROFEJ SRBIJE – BEOGRADSKI POBEDNIK

 

 

Trofej Beograda – Beogradski pobednik održan je 08.10.2022. godine u Hali sportova “Ranko Žeravica” na kome je učešće uzelo 117 klubova sa oko hiljadu takmičara iz zemlje i inostranstva.

U prelepom ambijentu u takmičenju u katama najuspešniji klubovi su bili: (1) Čukarički  Roda iz Beograda, (2) Karate Academy Bushido iz Bačke Palanke i (3) Mladenovac, u borbama najuspešniji klubovi su bili: (1) Omladinac iz Podgorice, (2) Borac iz Čačka i (3) Žandarmerija iz Beograda i u generalnom plasmanu najuspešniji klubovi su bili: (1) Omladinac iz Podgorice, (2) Borac iz Čačka i (3) Žandarmerija iz Beograda.

 

Rezultati

 

NAJAVA TROFEJA SRBIJE ZA MLAĐE SENIORE

Trofej Srbije za mlađe seniore održaće se 15. i 16. oktobra 2022. godine u Osnovnoj školi u Preljini, ulica Dragana Bojovića 31.

 

Dopis KFS

Plan takmičenja

 

NAJAVA PRVENSTVA SRBIJE ZA KADETE I JUNIORE

Prvenstvo Srbije za kadete i juniore održaće se 15. i 16. oktobra 2022. godine u Osnovnoj školi u Preljini, ulica Dragana Bojovića 31.

 

Dopis KFS

Plan takmičenja

 

NAJAVA TROFEJA SRBIJE – BEOGRADSKOG POBEDNIKA 2022

Trofej Srbije – Beogradski pobednik 2022 održaće se u subotu 08. oktobra 2022. godine u Beogradu u Hali sportova “Ranko Žeravica”.

 

Bilten

Bulletin

Plan takmičenja

Žreb

 

ODRŽAN SAJAM SPORTA

 

 

NAJAVA PRVENSTVA BALKANA ZA KADETE, JUNIORE I MLAĐE SENIORE

22. Prvenstvo Balkana za kadete, juniore i mlađe seniore održaće se 04.-06. novembra 2022. godine u Baru, Crna Gora.

 

Bilten

 

SAJAM SPORTA

 

Program dešavanja na štandu Olimpijskog komiteta Srbije:

 

 1. SEPTEMBAR 2022.

12.00 – 13.00 Igra memorije

12.00 – 15.00 Karijera posle sporta

12.00 – 14.00 Treningo radionica

13.00 – 14.00 Olimpijski kviz

14.00 – 15.00 Igra memorije

14.30 – 15.30 Panel – Penjanje na Olimp (govornik: Roksanda Atanasov)

 

 1. SEPTEMBAR 2022.

10.00 – 18.00 Slikaj se i kompletiraj olimpijsku fotografiju

10.00 – 17.00 Lov na blago

10.00 – 12.00 Treningo radionica

10.30 – 17.00 Humanitarni fudbalski turnir – diplomate za decu

11.00 – 12.00 Igra memorije

12.00 – 14.00 Timske igre

12.00 – 15.00 Karijera posle sporta

12.00 – 15.00 Put oko evrope

14.00 – 15.00 Igra memorije

14.00 – 16.00 Treningo radionica

 

 1. SEPTEMBAR 2022.

10.00 – 16.00 Lov na blago

10.00 – 16.00 Aktivacija „Scream booth“

11.00 – 12.00 Igra memorije

11.00 – 12.00 Pilates radionica

11.00 – 13.00 Treningo radionica

12.00 – 14.00 Timske igre

12.00 – 14.00 Treningo radionica

14.00 – 15.00 Igra memorije

 

ODRŽANA VANREDNA SKUPŠTINA KFS

 

 

Vanredna skupština Karate federacije Srbije održana je 11.09.2022. godine u Čačku na kojoj su donete značajne odluke vezane za unapređenje rada KFS kako bi se kroz primenu struke u svim segmentima omogućilo neprekidno napredovanje kao i za pripremu za sledeću takmičarsku sezonu i nastupe na međunarodnoj sceni.

Pre Skupštine održana je sednica Upravnog odbora Karate federacije Srbije na kojoj su razmotreni i usvojeni izveštaji sa realizovanih aktivnosti (Prvenstvo Evrope za seniore – Gaziantep, Prvenstvo Balkana za decu i seniore – Beograd, Prvenstvo Evrope za kadete, juniore, U21 – Prag, Mediteranske igre – Oran, WKF kamp mladih – Poreč, WKF karate 1 Liga mladih – Poreč, Nacionalni kampovi u tehničkoj organizaciji regionalnih saveza, Nacionalni kamp – Tara, Nacionalno licenciranje – Beograd) i donete neophodne odluke u cilјu unapređenja rada KFS.

 

U BEOGRADU ODRŽANO TREĆE NACIONALNO LICENCIRANJE

 

 

Treće Nacionalno licenciranje za takmičarsku sezonu 2022/2023. godinu za trenere, sudije, ispitivače, lekare i menadžere održano je 03.09.2022. godine u Beogradu.

Uvodnu reč je izneo predsednik Karate federacije Srbije Slavoljub Piper a zatim su veoma interesantne teme kvalitetno prezentovali prof dr Strahinja Tepavčević “Kakav nam je potreban KUMITE I KATA borac” i Milan Kovačević o izmenama u Sudijskom pravilniku koje su vezane za princip suđenja u borbama sa trojicom sudija.

Nakon toga je održano testiranje za trenere, ispitivače i sudije i praktični rad za trenere i sudije.

 

NAJAVA TREĆEG NACIONALNOG LICENCIRANJA

Treće Nacionalno licenciranje za sezonu 2022/2023 obaviće se u subotu 03. septembra 2022. godine u Beogradu na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Beogradu, ulica Blagoja Parovića 156.

 

Test na licenciranju 03.09.2022. godine rade sva službena lica koja nisu test radila na licenciranju 2021. godine kao i novi treneri, ispitivači koji se nisu licencirali prošle godine i nove sudije odnosno sudije koje se prijave za polaganje za viša zvanja.

 

Prijave, koje se nalaze u prilogu, svi polaznici licenciranja potrebno je da dostave kancelariji BKS najkasnije do 30.08.2022. godine. Polaznici licenciranja uplate za licenciranje vrše na račune svojih regionalnih saveza i dokaze o uplati dostavljaju svojim regionalnim savezima najkasnije do 30.08.2022. godine.

 

Dopis BKS

Prijave za licenciranje

Satnica licenciranja

 

NOVE TEŽINSKE KATEGORIJE KOD KADETKINJA I JUNIORKI

WKF je doneo odluku, o čemu je već pisano 15.07.2022. godine, o promenama u težinskim kategorijama kod kadetkinja i juniorki a šta će se na WKF i EKF nivou primenjivati od 01.01.2023. godine.

S obzirom na to da je u Karate federaciji Srbije takmičarska sezona od 01.09.2022. do 31.08.2023. godine navedenje izmene u težinskim kategorijama primenice se u sistemu takmičenja već od 01.09.2022. godine.

 

Uzrasne i težinske kategorije 2022/2023

 

WKF UVODI NOVE TEŽINSKE KATEGORIJE

WKF je najavio da će od 01.01.2023. godine proširiti broj težinskih kategorija kod devojaka U14, kadetkinja i juniorki i to će izgledati

 

– devojke U14: -42 kg, -47 kg, -52 kg, +52 kg

– kadetkinje: -47 kg, -54 kg, -61 kg, +61 kg

– juniorke: -48 kg, -53 kg, -59 kg, -66 kg, +66 kg.

 

ODRŽANO PRVO NACIONALNO LICENCIRANJE U KRAGUJEVCU

 

 

Prvo Nacionalno licenciranje za takmičarsku sezonu 2022/2023. godinu za trenere, sudije, ispitivače, lekare i menadžere održano je 10.07.2022. godine u Kragujevcu.

Uvodnu reč je izneo predsednik Karate federacije Srbije Slavoljub Piper a zatim su veoma interesantne teme kvalitetno prezentovali prof dr Strahinja Tepavčević “Kakav nam je potreban KUMITE I KATA borac”, doktorant na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja David Piper “Takmičarske aktivnosti sportiste u toku borbe na Evropskom šampionatu” i Neđo Jovanović i Milan Kovačević o izmenama u Sudijskom pravilniku koje su vezane za princip suđenja u borbama sa trojicom sudija.

Nakon toga su održani praktični rad za trenere i sudije i testovi za trenere, ispitivače i sudije.

 

NACIONALNA LICENCIRANJA

Nacionalna licenciranja za sva službena lica za takmičarsku sezonu 2022/2023. održaće se po sledećem rasporedu:

10.07.2022. (nedelja) u Kragujevcu u hotelu “Šumarice”

17.07.2022. (nedelja) u Apatinu u Domu učenika Tehničke škole

03.09.2022. (subota) u Beogradu na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja.

 

Kod prijava za licenciranje koje će se održati 10.07.2022. godine koje su u excel formatu treba obratiti pažnju da se u koloni gde se evidentira nivo zvanja (pojas) izbor vrši iz liste koja se otvara kada sa klikne na polje za upis.

 

Dopis KSUS

Dopis KSV

Prijava KSUS za licenciranje trenera 

Prijava KSUS za licenciranje ispitivača

Prijava KSUS za licenciranje sudija

Prijava KSUS za licenciranje lekara

Prijava KSUS za licenciranje menadžera

 

UROŠ SUBOTA PRVI NA WKF U21 KUPU

Na WKF U12 & U21 kupu koji je održan 30.06.2022. godine u Poreču, na kome je učešće uzelo preko petsto takmičara iz 44 zemlje, Subota Uroš zauzeo je prvo mesto u kategoriji mlađih seniora u katama pojedinačno među 33 takmičara.

 

Izveštaj sa takmičenja

 

BREŽANČIĆU SREBRNA MEDALJA NA MEDITERANSKIM IGRAMA

 

Na XIX Mediteranskim igrama koje se održavaju u alžirskom gradu Oranu u periodu od 25. juna do 6. jula 2022. godine i na kome  učestvuju sportisti iz 26 država sa 3 kontinenta, Evrope, Azije i Afrike takmičar reprezentacije Srbije Vladimir Brežančić zauzeo je drugo mesto u borbama pojedinačno -84 kg.

 

Na putu do srebrne medalje Vladimir Brežančić je pobedio takmičara iz Alžira Midone Faleha sa 10:2, takmičara iz Francuske Makameta Danija sa 1:1 po principu senshu (osvajača prvog poena), takmičara iz Hrvatske Kvesić Ivana sa 4:0 da bi u finalu izgubio od takmičara iz Egipta Badawy Youssefa sa 4:6.

 

PREDLOG KALENDARA I UZRASNIH I TEŽINSKIH KATEGORIJA ZA 2022/2023

Karate federacija Srbije objavljuje Predlog kalendara aktivnosti KFS za period od 01.09.2022. do 31.08.2023. godine i Uzrasne i težinske kategorije za isti period.

 

Predlog kalendara

Uzrasne i težinske kategorije

 

WKF Anti-doping: SVAKI SPORTISTA IMA PRAVO NA SPORT BEZ DOPINGA

U WKF-u odlučno kažemo NE dopingu i zaista smo posvećeni borbi protiv dopinga i kao takvi, očuvanju fer-pleja, ravnopravne konkurencije i na kraju, samog sportskog duha.

Naša je dužnost da zaštitimo naš sport i naše sportiste od štetnog dejstva i zloupotrebe droga.

Kao što možda znate, učešće u sportovima bez dopinga dolazi sa nizom obaveza i odgovornosti. Ako već niste, završite WADA-in ADEL kurs, koji je potpuno besplatan, prijavite se i naučite sve što treba da znate o ponašanju u svetu antidopinga. Sportisti mogu da pohađaju program edukacije sportista međunarodnog nivoa na više jezika, a postoje i kursevi za ličnu podršku sportista kao što su treneri i roditelji. Ne čekajte, učinite sve da karate bude čist sport i prođite kroz program čiji link objavljujemo.

 

Link

 

NAJAVA MEDITERANSKIH IGARA

 

 

XIX Mediteranske igre će se održati u alžirskom gradu Oranu u periodu od 25. juna do 6. jula 2022. godine. Na ovom međunarodnom sportskom takmičenju, koje se održava svake četiri godine, učestvovaće sportisti iz 26 država sa 3 kontinenta, Evrope, Azije i Afrike. Iako Srbija nema izlaz na Mediteransko more, član je Međunarodnog komiteta Mediteranskih igara i učesnik sportskih igara mediteranskih zemalja na osnovu osnivačkih prava.

Planirano je da program Mediteranskih igara Oran 2022 bude sačinjen od 292 discipline u okviru 29 sportova.

Ispred Srbije na put u Alžir će krenuti takmičari Đorđe Salapura, Đorđe Tešanović, Ivana Perović, Marina Radiččević, Stefan Joksić, Tamara Živković i Vladimir Brezančić, sudije Jelana Petrović i Miloš Negić i direktor KFS Predrag Stojadinov.

 

InfoKit

Informacija sa koordinacionog sastanka

Plan takmičenja za karate

Plan treninga za karate

 

SREBRO I TRI BRONZE NA EVROPSKOM PRVENSTVU

 

 

Na Prvenstvu Evrope za kadete, juniore i mlađe seniore koje je održano od 17. do 19. juna 2022. godine u Pragu i na kome je  uzelo učešće preko 1000 takmičara iz 48 zemalja takmičari reprezentacije Srbije osvojili su jednu srebrnu medalju i tri bronzane.

Perović Ivana je osvojila srebrnu medalju u kategoriji mlađih seniorki u borbama pojedinačno +68 kg, bronzane medalje su osvojili: Milunović Stefan u kategoriji kadeta borbe pojedinačno -63 kg, Grčić Tamara u kategoriji mlađih seniorki u borbama pojedinačno -50 kg i Negovanović Brankica u kategoriji mlađih seniorki u borbama pojedinačno -55 kg.

 

Kompletan izveštaj

 

SARADNJA ARENA FIGHT I KFS

U okviru Prvenstva Balkana za decu, seniore i veterane Arena Fight i Karate federacija Srbije započeli su saradnju sa ciljem daljeg unapređenja a za vreme Šampionata realizovan je direktan prenos sva tri dana što je, kao povratnu informaciju, imalo pozitivnu reakciju brojnih gledaoca.

U prilogu se nalazi ling za pristup snimku sa Prvenstva Balkana za decu, seniore i veterane.

 

Link

 

 

POČINJE PRVENSTVO EVROPE ZA KADETE, JUNIORE I MLAĐE SENIORE

 

 

Prvenstvo Evrope za kadete, juniore i mlađe seniore održava se od 17. do 19. juna 2022. godine u Pragu na kome će uzeti učešće preko 1000 takmičara iz 48 zemalja.

 

Žreb za kate

Žreb za borbe

Plan takmičenja

 

NAJAVA PRVENSTVA EVROPE ZA KADETE, JUNIORE I MLAĐE SENIORE

Prvenstvo Evrope za kadete, juniore i mlađe seniore održaće se od 17. do 19. juna 2022. godine u Pragu.

 

Bilten

 

KONGRES EVROPSKIH OLIMPIJSKIH KOMITETA

 

 

Na Kongresu evropskih olimpijskih komiteta, koji je 10. i 11. juna 2022. godine održan u Skoplju, ispred Evropske karate federacije učešće su uzeli Slavoljub Piper, potpredsednik Evropske karate federacije i Davor Cipek, generalni sekretar Evropske karate federacije, koje je odredio predsednik Evropske karate federacije gospodin Antonio Espinos i imali su priliku da se sretnu i razgovaraju sa gospodinom Tomasom Bahom, predsednikom Međunarodog olimpijskog komiteta, i gospodinom Kapralos Spirosom, predsednikom Olimpijskih komiteta Evrope o učešću karatea na Evropskim olimpijskim igrama u Poljskog 2023. godine i da sa ostalim delegatima evropskih nacionalnih olimpijskih komiteta čuju izveštaj o napretku u organizaciji Evropskih igara.

 

SRBIJA NAJUSPEŠNIJA NA PRVENSTVU BALKANA

 

 

26. Prvenstvo Balkana za decu, 24. Prvenstvo Balkana za seniore i 5. Prvenstvo Balkana za veterane održano je od 3. do 5. juna 2022. godine u Hali sportova “Ranko Žeravica” u Beogradu uz učešće preko 2000 učesnika iz 9 balkanskih zemalja na kojima su najuspešnije bile reprezentacije (1) Srbije sa osvojenih 22 zlatne medalje, (2) Bosne i Hercegovine sa 20 i (3) Crne Gore sa 18 zlatnih medalja.

 

Kompletan izveštaj

 

POČINJE PRVENSTVO BALKANA ZA DECU, SENIORE I VETERANE

26. Prvenstvo Balkana za decu, 24. Prvenstvo Balkana za seniore i 5. Prvenstvo Balkana za veterane održava se 03.-05. juna 2022. godine u Beogradu.

 

Žreb za borbe

Žreb za kate

Plan takmičenja

 

PRVENSTVO BALKANA ZA DECU, SENIORE I VETERANE

RASPORED TAKMIČENJA

 

PETAK, 3. jun 2022.

 

Napomena: provera težine je obavezna od 08:00 časova

 

Vreme Uzrast   m/ž  
08.00 PROVERA TEŽINE      
09.00 Seniori Kate pojedinačno Ž Eliminacije, repasaž i finale
  Seniori Borbe -61 kg Ž Eliminacije, repasaž i finale
  Seniori Borbe +68 kg Ž Eliminacije, repasaž i finale
  Seniori Borbe -67 kg M Eliminacije, repasaž i finale
  Seniori Borbe -84 kg M Eliminacije, repasaž i finale
  Seniori Borbe -55 kg Ž Eliminacije, repasaž i finale
  Veterani 1987-1978 Kate pojedinačno Ž Eliminacije, repasaž i finale
  Veterani 1977-1968 Kate pojedinačno Ž Eliminacije, repasaž i finale
  Veterani 1967 + Kate pojedinačno Ž Eliminacije, repasaž i finale
  Veterani 1987-1978 Kate pojedinačno M Eliminacije, repasaž i finale
  Veterani 1977-1968 Kate pojedinačno M Eliminacije, repasaž i finale
  Veterani 1967+ Kate pojedinačno M Eliminacije, repasaž i finale
  Veterani 1987-1978 -65 kg Ž Eliminacije, repasaž i finale
  Veterani 1987-1978 -75 kg Ž Eliminacije, repasaž i finale
  Veterani 1987-1978 +75 kg Ž Eliminacije, repasaž i finale
  Veterani 1977-1968 -65 kg Ž Eliminacije, repasaž i finale
  Veterani 1977-1968 -75 kg Ž Eliminacije, repasaž i finale
  Veterani 1977-1968 +75 kg Ž Eliminacije, repasaž i finale
  Veterani 1967 + -65 kg Ž Eliminacije, repasaž i finale
  Veterani 1967 + -75 kg Ž Eliminacije, repasaž i finale
  Veterani 1967 + +75 kg Ž Eliminacije, repasaž i finale
  Veterani 1987-1978 -75 kg M Eliminacije, repasaž i finale
  Veterani 1987-1978 -85 kg M Eliminacije, repasaž i finale
  Veterani 1987-1978 +85 kg M Eliminacije, repasaž i finale
  Veterani 1977-1968 -75 kg M Eliminacije, repasaž i finale
  Veterani 1977-1968 -85 kg M Eliminacije, repasaž i finale
  Veterani 1977-1968 +85 kg M Eliminacije, repasaž i finale
  Veterani 1967 + -75 kg M Eliminacije, repasaž i finale
  Veterani 1967+ -85 kg M Eliminacije, repasaž i finale
  Veterani 1967 + +85 kg M Eliminacije, repasaž i finale
  2009 Kate pojedinačno M Eliminacije, repasaž i finale
  2010 Kate pojedinačno M Eliminacije, repasaž i finale
  2011 Kate pojedinačno M Eliminacije, repasaž i finale
  2012 Kate pojedinačno M Eliminacije, repasaž i finale
  2013 Kate pojedinačno M Eliminacije, repasaž i finale
  2014 Kate pojedinačno M Eliminacije, repasaž i finale
  2011 -32 kg Ž Eliminacije, repasaž i finale
  2011 -36 kg Ž Eliminacije, repasaž i finale
  2011 -40 kg Ž Eliminacije, repasaž i finale
  2011 -44 kg Ž Eliminacije, repasaž i finale
  2011 +44 kg Ž Eliminacije, repasaž i finale
  2010 -35 kg Ž Eliminacije, repasaž i finale
  2010 -40 kg Ž Eliminacije, repasaž i finale
  2010 -45 kg Ž Eliminacije, repasaž i finale
  2010 -50 kg Ž Eliminacije, repasaž i finale
  2010 +50 kg Ž Eliminacije, repasaž i finale
  2009 -39 kg Ž Eliminacije, repasaž i finale
  2009 -44 kg Ž Eliminacije, repasaž i finale

 

 

 

SUBOTA, 04. jun 2022.

 

Napomena: provera težine je obavezna od 08:00 časova

 

Vreme Uzrast   m/ž  
08:00 PROVERA TEŽINE      
09.00 Opening Ceremony    
  Seniori Kate pojedinačno M Eliminacije, repasaž i finale
  Seniori Borbe -68kg Ž Eliminacije, repasaž i finale
  Seniori Borbe -75kg M Eliminacije, repasaž i finale
  Seniori Borbe +84kg M Eliminacije, repasaž i finale
  Seniori Borbe -50kg Ž Eliminacije, repasaž i finale
  Seniori Borbe -60kg M Eliminacije, repasaž i finale
  2009 Kate pojedinačno Ž Eliminacije, repasaž i finale
  2010 Kate pojedinačno Ž Eliminacije, repasaž i finale
  2011 Kate pojedinačno Ž Eliminacije, repasaž i finale
  2012 Kate pojedinačno Ž Eliminacije, repasaž i finale
  2013 Kate pojedinačno Ž Eliminacije, repasaž i finale
  2014 Kate pojedinačno Ž Eliminacije, repasaž i finale
  2011 -40 kg M Eliminacije, repasaž i finale
  2011 -45 kg M Eliminacije, repasaž i finale
  2011 -50 kg M Eliminacije, repasaž i finale
  2011 +50 kg M Eliminacije, repasaž i finale
  2010 -37 kg M Eliminacije, repasaž i finale
  2010 -42 kg M Eliminacije, repasaž i finale
  2010 -47 kg M Eliminacije, repasaž i finale
  2010 -52 kg M Eliminacije, repasaž i finale
  2010 +52 kg M Eliminacije, repasaž i finale

 

 

 

NEDELJA, 05. jun 2022.

 

Napomena: provera težine je obavezna od 08:00 časova

 

Vreme Uzrast   m/ž  
08.00 PROVERA TEŽINE      
09.00 Seniori Kate ekipno Ž Eliminacije, repasaž i finale
  Seniori Kate ekipno M Eliminacije, repasaž i finale
  Seniori Borbe ekipno Ž Eliminacije, repasaž i finale
  Seniori Borbe ekipno M Eliminacije, repasaž i finale
  2012 -30 kg Ž Eliminacije, repasaž i finale
  2012 -34 kg Ž Eliminacije, repasaž i finale
  2012 -37 kg Ž Eliminacije, repasaž i finale
  2012 -40 kg Ž Eliminacije, repasaž i finale
  2012 +40kg Ž Eliminacije, repasaž i finale
  2012 -30 kg M Eliminacije, repasaž i finale
  2012 -35 kg M Eliminacije, repasaž i finale
  2012 -40 kg M Eliminacije, repasaž i finale
  2012 -45 kg M Eliminacije, repasaž i finale
  2012 +45 kg M Eliminacije, repasaž i finale
  2011 -35 kg M Eliminacije, repasaž i finale
  2009 -40 kg M Eliminacije, repasaž i finale
  2009 -45 kg M Eliminacije, repasaž i finale
  2013/14 Kate ekipno Ž Eliminacije, repasaž i finale
  2011/12 Kate ekipno Ž Eliminacije, repasaž i finale
  2009/10 Kate ekipno Ž Eliminacije, repasaž i finale
  2013/14 Kate ekipno M Eliminacije, repasaž i finale
  2011/12 Kate ekipno M Eliminacije, repasaž i finale
  2009/10 Kate ekipno M Eliminacije, repasaž i finale
  2009 -49 kg Ž Eliminacije, repasaž i finale
  2009 -54 kg Ž Eliminacije, repasaž i finale
  2009 +54 kg Ž Eliminacije, repasaž i finale
  2009 -50 kg M Eliminacije, repasaž i finale
  2009 -55 kg M Eliminacije, repasaž i finale
  2009 +55 kg M Eliminacije, repasaž i finale

 

Raspored takmičenja

 

ZLATO ZA IVANU PEROVIĆ NA PRVENSTVU EVROPE

 

 

 

Na 57. Prvenstvo Evrope za seniore koje je održano od 25. do 29. maja 2022. godine u Gaziantepu u Turskoj na kome je učestvovalo oko 500 takmičara iz 45 država Ivana Perović je osvojila prvo mesto u borbama pojedinačno +68 kilograma.

 

Na putu do zlatne medalje Ivana Perović je pobedila takmičarku iz Azerbejdžana Aliyeva Faridu sa 8:2, takmičarku iz Luksemburga Giorgetti Polu, takmičarku iz Grčke Kydonaki Kyriaki i takmičarku iz Hrvatske Lesjak Lucija sa 1:0 da bi u finalu pobedila takmičarkiu iz Mađarske Boussebaa Aicha_Zakiu sa 1:0.

 

Knjiga rezultata sa Prvenstva Evrope za seniore

 

SLAVOLJUB PIPER IZABRAN ZA POTPREDSEDNIKA EKF

 

Na Kongresu Evropske karate federacije koji je održan 24. maja 2022. godine u Gaziantepu, Turska, u okviru Prvenstva Evrope za seniore Srbija je dobila još jedno veliko priznanje u karate sportu. Slavoljub Piper je jednoglasno izabran za potpredsednika Evropske karate federacije.

 

Posle ovog priznanja usledilo je još jedno veliko pošto je predsednik Evropske karate federacije gospodin Antonio Espinos odredio Slavoljuba Pipera, potpredsednika EKF-a, i Davora Cipeka, generalnog sekretara EKF-a, da ispred Evropske karate federacije učestvuju na Kongresu evropskih olimpijskih komiteta 11. juna 2022. godine u Skoplju.

 

NAJAVA PRVENSTVA BALKANA ZA DECU, SENIORE I VETERANE

26. Prvenstvo Balkana za decu, 24. Prvenstvo Balkana za seniore i 5. Prvenstvo Balkana za veterane održaće se 03.-05. juna 2022. godine u Beogradu.

 

Bilten 2

 

ODRŽAN TROFEJ SRBIJE – DUNAV KUP

 

 

Trofej Srbije – Dunav kup za poletarce, pionire i nade održan je 08. maja 2022. godine u Novom Bečeju.

 

Rezultati

 

ODRŽAN KUP SRBIJE ZA KADETE, JUNIORE I SENIORE

 

 

Kup Srbije za kadete, juniore i seniore održan je 07. i 08. maja 2022. godine u Novom Bečeju.

 

Rezultati

 

NAJAVA KUPA SRBIJE ZA KADETE, JUNIORE I SENIORE

Kup Srbije za kadete, juniore i seniore održaće se 07.05.2022. godine u Sportskoj hali u Novom Bečeju.

 

Dopis KFS

Plan takmičenja

 

NAJAVA PRVENSTVA EVROPE ZA SENIORE

57. Prvenstvo Evrope za seniore održaće se 25.-29.05.2022. godine u Gaziantepu u Turskoj.

 

Bilten

 

ODRŽAN ZLATNI POJAS ZA KADETE, JUNIORE I SENIORE

 

 

51. Zlatni pojas za kadete, juniore i mlađe seniore održan je 10.04.2022. godine u Sportskoj sali “Mladost” u Čačku na kome je učešće uzelo peko 470 takmičara.

 

Rezultati

 

ODRŽAN ZLATNI POJAS ZA SENIORE

 

 

51. Zlatni pojas za seniore održan je 09.04.2022. godine u Čačku uz učešće oko 180 takmičara iz Austrije, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije, Turske i Srbije. Zlatne pojaseve osvojili su Lesjak Lucija iz Hrvatske i Joksić Stefan iz Srbije. Takmičenju je prisustvovao i generalni sekretar Evropske karate federacije Davor Cipek.

 

Rezultati

 

ODRŽAN TROFEJ SRBIJE – ZLATNI POJAS ZA POLETARCE, PIONIRE I NADE

 

 

51. Trofej Srbije “Zlatni pojas” za poletarce, pionire i nade održan je u Čačku i to 02.04.2022. godine uz učešće takmičara iz 111 klubova.

 

Rezultati

 

NAJAVA TROFEJA SRBIJE “ZLATNI POJAS”

51. Trofej Srbije “Zlatni pojas” održaće se u Čačku i to 02.04.2022. godine za poletarce, pionire i nade, 09.04.2022. godine za seniore a 10.04.2022. godine za kadete, juniore i mlađe seniore.

 

Bilten za 02.04.2022.

Bilten za 09./10.04.2022.

Bilten – Dopis 1

Bilten – Dopis 2

Plan takmičenja za 02.04.2022.

Schedule / Plan takmičenja za 09.04.2022.

Schedule / Plan takmičenja za 10.04.2022.

Draw / Žreb za 09.04.2022.

Žreb za 10.04.2022.

 

DOPIS MINISTARSTVA OMLADINE I SPORTA O FISKALIZACIJI

Posle održanih sastanaka sa predstavnicima nadležnih nacionalnih sportskih saveza, dobili smo veliki broj pitanja, posebno sportskih udruženja i klubova koji su bili uključeni u online vebinar. Ministarstvo finansija je obavešteno o svim pitanjima koja su dostavljena od strane nadležnih nacionalnih sportskih saveza, sportskih udruženja i klubova. Na osnovu tih pitanja dostavljeni su odgovori koje vam prosleđujemo, kako biste upoznali svoje članice sa tumačenjima Zakona o fiskalizaciji.

Koristimo ovu priliku da vas još jednom podsetimo da u skladu sa Zakonom o fiskalizaciji, svi obveznici fiskalizacije su u obavezi da najkasnije do 30. aprila 2022. godine pređu na novi model fiskalizacije, koji podrazumeva upotrebu novog hardverskog ili softverskog rešenja. Obveznici fiskalizacije su u obavezi da putem portala Poreske uprave ePorezi prijave lokacije poslovnog prostora i poslovnih prostorija, a zatim putem istog portala imaju mogućnost da se prijave za subvencije za prelazak na novi model. Prijave za subvencije će moći da se podnesu u periodu od 15. marta do 5. aprila 2022. godine. Podsećamo i da je potrebno da preko elektronskog servisa za fiskalizaciju, autorizovane osobe traže izradu bezbednosnih elemenata za određeni PIB i određeni poslovni prostor koji su prijavili. Važno je da obveznik naruči bezbednosni element kada je spreman za efiskalizaciju, odnosno kada zna koji fiskalni uređaj će koristiti. Kada je reč o fiskalnim uređajima, Poreska uprava je do sada odobrila čak 225 elemenata elektronskog fiskalnog uređaja, a na adresi https://www.purs.gov.rs/fiskalizacija/eFiskalizacija/registar-odobrenih-elemenata-efu.html se nalazi spisak elemenata i proizvođača, kako bi se obveznici odlučili koji fiskalni uređaj će koristiti.

Pozivamo vas da u što kraćem roku ispunite obaveze koje su propisane Zakonom o fiskalizaciji, kako biste na što brži i jednostavniji način prešli na novi model e-fiskalizacije.

 

Pitanja i odgovori sa vebinara

 

ODRŽANO ŠKOLSKO PRVENSTVO SRBIJE

 

 

Školsko prvenstvo Srbije u karateu za učenike osnovnih i srednjih škola održano je  27.03.2022. godine u Čačku u Sportskoj sali Škole za osnovno i srednje obrazovanje »1. Novembar«.

 

Rezultati

 

ODRŽANO PRVENSTVO SRBIJE ZA SENIORE

 

 

16. Prvenstvo Srbije za seniore u katama pojedinačno i ekipno i borbama pojedinačno za seniorke i seniore održano je  26.03.2022. godine u Čačku u Sportskoj sali Škole za osnovno i srednje obrazovanje »1. Novembar« na kome su učestvovali takmičari koji su se kvalifikovali na regionalnim prvenstvima.

 

Rezultati

 

NOVE NOVINE U WKF TAKMIČARSKIM PRAVILIMA – KATA TIM 3+1

Svetska karate federacija WKF je objavila najnovije izmene u Takmičarskim pravilima među kojima je da kata tim ima jednog rezervnog takmičara. Sve nove novine su u prevodu označene crvenom bojom.

 

WKF Takmičarska pravila

 

ODRŽANO PRVENSTVO SRBIJE ZA POLETARCE, PIONIRE I NADE

 

 

 

Prvenstvo Srbije za poletarce, pionire i nade održano je u Smederevu u dva dana i to 19.03.2022. godine u katama i 20.03.2022. u borbama u organizaciji Karate federacije Srbije i Karate saveza Uže Srbije.

 

Kompletni rezultati

 

ROKADA TERMINA ZA ŠKOLSKO PRVENSTVO SRBIJE I PRVENSTVO SRBIJE ZA SENIORE

S obzirom na to da se 25. i 26. marta 2022. godine održavaju probni testovi male mature izvršena je izmena datuma održavanja Škokskog prvenstva Srbije koje će se održati u nedelju 27.03.2022. godine.

 

Prvenstvo Srbije za seniore u katama pojedinačno i ekipno i borbama pojedinačno za seniorke i seniore održaće se u subotu 26.03.2022. godine u Čačku u Sportskoj sali Škole za osnovno i srednje obrazovanje »1. Novembar«, Bulevar Vuka Karadžića 9.

 

Dopis KFS za Prvenstvo Srbije za seniore

Plan takmičenja za Prvenstvo Srbije za seniore

 

Školsko prvenstvo Srbije za učenike osnovnih i srednjih škola u karate sportu održaće se u nedelju 27.03.2022.  godine u Čačku u Sportskoj sali Škole za osnovno i srednje obrazovanje “1. Novembar”, Bulevar Vuka Karadžića 9 u organizaciji Saveza za školski sport Srbije i Karate federacije Srbije.

 

Dopis KFS za Školsko prvenstvo Srbije

Plan takmičenja za Školsko prvenstvo Srbije

 

PROGRAM FINANSIJSKE PODRŠKE OBVEZNICIMA FISKALIZACIJE

Na predlog Ministarstva privrede i Ministarstva finansija, Vlada je donela Uredbu o utvrđivanju Programa finansijske podrške obveznicima fiskalizacije za usklađivanje poslovanja sa Zakonom kojim se uređuje fiskalizacija.

Ovim Programom, koji je u prilogu, utvrđuje se: pravo na korišćenje finansijske podrške i obaveze korisnika finansijske podrške, način ostvarivanja prava, postupak realizacije Programa, gubitak prava na korišćenje finansijske podrške i praćenje programa.

U odeljku IV i V data su pojašnjenja u vezi sa postupkom ostvarivanja prava na subvenciju, odnosno finansijsku podršku za fiskalizaciju. Programom je utvrđen novi rok za podnošenje prijave za subvencije i on teče od 15. marta do 5. aprila, kako bi svi obveznici fiskalizacije koji se ranije nisu prijavili mogli da dobiju pomoć države. Podsećamo da je potpuna primena Zakona o fiskalizaciji obavezna od 1. maja 2022. godine.

U prilogu je ponovo dostavljeno mišljenje Ministarstva finansija sa odgovorima na postavljena pitanja posle održanog prvog sastanka 20. januara 2022. godine. Pitanja koja su postavljena putem mejla posle održanog vebinara prosleđena su Ministarstvu finansija, i nakon dobijanja odgovora od strane Ministarstva finansija biće dostavljena u najkraćem roku na dalje postupanje.

 

Uredba Vlade Srbije

Program finansijske podrške obveznicima fiskalizacije

Mišljenje Ministarstva finansija

 

BUDUĆNOST JE STIGLA

 

 

Multifunkcionalna dvorana Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije u Košutnjaku, čiji je Slavoljub Piper predsednik Upravnog odbora, će po projektu biti najmoderniji sportski objekat u regionu.

U novoj multifunkcionalnoj dvorani treniraće sedam Nacionalnih sportskih Saveza. Izgrađena je u skladu sa svim ekološkim standardima, a ono po čemu je posebno specifična je zeleni krov – prava mala oaza, na kojoj će biti vidikovac sa prirodnom travom. Krovna površina biće zatravljena i uklopljena, kao i ceo objekat, u celinu sa okolnim terenom i vegetacijom.

U ovom sportsko – rekreativnom objektu predviđeni su trening sadržaji i za karete, ali i sadržaji za medicinu sporta.

 

KONTROLNI MEČEVI REPREZENTACIJA HRVATSKE I SRBIJE

 

 

Karate federacija Srbije i Karate savez uže Srbije su u Kragujevcu u cilju realizacije priprema za predstojeće Prvenstvo Evrope za seniore realizovale kontrolne mečeve reprezentacija Hrvatske i Srbije. Predsednik KFS Slavoljub Piper izrazio je veliku zahvalnost predsedniku Hrvatskog karate saveza Davoru Cipeku i reprezentativcima na prijateljstvu i kvalitetnim mečevima.

 

U ČAČKU POČELA IZGRADNJA SPORTSKE SALE ZA KONTAKTNE SPORTOVE

 

 

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić i gradonačelnik Čačka Milun Todorović, predsednik Karate federacije Srbije Slavoljub Piper i čačanski reprezentativci Stefan Joksić i Milica Polužić postavili su kamen temeljac za fiskulturnu salu za Ekonomsku školu i salu za kontaktne sportove.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić je istakao da je Čačak grad sportskih šampiona, izrazivši veliko zadovoljstvo što se realizuje, kako je rekao, kapitalan projekat, kojim će karatisti dobiti „svoju kuću“ i naglasio je da bi Čačak trebalo da bude primer ostalim gradovima na osnovu toga koliko ulaže u sport.

 

ZABELEŽENI SUSRETI

 

Susret na vrhu
Susret sa fudbalskom legendom

 

NAJAVA PRVENSTVA SRBIJE ZA SENIORE 2021/2022

Prvenstvo Srbije za seniore u katama pojedinačno i ekipno i borbama pojedinačno za seniorke i seniore održaće se u nedelju 27.03.2022. godine u Čačku u Sportskoj sali Škole za osnovno i srednje obrazovanje »1. Novembar«, Bulevar Vuka Karadžića 9.

 

Dopis KFS

 

NAJAVA ŠKOLSKOG PRVENSTVA SRBIJE 2022

Školsko prvenstvo Srbije za učenike osnovnih i srednjih škola u karate sportu održaće se u subotu 26.03.2022. godine u Čačku u Sportskoj sali Škole za osnovno i srednje obrazovanje “1. Novembar”, Bulevar Vuka Karadžića 9 u organizaciji Saveza za školski sport Srbije i Karate federacije Srbije.

 

Dopis

 

NAJAVA PRVENSTVA SRBIJE ZA POLETARCE, PIONIRE I NADE 2021/2022.

Prvenstvo Srbije za poletarce, pionire i nade 2021/2022. održaće se u dva dana i to u subotu 19.03.2022. godine u katama za poletarce, pionire i nade pojedinačno i ekipno i u nedelju 20.03.2022. godine u borbama za pionire i nade pojedinačno i ekipno u Smederevu u “Sportskoj hali Smederevo”, Đure Daničića 6.

 

Dopis za Prvenstvo Srbije u katama za poletarce, pionire i nade

Dopis za Prvenstvo Srbije u borbama za pionire i nade

Plan takmičenja u katama

Plan takmičenja u borbama

 

VEBINAR O FISKALIZACIJI SPORTSKIH UDRUŽENJA I KLUBOVA

Ministarstvo omladine i sporta, Sektor za sport, organizovaće sastanak u formi vebinara, koji će se održati u četvrtak 24. februara 2022. godine sa početkom u 10 časova sa temom „Sportska udruženja i klubovi – novi model fiskalizacije”.

Tema vebinara je fiskalizacija sportskih udruženja i klubova, u skladu sa novim Zakonom o fiskalizaciji koji je u primeni od 1.11.2021. godine i održava u saradnji sa kolegama iz Ministarstva finansija.

 

Pristup sastanku

 

Više informacija

Opcije sastanka

 

KOMEMORACIJA LEGENDI KARATEA SNEŽANI PERIĆ

 

 

Na komemorativnom skupu u Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu od Snežane Perić oprostili su se njeni karatisti, prijatelji, poznanici i ljubitelji sporta i karatea u kojem je Snežana dodirnula zvezde pobede.

Od heroine srpskog karatea dirljivim rečima oprostili su se gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, predsednik Karate federacije Srbije Slavoljub Piper i drugi.

 

Sahrana Snežane Perić je 14.02.2022. godine u 14:45 na novom Bežanijskom groblju u Beogradu.

 

SRBIJA OSTALA BEZ VELIKE ŠAMPIONKE, PREMINULA JE SNEŽANA PERIĆ

 

In memoriam

1978. – 2022.

 

 

Snežana Perić, udata Pantić, poreklom iz Zrenjanina preminula je u Beogradu u 43. godini života posle duge borbe sa bolešću.

Ostaće upamćena je kao namlađi karate šampion sveta. Prvi put je osvojila svet u apsolutnoj kategoriji 2002. godine u Madridu a na Evropskom prvenstvu je trijumfovala 2006. godine.

Četrnaest medalja je Snežana donela našoj zemlji sa svetskih i evropskih prvenstava, odnosno Mediteranskih igara, kao najvažnijih takmičenja a bila je i 16 puta prvakinja države.

Predstavljala je Jugoslaviju, Srbiju i Crnu Goru i samostalnu Srbiju, kojoj je donela tri medalje, svetsku bronzu, jedno evropsko zlato i evropsku bronzu.

Osvojila sve što se osvojiti moglo. Smrt Snežane Perić je veliki udarac za sport.

 

Sahrana Snežane Perić će biti 14.02.2022. godine u 14:45 na Bežanijskom groblju.

 

ODRŽANA REDOVNA GODIŠNJA SKUPŠTINA KARATE FEDERACIJE SRBIJE

 

 

 

Redovna godišnja Skupština Karate federacije Srbije održana je 10.02.2022. godine u Čačku na kojoj je od 36 delegata sa pravom glasa kvorum formiralo prisutnih 35 delegata.

Na Skupštini, kojoj je presedavao predsednik KFSa gospodin Slavoljub Piper, jednoglasno su usvojeni Izveštaj o radu Karate federacije Srbije za 2021. godinu, Finasijski izveštaj KFSa za 2021. godinu, Finansijski plan KFSa za 2022. godinu i Plan rada KFSa za 2022. godinu.

 

INFORMACIJA ZA BALKANSKE SUDIJE

Iz bezbednosnih razloga (COVID-19), poslednje dve godine nije bilo obnavljanja licenci i važenje svih balkanskih licenci je produženo do decembra 2022. godine po istom principu kao i WKF i EKF.

 

Lista balkanskih sudija

 

NOVINE U WKF TAKMIČARSKIM PRAVILIMA

Svetska karate federacija WKF je objavila najnovije izmene u Takmičarskim pravilima a koje su stupile na snagu od 17.01.2022. godine. Sve novine su u prevodu a i u originalu označene crvenom bojom.

 

WKF Karate Competition Rules

WKF Takmičarska pravila

 

NAJNOVIJA IZMENA U KALENDARU WKF

Zbog nedostatka neophodnog blagovremenog i formalnog odobrenja marokanskih vlasti za održavanje takmičenja WKF je 19.01.2022. godine donela odluku da prvobitno planiranu za 11. do 13. marta 2022. Karate 1-Premijer ligu u Rabatu sada zakaže za termin od 13. do 15. maja 2022. godine zbog čega je i Karate federacija Srbije izvršila izmene u Kalendaru aktivnosti KFS.

 

Kalendar aktivnosti KFS

 

IZMENE U KALENDARU AKTIVNOSTI KFS

Usled izmena u kalendarima WKF i EKF Karate federacija Srbije je izvršila usaglašavanje i objavljuje izmenjeni Kalendar aktivnosti KFS.

 

Kalendar aktivnosti KFS

 

 

 

NOVA LISTA ZABRANJENIH SUPSTANCI

Svetska antidoping agencija objavila je novu Listu zabranjenih doping sredstava za 2022. godinu koju je usvojila i Antidoping agencija Republike Srbije na Upravnom Odboru održanom 23. decembra 2022.

Nova Lista zabranjenih doping sredstava najznačanije izmene je pretrpela u delu upotrebe glukokortikoida. Od 1. janura 2022. godine, kako stoji u zabranjenoj listi, svi glukokortikoidi su zabranjeni na takmičenju ako se primenjuju bilo kojim injekcionim, oralnim (uljučujući oralnu mukozu npr. bukalnim, gingivalnim, sublingvalnim) ili rektalnim putem.

Najveća promena u odnosu na prethodne godine je u delu koji navodi bilo koji injekcioni put gde se podrazumevaju intravensko, intramuskularno, periartikularno, intraartikularno, peritendinozno, intratendinozno, epiduralno, intratekalno, intraburzalno, davanje u leziju (npr. u keloid), intradermalno i subkutano davanje. Nekada je bila dozvoljena npr. primena glukokortikoida intraartikularno (lokalno u zglob) a od 2022. godine je zabranjena na takmičenju. Detaljno objašnjenje dato je u smernicama Svetske antidoping agencije koje je ADAS preveo i stavio dostupnim za sportiste i stručni tim.

ADAS savetuje sve sportiste koji u periodu od 10 dana pre takmičenja, uključujući i period tokom takmičenja, prime glukokortikoide (npr. Dexason, Lemod, Diprophos itd.) u bilo kom injekcionom obliku, konsultuju stručnjake u ADAS da bi dobili informaciju o mogućoj TUE (Therapeutical Use Exemptions – izuzeće za terapeutsku upotrebu) prijavi.

 

Dopis Antidoping agencija Republike Srbije

Lista zabranjenih doping sredstava 2022

Smernice WADA – Svetske antidoping agencije

WADA o novim pravilima vezanim za primenu glukokortikoida

 

JOVANA PREKOVIĆ SPORTISTA GODINE

 

Na kraju svake godine Olimpijski komitet Srbije sumira rezultate i proglašava najbolje sportiste. Ove godine im je bio zadatak bio mnogo lakši jer su u konkurenciji imali takmičarku koja je osvojila zlatne medalje na Olimpijskim igara u Tokiju, Svetskom prvenstvu u Dubaiju i Evropskom prvenstvu u Poreču na osnovu čega su za najbolju sportiskinju za 2021. godinu proglasili karatiskinju Jovanu Preković.

 

U svom obraćanju predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković osvrnuo se prvenstveno na izuzetne uspehe koje su ostvarili naši sportisti na prethodno održanim Olimpijskim igrama u uslovima nezapamćene globalne krize uslovljene korona virusom.

 

Predsednik Maljković obratio se sportistima i trenerima i zahvalio im se na dostojnom reprezentovanju naše zemlje na najvećem svetskom sportskom takmičenju. On je istakao da je u ostvarivanju vrhunskih rezultata veoma važna dobra i kvalitetna saradnja sa pravim i pouzdanim partnerima. Posebno je istakao saradnju sa nadležnim državnim institucijama – od predsednika Republike Srbije, preko Vlade, do Ministarstva omladine i sporta.

 

ODRŽANA PREMIJER LIGA SRBIJE ZA SENIORE I SENIORKE 2021/22

 

 

Premijer liga Srbije za seniore 2021/22 i Premijer liga Srbije za seniorke 2021/22 održani su 08.12.2021. godine u Kragujevcu.

 

Najuspešnije ekipe u Premjer ligi Srbije za seniore:

1. Borac, Čačak

2. Studentski grad, Beograd

3. Dinamo, Pančevo

 

Najuspešnije ekipe u Premjer ligi Srbije za seniorke:

1. Borac, Čačak

2. Niš, Niš

3. Kosovska Mitrovica

 

ODRŽANO PRVENSTVO SRBIJE ZA KADETE I JUNIORE I TROFEJ SRBIJE ZA MLAĐE SENIORE

 

 

Prvenstvo Srbije za kadete i juniore i Trofej Srbije za mlađe seniure održani su 04. i 05. decembra 2021. godine u Sportskoj hali “Strelište” u Pančevu na kome je nastupilo preko 500 takmičara iz 102 kluba i najuspešniji su bili: (1) Borac iz Čačka, (2) Hajduk iz Kule i (3) Čukarički Roda iz Beograda.

 

Rezultati za kedete i juniore

Rezultati za mlađe senioze

 

PRVENSTVO BALKANA ZA KADETE, JUNIORE I MLAĐE SENIORE

 

 

 

21. Prvenstvo Balkana za kadete, junior i mlađe senior održano je od 26. do 28. novembra 2021. godine u Rijeci u odličnoj organizaciji Hrvatskog karate saveza i na kome je učestvovao veliki broj takmičara iz 13 nacionalnih saveza.

 

U generalnom plasmanu reprezentacija Srbije sa osvojenih 7 zlatnih medalja, 8 srebrnih i 16 bronzanih zauzela je treće mesto iza reprezenacija Bosne i Hercegovine i Turske.

 

Zlatne medalje osvojili su: Milošević Neda u kategoriji kadetkinja kate pojedinačno, Dugonjić Uroš u kategoriji kadeta kate pojedinačno, Vučković Aleksandar u kategoriji kadeta borbe pojedinačno -57 kg, Milošević Ilija u kategoriji kadeta borbe pojedinačno 70+ kg, Marković Mihajlo u kategoriji juniora borbe pojedinačno -68 kg, Grčić Tamara u kategoriji mlađih seniorki borbe pojedinačno -50 kg i kata tim Srbije u kategoriji mlađih seniorki.

 

Srebrne medalje osvojili su:

Nikolić Dimitrije u kategoriji kadeta kate pojedinačno, Nijemčević Ana u kategoriji kadetkinja borbe pojedinačno 54+ kg, Blanuša Marko u kategoriji kadeta borbe pojedinačno -63 kg, Milutinović Aleksandra u kategoriji juniorki borbe pojedinačno -59 kg, Bulajić Vukan u kategoriji juniora borbe pojedinačno 76+ kg, Varsaković Minja u kategoriji mlađih seniorki borbe pojedinačno 68+ kg, tim kadetkinja u borbama ekipno i kata tim u kategoriji kadetkinja i juniorki.

 

Bronzane medalje osvojili su: Jovanović Sava u kategoriji kadetkinja kate pojedinačno, Rajić Dunja u kategoriji kadetkinja borbe pojedinačno 54+ kg, Novaković Strahinja u kategoriji kadeta borbe pojedinačno -57 kg, Bota Dijana u kategoriji juniorki borbe pojedinačno 59+ kg, Orlandić Petar u kategoriji juniora borbe pojedinačno -68 kg, Vasilić Mihajlo u kategoriji juniora borbe pojedinačno 76+ kg, Crnovčić Slavica u kategoriji mlađih seniorki kate pojedinačno, Subota Uros u kategoriji mlađih seniora kate pojedinačno, Janković Bojana u kategoriji mlađih seniorki borbe pojedinačno -55 kg, Seratlić Natalija u kategoriji mlađih seniorki borbe pojedinačno -55 kg, Živković Tamara u kategoriji mlađih seniorki borbe pojedinačno -61 kg, Perović Ivana u kategoriji mlađih seniorki borbe pojedinačno 68+ kg, juniorski tim u borbama ekipno, kata tim kadeta i junior, tim klađih seniorki u borbama ekipno i tim mlađih senior u borbama ekipno.

 

Izveštaj

 

NAJAVA PRVENSTVA SRBIJE ZA KADETE I JUNIORE

Prvenstvo Srbije za kadete i juniore u katama i borbama pojedinačno i ekipno održaće se 04. i 05. decembra 2021. godine u Pančevu u Hali sportova “Strelište”, ulica Radivoja Koraća 11.

 

Dopis KFS

Plan takmičenja

 

NAJAVA TROFEJA SRBIJE ZA MLAĐE SENIORE

Trofej Srbije za mlađe seniore u katama i borbama pojedinačno i ekipno održaće se 04.12.2021. godine u Pančevu u Hali sportova “Strelište”, ulica Radivoja Koraća 11.

 

Dopis KFS

Plan takmičenja

 

POČINJE PRVENSTVO BALKANA ZA KADETE, JUNIORE U MLAĐE SENIORE

Prvenstvo Balkana za kadete, juniore i mlađe seniore održava se od 26. do 28. novembra 2021. godine u Rijeci, Hrvatska na kome će učešće uzeti više od 700 takmičara iz svih balkanskih nacionalnih saveza.

 

Žreb za kate

Žreb za borbe

Plan takmičenja za 26.11.2021.

 

SREBRNA MEDALJA U BORBAMA EKIPNO ZA SRBIJU NA SVETSKOM PRVENSTVU

 

 

Na Svetskom prvenstvu za seniore, koje se održavalo u Dubaiju, Ujedinjeni Arapski Emirati, od 16. do 21. novembra 2021. godine tim Srbije u borbama ekipno u sastavu Slobodan Bitević, Vladimir Brezančić, Stefan Joksić, Ljubiša Marić , Đorđe Salapura, Đorđe Tešanović, Bogdan Trikoš u finalnom susretu je izgubio od ekipe Italije sa 3:0 i zauzeo drugo mesto ali je ukazao da nove generacije počinju da ispisuju novu istoriju karate sporta.

Na putu do finala tim Srbije u borbama ekipno je pobedio ekipu Švajcarske sa 3:0, ekipu Severne Makedonije sa 3:1, ekipu Azerbejdžana sa 3:1 i ekipu Uzbekistana sa 3:2.

Na ovom svetskom prvenstvu nastupili su takmičari iz 105 zemalja i reprezentacija Srbije je u generalnom plasmanu zauzela visoko šesto mesto iza (1) Japana, (2) Egipta, (3) Španije, (4) Italije i (5) Francuske.

 

Kompletan izveštaj

 

IVANA PEROVIĆ PETA NA SVETSKOM PRVENSTVU

 

 

Na Svetskom prvenstvu za seniore, koje se održava u Dubajiu, Ujedinjeni Arapski Emirati, od 16. do 21. novembra 2021. godine Ivana Perović je u borbama pojedinačno +68 kg u repasažu izgubila meč za za bronzanu medalju od takmičarkee iz Kazakstana Berultseva Sofyje i zauzela peto mesto.

Na putu do meča za medalju Ivana Perović je pobedila takmičarku iz Engleske Walters Rochelle sa 1:0, takmičarku iz Švajcarske Kaufmann Fabienne sa 2:1, takmičarku iz Norveške Orbaek Andersen Lotte sa 3:0 a zatim je izgubila meč od takmičarke iz Španije Torres Garcia Marie sa 0:1 da bi u repasažu pobedila takmičarku iz Mađarske Pap Dorottyu sa 1:1 i kvalifikovala se za meč za treće mesto.

 

ZLATO ZA JOVANU PREKOVIĆ NA SVETSKOM PRVENSTVU

 

 

Na Svetskom prvenstvu za seniore, koje se održava u Dubaiju, Ujedinjeni Arapski Emirati, od 16. do 21. novembra 2021. godine Jovana Preković je u finalnom meču u borbama pojedinačno -61 kg pobedila takmičarku iz Ukrajine Serogina Anitu sa 2:1 i osvojila zlatnu medalju.

 

U BORBAMA EKIPNO SRBIJA U FINALU NA SVETSKOM PRVENSTVU

 

DANAS

 

Na Svetskom prvenstvu za seniore, koje se održava u Dubaiju, Ujedinjeni Arapski Emirati, od 16. do 21. novembra 2021. godine tim Srbije u borbama ekipno u sastavu Slobodan Bitević, Vladimir Brezančić, Stefan Joksić, Ljubiša Marić , Đorđe Salapura, Đorđe Tešanović, Bogdan Trikoš se izborio za finale gde će se u nedelju 21.11.2021. u 16:05 časova po srednjeevropskom vremenu susresti sa ekipom Italije

Na putu do finala tim Srbije u borbama ekipno je pobedio ekipu Švajcarske sa 3:0, ekipu Severne Makedonije sa 3:1, ekipu Azerbejdžana sa 3:1 i ekipu Uzbekistana sa 3:2.

 

U NEDELJU

 

JELENA PETROVIĆ I MIROSLAV ILIĆ POLOŽILI ZA VIŠA SUDIJSKA ZVANJA

 

 

U okviru Svetskog prvenstva za seniore, koje se održava u Dubaiju, Ujedinjeni Arapski Emirati, od 16. do 21. novembra 2021. godine održano je polaganje za viša sudijska zvanja.

Jelena Petrović je položila za zvanje REFEREE B kumite a Miroslav Ilić za REFEREE A kumite i JUDGE A kata.

Nakon ovih ispita Miroslav Ilić je završio sa polaganjima i na evropskom i na svetskom nivou pošto je sada svetski a i evropski Karate Referee (ima sve položeno i za kate i za kumite).

Jelena Petrović ima još jednu stepenicu do svetskog karate Referija pošto joj nedostaje još Referee A kumite.

 

JOVANA PREKOVIĆ U FINALU SVETSKOG PRVENSTVA

Na Svetskom prvenstvu za seniore, koje se održava u Dubaiju, Ujedinjeni Arapski Emirati, od 16. do 21. novembra 2021. godine Jovana Preković se izborila za finale u borbama pojedinačno -61 kg gde će se u subotu 20.11.2021. u 14:20 časova po srednjeevropskom vremenu susresti sa takmičarkom iz Ukrajine Serogina Anitom.

Na putu do finala Jovana Preković je pobedila takmičarku iz Poljske Banaszczyk Dorotu sa 4:0, takmičarku iz Perua Grande Alexandru sa 5:0, takmičarku iz Alžira Midi Chaimu sa 8:0 i takmičarku iz Slovačke Suchankova Ingridu sa 3:2.

 

NAJAVA PRVENSTVA BALKANA ZA KADETE, JUNIORE I MLAĐE SENIORE

Prvenstvo Balkana za kadete, juniore i mlađe seniore održače se od 26. do 28. novembra 2021. godine u Rijeci, Hrvatska.

 

Bilten 1

 

ODRŽANO PRVENSTVO BALKANA ZA DECU, VETERANE I SENIORE

 

 

23. Prvenstvo Balkana za seniore, 4. Prvenstvo Balkana za veterane i 25. Prvenstvo Balkana za decu održano je 15.-17. oktobra 2021. godine u Poreču u odličnoj organizaciji Hrvatske karate unije i na kojima je učestvovao veliki broj takmičara iz 10 zemalja.

 

U generalnom plasmanu najuspešnija je bila reprezentacija Srbije sa osvojenih 21 zlatnih medalja, 17 srebrnih i 29 bronzanih a ispred reprezenacija Bosne i Hercegovine sa 17 zlatnih medalja, 20 srebrnih i 43 bronzanih, dok je na trećem mestu reprezentacija Crne gore sa osvojenih 13 zlatnih medalja, 15 srebrnih i 18 bronzanih.

 

Izveštaj

 

ODRŽAN TROFEJ SRBIJE – BEOGRADSKI POBEDNIK

 

 

Trofej Srbije – Beogradski pobednik održan je 09.10.2021. godine u Hali sportova “Ranko Žeravica” na Novom Beogradu uz učešće takmičara iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije.

 

Rezultati

 

NAJAVA TROFEJA SRBIJE – BEOGRADSKOG POBEDNIKA

Trofej Srbije – Beogradski pobednik održaće se 09.10.2021. godine u Hali sportova “Ranko Žeravica” na Novom Beogradu.

 

Bilten

Plan takmičenja

 

ODRŽAN KUP SRBIJE ZA POLETARCE, PIONIRE I NADE

Kup Srbije za poletarce, pionire i nade održan je 02.10.2021.  i 03.10.2021. godine u Mladenovcu.

 

Rezultati

 

IZMENE U TAKMIČARSKOM PRAVILNIKU KFS

Upravni odbor Karate federacije Srbije je 21. februara 2021. godine doneo odluku o izmenama u Takmičarskom pravilniku KFS koje će se primenjivati od 01. septembra 2021. godine i to:

 

Izmena 1:

          Po pitanju uzrasnih kategorija Takmičarska komisija za svaku godinu utvrđuje starosnu granicu takmičara po uzrasnim kategorijama primenom kalendarske godine, odnosno tako što se starosna granica za određivanje uzrasta uzima 31. decembar tekuće godine.

          Poletarci su takmičari od 8 i 9 godina (u takmičarskoj sezoni pune 8 ili 9 godina), pioniri su takmičari od 10 i 11 godina, nade su takmičari od 12 i 13 godina.

          Kadeti su takmičari od 13, 14 i 15 godina (u takmičarskoj sezoni pune 13, 14 ili 15 godina), juniori su takmičari od 15, 16 i 17 godina (u takmičarskoj sezoni pune 15, 16 ili 17 godina), mlađi seniori su takmičari od 17, 18, 19 i 20 godina (u takmičarskoj sezoni pune 17, 18, 19 ili 20 godina).

          Seniori u borbama su takmičari od 17 godina i stariji (u takmičarskoj sezoni pune 17 godina i više) a seniori u katama su takmičari od 16 godina i stariji (u takmičarskoj sezoni pune 16 godina i više).

 

Izmena 2:

          Kod ekipnih takmičenјa u borbama (prvenstva i kup) za svaki ekipni susret, trener ekipe je dužan, da u predviđenom roku (najkasnije na drugi poziv rukovodioca takmičenja) preda prijavu sastava ekipe.

 

Izmena 3:

Kod takmičenja u izvođenju kata (prvenstva i kup) takmičenje u kategoriji kadeta, juniora i seniora se odvija po WKF pravilima s tim da kod pojedinačnog takmičenja uzrasne kategorije kadeta postoje tri klase (A, B i C) i apsolutni nivo a kod juniora i seniora postoji samo apsolutni nivo. Kadeti C klase (žuti i oranž pojasevi) izvode predučeničke i učeničke kate sa oficijelne Kata liste WKF i KFS i mogu ponavlјati katu u svakom trećem krugu (moraju znati najmanje dve kate) pri čemu jednu istu katu ne mogu ponavlјati uzastopno. Kadeti B klase (zeleni i plavi pojasevi) izvode učeničke, teki i majstorske kate sa oficijelne Kata liste WKF i KFS u svakom krugu nova kata, s tim da u borbi za medalјu mogu ponoviti katu iz eliminacija, ali ne uzastopno. Kadeti A klase (braon pojasevi) izvode mastorske kate sa oficijelne Kata liste WKF i KFS u svakom krugu nova kata, s tim da u borbi za medalјu mogu ponoviti katu iz eliminacija, ali ne uzastopno.

 

Izmena 4:

          Kod takmičenja u izvođenju tehnika i kata uvodi se T klasa (beli i žuti pojas koji se ne takmiči u klasi) i jedino u T klasi se pojedinačno takmičenje odvija u uzrasnoj kategoriji poletaraca.

          Takmičari iz T klase (beli pojasevi i žuti pojasevi koji ne mogu učestvovati u takmičenju po klasama) izvode po slobodnom izboru sledeće bazične tehnike: (1) blok – udarac rukom, (2) blok – udarac nogom, (3) povezano dve ručne tehnike, (4) povezano dve nožne tehnike, (5) povezano ručna i nožna tehnika, s tim da od 5 kombinacija mora da prođe 4 puta kroz stav zenkucu dači i 1 kroz stav kokucu dači. Oba takmičara istovremeno izvode tehniku, sa 3 ponavlјanja u jednom pravcu. U svakom krugu nova kombinacija tehnika, s tim da se može izvesti u svakoj kombinaciji po jedna tehnika iz prethodnog kruga. U finalu može da se ponovi kombinacija iz prethodnih krugova, ali ne uzastopno.

          Poletarci, pioniri i nade izvode kate sa oficijelne Kata liste WKF i KFS.

 

Izmena 5:

          Kod turnira serije A, B I C svi klubovi tehnički organizatori turnira serije A, B ili C dužni su da uplate Karate Federaciji Srbije minimum 10 dana pre održavanja turnira jednokratne iznose: (1) za turnir serije A 420 eura po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan uplate, (2) za turnir serije B 250 eura po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan uplate i (3) za turnir serije C 130 eura po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan uplate.

          Rok za izvršenje uplate svim službenim licima je 3 radna dana po završetku takmičenja. U slučaju neizvršenja uplate u predviđenom roku klub ne može da nastupa ni na jednom takmičenju.

          Prvi kriterijum za kategorizaciju turnira vrši Nacionalni ili regionalni savez prema kome: (1) klub organizator turnira serije A potrebno je da ima više od 30 registrovanih takmičara uklјučenih u sistem takmičenja, (2) klub organizator turnira serije B potrebno je da ima više od 20 registrovanih takmičara uklјučenih u sistem takmičenja i (3) klub organizator turnira serije C potrebno je da ima više od 15 registrovanih takmičara uklјučenih u sistem takmičenja.

          Drugi kriterijumi vezani su za organizaciju turnira i to: (1) za organizaciju turnira serije A učešće najmanje 3 države, najmanje 20 klubova, najmanje 300 takmičara, da se odvija na najmanje 3 borilišta u dvorani sa najmanje 300 mesta i na kome je kotizacija 1500,00 dinara  u pojedinačnim konkurencijama, (2) za organizaciju turnira serije B učešće najmanje 3 regiona, najmanje 12 klubova, najmanje 200 takmičara, da se odvija na najmanje 2 borilišta u dvorani sa najmanje 200 mesta i na kome je kotizacija 1200,00 dinara u pojedinačnim konkurencijama i (3) za organizaciju turnira serije C učešće najmanje 7 klubova, najmanje 100 takmičara, da se odvija na najmanje 1 borilištu u dvorani sa najmanje 100 mesta i na kome je kotizacija 1000,00 dinara u pojedinačnim konkurencijama.

          Pri određivanju serije turnira moraju biti zadovolјena oba kriterijuma.

          Klub koji u jednoj sezoni pri organizovanju turnira nije ispunio Drugi kriterijum u narednoj sezoni može aplicirati samo za seriju nižih nivoa.

          Kod takmičenja u katama ekipno kod uzrasne kategorije nada bunkaj se ne izvodi.

 

Izmena 6:

          Kod pojedinačnih takmičenja težinske kategorije u borbama pojedinačno na prvenstvima i kupovima i težinske kategorije u borbama pojedinačno na pozivnim turnirima se za svaku takmičarsku sezonu objavljuju u tabelama uzrasnih i težinskih kategorija s tim da su uvedene nove težinske kategorije kod pozivnih turnira.

          Na pozivnim turnirima organizator je u obavezi da u propozicijama takmičenja navede takmičarske discipline i uzrasne kategorije. Na samom takmičenju, u zavisnosti od broja prijavlјenih takmičara u težinskim kategorijama, može da izvrši i spajanje pojedinih težinskih kategorija isklјučivo uz dobijenu saglasnost delegata takmičenja ili ako je broj prijavlјenih takmičara po kategoriji tri ili četiri takmičenje se može održati po sistemu svako sa svakim.

 

Izmena 7:

          Prilikom izlaska na borilište trener predaje svoju akreditaciju i akreditaciju takmičara sudiji koji je za stolom na tom borilištu.

          U boksu za trenere može biti isklјučivo trener iz kluba iz koga je i takmičar.

 

Izmena 8:

          Broj takmičara i ekipa sa takmičenja udruženih organizacija na nacionalnim prvenstvima i kupovima je sledeći: kod ekipnog takmičenja (kate i borbe) po 4 ekipe iz svakog regiona, kod pojedinačnog takmičenja (kate apsolutna i borbe) po 8 takmičara iz svakog regiona i kod kata pojedinačno po klasama za poletarce, pionire, nade i kadete i tehnika za poletarce po 4 takmičara iz svakog regiona.

          Takmičar koji je prijavlјen na regionalnim takmičenjima a na istim ne nastupi ne može biti kvalifikovan na takmičenjima na nivou Srbije osim ako odustajanje od nastupa obrazloži lekar u pisanoj formi.

 

Izmena 9:

          Po pitanju žalbi Niko zbog suđenja ne može protestvovati kod članova Sudijskog panela.

          Žalbe podnosi isklјučivo vođa ekipe ili trener u pisanoj formi odmah posle borbe koja ga je prouzrokovala (jedini izuzetak je kada se žalba odnosi na administrativne nepravilnosti) i predaje ih Delegatu takmičenja. Žalba se podnosi uz uplatu takse u iznosu od 50 eura u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS i ostale žalbe rešava Komesar uz konsultacije sa Vrhovnim sudijom i Delegatom takmičenja (Komisija za žalbe).

          Svaku žalbu u vezi sa primenom pravila mora trener ili vođa ekipe najaviti najkasnije u roku od jednog minuta nakon završetka borbe. Trener će zatražiti zvanični formular za žalbu od Delegata takmičenja i ima četiri minuta da ga završi, potpiše i podnese Delegatu takmičenja uz odgovarajuću naknadu. Komisija za žalbe će imati pet minuta da donese odluku.

 

Izmena 10:

          Kod suđenja na osnovu predloga Edukativne komisije KFS i odluke Predsednika KFS kod takmičenja u borbama gde je predviđeno da sude tri sudije po borilištu može se primeniti suđenje po sistemu „ogledala“.

          U slučaju da borbe sude po tri sudije dodat je kriterijum da kada glavni sudija uoči poen i zaustavi borbu, tada traži podršku od pomoćnih sudija i ako od jednog od njih dobije podršku glavni sudija će dodeliti poen.

 

 

LISTA KATA KFS ZA POLETARCE, PIONIRE I NADE

 

Predučeničke kate

Shoto-kan Wado-ryu Shito-ryu Goju-ryu
Taikyoku 1-3 Taikvoku 1-3 Shi ho zuki 1-6 Shi ho uke 1-3

 

Učeničke kate 

Shoto-kan Wado-ryu Shito-ryu Goju-ryu
Heian 1-5 Pinan 1-5 Pinan 1-5 Taikvoku Jodan
    Gekisai 1-2 Taikvoku Chudan
    Gekihai Taikyoku Kake-uke
      Taikvoku Mavashi-uke
      Gekisai 1-2

 

Majstorske kate

 

SHOTOKAN KATE
Bassai-Dai Tekki – Nidan Gankaku Goju Shiho-Sho Jiin
Bassai-Sho Tekki – Sandan Jion Chinte  
Kanku-Dai Hangetsu Sochin Unsu  
Kanku-Sho Jitte Nijushiho Sho Meikyo  
Tekki – Shodan Enpi Goju Shiho-Dai VVankan  

 

GOJU-RYU KATE
Sanchin Seiyunchin Sanseru Seipai Suparimpei
Saifa Shisochin Seisan Kururunfa Tensho

 

WADO-RYU KATE
Kushanku Seishan Passai Rohai Jion
Naihanchi Chinto Niseishi VVanshu Jitte

 

SHITO-RYU KATE
Jitte Matsumura Bassai Gojushiho Sanchin Pachu
Jion Kosokun Dai Unshu Tensho Heiku
Jiin Kosokun Sho Seisan Seipai Paiku
Matsukaze Kosokun Shiho Naifanchin Shodan Sanseiru Annan
VVanshu Chinto Naifanchin Nidan Saifa Annanko
Rohai Chinte Naifanchin Sandan Shisochin Papuren
Bassai Dai Seienchin Aoyagi (Seiryu) Kururunfa Chatanvara Kushanku
Bassai Sho Sochin Jyuroku Suparimpei  
Tomari Bassai Niseishi Nipaipo Hakucho  

 

NAJAVA PRVENSTVA BALKANA ZA SENIORE I DECU

23. Prvenstvo Balkana za seniore, 4. Prvenstvo Balkana za veterane i 25. Prvenstvo Balkana za decu održaće se 15.-17. oktobra 2021. godine u Poreču.

 

Bilten 1

 

ISF U15 SVETSKE ŠKOLSKE SPORTSKE IGRE 2021 BEOGRAD

ISF – International School Sport Federation U15 Svetske školske sportske igre 2021 Beograd ove godine održavaju se u Beogradu u 14 sportova a to su atletika, badminton, džudo, fudbal, karate, košarka 3 na 3, košarka, orjentacija, plivanje, rukomet, rvanje, šah, stoni tenis i tekvondo.

Takmičenja u karateu će se održati u Pančevu u Hali sportova “Strelište”, Radivoja Koraća 11, dok će se merenje težine i žreb održati u Beogradu u hotelu “Zira”, Ruzveltova 35.

Zemlje učesnice su Azerbejdžan, Ukrajina, SAD i Srbija.

 

SATNICA:

12.

nedelja

septembar 10.00 Opšti tehnički sastanak za šefove delegacija,  trenere i druge zvaničnike
11:00 Sastanak za trenere i druge zvaničnike
19:00 merenje težine
19:50 Žreb
13.

ponedeljak

septembar 10:00 14 – 15 Mladići Kate (borilište 1)

14 – 15 Devojke Kate  (borilište 2)

10:30 13 Mladići Kate (borilište 1)

13 Devojke Kate  (borilište 2)

11:30 Borbe Devojke -47 (borilište 1)

Borbe Devojke -54 (borilište 2)

12:30 Borbe Devojke +54  (borilište 1)

Borbe – Mladići -52 (borilište 2)

13.00 – 13.30 Proglašenje pobednika
13.00-20.00 Obrazovne aktivnosti: Otvaranje zone zabave i veština
14.

utorak

septembar 10:00 Borbe – Mladići -57 (borilište 1)

Borbe – Mladići -63 (borilište 2)

11:00 Borbe – Mladići -70  (borilište 1)

Borbe – Mladići +70 (borilište 2)

11:30 – 12:00 Proglašenje pobednika
14.00-20.00 Zona zabave i veština
15.

sreda

septembar 17.00 CEREMONIJA : Budite zajedno – NOĆ NACIJA

 

Kamera ponedeljak 13.09.2021.

 

Kamera utorak 14.09.2021.

 

Na ISF – International School Sport Federation U15 Svetskim školskim sportskim igrama 2021 koje su održane u Beogradu učenici Srbije bili su najuspešniji u generalnom plasmanu pošto su osvojili 5 zlatnih medalja, 9 srebrnih i 17 bronzanih.

 

Bilten sa svim rezultatima

 

JOVANI PREKOVIĆ ZLATNA OLIMPIJSKA MEDALJA

 

 

Jovana Preković je na Olimpijskim igarama u Tokiju osvojila zlatnu medalju u borbama pojedinačno do 61 kilogram.

Čudesno se nadmetala naša, a svetska, sada i olimpijska šampionka, pobedila u četiri preliminarne borbe i kao prva u grupi ušla u borbu za medalje, a onda – u dve borbe nije dozvolila rivalkama ni jedan jedini poen.

Na putu do zlatne medalje Jovana Preković je pobedila takmičarku iz Maroka Sadini Bitsan sa 3:1, takmičarku iz Perua Aleksandru Grande Risko 1:0, takimčarku iz Ukrajine Anitu Seroginu 4:3, takmičatku iz Egipta Lotfi 1:1 po principu “senšo”, u polufinalu takmičarku iu Turske Merve Čoban sa 2:0 i na kraju je u finalnom meču pobedila takmičatku iz Kine Ksiajoan Jin sa 0:0 na izjašnjenje sudija.

 

PISMO PREDSEDNIKA WKF

 

 

Kao što znate, brzo se približavamo najvažnijem trenutku u našoj istoriji, debiju našeg sporta na Olimpijskim igrama.

Uspeh Karatea na Igrama zavisi isključivo od toga da li svi radimo sve što je u našoj moći da mobilišemo Karate porodicu što je više moguće oko vrednosti našeg sporta koji će biti prikazani u Tokiju. Olimpijski uspeh našeg sporta zahteva našu hrabrost, istrajnost i našu sposobnost da prevaziđemo nedaće.

Stoga tražim vašu dragocenu saradnju.

Trebate da delite akcije koje generišemo u okviru naše olimpijske kampanje, #KarateSpirit u svom okruženju i pratiocima društvenim mrežama, kao i na svim svojim platformama.

Zbog toga vam šaljem baner kako biste ga mogli instalirati na vašu web stranicu i na vaše platforme. Molim vas da budete ljubazni i povežete baner na adresu https://www.wkf.net/olympics-main/157.

Za sve dodatne informacije obratite se našem menadžeru za komunikacije Sergiu Aguileri na adresi press@vkf.net.

Hvala vam na podršci i saradnji.

 

S poštovanjem

Antonio Espinós

Predsednik WKF-a

 

IZMENE U PREDLOGU KALENDARA AKTIVNOSTI KFS

Upravni odbor Karate federacije Srbije je na svojoj sednici usvojio izmene u Predlogu Kalendara aktivnosti KFS za period od 01. septembra 2021. do 31. avgusta 2022. godine.

 

Predlog Kalendara aktivnosti KFS

 

NAPOMENE VEZANE ZA TAKMIČARSKI PRAVILNIK KFS

U cilju informisanja, upućivanja i adekvatne primene u sistemu takmičenja Upravni odbor KFS je doneo odluku da objavi izmene i dopune Takmičarskog pravilnika KFS koje su donete u poslednje dve godine i sa kojima su se mnogi već upoznali a koje su naznačene podvlačenjem teksta.

 

TAKMIČARSKI PRAVILNIK

KARATE FEDERACIJE SRBIJE

 

UZRASNE KATEGORIJE

 

Član 11.

          Uzrasne kategorije takmičara su: poletarci i poletarke, pioniri i pionirke, muške i ženske nade, kadeti i kadetkinje, juniori i juniorke, mlađi seniori i mlađe seniorke, seniori i seniorke i muški i ženski veterani.

          Takmičarska komisija za svaku godinu utvrđuje starosnu granicu takmičara po uzrasnim kategorijama primenom kalendarske godine, odnosno tako što se starosna granica za određivanje uzrasta uzima 31. decembar tekuće godine.

 

          Poletarci su takmičari od 8 i 9 godina (u takmičarskoj sezoni pune 8 ili 9 godina), pioniri su takmičari od 10 i 11 godina, nade su takmičari od 12 i 13 godina.

          Kadeti su takmičari od 13, 14 i 15 godina (u takmičarskoj sezoni pune 13, 14 ili 15 godina), juniori su takmičari od 15, 16 i 17 godina (u takmičarskoj sezoni pune 15, 16 ili 17 godina), mlađi seniori su takmičari od 17, 18, 19 i 20 godina (u takmičarskoj sezoni pune 17, 18, 19 ili 20 godina).

          Seniori u borbama su takmičari od 17 godina i stariji (u takmičarskoj sezoni pune 17 godina i više) a seniori u borbama su takmičari od 16 godina i stariji (u takmičarskoj sezoni pune 16 godina i više).

 

BORBE

 

Član 13.

Takmičenja u borbama su:

 1. pojedinačna prvenstva u težinskim kategorijama za pionire i pionirke, muške i ženske nade, kadete i kadetkinje, juniore i juniorke i seniore i seniorke;
 2. ekipna prvenstva u apsolutnoj kategoriji za pionire i pionirke, muške i ženske nade, kadete i kadetkinje, juniore i juniorke;
 3. liga takmičenje u apsolutnoj kategoriji za seniore i seniorke;
 4. pojedinačni kupovi po težinskim kategorijama za: pionire i pionirke, muške i ženske nade, kadete i kadetkinje, juniore i juniorke i seniore i seniorke;
 5. ekipni kupovi u apsolutnoj kategoriji za: pionire i pionirke, muške i ženske nade, kadete i kadetkinje, juniore i juniorke i seniore i seniorke.
 6. Trofej Srbije u težinskim kategorijama za mlađe seniore i mlađe seniorke;
 7. Nacionalni karate turnir – Zlatni pojas, Nacionalni karate turnir – Dunav kup i Nacionalni karate turnir – Beogradski pobednik;
 8. Play off (osvajači medalja) u uzrasnim kategorijama kadeta i juniora, (kup Srbije) i seniora (prvenstvo Srbije), a može se organizovati na osnovu odluke UO KFS;
 9. Turniri serije A, B i C.

 

KATE

 

Član 14.

Takmičenja u katama su:

 1. pojedinačna prvenstva za: poletarce i poletarke, pionire i pionirke, muške i ženske nade, kadete i kadetkinje, juniore i juniorke i seniore i seniorke;
 2. ekipna prvenstva za: poletarce i poletarke, pionire i pionirke, muške i ženske nade, kadete-juniore i kadetkinje-juniorke i seniore i seniorke;
 3. pojedinačni kupovi za: poletarce i poletarke, pionire i pionirke, muške i ženske nade, kadete i kadetkinje, juniore i juniorke i seniore i seniorke;
 4. ekipni kupovi za: poletarce i poletarke, pionire i pionirke, muške i ženske nade, kadete-juniore i kadetkinje-juniorke i seniore i seniorke;
 5. Trofej Srbije za mlađe seniore i mlađe seniorke;
 6. Nacionalni karate turnir – Zlatni pojas, Nacionalni karate turnir – Dunav kup i Nacionalni karate turnir – Beogradski pobednik;
 7. Play off (osvajači medalja) u uzrasnim kategorijama kadeta i juniora, (kup Srbije) i seniora (prvenstvo Srbije), a može se organizovati na osnovu odluke UO KFS;
 8. Turniri serije A, B i C

 

POJEDINAČNA I EKIPNA TAKMIČENjA U BORBAMA (prvenstva i kup)

 

Član 18.

          Za svaki ekipni susret, trener ekipe je dužan, da u predviđenom roku (najkasnije na drugi poziv rukovodioca takmičenja) preda prijavu sastava ekipe. Prijavljeni redosled takmičara mora se poštovati, a u suprotnom ekipa će izgubiti susret sa nulom, kao i u slučaju ako vođa ekipe ne preda prijavu u predviđenom roku.

 

TAKMIČENjE U IZVOĐENjU KATA (prvenstva i kup)

 

Član 21.

          Pojedinačna i ekipna prvenstva u uzvođenju kata održavaju se po kup sistemu sa potpunim repasažom. Takmičenja se održavaju do dobijanja finalista, posle čega se pristupa repasažu u kojem se sastaju takmičari, odnosno ekipe, po redosledu kojim su gubili susret od finalista. Pobednik repasaža iz grupe ”A” i pobednik iz grupe ”B” dele treće mesto, dok se finalisti sastaju u borbi za prvo mesto. Peta mesta zauzimaju takmičeri koji su izgubili u repasažnom susretu za medalju, a sedma mesta zauzimaju takmičeri koji su izgubili u predposlednjem repasažnom susretu (susret pre susreta za medalju). U slučaju da nema dovoljno takmičara u repasažu za formiranje redosleda uspeha u obzir će se uzimati takmičeri koji su izgubili u četvrtfinalnim mečevima.

          Pojedinačni i ekipni kup u izvođenju kata održava se po kup sistemu bez repasaža. Prvo mesto zauzima takmičar koji je pobedio u finalu, a treća mesta zauzimaju takmičeri koji su izgubili u polufinalnim nastupima. Od petog do osmog mesta su takmičari koji su izgubili u četvrtfinalnim nastupima.

          Tim u katama sačinjavaju tri takmičera. Svaka ekipa kod uzrasnih kategorija kadeti/juniori i seniori je isključivo muška ili isključivo ženska dok kod uzrasnih kategorija poletaraca, pionira i nada ekipa može biti mešovata i to kod muškog kata tima većinu čine dečaci a kod ženskog kata tima većinu čine devojčice.

          Jedan karate klub na prvenstvu i kup takmičenju Srbije može da učestvuje samo sa jednom ekipom.

 

1        Kadeti, juniori i seniori

          Takmičenje u kategoriji kadeta, juniora i seniora se odvija po WKF pravilima s tim da kod pojedinačnog takmičenja uzrasne kategorije kadeta postoje tri klase (A, B i C) i apsolutni nivo a kod juniora i seniora postoji samo apsolutni nivo. Kadeti C klase (žuti i oranž pojasevi) izvode kate sa oficijelne Kata liste WKF i KFS i mogu ponavljati katu u svakom trećem krugu (moraju znati najmanje dve kate) pri čemu jednu istu katu ne mogu ponavljati uzastopno.Kadeti B klase (zeleni i plavi pojasevi) izvode kate sa oficijelne Kata liste WKF i KFS i mogu ponavljati katu u svakom četvrtom krugu (moraju znati najmanje tri kate) pri čemu jednu istu katu ne mogu ponavljati uzastopno. Kadeti A klase (braon pojasevi) izvode kate sa oficijelne Kata liste WKF i KFS u svakom krugu nova kata, s tim da u borbi za medalju mogu ponoviti katu iz eliminacija, ali ne uzastopno.

          Kod kata ekipno, kadeti i juniori su jedna kategorija, a isto se odnosi i na kadetkinje i juniorke.

          Kod kata ekipno za kadete/juniore, kadetkinje/juniorke, seniore i seniorke na prvenstvu bunkai će se izvoditi u finalu i u poslednjem repasažnom susretu za medalju.

          Kod kata ekipno za kadete/juniore, kadetkinje/juniorke, seniore i seniorke na kup takmičenju bunkai će se izvoditi samo u finalu.

          U katama ekipno svi članovi ekipe moraju biti iz propisane uzrasne kategorije, mlađi ne može da radi za starije.

 

2        Poletarci, pioniri i nade

          Prvenstva i kup takmičenja za mlađe uzrasne kategorije (poletarci,pioniri i nade) u izvođenju kata sprovodi se u sedam klasa:

 • T klasa (žuti i beli pojas)
 • E klasa (žuti pojas)
 • D klasa (oranž pojas)
 • C klasa (zeleni pojas)
 • B klasa (plavi pojas)
 • A klasa (braon pojas)
 • APSOLUTNA kategorija u katama

 

          Apsolutna kategorija u izvođenju kata za mlađe uzrasne kategorije podrazumeva takmičenje svih kvalitetnih i perspektivnih sportista. U ovoj kategoriji mogu nastupati isključivo sportisti iz A i B klase a kod poletaraca i pionira i iz C i D klase.

          U slučaju zloupotrebe Takmičerska komisija pokrenuće disciplinski postupak.

          Na pojedinačnim prvenstvima za mlađe uzrasne kategorije (poletarci, pioniri, nade) svako godište predstavlja posebnu takmičarsku grupu, dok se takmičenje u ekipnoj konkurenciji odvija po uzrasnim kategorijama. Jedino u T klasi se pojedinačno takmičenje odvija u uzrasnoj kategoriji poletaraca.

          Takmičari iz T klase (beli pojasevi i žuti pojasevi koji ne mogu učestvovati u takmičenju u E klasi) izvode po izboru sledeće bazične tehnike u svakom krugu druga kombinacija tehnika: (1) blok – udarac rukom, (2) blok – udarac nogom, (3) povezano dve ručne tehnike, (4) povezano dve nožne tehnike, (5) povezano ručna i nožna tehnika s tim da mora da prođe kroz stavove zenkucu dači i kokucu nači i to svaku kombinaciju tehnika po tri puta.

          Takmičari iz E i D klase (žuti i oranž pojasevi) izvode predučeničke i učeničke kate i mogu ponavljati katu u svakom trećem krugu (moraju znati najmanje dve kate) pri čemu jednu istu katu ne mogu ponavljati uzastopno.

          Takmičari iz C klase(zeleni pojasevi), izvode učeničke i teki kate i mogu ponavljati katu u svakom četvrtom krugu (moraju znati najmanje tri kate) pri čemu jednu istu katu ne mogu ponavljati uzastopno.

          Takmičari iz B klase (plavi pojasevi), izvode učeničke, teki i majstorske kate, u svakom krugu nova kata, s tim da u borbi za medalju mogu ponoviti katu iz eliminacija, ali ne uzastopno.

          Takmičari iz A klase (braon pojasevi), izvode mastorske kate, u svakom krugu nova kata, s tim da u borbi za medalju mogu ponoviti katu iz eliminacija, ali ne uzastopno.

          Takmičari u apsolutnom nivou kod uzrasnih kategorija pionira i nada nada izvode kate sa oficijelne Kata liste, u svakom krugu nova kata, a kod uzrasne kategorije poletaraca izvode kate sa oficijelne Kata liste i mogu ponavljati katu u svakom četvrtom krugu (moraju znati najmanje tri kate) pri čemu jednu istu katu ne mogu ponavljati uzastopno.

          Takmičenje u katama pojedinačno, odvija se tako što katu istovremeno izvode oba takmičara (crveni i plavi), nakon čega sudije proglašavaju pobednika.

          Kod kata ekipno za svaki uzrast postoji samo jedan (apsolutni) nivo.

          U katama ekipno (poletarci, pioniri i nade), jedan član kata tima može da bude iz prve mlađe uzrasne kategorije.

          Kod kata ekipno za poletarce, pionire i nade izvode se kate sa oficijelne Kata liste. Poletarci mogu ponavljati katu u svakom trećem krugu (moraju znati najmanje dve kate), pri čemu jednu istu katu ne mogu ponavljati uzastopno a pioniri mogu ponavljati katu u svakom četvrtom krugu (moraju znati najmanje tri kate), pri čemu jednu istu katu ne mogu ponavljati uzastopno. Kod uzrasne kategorije nada, takmičari u svakom krugu izvode novu katu, s tim, da u borbi za medalju mogu ponoviti katu iz eliminacija, ali ne uzastopno.

 

TROFEJ SRBIJE

 

Član 29a

          Trofej Srbije je takmičenje za mlađe seniore i mlađe seniorke.

 

TURNIRI SERIJE A, B I C

 

Član 29b

          Turniri serije A, B i C su takmičenja koja imaju za cilj razvoj i popularizaciju karate sporta.

          Svi klubovi tehnički organizatori turnira serije A, B ili C dužni su da uplate Karate Federaciji Srbije minimum 10 dana pre održavanja turnira jednokratne iznose: (1) za turnir serije A 420 eura po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan uplate, (2) za turnir serije B 250 eura po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan uplate i (3) za turnir serije C 130 eura po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan uplate.

          Rok za izvršenje uplate svim službenim licima je 3 radna dana po završetku takmičenja. U slučaju neizvršenja uplate u predviđenom roku klub ne može da nastupa ni na jednom takmičenju.

          Prvi kriterijum za kategorizaciju turnira vrši Nacionalni ili regionalni savez prema kome: (1) klub organizator turnira serije A potrebno je da ima više od 30 registrovanih takmičara uključenih u sistem takmičenja, (2) klub organizator turnira serije B potrebno je da ima više od 20 registrovanih takmičara uključenih u sistem takmičenja i (3) klub organizator turnira serije C potrebno je da ima više od 15 registrovanih takmičara uključenih u sistem takmičenja.

          Drugi kriterijumi vezani su za organizaciju turnira i to: (1) za organizaciju turnira serije A učešće najmanje 3 države, najmanje 20 klubova, najmanje 300 takmičara, da se odvija na najmanje 3 borilišta u dvorani sa najmanje 300 mesta i na kome je kotizacija 1500,00 dinara  u pojedinačnim konkurencijama, (2) za organizaciju turnira serije B učešće najmanje 3 regiona, najmanje 12 klubova, najmanje 200 takmičara, da se odvija na najmanje 2 borilišta u dvorani sa najmanje 200 mesta i na kome je kotizacija 1200,00 dinara u pojedinačnim konkurencijama i (3) za organizaciju turnira serije C učešće najmanje 7 klubova, najmanje 100 takmičara, da se odvija na najmanje 1 borilištu i na kome je kotizacija 1000,00 dinara u pojedinačnim konkurencijama.

          Pri određivanju serije turnira moraju biti zadovoljena oba kriterijuma.

          Klub koji u jednoj sezoni pri organizovanju turnira nije ispunio Drugi kriterijum u narednoj sezoni može aplicirati samo za seriju nižih nivoa.

          Turniri serije A, B i C odvijaju se po kup sistemu sa punim repasažem, sa sklarećenim repasažem (od četvrtfinala) ili bez repasaža.

          Kod takmičenja u katama pojedinačno kod uzrasne kategorije nada bunkaj se ne izvodi.

 

POJEDINAČNA TAKMIČENjA

 

Član 30.

          U apsolutnoj kategoriji takmičari se sastaju bez obzira na telesnu težinu, dok se težinske kategorije i godišta za prvenstva i kupove Srbije određuju aneksom ovog pravilnika za sveku godinu posebno.

 

Težinske kategorije u borbama pojedinačno na prvenstvima i kupovima:

Pionirke Pioniri Ženske nade Muške nade
mlađe starije mlađi stariji mlađe starije mlađi stariji

-30

-32 -30 -35 -35 -39 -37 -40
-34 -36 -35 -40 -40 -44 -42 -45
-37 -40 -40 -45 -45 -49 -47 -50
-40 -44 -45 -50 -50 -54 -52 -55
+40 +44 +45 +50 +50 +54 +52

+55

 

Kadeti B klase

žuti, oranž, zeleni

Kadeti A klase

plavi, braon, crni

Juniori

Mlađi seniori

Seniori

Ž M Ž M Ž M Ž M Ž M
-47 -52 -47 -52 -48 -55 -50 -60 -50 -60
-54 -57 -54 -57 -53 -61 -55 -67 -55 -67
+54 -63 +54 -63 -59 -68 -61 -75 -61 -75
  -70   -70 +59 -76 -68 -84 -68 -84
  +70   +70   +76 +68 +84 +68 +84

 

Težinske kategorije u borbama pojedinačno na pozivnim turnirima:

Pioniri Nade Kadeti Juniori Seniori

Ž

M Ž M Ž M Ž M Ž

M

-32

-35 -39 -37 -47 -57 -53 -61 -55 -67
-40 -45 -49 -47 -54 -63 -59 -68 -61 -75
+40 +45 +49 +47 +54 +63 +59 +68 +61

+75

 

          Na pozivnim turnirima organizator je u obavezi da u propozicijama takmičenja navede takmičarske discipline i uzrasne kategorije. Na samom takmičenju, u zavisnosti od broja prijavljenih takmičara u težinskim kategorijama, može da izvrši i spajanje pojedinih težinskih kategorija isključivo uz dobijenu saglasnost delegata takmičenja ili ako je broj prijavljenih takmičara po kategoriji tri ili četiri takmičenje se može održati po sistemu svako sa svakim.

          Izuzetno, na pozivnim turnirima na kojima je u seniorkoj konkurenciji u borbama pojedinačno predviđena novčana nagrada takmičenje se može odvijati u apsolutnoj kategoriji.

 

TAKMIČARSKI DOKUMENT – AKREDITACIJA, KNjIŽICA

 

Član 36.

          Prilikom izlaska na borilište trener predaje svoju akreditaciju i akreditaciju takmičara sudiji koji je za stolom na tom borilištu.

          U boksu za trenere može biti isključivo trener iz kluba iz koga je i takmičar.

 

IV UTVRĐIVANjE UČESNIKA NA PRVENSTVIMA I KUPOVIMA SRBIJE

 

Član 37.

          Broj takmičara i ekipa sa takmičenja udruženih organizacija na nacionalnim prvenstvima i kupovima je sledeći:

 

Region

Takmičarska disciplina

Kate pojedinačno po klasama za poletarce, pionire, nade i kadete Kate pojedinačno apsolutna Kate ekipno Borbe pojedinačno

Borbe ekipno

Beograd

4

8 4 8

4

Vojvodina

4

8 4 8

4

Uža Srbija

4

8 4 8

4

 

          Takmičar koji je započeo takmičenje u eliminacijama, mora shodno ostvarenoj prohodnosti završiti takmičenje.

          Ukoliko takmičer opravdano ne nestupi (zbog bolesti), a obezbedio je dalju prohodnost, regionalni savez je u obavezi da uključi prvog sledećeg takmičera koji ima najbolji plasman u toj kategoriji i disciplini.

          Ukoliko takmičer neopravdano ne nastupi, klub iz koga takmičar dolazi, u obavezi je da za istog uplati predviđenu kotizaciju.

          Takmičar koji je prijavljen na regionalnim takmičenjima a na istim ne nastupi ne može biti kvalifikovan na takmičenjima na nivou Srbije osim ako odustajanje od nastupa obrazloži lekar u pisanoj formi.

          Klub koji briše takmičara ili ekipu, nakon obavljenog žreba, dužan je uplatiti kotizaciju organizatoru u punom iznosu.

          Karate savez Kosova i Metohije, ima poseban status takmičarske celine.

          Karate savez udružene organizacije ima pravo da poveća broj svojih učesnika (maksimalno 4) u svakoj takmičarskoj disciplini, u pojedinačnoj konkurenciji, zavisno od broja takmičara koji su osvoili medalje u predhodnoj godini, za uzrasne kategorije: kadeti, juniori mlađi seniori i seniori.

          Takmičari koji ne učestvuju na takmičenju udružene organizacije zbog obaveza u reprezentaciji Srbije imaju pravo učešća na nacionalnom prvenstvu.

 

ŽALBE

 

Član 61.

          Niko zbog suđenja ne može protestvovati kod članova Sudijskog panela.

          Žalbe podnosi isključivo vođa ekipe ili trener u pisanoj formi odmah posle borbe koja ga je prouzrokovala (jedini izuzetak je kada se žalba odnosi na administrativne nepravilnosti) i predaje ih Delegatu takmičenja. Žalba se podnosi uz uplatu takse u iznosu od 50 eura u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS i ostale žalbe rešava Komesar uz konsultacije sa Vrhovnim sudijom i Delegatom takmičenja (Komisija za žalbe).

          Svaku žalbu u vezi sa primenom pravila mora trener ili vođa ekipe najaviti najkasnije u roku od jednog minuta nakon završetka borbe. Trener će zatražiti zvanični formular za žalbu od Delegata takmičenja i ima četiri minuta da ga završi, potpiše i podnese Delegatu takmičenja uz odgovarajuću naknadu. Komisija za žalbe će imati pet minuta da donese odluku.

          Ako se žalba smatra neosnovanim Komesar takmičenja će usmeno saopšti podnosiocu žalbe da je protest odbačen, označi orginalni dokument rečju “ODBIJEN” i takav dokument potpisan od strane sva tri člana Komisije za žalbe prosledi uz svoj Izveštaj Kancelariji KFS. Deponovana sredstva za odbijenu žalbu se ne vraćaju podnosiocu.

          Ako je žalba prihvaćena Komisija za žalbe će doneti odluku koja će se mera primeniti uključujući sledeće mogućnosti: (a) poništavanje predhodnih odluka koje se protive pravilima, (b) poništavanje rezultata održanih mečeva u grupi sa tačke gledanja pre incidenta, (c) ponavljanje mečeva koji su se desili pod dejstvom incidenta, (d) izdavanje preporuke Sudijskoj komisiji da sudije uključene u incident budu odgovarajuće kažnjene.

          Ako se žalba smatra osnovanom Komesar takmičenja će usmeno saopšti podnosiocu žalbe da je žalba prihvaćena, označi orginalni dokument rečju “PRIHVAĆENO” i takav dokument potpisan od strane sva tri člana Komisije za žalbe prosledi uz svoj Izveštaj Kancelariji KFS. Deponovana sredstva za prihvaćenu žalbu se vraćaju podnosiocu.

 

SUĐENjE

 

Član 72.

          Na svim takmičenjima KFS sudi se na osnovu Sudijskog pravilnika KFS.

          Kate sude tri sudije po borilištu u mlađim uzrasnim kategorijama (poletarci, pioniri, nade), a na regionalnim takmičenjima za kadete, juniore, mlađe seniore i seniore i na nacionalnim kup takmičenjima mogu da sude i tri sudije po borilištu.

          Kate na nacionalnim prvenstvima za kadete, juniore i mlađe seniore mogu da sude i tri sudije po borilištu a za seniore sude pet sudija po borilištu.

          Borbe u mlađim uzrasnim kategorijama (pioniri, nade) sude tri sudije po borilištu.

          Borbe na regionalnim takmičenjima za kadete, juniore, mlađe seniore i seniore i na nacionalnim kupovima mogu da sude i tri sudije po borilištu.

          Borbe na nacionalnim prvenstvima za kadete, juniore i mlađe seniore mogu da sude i tri sudije po borilištu a za seniore sude pet sudija po borilištu.

          Na osnovu predloga Edukativne komisije KFS i odluke Predsednika KFS kod takmičenja u borbama gde je predviđeno da sude tri sudije po borilištu može se primeniti suđenje po sistemu „ogledala“.

 

U slučaju da borbe sude po tri sudije u borilištu primenjivaće se sledeći principi:

 • kada dvojica pomoćnih sudija pokažu poen za istog takmičara, glavni sudija će zaustaviti borbu i dosuditi poen;
 • kada jedan pomoćni sudija pokaže poen za jednog takmičara, a glavni sudija se složi sa njegovim mišljenjem, zaustaviće borbu i dosuditi poen;
 • kada jedan pomoćni sudija pokaže poen za jednog takmičara, glavni sudija može odbiti da zaustavi borbu, ako ne prihvati njegovo mišljenje;
 • kada dvojica pomoćnih sudija signaliziraju poen, a imaju različita mišljenja, glavni sudija može odbiti da zaustavi borbu, ako ne prihvati njihova mišljenja;
 • kada dvojica pomoćnih sudija signaliziraju poen, a imaju različita mišljenja, glavni sudija može da prihvati mišljenje i jednog i drugog, ukoliko se i njegovo mišljenje slaže sa njihovim;
 • kada dvojica pomoćnih sudija signaliziraju poen, a imaju različita mišljenja glavni sudija može da odluči u skladu sa mišljenjem jednog od sudija, ukoliko se i njegovo mišljenje podudara sa mišljenjem tog sudije;
 • kada glavni sudija uoči poen i zaustavi borbu, tada traži podršku od pomoćnih sudija i ako od jednog od njih dobije podršku glavni sudija će dodeliti poen;
 • sve kazne (osim kazne Jogai) predlaže glavni sudija i dosuđuje, kao što je predviđeno i Pravilima WKF -a.

 

Član 72a

          Šef borilišta je u obavezi da pre početka meča izvrši uvid u akreditacione kartone takmičara i trenera i iste zadrži do kraja meča. U slučaju povrede pravila šef borilišta akreditacioni karton zadržava i predaje Delagatu takmičenja.

          U slučaju da u toku meča trener ima potrebu da pređe na drugo borilište to može da učini pod uslovima da na novom borilištu obavezno na zapisnički sto spusti akreditaciju bez ometanja sudija i da mu kretanje do novog borilišta ne može biti između tatamija već isključivo pored ograde.

 

 

LISTA KATA WKF

 

1 Anan 35 Jiin 69 Passai
2 Anan Dai 36 Jion 70 Pinan Shodan
3 Annanko 37 Jitte 71 Pinan Nidan
4 Aoyagi 38 Jyuroku 72 Pinan Sandan
5 Bassai 39 Kanchin 73 Pinan Yondan
6 Bassai Dai 40 Kanku Dai 74 Pinan Godan
7 Bassai Sho 41 Kanku Sho 75 Rohai
8 Chatanyara Kusanku 42 Kanshu 76 Saifa
9 Chibana No Kushanku 43 Kishimoto No Kushanku 77 Sanchin
10 Chinte 44 Kousoukun 78 Sansai
11 Chinto 45 Kousoukun Dai 79 Sanseiru
12 Enpi 46 Kousoukun Sho 80 Sanseru
13 Fukyugata Ichi 47 Kururunfa 81 Seichin
14 Fukyugata Ni 48 Kusanku 82 Seienchin (Seiyunchin)
15 Gankaku 49 Kyan No Chinto 83 Seipai
16 Garyu 50 Kyan No Wanshu 84 Seiryu
17 Gekisai (Geksai) 1 51 Matsukaze 85 Seishan
18 Gekisai (Geksai) 2 52 Matusumura Bassai 86 Seisan (Sesan)
19 Gojushiho 53 Matsumura Rohai 87 Shiho Kousoukun
20 Gojushiho Dai 54 Meikyo 88 Shinpa
21 Gojushiho Sho 55 Myojo 89 Shinsei
22 Hakucho 56 Naifanchin Shodan 90 Shisochin
23 Hangetsu 57 Naifanchin Nidan 91 Sochin
24 Haufa (Haffa) 58 Naifanchin Sandan 92 Suparinpei
25 Heian Shodan 59 Naihanchi 93 Tekki Shodan
26 Heian Nidan 60 Nijushiho 94 Tekki Nidan
27 Heian Sandan 61 Nipaipo 95 Tekki Sandan
28 Heian Yondan 62 Niseishi 96 Tensho
29 Heian Godan 63 Ohan 97 Tomari Bassai
30 Heiku 64 Ohan Dai 98 Unshu
31 Ishimine Bassai 65 Oyadomari No Passai 99 Unsu
32 Itosu Rohai Shodan 66 Pachu 100 Useishi
33 Itosu Rohai Nidan 67 Paiku 101 Wankan
34 Itosu Rohai Sandan 68 Papuren 102 Wanshu

 

Napomena:

Imena nekih kata su duplirana zbog varijacija u pisanju imena.U nekim slučajevima jedna kata može biti poznata pod drugim imenom zavisno od stila (Ryu-ha) do stila, u izuzetnim slučajevima i isto ime kate može u stvari predstavljati različitu katu zavisno od stila do stila.

 

LISTA KATA KFS ZA POLETARCE, PIONIRE I NADE

 

Predučeničke kate

 

Shoto-kan Wado-ryu Shito-ryu Goju-ryu
Taikyoku 1-3 Taikvoku 1-3 Shi ho zuki 1-6 Shi ho uke 1-3

 

Učeničke kate

 

Shoto-kan Wado-ryu Shito-ryu Goju-ryu
Heian 1-5 Pinan 1-5 Pinan 1-5 Taikvoku Jodan
    Gekisai 1-2 Taikvoku Chudan
    Gekihai Taikyoku Kake-uke
      Taikvoku Mavashi-uke
      Gekisai 1-2

 

Majstorske kate

 

SHOTOKAN KATE

Bassai-Dai Tekki – Nidan Gankaku Goju Shiho-Sho Jiin
Bassai-Sho Tekki – Sandan Jion Chinte  
Kanku-Dai Hangetsu Sochin Unsu  
Kanku-Sho Jitte Nijushiho Sho Meikyo  
Tekki – Shodan Enpi Goju Shiho-Dai VVankan  

 

GOJU-RYU KATE

Sanchin Seiyunchin Sanseru Seipai Suparimpei
Saifa Shisochin Seisan Kururunfa Tensho

 

WADO-RYU KATE

Kushanku Seishan Passai Rohai Jion
Naihanchi Chinto Niseishi VVanshu Jitte

 

SHITO-RYU KATE

Jitte Matsumura Bassai Gojushiho Sanchin Pachu
Jion Kosokun Dai Unshu Tensho Heiku
Jiin Kosokun Sho Seisan Seipai Paiku
Matsukaze Kosokun Shiho Naifanchin Shodan Sanseiru Annan
VVanshu Chinto Naifanchin Nidan Saifa Annanko
Rohai Chinte Naifanchin Sandan Shisochin Papuren
Bassai Dai Seienchin Aoyagi (Seiryu) Kururunfa Chatanvara Kushanku
Bassai Sho Sochin Jyuroku Suparimpei  
Tomari Bassai Niseishi Nipaipo Hakucho  

 

LICENCIRANJE ZA SVA SLUŽBENA LICA

Karate federacija Srbije i Karate savez uže Srbije organizuju 19. juna 2021. godine u Kragujevcu u hotelu “Šumarice” nacionalno licenciranje za sva službena lica koja žele da budu angažovana u radu KFS i KSUS za takmičarsku sezonu 2021/2022. godinu.

 

Karate federacija Srbije i Karate savez Vojvodine organizuju 17. jula 2021. godine u Apatinu u Domu učenika Tehničke škole nacionalno licenciranje za sva službena lica koja žele da budu angažovana u radu KFS i KSV za takmičarsku sezonu 2021/2022. godinu.

Karate federacija Srbije i Beogradski karate savez organizovaće 04. ili 05. septembra 2021. godine u Beogradu nacionalno licenciranje za sva službena lica koja žele da budu angažovana u radu KFS i BKS za takmičarsku sezonu 2021/2022. godinu.

 

Dopis KSUS

Dopis KSV

 

NA KARATE 1 LIGI ZA MLADE ZLATO ZA MIHAJLA MARKOVIĆA

 

 

Na Karate ligi za mlade, koja je održana od 04. do 06. juna 2021. godine u Limasolu zlatnu medalju osvojio je Mihajlo Marković u borbama pojedinačno -61 kg.

 

Na svom putu do prvog mesta Mihajlo Marković je u eleiminacijama pobedio takmičara iz Francuske Klapczynski Killiana sa 4:0, takmičara iz SAD Dorta Jancoa sa 5:0, takmičara iz Rusije Buerashev Kirilla sa 5:4 i takmičara iz Azerbejdžana Karimli Nijata sa 3:2, da bi u finalu pobedio takmičara iz Jordana Al Najjar Saeeda.

 

PREDLOG KALENDARA AKTIVNOSTI KFS

Upravni odbor Karate federacije Srbije na svojoj sednici je usvojio Predlog Kalendara aktivnosti KFS za period od 01. septembra 2021. do 31. avgusta 2022. godine.

 

Predlog Kalendara aktivnosti KFS

 

MINISTAR VANJA UDOVIČIĆ UZ KARATE ŠAMPIONE

 

 

 

Na Kongresu Evropske karate federacije koji je održan za vreme 56. Prvenstva Evrope za seniore predsednik Karate federacije Srbije Slavoljub Piper izabran je u Izvršni odbor Evropske karate federacije.

 

Takođe je održan i sastanak na kome su prisustvovali predsednik EKF-a gospodin Antonio Espinos, generalni sekretar EKF-a gospodin Davor Cipek i naša delegacija koju su sačinjavali ministar omladine i sporta gospodin Vanja Udovičić, svetnik ministra gospođa Ivana Dukić, šef kabineta ministra gospodin Nemanja Svetličić i predsednik KFS Slavoljub Piper. Antonio Espinos je pohvalio Karate federaciju Srbije i istakao da je ona važan partner evropskoj i svetskoj federaciji dok je Srbija istakla zainteresovanost za organizaciju evropskih i svetskih karate takmičenja.

 

CIPEK GENERALNI SEKRETAR EKF, PIPER ČLAN IO EKF

 

 

U okviru 56. Prvenstva Evrope za seniore, koje se održava u Poreču, Hrvatska, od 19. 23 maja 2021. godine održan je i Kongres na kome je, pored ostalog odato veliko priznanje radu Balkanske karate federacije pošto su njeni najviši rukovodioci predsednik Davor Cipek i generalni sekretar Slavoljub Piper izabrani na visoke pozicije u Evropskoj karate federaciji i to Davor Cipek za generalnog sekretara Evropske karate federacije a Slavoljub Piper za člana Izvršnog odbora Evropske karate federacije.

 

ZLATNA MEDALJA ZA JOVANU PREKOVIĆ I SREBRNA ZA SLOBODANA BITEVIĆA

 

 

Na 56. Prvenstvu Evrope za seniore, koje se održava u Poreču, Hrvatska, od 19. 23 maja 2021. godine, a na kojem učestvovuje 513 takmičara iz 47 zemalja, članovi reprezentacije Srbije osvojili su zlatnu i srebrnu medalju.

 

Zlatnu medalju osvojila je Preković Jovana u borbama pojedinačno -61 kg a srebrnu medalju osvojio je Bitević Slobodan u borbama pojedinačno +84 kg.

 

Na svom putu do prvog mesta na Prvenstvu Evrope za seniore Preković Jovana je u eleiminacijama pobedila takmičarku iz Turske Coban Merve sa 1:0, takmičarku Češke Veithova Lucie sa 3:0, takmičarku Hrvatske Lenard Anu sa 4:0 i takmičarku Slocačke Suchankova Ingrid sa 5:4, da bi u finalu pobedila takmičarku iz Ukrajine Serogina Anitu sa 2:0.

 

Na putu do srebrne medalje Bitevic Slobodan je u eliminacijama pobedio takmičara iz Bosne i Hercegovine Džuho Rijada sa 4:1, takmičara iz Armenije Galstyan Azata, takmičara Kosova Nishevci Herolinda sa 3:2 i takmičara iz Azarbejdžana Gurbanli Asimana sa 2:0, a u finalnom meču je izgubio od takmičara iz Nemačke Horne Jonathana sa 2:0.

 

 

Na ovom Prvenstvu Evrope u selekciji reprezentacije Srbije bile su i dve parakaratiskinje, Nina Portolan u kategoriji osoba sa paralizom koje se takmice u invalidskim kolicima (K 30) i Tijana Stamenović, osoba sa posebnim potrebama (Daunov sindrom K 22) i obe su osvojile bronzane medalje u svojim kategorijama. Time se Srbija pridružila državama koje istovremeno razvijaju, pored sportskog karatea, i karate za osobe sa invaliditetom.

 

Knjiga rezultata

 

ČESTITKA UPRAVNOG ODBORA KFS

Upravni odbor Karate federacije Srbije čestita svim članovima selekcije Srbije na borbenosti i uspehu iskazanom na Evropskom prvenstvu za seniore koji se održava od 19. do 23. maja 2021. godine u Poreču.

 

DR DRAGAN SINĐELIĆ ČLAN ZDRAVSTVENE KOMISIJE OLIMPIJSKOG KOMITETA SRBIJE

Na predlog predsednika Karate federacije Srbije Slavoljuba Pipera dr Dragan Sinđelić imenovan je za člana Zdravstvene komisije Olimpijskog komiteta Srbije.

Dr Dragan Sindjelic je zavrsio medicinski fakultet, stomatoloski fakultet i specijalizirao oralnu hirurgiju. Autor je velikog broja stručnih radova vezanih za povrede lica. Preko 30 godina je lekar na borilištu kako na domaćim tako i na međunarodnim karate takmičenjima.

Nocilac je crnog pojasa 4.DAN, bivši takmicar a sada predsednik i trener u karate klubu “Kolubara”.

 

 

ODRŽAN KUP SRBIJE ZA KADETE, JUNIORE I SENIORE

Kup Srbije za kadete, juniore i seniore održan je u 15. maja 2021. godine u Sportskoj hali u Beočinu.

 

Rezultati

 

ODRŽAN TROFEJ SRBIJE – DUNAV KUP – NOVI SAD OPEN 2021

Trofej Srbije – DUNAV KUP – NOVI SAD OPEN 2021 održan je 16. maja 2021. godine u Sportskoj hali u Beočinu.

 

Najmlađa takmičarka u katama – Subotić Nađa (KK “Crvenka” – Crvenka)

Najmlađi takmičar u katama – Vasilić Ilija (KK “Nukite” – Banatski Karlovac)

Najmlađa takmičarka u borbama – Anđela Ilić (KK “Jadar” – Draginac)

Najmlađi takmičar u borbama – Marković Aleksa (KK “Železničar” – Inđija)

 

Rezultati

 

ODRŽAN NACIONALNI TROFEJ SRBIJE – ZLATNI POJAS

Nacionalni trofej Srbije – ZLATNI POJAS 2021. održan je za poletarce, pionire i nade u subotu 08.05.2021. a za kadete, juniore i mlađe seniore u nedelju 09.05.2021. godine u Čačku u Sportskoj hali “Borac”.

 

 

Rezultati

 

NAJAVA KUPA SRBIJE ZA KADETE, JUNIORE I SENIORE

Kup Srbije za kadete, juniore i seniore održaće se u subotu 15. maja 2021. godine u Sportskoj hali u Beočinu.

 

Dopis KFS

Plan takmičenja i satnica

 

NAJAVA TROFEJA SRBIJE – DUNAV KUP – NOVI SAD OPEN 2021

Trofej Srbije – DUNAV KUP – NOVI SAD OPEN 2021 održaće se u nedelju 16. maja 2021. godine u Sportskoj hali u Beočinu.

 

Dopis

Letter

Plan takmičenja i satnica

 

NAJAVA PRVENSTVA EVROPE ZA SENIORE

Prvenstvo Evrope za seniore održaće se od 19. do 23. maja 2021. godine u Poreču, Hrvatska.

 

Bilten

 

NAJAVA NACIONALNOG TROFEJA SRBIJE – ZLATNI POJAS

Nacionalni trofej Srbije – ZLATNI POJAS 2021. održaće se za poletarce, pionire i nade u subotu 08.05.2021. a za kadete, juniore i mlađe seniore u nedelju 09.05.2021. godine u Čačku u Sportskoj hali “Borac”.

 

Bilten

Plan takmičenja za 08.05.2021.

Plan takmičenja za 09.05.2021.

 

ODRŽANO ŠKOLSKO PRVENSTVO SRBIJE

Školsko prvenstvo Srbije, u organizaciji Saveza za školski sport Srbije i Karate federacije Srbije, održano je u nedelju 18. aprila 2021. godine u Beogradu u Sportskom centru “Voždovac” na Banjici.

 

Rezultati

 

ODRŽANO PRVENSTVO SRBIJE ZA POLETARCE, PIONIRE I NADE

Prvenstvo Srbije za poletarce, pionire i nade održano je u dva termina i to u katama pojedinačno i ekipno za poletarce, pionire i nade u subotu 03. aprila 2021. godine i u borbama pojedinačno i ekipno za pionire i nade u nedelju 04. aprila 2021. godine u Beogradu u Hali sportova “Ranko Žeravica”.

 

Rezultati

 

NAJAVA ŠKOLSKOG PRVENSTVA SRBIJE

Školsko prvenstvo Srbije, u organizaciji Saveza za školski sport Srbije i Karate federacije Srbije, održaće se u nedelju 18. aprila 2021. godine u Beogradu u Sportskom centru “Voždovac” na Banjici, Crnotravska ulica 4, a satnica će biti objavljena nakon formiranja konačne liste učesnika primenjući princip takmičenja po grupama u cilju poštovanja epidemioloških mera zaštite.

 

Dopis

Raspored takmičenja

 

ODRŽANO PRVENSTVO SRBIJE ZA SENIORE

Prvenstvo Srbije za seniore održano je 28. marta 2021. godine u Čačku a ostavreni rezultati se nalaze u prilogu.

 

Rezultati

 

NAJAVA PRVENSTVA SRBIJE ZA SENIORE

Prvenstvo Srbije za seniore održaće se u nedelju 28.03.2021. godine u Čačku.

Napominje se da će se, pored već objavljene satnice za pregled dokumenata, merenje i plaćanje kotizacije, primenjivati i princip pregleda dokumenata, merenje i plaćanje kotizacije na 45 minuta pre početka kategorije gde je vreme objavljeno u orjentacionom rasporedu takmičenja.

 

Dopis KFS

Mere prevencije

Orjentacioni raspored takmičenja

 

IZMENA U KALEDARU AKTIVNOSTI KFS

Iz obrazloženih razloga došlo do izmene u Kaledaru aktivnosti KFS i to:
10.04.2021. subota, Školsko prvenstvo Srbije (umesto 01.05.2021.)
11.04.2021. nedelja, Kup regiona za kadete, juniore i seniore.
 
 

ODRŽANA IZBORNA SKUPŠTINA KARATE FEDERACIJE SRBIJE

 

 

U sali skupaštine grada Čačka 23. januara 2021. godune, održane su redovna i izborna skupština Karate federacije Srbije na kojoj je Slavoljub Piper po treći put jednoglasno izabran za predsednika Karate federacije Srbije koji je ujedno i potpredsednik Sportskog saveza Srbije, član Izvršnog odbora svetske i evropske karate federacije (WKF, EKF) i generalni sekretar Karate federacije Balkana.

 

Gradonačelnik grada Čačka, gospodin Milun Todorović pozdravio je prisutne delegate i zahvalio se Karate federaciji Srbije što je odabrala da u Čačku održi redovnu i izbornu skupštinu.

 

Nakon izbora za predsednika Karate federacije Srbije Slavoljub Piper zahvalio se delegatima na ukazanom poverenju i istakao da njegov izbor na dužnost predsednika federacije ne doživljava kao privilegiju već kao obavezu više, a posebno što je 2021. godina olimpijska za karate sport i da će se potruditi da da ogroman doprinos da Srbija ima predstavnike na Olimpijskim igrama u Tokiju u karate sportu ove godine.

 

Simo Rajičić, nekadašnji šampion i reprezentativac Jugoslavije u karate sportu, zahvalio se gradonačelniku gospodinu Todoroviću i obratio se delegatima Karate federacije Srbije sa napomenom da je predsednik KFS Slavoljub Piper, nakon dostignutih vrhunskih rezultata u sportskoj areni, uspešno nastavio sa ostvarivanjem zavidnih ostvarenja po završetku takmičarske karijere.

 

NAJAVA PRVENSTVA BALKANA ZA SENIORE

23. Prvenstvo Balkana za seniore i 4. Prvenstvo Balkana za veterane održaće se 26-28. marta 2021. godine u Kragujevcu.

 

Bilten 1

 

NOVOGODIŠNJA PORUKA

Poštovani,

Ispred Upravnog odbora KFS srdačno Vam čestitam Novu 2021. godinu i predstojeće novogodišnji praznike.

Ova godina je donela veoma teška vremena za sve nas u karate sportu.

U velikoj meri smo se uverili koliki je značaj odnosa između svih nas zajedno u sprovođenju takmičarskih i drugih aktivnosti Karate federacije Srbije uprkos pandemiji koju je izazvao virus COVID-19. Uvereni smo da ćemo uspostaviti prisniju saradnju u nastupajućoj godini na realizaciji zadatih ciljeva koji se ogledaju u postizanju takmičarskih i organizacionih rezultata na domaćoj i međunarodnoj sportskoj sceni.

 

 

KALENDAR AKTIVNOSTI KFS

Karate federacija Srbije objavljuje Kaledar aktivnosti KFS za period od 01. januara do 31. avgusta 2021. godine sa mogućnošću izmena a što će zavisiti od razvoja epidemiološke situacije i eventualnih izmena WKF kalendara.

 

Kalendar aktivnosti KFS

 

PREMIJER LIGA ZA SENIORE I SENIORKE

 

 

Na Premijer ligi Srbije za seniore za 2020. i Premijer ligi Srbije za seniorke za 2020. godinu ekipe su ostvarile sledeći plasman:

 

Seniori:

 1. Borac, Čačak     
 2. Dinamo, Pančevo     
 3. Studentski grad, Beograd

 

Seniorke:

 1. Studentski grad, Beograd   
 2. Dinamo, Pančevo   
 3. Borac, Čačak   

 

NAJAVA ZA PREMIJER LIGE SRBIJE

Premijer lige Srbije sa seniore i seniorke održaće se 28.10.2020. godine u Kragujevcu u sportskoj sali “Šumarice”.

 

Dopis KFS

 

ODRŽAN TROFEJ SRBIJE ZA MLAĐE SENIORE

Trofej Srbije za mlađe seniore održan je 24. oktobra 2020. godine u Kragujevcu u sportskoj sali “Šumarice”.

 

Rezultati

 

ODRŽANO PRVENSTVO SRBIJE ZA KADETE I JUNIORE

Prvenstvo Srbije za kadete i juniore održano je 24. i 25. oktobra 2020. godine u Kragujevcu u sportskoj sali “Šumarice”.

 

Rezultati

 

NAJAVA TROFEJA SRBIJE ZA MLAĐE SENIORE

Trofej Srbije za mlađe seniore održaće se 24. oktobra 2020. godine u Kragujevcu u sportskoj sali “Šumarice”.

 

Dopis KFS

Plan takmičenja za 24.10.2020.

Link za kameru 1

Link za kameru 2

Žreb

 

ODRŽAN KUP SRBIJE ZA POLETARCE, PIONIRE I NADE

Kup srbije za poletarce, pionire i nade u katama i borbama održan je u Sportskoj hali “Šumarice” u Kragujevcu i to u subotu 17.10.2020. godine kate pojedinačno i ekipno poletarci/ke, pioniri/ke  i nade (m/ž) i u nedelju 18.10.2020. godine borbe pojedinačno i ekipno pioniri/ke i nade (m/ž).

 

Rezultati

 

NAJAVA KUPA SRBIJE ZA POLETARCE, PIONIRE I NADE

Kup srbije za poletarce, pionire i nade u katama i borbama održaće se u Sportskoj hali “Šumarice” u Kragujevcu i to u subotu 17.10.2020. godine kate pojedinačno i ekipno poletarci/ke, pioniri/ke  i nade (m/ž) i u nedelju 18.10.2020. godine borbe pojedinačno i ekipno pioniri/ke i nade (m/ž).

Karate federacija Srbije obezbedila je snimanje takmičenja koje se može pratiti preko linkova https://youtu.be/XVPLTAII94A i https://youtu.be/w4LAlJ2m6j4 i posle takmičenja preuzeti kompletni snimci.

 

Dopis KFS

Plan takmičenja za subotu 17.10.2020.

Plan takmičenja za nedelju 18.10.2020.

Važno obaveštenje

Link za kameru 1

Link za kameru 2

Žreb

 

ODRŽAN KUP SRBIJE ZA KADETE, JUNIORE I SENIORE

Kup Srbije za kadete, junior i senior održan je 10. i 11. oktobra 2020. godine u Kragujevcu.

 

Rezultati

 

NAJAVA KUPA SRBIJE ZA KADETE, JUNIORE I SENIORE

Kup Srbije za kadete, junior i senior održaće se 10. i 11. oktobra 2020. godine u Kragujevcu. Regionalni svezi su u oobavezi da ponove procedure prijava i time daju mogućnost da klubovi ponovo potvrde učešće sportista koji su izborili plasman za Kup Srbije. Krajnji rok da regionalni savezi Karate federaciji Srbije dostave konačne spiskove sportista, po uzrastu i kategorijama, koji će učestvovati na Kup-u Srbije za kadete, junior i senior je 07.10.2020. godine do 12h.

 

Dopis KFS

Raspored takmičenja

Satnica takmičenja

Dopuna satnice takmičenja

Žreb

 

DODATNO LICENCIRANJE ZA SVA SLUŽBENA LICA

Zbog epidemiološke situacije i opravdanog izostanka službenih lica ca redovnog nacionalnog licencirnja za takmičarsku 2020/21 godinu, koje je održano u Kragujevcu od 18.-20. septembra 2020. godine, Karate federacija Srbije će 10.10.2020.godine, pre nacionalnog takmičenja u Kragujevcu, sa početkom u 09 časoova organizovati dodatno licenciranje za sva službena lica koja iz opravdanih razloga nisu bila u mogućnosti da prisustvuju redovnom licenciranju.

 

Dopis KFS

 

IZMENA KALENDARA AKTIVNOSTI ZA 2020.

Karate federacija Srbije objavljuje Kaledar aktivnosti do kraja 2020. godine.

 

Kalendar aktivnosti 2020.

 

REALIZACIJA NACIONALNOG LICENCIRANJA

Nacionalno licenciranje za sva službena lica (trenere, sudije, ispitivače, menadžere i lekare) za takmičarsku sezonu 2020/21. godinu održaće se u hotelu “Šumarice” u Kragujevcu 18., 19. i 20. septembra 2020. godine a raspored predavanja po grupama za trenere, sudije, ispitivače, menadžere i lekare i raspored polaganja ispita za trenere i sudije nalaze se u prilozima.

 

Raspored predavanja za petak 18.09.2020.

Raspored predavanja za subotu 19.09.2020.

Raspored predavanja za nedelju 20.09.2020.

Raspored polaganja ispita za trenere i sudije

 

NACIONALNO LICENCIRANJE

Sva službena lica, koja žele da budu angažovana u radu KFS i u radu regionalnih saveza kojima pripadaju, u obavezi su da neizostavno prisustvuju nacionalnom licenciranju za sva službena lica (treneri, sudije, ispitivači, menadžeri i lekari) za takmičarsku sezonu 2020/21. godinu koje će biti održano u Kragujevcu 18., 19. i 20. septembra 2020. godine.

 

Trenutna situacija, koju je prouzrokovao virus COVID 19, ne daje mogućnost da se licenciranje vrši kao i prethodnih gorina, zbog propisanih mera zaštite zbog čega KFS daje mogućnost da se svako službeno lice samo opredelite za jedan od ponuđenih termina i za termin za koji se opredeli prijavu izvrši pisanim putem preko regionalne kancelarije najkasnije do utorka 15.09.2020. godine do 15 časova.

 

TERMINI LICENCIRANJA:

Petak – 18.09.2020. – od 17 časova

Subota – 19.09.2020. – od 10 časova

Nedelјa – 20.09.2020. – od 10 časova

 

Nakon isteka roka za dostavljanje prijava KFS će definisati satnicu licenciranja uz napomenu da će se licenciranje održati uz primenu svih važećih zaštitnih mera zbog čega je neophodno da svako službeno lice sa sobom ponese nekoliko pari rukavica i zaštitnih maski.

 

Dopis KFS

 

ODLAGANJE LICENCIRANJA

Karate federacija Srbije, zbog uslova koji su vezani za pandemiju Covid 19, odlaže sva nacionalna licenciranja koja su bila predviđena za Čačak 05. septembra 2020., Beograd 06. septembra 2020. i Novi Sad 12. septembra 2020. godine dok uslovi to ne budu dozvolili.

 

NACIONALNA LICENCIRANJA ZA 2020/2021.

Karate federacija Srbije planira, ako dozvole uslovi vezani za pandemiju Covid 19, da izvršiti nacionalna licenciranja za sva službena lica za takmičarsku 2020/21. godinu prema sledećem rasporedu:

 

Čačak, 05. septembra 2020.,

Beograd, 06. septembra 2020.,

Novi Sad 12. septembra 2020. godine.

 

Detaljnije informacije će biti poznate do 03.09.2020. godine.

 

PRAVILA ZA PARA KARATE I PITANJA ZA KATA TAKMIČENJA

Svetska karate federacija (WKF) objavila je Takmičarska pravila u katama za Para karate. Ujedno Sudijska komisija KFS objavljuje pitanja za kate koja su dopunjena sa 20-tak novih pitanja iz oblati Para karetea.

 

Para karate kate takmičarska pravila

Pitanja za kate

 

ODRŽANA KONFERENCIJA IZVRŠNOG ODBORA EKF