PREDSTOJEĆE AKTIVNOSTI

19.06.2021.

Nacionalno licenciranje, KFS i KSUS, Kragujevac

17.07.2021. Nacionalno licenciranje, KFS i KSV, Apati
04/05.09.2021. Nacionalno licenciranje, KFS i BKS, Beograd
.  
.  
.  
.  
.  
.  
.  
.  
.

 

 

 

NOVOSTIPISMO PREDSEDNIKA WKF

 

 

Kao što znate, brzo se približavamo najvažnijem trenutku u našoj istoriji, debiju našeg sporta na Olimpijskim igrama.

Uspeh Karatea na Igrama zavisi isključivo od toga da li svi radimo sve što je u našoj moći da mobilišemo Karate porodicu što je više moguće oko vrednosti našeg sporta koji će biti prikazani u Tokiju. Olimpijski uspeh našeg sporta zahteva našu hrabrost, istrajnost i našu sposobnost da prevaziđemo nedaće.

Stoga tražim vašu dragocenu saradnju.

Trebate da delite akcije koje generišemo u okviru naše olimpijske kampanje, #KarateSpirit u svom okruženju i pratiocima društvenim mrežama, kao i na svim svojim platformama.

Zbog toga vam šaljem baner kako biste ga mogli instalirati na vašu web stranicu i na vaše platforme. Molim vas da budete ljubazni i povežete baner na adresu https://www.wkf.net/olympics-main/157.

Za sve dodatne informacije obratite se našem menadžeru za komunikacije Sergiu Aguileri na adresi press@vkf.net.

Hvala vam na podršci i saradnji.

 

S poštovanjem

Antonio Espinós

Predsednik WKF-a

 

IZMENE U PREDLOGU KALENDARA AKTIVNOSTI KFS

Upravni odbor Karate federacije Srbije je na svojoj sednici usvojio izmene u Predlogu Kalendara aktivnosti KFS za period od 01. septembra 2021. do 31. avgusta 2022. godine.

 

Predlog Kalendara aktivnosti KFS

 

NAPOMENE VEZANE ZA TAKMIČARSKI PRAVILNIK KFS

U cilju informisanja, upućivanja i adekvatne primene u sistemu takmičenja Upravni odbor KFS je doneo odluku da objavi izmene i dopune Takmičarskog pravilnika KFS koje su donete u poslednje dve godine i sa kojima su se mnogi već upoznali a koje su naznačene podvlačenjem teksta.

 

TAKMIČARSKI PRAVILNIK

KARATE FEDERACIJE SRBIJE

 

UZRASNE KATEGORIJE

 

Član 11.

          Uzrasne kategorije takmičara su: poletarci i poletarke, pioniri i pionirke, muške i ženske nade, kadeti i kadetkinje, juniori i juniorke, mlađi seniori i mlađe seniorke, seniori i seniorke i muški i ženski veterani.

          Takmičarska komisija za svaku godinu utvrđuje starosnu granicu takmičara po uzrasnim kategorijama primenom kalendarske godine, odnosno tako što se starosna granica za određivanje uzrasta uzima 31. decembar tekuće godine.

 

          Poletarci su takmičari od 8 i 9 godina (u takmičarskoj sezoni pune 8 ili 9 godina), pioniri su takmičari od 10 i 11 godina, nade su takmičari od 12 i 13 godina.

          Kadeti su takmičari od 13, 14 i 15 godina (u takmičarskoj sezoni pune 13, 14 ili 15 godina), juniori su takmičari od 15, 16 i 17 godina (u takmičarskoj sezoni pune 15, 16 ili 17 godina), mlađi seniori su takmičari od 17, 18, 19 i 20 godina (u takmičarskoj sezoni pune 17, 18, 19 ili 20 godina).

          Seniori u borbama su takmičari od 17 godina i stariji (u takmičarskoj sezoni pune 17 godina i više) a seniori u borbama su takmičari od 16 godina i stariji (u takmičarskoj sezoni pune 16 godina i više).

 

BORBE

 

Član 13.

Takmičenja u borbama su:

 1. pojedinačna prvenstva u težinskim kategorijama za pionire i pionirke, muške i ženske nade, kadete i kadetkinje, juniore i juniorke i seniore i seniorke;
 2. ekipna prvenstva u apsolutnoj kategoriji za pionire i pionirke, muške i ženske nade, kadete i kadetkinje, juniore i juniorke;
 3. liga takmičenje u apsolutnoj kategoriji za seniore i seniorke;
 4. pojedinačni kupovi po težinskim kategorijama za: pionire i pionirke, muške i ženske nade, kadete i kadetkinje, juniore i juniorke i seniore i seniorke;
 5. ekipni kupovi u apsolutnoj kategoriji za: pionire i pionirke, muške i ženske nade, kadete i kadetkinje, juniore i juniorke i seniore i seniorke.
 6. Trofej Srbije u težinskim kategorijama za mlađe seniore i mlađe seniorke;
 7. Nacionalni karate turnir – Zlatni pojas, Nacionalni karate turnir – Dunav kup i Nacionalni karate turnir – Beogradski pobednik;
 8. Play off (osvajači medalja) u uzrasnim kategorijama kadeta i juniora, (kup Srbije) i seniora (prvenstvo Srbije), a može se organizovati na osnovu odluke UO KFS;
 9. Turniri serije A, B i C.

 

KATE

 

Član 14.

Takmičenja u katama su:

 1. pojedinačna prvenstva za: poletarce i poletarke, pionire i pionirke, muške i ženske nade, kadete i kadetkinje, juniore i juniorke i seniore i seniorke;
 2. ekipna prvenstva za: poletarce i poletarke, pionire i pionirke, muške i ženske nade, kadete-juniore i kadetkinje-juniorke i seniore i seniorke;
 3. pojedinačni kupovi za: poletarce i poletarke, pionire i pionirke, muške i ženske nade, kadete i kadetkinje, juniore i juniorke i seniore i seniorke;
 4. ekipni kupovi za: poletarce i poletarke, pionire i pionirke, muške i ženske nade, kadete-juniore i kadetkinje-juniorke i seniore i seniorke;
 5. Trofej Srbije za mlađe seniore i mlađe seniorke;
 6. Nacionalni karate turnir – Zlatni pojas, Nacionalni karate turnir – Dunav kup i Nacionalni karate turnir – Beogradski pobednik;
 7. Play off (osvajači medalja) u uzrasnim kategorijama kadeta i juniora, (kup Srbije) i seniora (prvenstvo Srbije), a može se organizovati na osnovu odluke UO KFS;
 8. Turniri serije A, B i C

 

POJEDINAČNA I EKIPNA TAKMIČENjA U BORBAMA (prvenstva i kup)

 

Član 18.

          Za svaki ekipni susret, trener ekipe je dužan, da u predviđenom roku (najkasnije na drugi poziv rukovodioca takmičenja) preda prijavu sastava ekipe. Prijavljeni redosled takmičara mora se poštovati, a u suprotnom ekipa će izgubiti susret sa nulom, kao i u slučaju ako vođa ekipe ne preda prijavu u predviđenom roku.

 

TAKMIČENjE U IZVOĐENjU KATA (prvenstva i kup)

 

Član 21.

          Pojedinačna i ekipna prvenstva u uzvođenju kata održavaju se po kup sistemu sa potpunim repasažom. Takmičenja se održavaju do dobijanja finalista, posle čega se pristupa repasažu u kojem se sastaju takmičari, odnosno ekipe, po redosledu kojim su gubili susret od finalista. Pobednik repasaža iz grupe ”A” i pobednik iz grupe ”B” dele treće mesto, dok se finalisti sastaju u borbi za prvo mesto. Peta mesta zauzimaju takmičeri koji su izgubili u repasažnom susretu za medalju, a sedma mesta zauzimaju takmičeri koji su izgubili u predposlednjem repasažnom susretu (susret pre susreta za medalju). U slučaju da nema dovoljno takmičara u repasažu za formiranje redosleda uspeha u obzir će se uzimati takmičeri koji su izgubili u četvrtfinalnim mečevima.

          Pojedinačni i ekipni kup u izvođenju kata održava se po kup sistemu bez repasaža. Prvo mesto zauzima takmičar koji je pobedio u finalu, a treća mesta zauzimaju takmičeri koji su izgubili u polufinalnim nastupima. Od petog do osmog mesta su takmičari koji su izgubili u četvrtfinalnim nastupima.

          Tim u katama sačinjavaju tri takmičera. Svaka ekipa kod uzrasnih kategorija kadeti/juniori i seniori je isključivo muška ili isključivo ženska dok kod uzrasnih kategorija poletaraca, pionira i nada ekipa može biti mešovata i to kod muškog kata tima većinu čine dečaci a kod ženskog kata tima većinu čine devojčice.

          Jedan karate klub na prvenstvu i kup takmičenju Srbije može da učestvuje samo sa jednom ekipom.

 

1        Kadeti, juniori i seniori

          Takmičenje u kategoriji kadeta, juniora i seniora se odvija po WKF pravilima s tim da kod pojedinačnog takmičenja uzrasne kategorije kadeta postoje tri klase (A, B i C) i apsolutni nivo a kod juniora i seniora postoji samo apsolutni nivo. Kadeti C klase (žuti i oranž pojasevi) izvode kate sa oficijelne Kata liste WKF i KFS i mogu ponavljati katu u svakom trećem krugu (moraju znati najmanje dve kate) pri čemu jednu istu katu ne mogu ponavljati uzastopno.Kadeti B klase (zeleni i plavi pojasevi) izvode kate sa oficijelne Kata liste WKF i KFS i mogu ponavljati katu u svakom četvrtom krugu (moraju znati najmanje tri kate) pri čemu jednu istu katu ne mogu ponavljati uzastopno. Kadeti A klase (braon pojasevi) izvode kate sa oficijelne Kata liste WKF i KFS u svakom krugu nova kata, s tim da u borbi za medalju mogu ponoviti katu iz eliminacija, ali ne uzastopno.

          Kod kata ekipno, kadeti i juniori su jedna kategorija, a isto se odnosi i na kadetkinje i juniorke.

          Kod kata ekipno za kadete/juniore, kadetkinje/juniorke, seniore i seniorke na prvenstvu bunkai će se izvoditi u finalu i u poslednjem repasažnom susretu za medalju.

          Kod kata ekipno za kadete/juniore, kadetkinje/juniorke, seniore i seniorke na kup takmičenju bunkai će se izvoditi samo u finalu.

          U katama ekipno svi članovi ekipe moraju biti iz propisane uzrasne kategorije, mlađi ne može da radi za starije.

 

2        Poletarci, pioniri i nade

          Prvenstva i kup takmičenja za mlađe uzrasne kategorije (poletarci,pioniri i nade) u izvođenju kata sprovodi se u sedam klasa:

 • T klasa (žuti i beli pojas)
 • E klasa (žuti pojas)
 • D klasa (oranž pojas)
 • C klasa (zeleni pojas)
 • B klasa (plavi pojas)
 • A klasa (braon pojas)
 • APSOLUTNA kategorija u katama

 

          Apsolutna kategorija u izvođenju kata za mlađe uzrasne kategorije podrazumeva takmičenje svih kvalitetnih i perspektivnih sportista. U ovoj kategoriji mogu nastupati isključivo sportisti iz A i B klase a kod poletaraca i pionira i iz C i D klase.

          U slučaju zloupotrebe Takmičerska komisija pokrenuće disciplinski postupak.

          Na pojedinačnim prvenstvima za mlađe uzrasne kategorije (poletarci, pioniri, nade) svako godište predstavlja posebnu takmičarsku grupu, dok se takmičenje u ekipnoj konkurenciji odvija po uzrasnim kategorijama. Jedino u T klasi se pojedinačno takmičenje odvija u uzrasnoj kategoriji poletaraca.

          Takmičari iz T klase (beli pojasevi i žuti pojasevi koji ne mogu učestvovati u takmičenju u E klasi) izvode po izboru sledeće bazične tehnike u svakom krugu druga kombinacija tehnika: (1) blok – udarac rukom, (2) blok – udarac nogom, (3) povezano dve ručne tehnike, (4) povezano dve nožne tehnike, (5) povezano ručna i nožna tehnika s tim da mora da prođe kroz stavove zenkucu dači i kokucu nači i to svaku kombinaciju tehnika po tri puta.

          Takmičari iz E i D klase (žuti i oranž pojasevi) izvode predučeničke i učeničke kate i mogu ponavljati katu u svakom trećem krugu (moraju znati najmanje dve kate) pri čemu jednu istu katu ne mogu ponavljati uzastopno.

          Takmičari iz C klase(zeleni pojasevi), izvode učeničke i teki kate i mogu ponavljati katu u svakom četvrtom krugu (moraju znati najmanje tri kate) pri čemu jednu istu katu ne mogu ponavljati uzastopno.

          Takmičari iz B klase (plavi pojasevi), izvode učeničke, teki i majstorske kate, u svakom krugu nova kata, s tim da u borbi za medalju mogu ponoviti katu iz eliminacija, ali ne uzastopno.

          Takmičari iz A klase (braon pojasevi), izvode mastorske kate, u svakom krugu nova kata, s tim da u borbi za medalju mogu ponoviti katu iz eliminacija, ali ne uzastopno.

          Takmičari u apsolutnom nivou kod uzrasnih kategorija pionira i nada nada izvode kate sa oficijelne Kata liste, u svakom krugu nova kata, a kod uzrasne kategorije poletaraca izvode kate sa oficijelne Kata liste i mogu ponavljati katu u svakom četvrtom krugu (moraju znati najmanje tri kate) pri čemu jednu istu katu ne mogu ponavljati uzastopno.

          Takmičenje u katama pojedinačno, odvija se tako što katu istovremeno izvode oba takmičara (crveni i plavi), nakon čega sudije proglašavaju pobednika.

          Kod kata ekipno za svaki uzrast postoji samo jedan (apsolutni) nivo.

          U katama ekipno (poletarci, pioniri i nade), jedan član kata tima može da bude iz prve mlađe uzrasne kategorije.

          Kod kata ekipno za poletarce, pionire i nade izvode se kate sa oficijelne Kata liste. Poletarci mogu ponavljati katu u svakom trećem krugu (moraju znati najmanje dve kate), pri čemu jednu istu katu ne mogu ponavljati uzastopno a pioniri mogu ponavljati katu u svakom četvrtom krugu (moraju znati najmanje tri kate), pri čemu jednu istu katu ne mogu ponavljati uzastopno. Kod uzrasne kategorije nada, takmičari u svakom krugu izvode novu katu, s tim, da u borbi za medalju mogu ponoviti katu iz eliminacija, ali ne uzastopno.

 

TROFEJ SRBIJE

 

Član 29a

          Trofej Srbije je takmičenje za mlađe seniore i mlađe seniorke.

 

TURNIRI SERIJE A, B I C

 

Član 29b

          Turniri serije A, B i C su takmičenja koja imaju za cilj razvoj i popularizaciju karate sporta.

          Svi klubovi tehnički organizatori turnira serije A, B ili C dužni su da uplate Karate Federaciji Srbije minimum 10 dana pre održavanja turnira jednokratne iznose: (1) za turnir serije A 420 eura po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan uplate, (2) za turnir serije B 250 eura po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan uplate i (3) za turnir serije C 130 eura po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan uplate.

          Rok za izvršenje uplate svim službenim licima je 3 radna dana po završetku takmičenja. U slučaju neizvršenja uplate u predviđenom roku klub ne može da nastupa ni na jednom takmičenju.

          Prvi kriterijum za kategorizaciju turnira vrši Nacionalni ili regionalni savez prema kome: (1) klub organizator turnira serije A potrebno je da ima više od 30 registrovanih takmičara uključenih u sistem takmičenja, (2) klub organizator turnira serije B potrebno je da ima više od 20 registrovanih takmičara uključenih u sistem takmičenja i (3) klub organizator turnira serije C potrebno je da ima više od 15 registrovanih takmičara uključenih u sistem takmičenja.

          Drugi kriterijumi vezani su za organizaciju turnira i to: (1) za organizaciju turnira serije A učešće najmanje 3 države, najmanje 20 klubova, najmanje 300 takmičara, da se odvija na najmanje 3 borilišta u dvorani sa najmanje 300 mesta i na kome je kotizacija 1500,00 dinara  u pojedinačnim konkurencijama, (2) za organizaciju turnira serije B učešće najmanje 3 regiona, najmanje 12 klubova, najmanje 200 takmičara, da se odvija na najmanje 2 borilišta u dvorani sa najmanje 200 mesta i na kome je kotizacija 1200,00 dinara u pojedinačnim konkurencijama i (3) za organizaciju turnira serije C učešće najmanje 7 klubova, najmanje 100 takmičara, da se odvija na najmanje 1 borilištu i na kome je kotizacija 1000,00 dinara u pojedinačnim konkurencijama.

          Pri određivanju serije turnira moraju biti zadovoljena oba kriterijuma.

          Klub koji u jednoj sezoni pri organizovanju turnira nije ispunio Drugi kriterijum u narednoj sezoni može aplicirati samo za seriju nižih nivoa.

          Turniri serije A, B i C odvijaju se po kup sistemu sa punim repasažem, sa sklarećenim repasažem (od četvrtfinala) ili bez repasaža.

          Kod takmičenja u katama pojedinačno kod uzrasne kategorije nada bunkaj se ne izvodi.

 

POJEDINAČNA TAKMIČENjA

 

Član 30.

          U apsolutnoj kategoriji takmičari se sastaju bez obzira na telesnu težinu, dok se težinske kategorije i godišta za prvenstva i kupove Srbije određuju aneksom ovog pravilnika za sveku godinu posebno.

 

Težinske kategorije u borbama pojedinačno na prvenstvima i kupovima:

Pionirke Pioniri Ženske nade Muške nade
mlađe starije mlađi stariji mlađe starije mlađi stariji

-30

-32 -30 -35 -35 -39 -37 -40
-34 -36 -35 -40 -40 -44 -42 -45
-37 -40 -40 -45 -45 -49 -47 -50
-40 -44 -45 -50 -50 -54 -52 -55
+40 +44 +45 +50 +50 +54 +52

+55

 

Kadeti B klase

žuti, oranž, zeleni

Kadeti A klase

plavi, braon, crni

Juniori

Mlađi seniori

Seniori

Ž M Ž M Ž M Ž M Ž M
-47 -52 -47 -52 -48 -55 -50 -60 -50 -60
-54 -57 -54 -57 -53 -61 -55 -67 -55 -67
+54 -63 +54 -63 -59 -68 -61 -75 -61 -75
  -70   -70 +59 -76 -68 -84 -68 -84
  +70   +70   +76 +68 +84 +68 +84

 

Težinske kategorije u borbama pojedinačno na pozivnim turnirima:

Pioniri Nade Kadeti Juniori Seniori

Ž

M Ž M Ž M Ž M Ž

M

-32

-35 -39 -37 -47 -57 -53 -61 -55 -67
-40 -45 -49 -47 -54 -63 -59 -68 -61 -75
+40 +45 +49 +47 +54 +63 +59 +68 +61

+75

 

          Na pozivnim turnirima organizator je u obavezi da u propozicijama takmičenja navede takmičarske discipline i uzrasne kategorije. Na samom takmičenju, u zavisnosti od broja prijavljenih takmičara u težinskim kategorijama, može da izvrši i spajanje pojedinih težinskih kategorija isključivo uz dobijenu saglasnost delegata takmičenja ili ako je broj prijavljenih takmičara po kategoriji tri ili četiri takmičenje se može održati po sistemu svako sa svakim.

          Izuzetno, na pozivnim turnirima na kojima je u seniorkoj konkurenciji u borbama pojedinačno predviđena novčana nagrada takmičenje se može odvijati u apsolutnoj kategoriji.

 

TAKMIČARSKI DOKUMENT – AKREDITACIJA, KNjIŽICA

 

Član 36.

          Prilikom izlaska na borilište trener predaje svoju akreditaciju i akreditaciju takmičara sudiji koji je za stolom na tom borilištu.

          U boksu za trenere može biti isključivo trener iz kluba iz koga je i takmičar.

 

IV UTVRĐIVANjE UČESNIKA NA PRVENSTVIMA I KUPOVIMA SRBIJE

 

Član 37.

          Broj takmičara i ekipa sa takmičenja udruženih organizacija na nacionalnim prvenstvima i kupovima je sledeći:

 

Region

Takmičarska disciplina

Kate pojedinačno po klasama za poletarce, pionire, nade i kadete Kate pojedinačno apsolutna Kate ekipno Borbe pojedinačno

Borbe ekipno

Beograd

4

8 4 8

4

Vojvodina

4

8 4 8

4

Uža Srbija

4

8 4 8

4

 

          Takmičar koji je započeo takmičenje u eliminacijama, mora shodno ostvarenoj prohodnosti završiti takmičenje.

          Ukoliko takmičer opravdano ne nestupi (zbog bolesti), a obezbedio je dalju prohodnost, regionalni savez je u obavezi da uključi prvog sledećeg takmičera koji ima najbolji plasman u toj kategoriji i disciplini.

          Ukoliko takmičer neopravdano ne nastupi, klub iz koga takmičar dolazi, u obavezi je da za istog uplati predviđenu kotizaciju.

          Takmičar koji je prijavljen na regionalnim takmičenjima a na istim ne nastupi ne može biti kvalifikovan na takmičenjima na nivou Srbije osim ako odustajanje od nastupa obrazloži lekar u pisanoj formi.

          Klub koji briše takmičara ili ekipu, nakon obavljenog žreba, dužan je uplatiti kotizaciju organizatoru u punom iznosu.

          Karate savez Kosova i Metohije, ima poseban status takmičarske celine.

          Karate savez udružene organizacije ima pravo da poveća broj svojih učesnika (maksimalno 4) u svakoj takmičarskoj disciplini, u pojedinačnoj konkurenciji, zavisno od broja takmičara koji su osvoili medalje u predhodnoj godini, za uzrasne kategorije: kadeti, juniori mlađi seniori i seniori.

          Takmičari koji ne učestvuju na takmičenju udružene organizacije zbog obaveza u reprezentaciji Srbije imaju pravo učešća na nacionalnom prvenstvu.

 

ŽALBE

 

Član 61.

          Niko zbog suđenja ne može protestvovati kod članova Sudijskog panela.

          Žalbe podnosi isključivo vođa ekipe ili trener u pisanoj formi odmah posle borbe koja ga je prouzrokovala (jedini izuzetak je kada se žalba odnosi na administrativne nepravilnosti) i predaje ih Delegatu takmičenja. Žalba se podnosi uz uplatu takse u iznosu od 50 eura u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS i ostale žalbe rešava Komesar uz konsultacije sa Vrhovnim sudijom i Delegatom takmičenja (Komisija za žalbe).

          Svaku žalbu u vezi sa primenom pravila mora trener ili vođa ekipe najaviti najkasnije u roku od jednog minuta nakon završetka borbe. Trener će zatražiti zvanični formular za žalbu od Delegata takmičenja i ima četiri minuta da ga završi, potpiše i podnese Delegatu takmičenja uz odgovarajuću naknadu. Komisija za žalbe će imati pet minuta da donese odluku.

          Ako se žalba smatra neosnovanim Komesar takmičenja će usmeno saopšti podnosiocu žalbe da je protest odbačen, označi orginalni dokument rečju “ODBIJEN” i takav dokument potpisan od strane sva tri člana Komisije za žalbe prosledi uz svoj Izveštaj Kancelariji KFS. Deponovana sredstva za odbijenu žalbu se ne vraćaju podnosiocu.

          Ako je žalba prihvaćena Komisija za žalbe će doneti odluku koja će se mera primeniti uključujući sledeće mogućnosti: (a) poništavanje predhodnih odluka koje se protive pravilima, (b) poništavanje rezultata održanih mečeva u grupi sa tačke gledanja pre incidenta, (c) ponavljanje mečeva koji su se desili pod dejstvom incidenta, (d) izdavanje preporuke Sudijskoj komisiji da sudije uključene u incident budu odgovarajuće kažnjene.

          Ako se žalba smatra osnovanom Komesar takmičenja će usmeno saopšti podnosiocu žalbe da je žalba prihvaćena, označi orginalni dokument rečju “PRIHVAĆENO” i takav dokument potpisan od strane sva tri člana Komisije za žalbe prosledi uz svoj Izveštaj Kancelariji KFS. Deponovana sredstva za prihvaćenu žalbu se vraćaju podnosiocu.

 

SUĐENjE

 

Član 72.

          Na svim takmičenjima KFS sudi se na osnovu Sudijskog pravilnika KFS.

          Kate sude tri sudije po borilištu u mlađim uzrasnim kategorijama (poletarci, pioniri, nade), a na regionalnim takmičenjima za kadete, juniore, mlađe seniore i seniore i na nacionalnim kup takmičenjima mogu da sude i tri sudije po borilištu.

          Kate na nacionalnim prvenstvima za kadete, juniore i mlađe seniore mogu da sude i tri sudije po borilištu a za seniore sude pet sudija po borilištu.

          Borbe u mlađim uzrasnim kategorijama (pioniri, nade) sude tri sudije po borilištu.

          Borbe na regionalnim takmičenjima za kadete, juniore, mlađe seniore i seniore i na nacionalnim kupovima mogu da sude i tri sudije po borilištu.

          Borbe na nacionalnim prvenstvima za kadete, juniore i mlađe seniore mogu da sude i tri sudije po borilištu a za seniore sude pet sudija po borilištu.

          Na osnovu predloga Edukativne komisije KFS i odluke Predsednika KFS kod takmičenja u borbama gde je predviđeno da sude tri sudije po borilištu može se primeniti suđenje po sistemu „ogledala“.

 

U slučaju da borbe sude po tri sudije u borilištu primenjivaće se sledeći principi:

 • kada dvojica pomoćnih sudija pokažu poen za istog takmičara, glavni sudija će zaustaviti borbu i dosuditi poen;
 • kada jedan pomoćni sudija pokaže poen za jednog takmičara, a glavni sudija se složi sa njegovim mišljenjem, zaustaviće borbu i dosuditi poen;
 • kada jedan pomoćni sudija pokaže poen za jednog takmičara, glavni sudija može odbiti da zaustavi borbu, ako ne prihvati njegovo mišljenje;
 • kada dvojica pomoćnih sudija signaliziraju poen, a imaju različita mišljenja, glavni sudija može odbiti da zaustavi borbu, ako ne prihvati njihova mišljenja;
 • kada dvojica pomoćnih sudija signaliziraju poen, a imaju različita mišljenja, glavni sudija može da prihvati mišljenje i jednog i drugog, ukoliko se i njegovo mišljenje slaže sa njihovim;
 • kada dvojica pomoćnih sudija signaliziraju poen, a imaju različita mišljenja glavni sudija može da odluči u skladu sa mišljenjem jednog od sudija, ukoliko se i njegovo mišljenje podudara sa mišljenjem tog sudije;
 • kada glavni sudija uoči poen i zaustavi borbu, tada traži podršku od pomoćnih sudija i ako od jednog od njih dobije podršku glavni sudija će dodeliti poen;
 • sve kazne (osim kazne Jogai) predlaže glavni sudija i dosuđuje, kao što je predviđeno i Pravilima WKF -a.

 

Član 72a

          Šef borilišta je u obavezi da pre početka meča izvrši uvid u akreditacione kartone takmičara i trenera i iste zadrži do kraja meča. U slučaju povrede pravila šef borilišta akreditacioni karton zadržava i predaje Delagatu takmičenja.

          U slučaju da u toku meča trener ima potrebu da pređe na drugo borilište to može da učini pod uslovima da na novom borilištu obavezno na zapisnički sto spusti akreditaciju bez ometanja sudija i da mu kretanje do novog borilišta ne može biti između tatamija već isključivo pored ograde.

 

 

LISTA KATA WKF

 

1 Anan 35 Jiin 69 Passai
2 Anan Dai 36 Jion 70 Pinan Shodan
3 Annanko 37 Jitte 71 Pinan Nidan
4 Aoyagi 38 Jyuroku 72 Pinan Sandan
5 Bassai 39 Kanchin 73 Pinan Yondan
6 Bassai Dai 40 Kanku Dai 74 Pinan Godan
7 Bassai Sho 41 Kanku Sho 75 Rohai
8 Chatanyara Kusanku 42 Kanshu 76 Saifa
9 Chibana No Kushanku 43 Kishimoto No Kushanku 77 Sanchin
10 Chinte 44 Kousoukun 78 Sansai
11 Chinto 45 Kousoukun Dai 79 Sanseiru
12 Enpi 46 Kousoukun Sho 80 Sanseru
13 Fukyugata Ichi 47 Kururunfa 81 Seichin
14 Fukyugata Ni 48 Kusanku 82 Seienchin (Seiyunchin)
15 Gankaku 49 Kyan No Chinto 83 Seipai
16 Garyu 50 Kyan No Wanshu 84 Seiryu
17 Gekisai (Geksai) 1 51 Matsukaze 85 Seishan
18 Gekisai (Geksai) 2 52 Matusumura Bassai 86 Seisan (Sesan)
19 Gojushiho 53 Matsumura Rohai 87 Shiho Kousoukun
20 Gojushiho Dai 54 Meikyo 88 Shinpa
21 Gojushiho Sho 55 Myojo 89 Shinsei
22 Hakucho 56 Naifanchin Shodan 90 Shisochin
23 Hangetsu 57 Naifanchin Nidan 91 Sochin
24 Haufa (Haffa) 58 Naifanchin Sandan 92 Suparinpei
25 Heian Shodan 59 Naihanchi 93 Tekki Shodan
26 Heian Nidan 60 Nijushiho 94 Tekki Nidan
27 Heian Sandan 61 Nipaipo 95 Tekki Sandan
28 Heian Yondan 62 Niseishi 96 Tensho
29 Heian Godan 63 Ohan 97 Tomari Bassai
30 Heiku 64 Ohan Dai 98 Unshu
31 Ishimine Bassai 65 Oyadomari No Passai 99 Unsu
32 Itosu Rohai Shodan 66 Pachu 100 Useishi
33 Itosu Rohai Nidan 67 Paiku 101 Wankan
34 Itosu Rohai Sandan 68 Papuren 102 Wanshu

 

Napomena:

Imena nekih kata su duplirana zbog varijacija u pisanju imena.U nekim slučajevima jedna kata može biti poznata pod drugim imenom zavisno od stila (Ryu-ha) do stila, u izuzetnim slučajevima i isto ime kate može u stvari predstavljati različitu katu zavisno od stila do stila.

 

LISTA KATA KFS ZA POLETARCE, PIONIRE I NADE

 

Predučeničke kate

 

Shoto-kan Wado-ryu Shito-ryu Goju-ryu
Taikyoku 1-3 Taikvoku 1-3 Shi ho zuki 1-6 Shi ho uke 1-3

 

Učeničke kate

 

Shoto-kan Wado-ryu Shito-ryu Goju-ryu
Heian 1-5 Pinan 1-5 Pinan 1-5 Taikvoku Jodan
    Gekisai 1-2 Taikvoku Chudan
    Gekihai Taikyoku Kake-uke
      Taikvoku Mavashi-uke
      Gekisai 1-2

 

Majstorske kate

 

SHOTOKAN KATE

Bassai-Dai Tekki – Nidan Gankaku Goju Shiho-Sho Jiin
Bassai-Sho Tekki – Sandan Jion Chinte  
Kanku-Dai Hangetsu Sochin Unsu  
Kanku-Sho Jitte Nijushiho Sho Meikyo  
Tekki – Shodan Enpi Goju Shiho-Dai VVankan  

 

GOJU-RYU KATE

Sanchin Seiyunchin Sanseru Seipai Suparimpei
Saifa Shisochin Seisan Kururunfa Tensho

 

WADO-RYU KATE

Kushanku Seishan Passai Rohai Jion
Naihanchi Chinto Niseishi VVanshu Jitte

 

SHITO-RYU KATE

Jitte Matsumura Bassai Gojushiho Sanchin Pachu
Jion Kosokun Dai Unshu Tensho Heiku
Jiin Kosokun Sho Seisan Seipai Paiku
Matsukaze Kosokun Shiho Naifanchin Shodan Sanseiru Annan
VVanshu Chinto Naifanchin Nidan Saifa Annanko
Rohai Chinte Naifanchin Sandan Shisochin Papuren
Bassai Dai Seienchin Aoyagi (Seiryu) Kururunfa Chatanvara Kushanku
Bassai Sho Sochin Jyuroku Suparimpei  
Tomari Bassai Niseishi Nipaipo Hakucho  

 

UZRASNE I TEŽINSKE KATEGORIJE ZA 2021/2022. GODINU

Karate federacija Srbije objavljuje Uzrasne i težinske kategorije za 2021/2022. godinu.

 

Uzrasne i težinske kategorije za 2021/2022.

 

LICENCIRANJE ZA SVA SLUŽBENA LICA

Karate federacija Srbije i Karate savez uže Srbije organizuju 19. juna 2021. godine u Kragujevcu u hotelu “Šumarice” nacionalno licenciranje za sva službena lica koja žele da budu angažovana u radu KFS i KSUS za takmičarsku sezonu 2021/2022. godinu.

 

Karate federacija Srbije i Karate savez Vojvodine organizuju 17. jula 2021. godine u Apatinu u Domu učenika Tehničke škole nacionalno licenciranje za sva službena lica koja žele da budu angažovana u radu KFS i KSV za takmičarsku sezonu 2021/2022. godinu.

Karate federacija Srbije i Beogradski karate savez organizovaće 04. ili 05. septembra 2021. godine u Beogradu nacionalno licenciranje za sva službena lica koja žele da budu angažovana u radu KFS i BKS za takmičarsku sezonu 2021/2022. godinu.

 

Dopis KSUS

Dopis KSV

 

NA KARATE 1 LIGI ZA MLADE ZLATO ZA MIHAJLA MARKOVIĆA

 

 

Na Karate ligi za mlade, koja je održana od 04. do 06. juna 2021. godine u Limasolu zlatnu medalju osvojio je Mihajlo Marković u borbama pojedinačno -61 kg.

 

Na svom putu do prvog mesta Mihajlo Marković je u eleiminacijama pobedio takmičara iz Francuske Klapczynski Killiana sa 4:0, takmičara iz SAD Dorta Jancoa sa 5:0, takmičara iz Rusije Buerashev Kirilla sa 5:4 i takmičara iz Azerbejdžana Karimli Nijata sa 3:2, da bi u finalu pobedio takmičara iz Jordana Al Najjar Saeeda.

 

PREDLOG KALENDARA AKTIVNOSTI KFS

Upravni odbor Karate federacije Srbije na svojoj sednici je usvojio Predlog Kalendara aktivnosti KFS za period od 01. septembra 2021. do 31. avgusta 2022. godine.

 

Predlog Kalendara aktivnosti KFS

 

MINISTAR VANJA UDOVIČIĆ UZ KARATE ŠAMPIONE

 

 

 

Na Kongresu Evropske karate federacije koji je održan za vreme 56. Prvenstva Evrope za seniore predsednik Karate federacije Srbije Slavoljub Piper izabran je u Izvršni odbor Evropske karate federacije.

 

Takođe je održan i sastanak na kome su prisustvovali predsednik EKF-a gospodin Antonio Espinos, generalni sekretar EKF-a gospodin Davor Cipek i naša delegacija koju su sačinjavali ministar omladine i sporta gospodin Vanja Udovičić, svetnik ministra gospođa Ivana Dukić, šef kabineta ministra gospodin Nemanja Svetličić i predsednik KFS Slavoljub Piper. Antonio Espinos je pohvalio Karate federaciju Srbije i istakao da je ona važan partner evropskoj i svetskoj federaciji dok je Srbija istakla zainteresovanost za organizaciju evropskih i svetskih karate takmičenja.

 

CIPEK GENERALNI SEKRETAR EKF, PIPER ČLAN IO EKF

 

 

U okviru 56. Prvenstva Evrope za seniore, koje se održava u Poreču, Hrvatska, od 19. 23 maja 2021. godine održan je i Kongres na kome je, pored ostalog odato veliko priznanje radu Balkanske karate federacije pošto su njeni najviši rukovodioci predsednik Davor Cipek i generalni sekretar Slavoljub Piper izabrani na visoke pozicije u Evropskoj karate federaciji i to Davor Cipek za generalnog sekretara Evropske karate federacije a Slavoljub Piper za člana Izvršnog odbora Evropske karate federacije.

 

ZLATNA MEDALJA ZA JOVANU PREKOVIĆ I SREBRNA ZA SLOBODANA BITEVIĆA

 

 

Na 56. Prvenstvu Evrope za seniore, koje se održava u Poreču, Hrvatska, od 19. 23 maja 2021. godine, a na kojem učestvovuje 513 takmičara iz 47 zemalja, članovi reprezentacije Srbije osvojili su zlatnu i srebrnu medalju.

 

Zlatnu medalju osvojila je Preković Jovana u borbama pojedinačno -61 kg a srebrnu medalju osvojio je Bitević Slobodan u borbama pojedinačno +84 kg.

 

Na svom putu do prvog mesta na Prvenstvu Evrope za seniore Preković Jovana je u eleiminacijama pobedila takmičarku iz Turske Coban Merve sa 1:0, takmičarku Češke Veithova Lucie sa 3:0, takmičarku Hrvatske Lenard Anu sa 4:0 i takmičarku Slocačke Suchankova Ingrid sa 5:4, da bi u finalu pobedila takmičarku iz Ukrajine Serogina Anitu sa 2:0.

 

Na putu do srebrne medalje Bitevic Slobodan je u eliminacijama pobedio takmičara iz Bosne i Hercegovine Džuho Rijada sa 4:1, takmičara iz Armenije Galstyan Azata, takmičara Kosova Nishevci Herolinda sa 3:2 i takmičara iz Azarbejdžana Gurbanli Asimana sa 2:0, a u finalnom meču je izgubio od takmičara iz Nemačke Horne Jonathana sa 2:0.

 

 

Na ovom Prvenstvu Evrope u selekciji reprezentacije Srbije bile su i dve parakaratiskinje, Nina Portolan u kategoriji osoba sa paralizom koje se takmice u invalidskim kolicima (K 30) i Tijana Stamenović, osoba sa posebnim potrebama (Daunov sindrom K 22) i obe su osvojile bronzane medalje u svojim kategorijama. Time se Srbija pridružila državama koje istovremeno razvijaju, pored sportskog karatea, i karate za osobe sa invaliditetom.

 

Knjiga rezultata

 

ČESTITKA UPRAVNOG ODBORA KFS

Upravni odbor Karate federacije Srbije čestita svim članovima selekcije Srbije na borbenosti i uspehu iskazanom na Evropskom prvenstvu za seniore koji se održava od 19. do 23. maja 2021. godine u Poreču.

 

DR DRAGAN SINĐELIĆ ČLAN ZDRAVSTVENE KOMISIJE OLIMPIJSKOG KOMITETA SRBIJE

Na predlog predsednika Karate federacije Srbije Slavoljuba Pipera dr Dragan Sinđelić imenovan je za člana Zdravstvene komisije Olimpijskog komiteta Srbije.

Dr Dragan Sindjelic je zavrsio medicinski fakultet, stomatoloski fakultet i specijalizirao oralnu hirurgiju. Autor je velikog broja stručnih radova vezanih za povrede lica. Preko 30 godina je lekar na borilištu kako na domaćim tako i na međunarodnim karate takmičenjima.

Nocilac je crnog pojasa 4.DAN, bivši takmicar a sada predsednik i trener u karate klubu “Kolubara”.

 

 

ODRŽAN KUP SRBIJE ZA KADETE, JUNIORE I SENIORE

Kup Srbije za kadete, juniore i seniore održan je u 15. maja 2021. godine u Sportskoj hali u Beočinu.

 

Rezultati

 

ODRŽAN TROFEJ SRBIJE – DUNAV KUP – NOVI SAD OPEN 2021

Trofej Srbije – DUNAV KUP – NOVI SAD OPEN 2021 održan je 16. maja 2021. godine u Sportskoj hali u Beočinu.

 

Najmlađa takmičarka u katama – Subotić Nađa (KK “Crvenka” – Crvenka)

Najmlađi takmičar u katama – Vasilić Ilija (KK “Nukite” – Banatski Karlovac)

Najmlađa takmičarka u borbama – Anđela Ilić (KK “Jadar” – Draginac)

Najmlađi takmičar u borbama – Marković Aleksa (KK “Železničar” – Inđija)

 

Rezultati

 

ODRŽAN NACIONALNI TROFEJ SRBIJE – ZLATNI POJAS

Nacionalni trofej Srbije – ZLATNI POJAS 2021. održan je za poletarce, pionire i nade u subotu 08.05.2021. a za kadete, juniore i mlađe seniore u nedelju 09.05.2021. godine u Čačku u Sportskoj hali “Borac”.

 

 

Rezultati

 

NAJAVA KUPA SRBIJE ZA KADETE, JUNIORE I SENIORE

Kup Srbije za kadete, juniore i seniore održaće se u subotu 15. maja 2021. godine u Sportskoj hali u Beočinu.

 

Dopis KFS

Plan takmičenja i satnica

 

NAJAVA TROFEJA SRBIJE – DUNAV KUP – NOVI SAD OPEN 2021

Trofej Srbije – DUNAV KUP – NOVI SAD OPEN 2021 održaće se u nedelju 16. maja 2021. godine u Sportskoj hali u Beočinu.

 

Dopis

Letter

Plan takmičenja i satnica

 

NAJAVA PRVENSTVA EVROPE ZA SENIORE

Prvenstvo Evrope za seniore održaće se od 19. do 23. maja 2021. godine u Poreču, Hrvatska.

 

Bilten

 

NAJAVA NACIONALNOG TROFEJA SRBIJE – ZLATNI POJAS

Nacionalni trofej Srbije – ZLATNI POJAS 2021. održaće se za poletarce, pionire i nade u subotu 08.05.2021. a za kadete, juniore i mlađe seniore u nedelju 09.05.2021. godine u Čačku u Sportskoj hali “Borac”.

 

Bilten

Plan takmičenja za 08.05.2021.

Plan takmičenja za 09.05.2021.

 

ODRŽANO ŠKOLSKO PRVENSTVO SRBIJE

Školsko prvenstvo Srbije, u organizaciji Saveza za školski sport Srbije i Karate federacije Srbije, održano je u nedelju 18. aprila 2021. godine u Beogradu u Sportskom centru “Voždovac” na Banjici.

 

Rezultati

 

ODRŽANO PRVENSTVO SRBIJE ZA POLETARCE, PIONIRE I NADE

Prvenstvo Srbije za poletarce, pionire i nade održano je u dva termina i to u katama pojedinačno i ekipno za poletarce, pionire i nade u subotu 03. aprila 2021. godine i u borbama pojedinačno i ekipno za pionire i nade u nedelju 04. aprila 2021. godine u Beogradu u Hali sportova “Ranko Žeravica”.

 

Rezultati

 

NAJAVA ŠKOLSKOG PRVENSTVA SRBIJE

Školsko prvenstvo Srbije, u organizaciji Saveza za školski sport Srbije i Karate federacije Srbije, održaće se u nedelju 18. aprila 2021. godine u Beogradu u Sportskom centru “Voždovac” na Banjici, Crnotravska ulica 4, a satnica će biti objavljena nakon formiranja konačne liste učesnika primenjući princip takmičenja po grupama u cilju poštovanja epidemioloških mera zaštite.

 

Dopis

Raspored takmičenja

 

NAJAVA PRVENSTVA SRBIJE ZA POLETARCE, PIONIRE I NADE

Prvenstvo Srbije za poletarce, pionire i nade održaće se u dva termina i to u katama pojedinačno i ekipno za poletarce, pionire i nade u subotu 03. aprila 2021. godine i u borbama pojedinačno i ekipno za pionire i nade u nedelju 04. aprila 2021. godine u Beogradu u Hali sportova “Ranko Žeravica”.

 

Dopis KFS za subotu

Dopis KFS za nedelju

Raspored takmičenja za subotu

Raspored takmičenja za nedelju

 

ODRŽANO PRVENSTVO SRBIJE ZA SENIORE

Prvenstvo Srbije za seniore održano je 28. marta 2021. godine u Čačku a ostavreni rezultati se nalaze u prilogu.

 

Rezultati

 

NAJAVA PRVENSTVA SRBIJE ZA SENIORE

Prvenstvo Srbije za seniore održaće se u nedelju 28.03.2021. godine u Čačku.

Napominje se da će se, pored već objavljene satnice za pregled dokumenata, merenje i plaćanje kotizacije, primenjivati i princip pregleda dokumenata, merenje i plaćanje kotizacije na 45 minuta pre početka kategorije gde je vreme objavljeno u orjentacionom rasporedu takmičenja.

 

Dopis KFS

Mere prevencije

Orjentacioni raspored takmičenja

 

IZMENA U KALEDARU AKTIVNOSTI KFS

Iz obrazloženih razloga došlo do izmene u Kaledaru aktivnosti KFS i to:
10.04.2021. subota, Školsko prvenstvo Srbije (umesto 01.05.2021.)
11.04.2021. nedelja, Kup regiona za kadete, juniore i seniore.
 
 

ODRŽANA IZBORNA SKUPŠTINA KARATE FEDERACIJE SRBIJE

 

 

U sali skupaštine grada Čačka 23. januara 2021. godune, održane su redovna i izborna skupština Karate federacije Srbije na kojoj je Slavoljub Piper po treći put jednoglasno izabran za predsednika Karate federacije Srbije koji je ujedno i potpredsednik Sportskog saveza Srbije, član Izvršnog odbora svetske i evropske karate federacije (WKF, EKF) i generalni sekretar Karate federacije Balkana.

 

Gradonačelnik grada Čačka, gospodin Milun Todorović pozdravio je prisutne delegate i zahvalio se Karate federaciji Srbije što je odabrala da u Čačku održi redovnu i izbornu skupštinu.

 

Nakon izbora za predsednika Karate federacije Srbije Slavoljub Piper zahvalio se delegatima na ukazanom poverenju i istakao da njegov izbor na dužnost predsednika federacije ne doživljava kao privilegiju već kao obavezu više, a posebno što je 2021. godina olimpijska za karate sport i da će se potruditi da da ogroman doprinos da Srbija ima predstavnike na Olimpijskim igrama u Tokiju u karate sportu ove godine.

 

Simo Rajičić, nekadašnji šampion i reprezentativac Jugoslavije u karate sportu, zahvalio se gradonačelniku gospodinu Todoroviću i obratio se delegatima Karate federacije Srbije sa napomenom da je predsednik KFS Slavoljub Piper, nakon dostignutih vrhunskih rezultata u sportskoj areni, uspešno nastavio sa ostvarivanjem zavidnih ostvarenja po završetku takmičarske karijere.

 

NAJAVA PRVENSTVA BALKANA ZA SENIORE

23. Prvenstvo Balkana za seniore i 4. Prvenstvo Balkana za veterane održaće se 26-28. marta 2021. godine u Kragujevcu.

 

Bilten 1

 

NOVOGODIŠNJA PORUKA

Poštovani,

Ispred Upravnog odbora KFS srdačno Vam čestitam Novu 2021. godinu i predstojeće novogodišnji praznike.

Ova godina je donela veoma teška vremena za sve nas u karate sportu.

U velikoj meri smo se uverili koliki je značaj odnosa između svih nas zajedno u sprovođenju takmičarskih i drugih aktivnosti Karate federacije Srbije uprkos pandemiji koju je izazvao virus COVID-19. Uvereni smo da ćemo uspostaviti prisniju saradnju u nastupajućoj godini na realizaciji zadatih ciljeva koji se ogledaju u postizanju takmičarskih i organizacionih rezultata na domaćoj i međunarodnoj sportskoj sceni.

 

 

KALENDAR AKTIVNOSTI KFS

Karate federacija Srbije objavljuje Kaledar aktivnosti KFS za period od 01. januara do 31. avgusta 2021. godine sa mogućnošću izmena a što će zavisiti od razvoja epidemiološke situacije i eventualnih izmena WKF kalendara.

 

Kalendar aktivnosti KFS