PREDSTOJEĆE AKTIVNOSTI

16.06.2024. Prvo nacionalno licenciranje za sva službena lica, Čačak
14.06.2024. Drugo nacionalno licenciranje za sva službena lica, Apatin

NOVOSTI

PREDSEDNIK ALEKSANDAR VUČIĆ OBIŠAO NOVOIZGRAĐENI NACIONALNI TRENING CENTAR

 

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je 25. juna 2024. godine novoizgrađeni Nacionalni trening centar – multifunkcionalnu dvoranu u okviru Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije na Košutnjaku.

Multifunkcionalna dvorana u okviru Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije, ukupne neto površine 15.179,65 kvadratnih metara, predstavlja najmoderniji sportski objekat u državi i regionu.

Izgrađena je u skladu sa svim ekološkim standardima, za potrebe održavanja međunarodnih takmičenja i trenažni proces, uz korišćenje prostornih i tehničkih uslova koje nema nijedan drugi objekat na teritoriji Srbije.

Multifunkcionalna dvorana obuhvata autonomne sadržaje neophodne za obavljanje trenažnog procesa na visokom nivou, sa najsavremenijom opremom namenjenom rvačima, džudistima, tekvondistima, karatistima i strelcima.

Dvorana sadrži i rvačke i karate trening centre, u skladu sa zahtevima dva saveza, kao i standardima za ovu vrstu sporta, trening centri sadrže ulazne delove sa prostorom za okupljanje sportista i sledeće grupe vežbača, zonu za trening (borilišta), svlačionice, mokre čvorove, specijalizovanu teretanu, prostor za trenere i stručne analize, arhiv za stručnu literaturu, ostavu za opremu i sportkse rekvizite, deo za oporavak sportista sa saunom, đakuzijem, kao i manji administrativni prostor.

Prilikom obilaska novoizgradjenog Nacionalnog trenažnog centra na Košutnjaku, predsednim Karate Federacije Srbije Slavoljub Piper i predsednik Beogradskog karate Saveza doc. dr Strahinja Stojković uručili su predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću povelju „PONOS SRBIJE“ i CRNI POJAS u znak zahvalnosti i velikog doprinosa za razvoj karate sporta u Srbiji i Beogradu.

 

KFS OBJAVILA KALENDAR I UZRASNE I TEŽINSKE KATEGORIJE 2024/2025

Karate federacija Srbije objavljuje Kalendar aktivnosti KFS za period od 01. septembra 2024. do 31. avgusta 2025. godine uz napomenu da su moguće izmene ukoliko WKF i EKF naprave izmene u svojim kalendarima u tabelu Uzrasnih i težinskih kategorija za 2024/2025.

 

Kalendar aktivnosti KFS 2024/2025

Uzrasne i težinske kategorije 2024/2025

 

ODRŽANO PRVO NACIONALNO LICENCIRANJE ZA SVA SLUŽBENA LICA

 

Prvo nacionalno licenciranje za sva službena lica održano je 16. juna 2024. godine u Čačku u skupštinskoj sala Grada u organizaciji Karate federacija Srbije i tehničkoj organizaciji Karate savez uže Srbije i kluba kontaktnih sportova Borac.

 

ODRŽANA REDOVNA SKUPŠTINA KFS

Redovna Skuptina Karate federacije Srbije održana je 16. juna 2024. godine u Čačku.

 

DRUGO NACIONALNO LICENCIRANJE ZA SVA SLUŽBENA LICA

Drugo nacionalno licenciranje za sva službena lica održaće se u nedelju 14. jula 2024. godine u Apatinu u Domu učenika Tehničke škole, Prigrevačka 72, u organizaciji Karate federacija Srbije i Karate saveza Vojvodine.

 

Dopis KSV

 

SRBIJA DRUGA U GENERALNOM PLASMANU NA PRVENSTVU BALKANA

 

 

Prvenstvo Balkana za decu održano je od 31. maja do 2. juna u Istanbulu, Turska na kome je učešće uzelo preko 1500 takmičara iz 12 zemalja i takmičari iz Srbije na ovom najmasovnijem takmičenju do sada osvojili su 10 zlatnih medalja, 6 srebrnih i 18 bronzanih i u generalnom plasmanu zauzeli drugo mesto iza Turske.

Zlatne medalje osvojili su: Jovanović Sara u uzrasnoj kategoriji pionirki u borbama pojedinačno -34 kg, Kopčok Mila u uzrasnoj kategoriji nada u katama pojedinačno, Grbić Strahinja u uzrasnoj kategoriji nada u katama pojedinačno, Grujić Maja u uzrasnoj kategoriji ženskih nada u borbama pojedinačno +50 kg, Mrdak Miljan u uzrasnoj kategoriji muških nada u borbama pojedinačno -42 kg, Grujanic Irena u uzrasnoj kategoriji ženskih nada u katama pojedinačno, Macura Nina u uzrasnoj kategoriji ženskih nada u borbama pojedinačno +54 kg, kata team pionirki u sastavu Manojlović Sofija, Novković Anđelija i Pavlović Emilija, kata team female ženskih nada u sastavu Kopčok Mila, Đoković Mila i Sibinac Dunja i kata team muških nada u sastavu Dubočanin Andrej, Grbić Strahinja, Greb Andrija i Živanović Luka.

Srebrne medalje osvojili su: Berezni Dunja u uzrasnoj kategoriji pionirki u katama pojedinačno, Maričević Neda u uzrasnoj kategoriji pionirki u borbama pojedinačno -40 kg, Mačanović Vidak u uzrasnoj kategoriji pionira u borbama pojedinačno -45 kg, Rudinac Anastasija u uzrasnoj kategoriji ženskih nada u borbama pojedinačno -45 kg, Devetaković Natalija u uzrasnoj kategoriji ženskih nada u borbama pojedinačno +50 kg i Petrović Petar u uzrasnoj kategoriji mukih nada u borbama pojedinačno -40 kg.

Bronzane medalje osvojili su: Novković Anđelija u uzrasnoj kategoriji pionirki u katama pojedinačno, Rakazov Milica u uzrasnoj kategoriji pionirki u borbama pojedinačno -32 kg, Petrović Senka u uzrasnoj kategoriji pionirki u borbama pojedinačno -36 kg, Mijailović Sofija u uzrasnoj kategoriji pionirki u borbama pojedinačno -40 kg, Muždeka Jovana u uzrasnoj kategoriji pionirki u borbama pojedinačno -44 kg, Sekulić Dunja u uzrasnoj kategoriji pionirki u borbama pojedinačno +44 kg, Prodanović Miloš u uzrasnoj kategoriji pionira u borbama pojedinačno +50 kg, Živanović Luka u uzrasnoj kategoriji muških nada u katama pojedinačno, Rajković Nevena u uzrasnoj kategoriji ženskih nada u borbama pojedinačno -35 kg, Vasiljević Strahinja u uzrasnoj kategoriji muških nada u borbama pojedinačno +52+ kg, Greb Andrija u uzrasnoj kategoriji muških nada u katama pojedinačno, Jakić Nina u uzrasnoj kategoriji ženskih nada u borbama pojedinačno -39 kg, Stevanović Kalina u uzrasnoj kategoriji ženskih nada u borbama pojedinačno -44 kg, Maksović Jovana u uzrasnoj kategoriji ženskih nada u borbama pojedinačno -49 kg, Tasić Nikola u uzrasnoj kategoriji muških nada u borbama pojedinačno -45 kg, Mirić Danka u uzrasnoj kategoriji poletarki u katama pojedinačno, kata team pionirki u sastavu Berezni Dunja, Majkić Una, Pavlović Dunja i Urošević Mirjana i kata team pionira u sastavu Arsić Filip, Mijatović Lazar i Popović Nikola.

 

Kompletan izveštaj

 

ODRŽANA ŠKOLSKA OLIMPIJADA SRBIJE U KARATEU

U okviru XII Olimpijskih sportskih igara učenika Republike Srbije 28. maja 2024. godine u maloj sali Sportsko i poslovnog centra „Vojvodina“ – SPENS o9držano je takmičenje u karateu na kome je učešće uzelo 368 učenika iz 239 osnovnih i srednjih škola.

 

Rezultati

Spisak škola

Statistika

 

NAJAVA ŠKOLSKE OLIMPIJADE SRBIJE U KARATEU

Savez za školski sport Srbije i Karate federacija Srbije organizuju Školsku olimpijadu Srbije u karateu koja će se održati u utorak, 28. maja 2024. godine u Novom Sadu u Sportskom i poslovnom centru „Vojvodina“ – SPENS, Mala sala, Službeni ulaz 3 (preko puta fudbalskog stadiona “Karađorđe”).

Plasman za Školsku olimpijadu Srbije stiču četiri prvoplasirana učenika/ce iz svih grupa u katama i četiri prvplasiranih učenika/ce u svim težinskim kategorijama u borbama na nivou regiona.

PoslednjI rok za otkazivanje učešća đaka koji su izborili plasma za Školsku olimpijadu Srbije, a iz bilo kojih razloga ne mogu da učestvuju, je utorak 21.05.2024. godine do 14 časova. ODJAVU vrše indvidualno škole ili klubovi isključivo na email: prijavakfs@gmail.com

U ODJAVI OBAVEZNO NAVESTI IME I PREZIME, RAZRED, KATEGORIJU, PUNO IME ŠKOLE I GRAD.

 

Bilten Školske olimpijade Srbije u karateu

Izveštaj sa Školskog prvenstva Beograda

Izveštaj sa školskog prvenstva Centralne Srbije

Izveštaj sa Školskog prvenstva Vojvodine

Plan takmičenja

Žreb

 

ORŽAN TROFEJ SRBIJE – DUNAV KUP

 

 

Trofej Srbije – Dunav kup je održan 19. maja 2024. godine u Sportskoj hali u Beočinu kada je u prepunoj dvorani nastupilo preko 600 takmičara iz 80 klubova i 7 zemalja. 

Učesnike je pozdravio predsednik Karate federacije Srbije Slavoljub Piper a takmičenje je otvorio član Gradskog veća zadužen za sport opštine Beočin Milan Zorić.

 

Rezultati 

 

ODRŽAN KUP SRBIJE ZA KADETE, JUNIORE I SENIORE

 

 

Kup Srbije za kadete, juniore i seniore održan je 18. maja 2024. godine u Beočinu na kome je učešće uzelo preko 550 takmičara iz 94 kluba.

 

Rezultati

 

NAJAVA TROFEJA SRBIJE – DUNAV KUPA – NOVI SAD OPEN

Trofej Srbije – Dunav kup održaće se u nedelju 19. maja 2024. godine u Sportskoj hali u Beočinu.

 

Bilten

Bulletin

Žreb

Plan takmičenja

 

NAJAVA KUPA SRBIJE ZA KADETE, JUNIORE I SENIORE

Kup Srbije za kadete, juniore i seniore održaće se u subotu 18. maja 2024. godine u Sportskoj hali u Beočinu.

 

Dopis KFS

Plan takmičenja

Žreb

 

ODRŽANO PRVENSTVO SRBIJE ZA POLETARCE, PIONIRE I NADE

 

Na prvenstvu Srbije za poletarce puinire i nade, koje je održano u Sportskom centru u Mladenovcu,  u subotu 20. aprila 2024. godine u katama i u nedelju 21. aprila 2024. godine u borbama najuspešnije ekipe su bile: (1) kk Pobednik 011 iz Beograda sa osvojenih 13 zlatnih medalja, (2) kk Spartanci 026 iz Smederevske Palanke sa osvojenih 9 zlaznih medalja i (3) kk Knjaz iz Aranđelovca sa osvojenih 8 zlatnih medalja.

 

Rezultati

 

NAJAVA PRVENSTVA SRBIJE ZA POLETARCE, PIONIRE I NADE

Prvenstvo Srbije za poletarce, pionire i nade održaće se u subotu 20. aprila 2024. godine u katama za poletarce, pionire i nade pojedinačno i ekipno i u nedelju 21. aprila 2024. godine u borbama za pionire i nade pojedinačno i ekipno.

 

Dopis KFS za subotu 20.04.2024.

Dopis KFS za nedelju 21.04.2024.

Žreb za takmičenje u katama

Žreb za takmičenje u borbama

Plan takmičenja za subotu 20.04.2024.

Plan takmičenja za nedelju 21.04.2024.

 

ODRŽANO PRVENSTVO SRBIJE ZA SENIORE

 

 

Prvenstvo Srbije za seniore održano je 14. aprila 2024. godine u Sporskoj hali škole “1. Novembar” u Čačku.

 

Rezultati

 

WKF YOU TUBE

U cilju povećanja globalne vidlјivost karatea i što bolјe distribucije zvaničnih WKF događaja Karate federacija Srbije se priključila WKF YouTube kanalu koji predstavlјa ekskluzivnu platformu na kojoj članovi KFS mogu da iskuse – uživo i besplatno – najvažnije karate događaje.

Na web prezentaciji KFS, kao i na web prezentacijama BKS, KSUS i KSV, u desnoj koloni nalazi se link ka WKF You Tube kanalu.

 

NAJAVA PRVENSTVA EVROPE ZA SENIORE

Prvenstvo Evrope za seniore održaće se od 8. do 12. maja 2024. godine u Zadru (Hrvatska).

 

Bilten

 

NAJAVA PRVENSTVA SRBIJE ZA SENIORE

Prvenstvo Srbije za seniore održaće se u nedelju 14. aprila 2024. godine u Sportskoj sali škole “1. Novembar” u Čačku.

 

Dopis KFS

 

PRIPREME REPREZENTATIVACA SRBIJE

 

 

Selektor i direktor KFS Predrag Stojadinov sa nacionalnim trenerom Srećković Novicom punom parom već sedam dana u novootvorenom trenažnom karate centru u Čačku pripremaju reprezentativce Srbije za predstojeća takmičenja.

 

ZAJEDNIČKE PRIPREME FRANCUSKE, HRVATSKE I SRBIJE

 

 

U novootvorenom trenažnom karate centru u Čačku u periodu od 24. do 27. marta 2024. godine održan je međunarodni (reprezentativni) karate kamp na kome je učestvovalo oko 60 reprezentativaca osvajača zlatnih, srebrnih i bronzanih medalja na svetskim i evropskim prvenstvima i Olimpijskim igrama kao i sportisti koji su se kvalifikovali za Svrtsko prvenstvo koje će se sledeće godine održati u Kairu.

Treninzi su se odvijali u četiri grupa dva puta dnevno a u cilju poboljšanja forme za predstojeće Evropsko prvenstvo koje će se održati maja meseca ove godie u Zadru.

Treninge su vodili selektor Srbije i bivši svetski i evropski šampion Predrag Stojadinov, selektori iz Francuske, višestruki svetski i evropski šampioni Aleksandar Bjamonti Nadil i Olivije Bordi, selektori Hrvatske Danijel Vučić i Esad Garibović čiji su sportisti svetski prvaci i osvajači medalja na svetskim i evropskim prvenstvima i Olimpijskim igrama.

 

ZLATNI POJAS 2024

 

Najstariji evropski turnir, 53. Zlatni pojas održan je 09. , 23. i 24. marta 2024. godine u Čačku na kome je učešće uzelo preko 2000 takmičara iz 175 klubova i 21 države i to 09. marta 2024. za decu, 23. marta 2024. za seniore i 24. marta 2024. za kadete, juniore i mlađe seniore. Odlično organizovanom i veličanstvenom skupu prisutvovali su predsednik WKF Antonio Espinos, generalni sekretar EKF Davor Cipek, pretsednik Sportske komisije WKF David Benetelo i mnogobrojni predsednici i predstavnici nacionalnih federacija. Najveći značaj ovom turniru daje činjenica da su nacionalni timovi nastupili sa najboljim takmičarima koji su osvajači medalja na svetskim i evropskim prvenstvima. Ovogodišnji osvajači Zlatnih pojaseva su u muškoj konkurenciji ekipa Srbije koja je pobedila ekipu Francuske a u ženskoj komkurenciji ekipa Francuske koja je pobedila ekipu Hrvatske. U generalnom plasmanu najuspešniji klubovi su bili: (1) Slovački nacionalni tim sa osvojenih 9 zlatnih medalja, 9 srebrnih i 16 bronzanih, (2) klub kontaktnih sportova “Borac” iz Čačka sa osvojenih 6 zlatnih medalja, 2 srebrne i 4 bronzane i (3) karate klub “Hajduk” iz Kule sa osvojenih 3 zlatne medalje, 3 srebrne i 1 bronzanom.

 

Rezultati za seniore

Rezultati za kadete, juniore i mlađe seniore

 

NAJAVA TURNIRA “ZLATNI POJAS 2024”

Međunarodni tradicionalni karate turnir “ZLATNI POJAS 2024” održaće se u tri termina i to 23. marta 2024. godine za seniore gde je predviđen ukupni nagradni fond od 10.000€, 24. marta 2024. za kadete, juniore i mlađe seniore i 09. marta 2024. za poletarce, pionire i nade.

 

Bilten

Novi Plan takmičenja / New Timetable

Žreb / Draw

 

 

PREKO 1000 TAKMIČARA NA TURNIRU “ZLATNI POJAS” ZA DECU

 

 

Ovogodišnji Turnir “Zlatni pojas”, koji će se odvijati u tri termina, počeo je sa takmičenjem u uzrasnim kategorijama za poletarce, pionire i nade u Čačku u hali “Mladost” uz učešće preko 1000 takmičara u odličnoj organizaciji karate kluba “Borac” i Karate federacije Srbije.

Najuspešniji u generalnom plasmanu su bili: (1) kk Spartanci 026 iz Smederevske Palanke, (2) kk Potoci iz Plevalja – Crna Gora i (3) kk Mladenovac iz Mladenovca.

Najuspešniji u izvođenju kata su bili: (1) kk Spartanci 026 iz Smederevske Palanke, (2) kk Potoci iz Plevalja – Crna Gora i (3) kk Mladenovac iz Mladenovca dok je redosled uspešnosti u borbama bio: (1) kk Omladinac iz Podgorice – Crna Gora, (2) kk Samuraj iz Beograda i (3) kk Hajduk iz Kule.

 

Rezultati

 

NAJAVA TURNIRA “ZLATNI POJAS” ZA DECU

Međunarodni tradicionalni karate turnir “ZLATNI POJAS 2024” za decu održaće se 09. marta 2024. u Sportskoj hali “Mladost” – Atenica.

 

Informacija

Plan takmičenja

 

ODRŽANO PRVENSTVO BALKANA ZA SENIORE

 

 

26. Prvenstvo Balkana za seniore održano je od 23. do 25. februara 2024. godine u Podgorici, Crna Gora na kome je nastupilo oko 300 takmičara iz 12 zemalja.

Za Srbiju zlatne medalje su osvojili Đikić Aleksandra u kategoriji borbe pojedinačno -55 kg i Trikoš Mina u kategoriji borbe pojedinačno -61 kg.

Srebrne medalje su osvojili Milošević Neda u kategoriji kate pojedinačno, Vuković Luka u kategoriji borbe pojedinačno +84 kg, Joksić Stefan u kategoriji borbe pojedinačno -67 kg, kata tim Srbije u sastavu Dimitrijević Tamara, Mesić Mina i Milošević Neda i ekipa Srbije u borbama ekipno u sastavu Vuković Luka, Brežančić Vladimir, Trikoš Bogdan, Pejović Uglješa, Tešanović Đorđe, Ivanović Nikola i Joksić Stefan.

Bronzane medelje osvojili su Trmčić Lidija u kategoriji borbe pojedinačno -50 kg, Grčić Tamara u kategoriji borbe pojedinačno -50 kg i seniorki kata tim Srbije u sastavu Boškov Aleksandar, Jakovljević Vasilije i Subota Uroš.

 

Kompletan izveštaj

 

NAJAVA PRVENSTVA BALKANA ZA SENIORE I VETERANE

2024 Balkan Championships for Seniors and Veterans Podgorica Bulletin 2 Prvenstvo Balkana za seniore i veterane održaće se od 23. do 25. februara 2024. godine u Podgorici, Crna Gora.

 

Bilten

Žreb

Plan takmičenja

 

SRBIJI JEDNA SREBRNA MEDALJA I TRI BRONZANE NA PRVENSTVU EVROPE

Na Evropskom prvenstvu za kadete, juniore i mlađe seniore, koje se održavalo od 09. do 11. februara 2024. godine u Tbilisiju u Gruziji takmičari reprezentacije Srbije osvojili su jednu srebrnu i tri bronzane medalje.

Drugo mesto na Evropskom šampionatu osvojila je Jana Vinčić u kategoriji kadetkinja borbe pojedinačno -47 kg Jana Vinčić. Na putu do srebrne medalje Jana Vinčić je pobedila takmičarku iz Ukrajinke Hnes Mariju sa 2:0, takmičarku iz Bugarske Nikolova Viktoriju sa 7:3, takmičarku iz Italije Kapati Giadu sa 5:1 i takmičarku iz Madjarske Dalnoki Sofiju sa 4:1 i u finalnom susretu izgubila je od takmičarke iz Turske Akaja Bejze sa 2:7.

Na ovom šampionatu za Srbiju bronzane medalje su osvojili Krstović Teodora juniorka u borbama pojedinačno -66 kg, Filipov Nevena mlađa seniorka u borbama pojedinačno -61 kg i Vasilić Mihajlo mlađi senior u borbama pojedinačno -84 kg.

 

POČELO PRVENSTVO EVROPE ZA KADETE, JUNIORE I MLAĐE SENIORE

Evropsko prvenstvo za kadete, juniore i mlađe seniore održava se od 09. do 11. februara 2024. godine u Tbilisiju u Gruziji a u sastavu reprezentacije Srbije su: Anđelić Petar mlađi senior u borbama pojedinačno -75 kg, Boškov Aleksandar junior u katama pojedinačno, Bota Dijana mlađa seniorka u borbama pojedinačno +68 kg, Đurđić Marko junior u borbama pojedinačno -55 kg, Dragović Paola juniorka u borbama pojedinačno -59 kg, Filipov Nevena mlađa seniorka u borbama pojedinačno -61 kg, Grčić Tamara mlađa seniorka u borbama pojedinačno -50 kg, Grubić Đordje junior u borbama pojedinačno -68 kg, Jevtović Dunja mlađa seniorka u borbama pojedinačno -68 kg, Kaplarević Nikola kadet u borbama pojedinačno -70 kg, Kurin Marko kadet u borbama pojedinačno -63 kg, Krnajac Miloš junior u borbama pojedinačno +76 kg, Krstin Filip kadet u borbama pojedinačno -52 kg, Krstović Teodora juniorka u borbama pojedinačno -66 kg, Marković Andrej kadet u borbama pojedinačno +70 kg, Milošević Neda juniorka u katama pojedinačno, Miranović Lara kadetkinja u borbama pojedinačno +61 kg, Miranović Maša kadetkinja u borbama pojedinačno -54 kg, Molnar Nevena kadetkinja u borbama pojedinačno -61 kg, Negovanović Brankica mlađa seniorka u borbama pojedinačno -55 kg, Nikolić Mina mlađa seniorka u katama pojedinačno, Paunović Đorđe kadet u katama pojedinačno, Pejović Uglješa mlađi senior u borbama pojedinačno +84 kg, Radan Uroš mlađi senior u borbama pojedinačno -67 kg, Rajić Dunja juniorka u borbama pojedinačno +66 kg, Rauković Anđela juniorka u borbama pojedinačno -53 kg, Simić Katarina juniorka u borbama pojedinačno -48 kg, Starčević Sara kadetkinja u katama pojedinačno, Stepanov Mateja junior u borbama pojedinačno -61 kg, Trifunović Veljko junior u borbama pojedinačno -76 kg, Vasilić Mihajlo mlađi senior u borbama pojedinačno -84 kg, Vinčić Jana kcadetkinja u borbama pojedinačno -47 kg i kata tim Srbije za kadetkinje i juniorke u sastavu Grbić, Majkić, Stupar.

Prvog dana, na kome su na programu bila takmičenja u katama za sve uzraste i takmičenje u borbama za kadetkinje i kadete reprezentativka Srbije u kategoriji kadetkinje -47 kg Jana Vinčić ušla je finale Evropskog šampionata gde je čeka takmičarka iz Turske Akaja Bejza.

Nedelja je dan rezervisan za takmičenja za medalje kada će, pored Jane Vinčić, priliku da osvoji bronzanu medalju imati i Maša Miranović.

 

Žreb za kate

Žreb za borbe

Plan takmičenja

 

VANREDNA INFORMACIJA ANTIDOPING AGENCIJE REPUBLIKE SRBIJE

Analizom iskustava drugih antidoping agencija, Antidoping agencija Republike Srbije je došla do zaključka da je u poslednje vreme pooštrena kaznena politika po pitanju zloupotrebe diuretika u sportu, pa se sada sportisti (posebno oni koji pripadaju težinskim sportovima) često kažnjavaju sa 4 (četiri) godine zabrane učešća u sportu, u slučaju pozitivnog testa na diuretike.

Skreće se pažnja savezima da podsete sportiste i pomoćno osoblje sportista da se diuretici nalaze na Listi zabranjenih doping sredstava.

Diuretici se zloupotrebljavaju kao maskirajuća sredstva u sportu ili sredstva za skidanje kilaže u težinskim sportovima.  Upotreba diuretika zabranjena je u sportu na takmičenju i izvan takmičenja.

Načelno, diuretici su lekovi koji se koriste za lečenje različitih medicinskih stanja poput povišenog krvnog pritiska. Ukoliko je neophodno da sportista koristi diuretik u terapijske svrhe, pre upotrebe neophodno je da aplicira za izuzeće za terapeutsku upotrebu (TUE).

Formular za izuzeće za terapeutsku upotrebu (TUE formular) dostupan je na sajtu ADASa:

https://www.adas.org.rs/wp-content/uploads/dokumenti/tue.doc

Pre upotrebe bilo kog leka savetuju se sportisti da popune Zahtev za mišljenje o leku kako bi saznali da li se u njemu nalaze zabranjene supstance:

https://www.adas.org.rs/tue/misljenje-o-leku/

Za sva dodatna pitanja treba se obratiti Antidoping agenciji Republike Srbije koja stoji na raspolaganju.

 

NOVA LISTA ZABRANJENIH DOPING SREDSTAVA ZA 2024.

Antidoping agencija Republike Srbije dostavila je novu Listu zabranjenih doping sredstava za 2024. godinu koja počinje da važi od 1. januara 2024 i sažetak najznačajnijih izmena u Listi za 2024. godinu.

Neophodno je notirati da je najznačajnija izmena u Listi zabranjenih doping sredstava za 2024. godinu uključivanje supstance tramadol koja je aktivna supstanca leka Trodon.

 

Lista zabranjenih doping sredstava za 2024.

Sažetak najznačajnijih izmena u Listi za 2024.

 

NAJAVA PRVENSTVA EVROPE ZA KADETE, JUNIORE I MLAĐE SENIORE

Prvenstvo Evroope za kadete, juniore i mlađe seniore održaće se od 09. do 11. februara 2024. godine u Tbilisiju, Gruzija.

 

Bilten

Bilten 2

 

 

DODELЈENA SPARTAKOVA NAGRADA STRAHINJI TEPAVČEVIĆU ZA ŽIVOTNO DELO

 

 

Priznanje „Jovan Mikić Spartak”, kojim se nagrađuju najbolјi sportisti i sportske organizacije u Vojvodini, uručeno je ovogodišnjim dobitnicima na svečanosti u Kulturnoj stanici „Eđšeg“ u Novom Sadu.

Nagrade su uručili pokrajinski sekretar za sport i omladinu Dane Basta, ministar sporta u Vladi Republike Srbije Zoran Gajić, predsednica Sportskog saveza Vojvodine Jasmina Juras i predsednik Sportskog saveza Srbije Davor Štefanek.

Ovogodišnji laureat za životno delo, koja se dodelјuje zaslužnim bivšim sportistima za ukupan doprinos oblasti sporta, pripala je sportskom stručnjaku u oblasti karatea i predsedniku Karate saveza Vojvodine Strahinji Tepavčeviću.

Pokrajinski sekretar Dane Basta čestitao je dobitnicama na ovom prestižnom priznanju i ukazao na njegov značaj. On je podsetio na to da se ovo sportsko priznanje dodelјuje 56. put što, kako je naglasio, dovolјno govori o njegovoj tradiciji i snazi.

 

KK ZRENJANIN I KK STUDENT OSVAJAČI NACIONALNIH PREMIJER LIGA SRBIJE

 

 

Nacionalna premijer liga srbije za seniore i Nacionalna premijer liga Srbije za seniorke održane su 28. novembra 2023. godine u sportskoj dvorani hotela “Šumarice” u Kragijevcu. U seniorskoj konkurenciji prvo mesto je zauzela ekipa karate kluba “Zrenjanin”, drugo mesto pripalo je ekipi karate kluba “Borac” iz Čačka dok je bronzana medalja pripala ekipi karate kluba “Raška”. U konkurenciji seniorki najveći pehar osvojila je ekpa karate kluba “Student” iz Novog Sada, druga je bila  ekpa karate kluba “Borac” iz Čačka, dok je treće mesto zauzela ekipa karate kluba “Niš”.

 

ODRŽAN KUP SRBIJE ZA POLETARCE, PIONIRE I NADE

Kup Srbije za poletarce, pionire i nade održan je u dva dana i to u subotu 25. novembra 2023. u katama i u nedelju 26. novembra 2023. godine u borbama u Čačku u Sportskoj hali “Mladost”.

 

Rezultati

 

NAJAVA KUPA SRBIJE ZA POLETARCE, PIONIRE I NADE

Kup Srbije za poletarce, pionirei nade održaće se 25. i 26. novembra 2023. godine u Sportskoj hali “Mladost”, naselje Atenica, u Čačku i do u subotu 25. novembra 2023. godine u katama a u nedelju 26. novembra 2023. godine u borbama.

 

Dopis KFS

Plan takmičenja

Žreb

 

ODRŽANO PRVENSTVO BALKANA ZA KADETE, JUNIORE I MLAĐE SENIORE

 

 

Prvenstvo Balkana za kadete, juniore i mlađe seniore održano je od 17. do 19. novembra 2023. godine u dvorani “Tivoli” u Ljubljani na kome je učestvovalo oko 1000 takmičara iz 13 zemalja.
 
U generalnom plasmanu redosled je: (1) Turska sa osvojenih 13 zlatnih medalja, 11 srebrnih i 19 bronzanih, (2) Srbije sa osvojenih 11 zlatnih medalja, 5 srebrnih i 12 bronzanih i (3) Bosna i Hercegovina sa osvojenih 8 zlatnih medalja, 8 srebrnih i 15 bronzanih.
 
Nosioci zlatnih medalja su: Vinčić Jana u uzrasnoj kategoriji kadetkinja u borbama pojedinačno -47 kg, Milošević Neda u uzrasnoj kategoriji juniorki u katama pojedinačno, Jakovljević Vasilije u uzrasnoj kategoriji kadeta u katama pojedinačno, Grčić Tamara u uzrasnoj kategoriji mlađih seniorki u borbama pojedinačno -50 kg, Krstović Teodora u uzrasnoj kategoriji juniorki u borbama pojedinačno -66 kg, Krnajac Mihajlo u uzrasnoj kategoriji juniora u borbama pojedinačno -61 kg, Grubić Đorđe u uzrasnoj kategoriji juniora u borbama pojedinačno -68 kg, Filipov Nevena u uzrasnoj kategoriji mlađih seniorki u borbama pojedinačno -61 kg, Srbija u uzrasnoj kategoriji mlađih seniorki u katama ekipno (Marijanović Iva, Dimitrijević Tamara, Mešić Nina), Srbija u uzrasnoj kategoriji kadetkinja/juniorki u katama ekipno (Grbic Gordana, Majkic Tamara, Stupar Dunja) i Srbija u uzrasnoj kategoriji mlađih seniora u borbama ekipno (Anđelić Petar, Girić Luka, Krstović Uroš, Pejović Uglješa, Radan Uroš, Vasilić Mihajlo, Živković Ognjen).
 

Srebrne medalje su osvojili: Miranović Lara u uzrasnoj kategoriji kadetkinja u borbama pojedinačno +61 kg, Kaurin Marko u uzrasnoj kategoriji kadeta u borbama pojedinačno -63 kg, Negovanović Brankica u uzrasnoj kategoriji mlađih seniorki u borbama pojedinačno -55 kg, Vasilić Mihajlo u uzrasnoj kategoriji mlađih seniora u borbama pojedinačno -84 kg i Srbija u uzrasnoj kategoriji kadetkinja borbe ekipno (Molnar Nevena, Jovović Dunja, Saksa Ekatarina, Miranović Lara).

Bronzane medalje su osvojili: Jovanović Petra u uzrasnoj kategoriji juniorki u borbama pojedinačno – 59 kg, Nikolić Mina u uzrasnoj kategoriji mlađih seniorki u katama pojedinačno, Stepančić Maša u uzrasnoj kategoriji mlađih seniorki u borbama pojedinačno -61 kg, Arsić Andrej u uzrasnoj kategoriji kadeta u borbama pojedinačno -57 kg, Marković Andrej u uzrasnoj kategoriji kadeta u borbama pojedinačno -70 kg, Kalmar Matea u uzrasnoj kategoriji juniorki u borbama pojedinačno +66 kg, Joksimović Đurđa u uzrasnoj kategoriji junioirki u borbama pojedinačno +66 kg, Trikoš Mina u uzrasnoj kategoriji mlađih seniorki u borbama pojedinačno -61 kg, Radan Uroš u uzrasnoj kategoriji mlađih seniora u borbama pojedinačno -67 kg, Živković Ognjen u uzrasnoj kategoriji mlađih seniora u borbama pojedinačno -84 kg, Krstović Uroš u uzrasnoj kategoriji mlađih seniora u borbama pojedinačno +84 kg i Srbija u uzrasnoj kategoriji kadeta/juniora u katama ekipno (Barudžija Vuk, Lončarević Vuk, Cvetković Đorđe.

U toku održavanja Prvenstva Balkana održani su sednica Izvršnog komiteta Karate federacije Balkana i Kongres Karate federacije Balkana.

 

Kompletan izveštaj

 

ODRŽANO PRVENSTVO SRBIJE ZA KADETE I JUNIORE I TROFEJ SRBIJE ZA MLAĐE SENIORE

 

Prvenstvo Srbije za kadete i juniore i Trofej Srbije za mlađe seniore idržani su 04. i 05. novembra 2023. godine u Čačku.

 

Rezultati

 

ĐORĐE TEŠANOVIĆ TREĆI NA PLANETI

 

Na Svetskom prvenstvu za seniore, koje je održano od 24. do 29. oktobra 2023. godine u Budimpešti, na kome je učestvovalo preko 1100 takmičara iz 112 zemalja predstavnik Karate federacije Srbije Đorđe Tešanović zauzeo je treće mesto.

Na putu do bronzane medalje Đorđe Tešanović pobedio je takmičara iz Nemačke Sekot Nikolu sa 2:1 a u drugom kolu je izgubio od takmičara iz Egipta Mahmoud Taha Tareka sa 0:2 ali koji ga je povukao u repasaž gde je prvo pobedio takmičara iz Irske Crean Sean Mc Carthya sa 2:0, zatim takmičara iz Kazakstana Toltay Abylaya sa 8:7 da bi u borbi za medalju pobedio takmičara iz Brazila Felipin Salgado Giovanija sa 7:6.

 

Kompletan izveštaj

 

NAJAVA PRVENSTVA SRBIJE ZA KADETE I JUNIORE

Prvenstvo Srbije za kadete i juniore održaće se 04. i 05. novembra 2023. godine u Čačku.

 

Dopis KFS

Plan takmičenja

Žreb

 

NAJAVA TROFEJA SRBIJE ZA MLAĐE SENIORE

Trofej Srbije za mlađe seniore održaće se 04. i 05. novembra 2023. godine u Čačku i to 04. novembra 2023. godine u katama pojedinačno i ekipno i 05. novembra 2023. godine u borbama pojedinačno i ekipno.

 

Dopis KFS

Plan takmičenja

Žreb

 

NAJAVA SVETSKOG PRVENSTVA ZA SENIORE

Svetsko prvenstvo za seniore održaće se od 24. do 29. oktobra 2023. godine u Budimpešti na kome će se za medalje boriti preko 1100 takmičara iz 112 zemalja među kojima i predstavnici Karate federacije Srbije: Bota Dijana, Brežančić Vladimir, Filipov Nevena, Grčić Tamara, Ivanović Nikola, Joksić Stefan, Mladežić Bojana, Negovanović Brankica, Salapura Đorđe, Stanojević Stefan, Subota Uroš, Tešanović Đorđe, Trikoš Bogdan, Ttrikoš Mina, Vasilić Mihailo, Vuković Luka i Živković Tamara.

 

Bilten

Žreb za kate

Žreb za borbe

Plan takmičenja

 

ODRŽAN TROFEJ SRBIJE – BEOGRADSKI POBEDNIK

 

 

Ovogodišnji Trofej Srbije – Beogradski pobednik, koji je održan je 14. oktobra 2023. godine u Hali “Aleksandar Nikolić” je bio u svakom pogledu praznik karate sporta na kome je učešće uzelo preko 1000 takmičara iz 9 zemalja i organizacija je bila odlična.

U izvođenju kata najuspešniji su bili: (1) kk Spartanci 026 iz Smederevske Palanke sa osvojenih 10 zlatnih medalja, 4 srebrne i 4 bronzane, (2) kk Srem iz Sremske Mitrovice sa osvojenih 10 zlatnih medalja, 3 srebrne i 4 bronzane i (3) kk Bar iz Bara sa osvojenih 6 zlatnih medalja, 6 srebrnih i 7 bronzanih.

U borbama najuspešniji su bili: (1) kk Žandarmerija iz Beograda sa osvojenih 8 zlatnih medalja, 6 srebrnih i 8 bronzanih, (2) Regionalni karate savez BMSIP iz Bosne i Hercegovine sa osvojenih 6 zlatnih medalja, 1 srebrna i 1 bronzana i (3) kk Zrenjanin iz Zrenjanina sa osvojenih 5 zlatnih medalja, 2 srebrne i 1 bronzana.

U generalnom plasmanu najuspešniji su bili: (1) kk Spartanci 026 iz Smederevske Palanke sa osvojenih 12 zlatnih medalja, 7 srebrnih i 6 bronzanih, (2) kk Srem iz Sremske Mitrovice sa osvojenih 10 zlatnih medalja, 3 srebrne i 4 bronzane i (3) kk Žandarmerija iz Beograda sa osvojenih 9 zlatnih medalja, 6 srebrnih i 8 bronzanih.

 

Rezultati

 

NAJAVA “BEOGRADSKOG POBEDNIKA”

Trofej Srbije – Beogradski pobednik održaće se u subotu 14. oktobra 2023. godine u Hali “Aleksandar Nikolić” (raniji naziv Hala “Pionir”) sa limitiranim brojem prijava.

Organizator je, zbog velikog interesovanja, doneo odluku da se prijava produži do ponedeljka 09. oktobra 2023. godine do 24:00 časova.

 

Bilten

Žreb

Plan takmičenja

Raspored borilišta

 

PROMENA TERMINA ZA PRVENSTVO SRBIJE ZA KADETE I JUNIORE I TROFEJA SRBIJE ZA MLAĐE SENIORE

Takmičarska komisija Karate federacije Srbije je donela odluku da se Prvenstvo Srbije za kadete i juniore i Trofej Srbije za mlađe seniore odloži i ne održi 21. i 22. oktobra 2023. godine već da se održi 04. i 05. novembra 2023. godine u Čačku.

Razlog odlaganja takmičenja je kompletna aktivnost Karate federacije Srbije oko organizacije odlaska i učešća naše seniorske reprezentacije na Svetskom prvenstvu za seniore u Budimpešti (Mađarska).

 

CROATIAN OPEN 2023

 

Međunarodni karate turnir „CROATIAN OPEN“ održan je 30.09.2023. i 01.10.2023. godine u Rijeci na kome je učešće uzelo preko 1.500 takmičara iz 21 zemlje. Predstavnici iz Srbije osvojili su 5 zlatnih medalja, 5 srebrnih i 15 brontanih.

Zlatne medalje osvojili su: Krstin Filip (kk Žandarmerija) u kategoriji dečaka 2009 and 2010 borbe pojedinačno -49kg, Kopčog Mila (kk Nippon) u kategoriji devojčica 2012 kate pojedinačno, Vinčić Jana (kk Žandarmerija) u kategoriji kadetkinja borbe pojedinalno -47kg,  Vinčić Jana (kk Žandarmerija) u kategoriji devojčica 2009/2010 borbe pojedinačno -44kg i Mihajlov Uroš (kk Evropa) u kategoriji seniora para-karate K21.

Srebrne medalje osvojili su: Milašinović Uroš (kk Kinder) u kategoriji juniora kate pojedinačno, Vrzić Mišo (kk Mladenovac) u kategoriji mlađih seniora kate pojedinačno, Simanić Filip (kk Žandarmerija) u kategoriji dečaka 2009/2010 borbe pojedinačno -64kg, Jovanović Sava (kk Borac) u kategoriji juniorki kate pojedinačno i Stamenović Tijana (kk Evropa) u kategoriji seniorki para-karate K22.

Bronzane medalje osvojili su: Krstić Andrea (kk Čukarički Roda) u kategoriji kadetkinja kate pojedinačno, Đoković Mila (kk Nippon) u kategoriji devojčica 2012 kate pojedinačno, Jakovljević Vasilije (kk Skipper) u kategoriji kadeta kate pojedinačno, Subota Uroš (kk Skipper) u kategoriji seniora kate pojedinačno, Jovanović Predrag (kk Nippon) u kategoriji dečaka 2009/2010 borbe pojedinačno -59kg, Miranović Lara (kk Žandarmerija) u kategoriji kadetkinja borbe pojedinačno +61kg, Jevtović Dunja (kk Žandarmerija) u kategoriji juniorki borbe pojedinačno -66kg, Todorović Iva (kk Žandarmerija) u kategoriji devojčica 2009/2010 borbe pojedinačno -64kg, Krstin Filip (kk Žandarmerija) u kategoriji kadeta borbe pojedinačno -52kg, Milošević Ilija (kk Mladenovac) u kategoriji juniora borbe pojedinačno +76kg, Novaković Strahinja (kk Radnički Obrenovac) u kategoriji juniora borbe pojedinačno -55kg, Majkić Una (kk Agrobanat) u kategoriji devojčica 2013 u katama pojedinačno, Rajić Dunja (kk Zadrugar) u kategoriji juniorki borbe pojedinačno +66kg, Kalajdžić Sara (kk Borac) u kategoriji mlađih seniorki borbe pojedinačno -55kg i Topuzović Aleksandar (kk Borac) u kategoriji seniora borbe pojedinačno -75 kg.

 

 

ZAVRŠENO PRVENSTVO BALKANA ZA SENIORE I VETERANE

 

 

25. Prvenstvo Balkana za seniore i 6. Prvenstvo Balkana za veterane održano je od 22. do 24. septembra 2023. godine u Tirani – Albanija uz učešće preko 300 takmičara iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Kosova, Rumunije, Severne Makedonije, Slovenije, Turske, Srbije i Albanije.

U generalnom plasmanu reprezentacija Srbije zauzela je drugo mesto sa četiri zlatne medalje, isto koliko ima i prvoplasirana Crna Gora, ali sa manje srebrnih i bronzanih medalja, 1 srebrna i 4 bronzane.

Zlatne medalje osvojili su: Grčić Tamara u borbama pojedinačno -50 kg, Tešanovič Đorđe u borbama pojedinačno +84 kg, seniorke kata tim u satavu Dimitrijević Tamara, Mešić Mina, Milošević Neda i seniori u borbama ekipno u sastavu Vasilić Mihajlo, Brezančić Vladimir,Trikoš Bogdan, Ivanović Nikola, Vuković Luka, Tešanović Đorđe i Joksić Stefan.

Srebrnu medalju osvojio je Brezančić Vladimir u borbama pojedinačno -84 kg.

Bronzane medalje osvojili su Filipov Nevena u borbama pojedinačno -61 kg, Joksić Stefan u borbama pojedinačno -67 kg, Vasilić Mihajlo u borbama pojedinačno -84 kg i seniorski kata tim u sastavu Dimitrijević Vidak, Skitnja Savo i Stanković Andrija.

Kod veterana +45 godina Srđan Bakić osvojio je bronzanu medalju.

 

Kompletan izveštaj za seniore

Uspešnost kod seniora

Kompletan izveštaj za veterane

 

POČINJE PRVENSTVO BALKANA ZA SENIORE I VETERANE

25. Prvenstvo Balkana za seniore i 6. Prvenstvo Balkana za veterane održava se od 22. do 24. septembra 2023. godine u Tirani, Albanija uz učešće preko 300 takmičara iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Kosova, Rumunije, Severne Makedonije, Slovenije, Turske, Srbije i Albanije.

 

Žreb za kate

Žreb za borbe

Raspored takmičenja

 

NAJAVA PRVENSTVA BALKANA ZA SENIORE I VETERANE

25. Prvenstvo Balkana za seniore i 6. Prvenstvo Balkana za veterane održaće se od 22. do 24. septembra 2023. godine u Tirani, Albanija.

 

Bilten

Bilten 2

 

SAJAM SPORTA

 

ODRŽANO TREĆE NACIONALNO LICENCIRANJE U BEOGRADU

 

 

Treće Nacionalno licenciranje za takmičarsku sezonu 2023/2024. godinu za trenere, sudije, ispitivače, lekare i menadžere održano je 09. septembra 2023. godine u Beogradu.

Uvodnu reč je izneo predsednik Beogradskog karate saveza dr Hadži Strahinja Stojković a zatim su veoma interesantne teme kvalitetno prezentovali prof dr Strahinja Tepavčević i Milan Kovačević.

Nakon toga je održano testiranje za trenere, ispitivače, sudije i po prvi put za menadžere i praktični rad za trenere i sudije sa poilaganjem jednog broja sudija za viša zvanja.

 

PRENOS NA TV-u KARATE 1 – PREMIJER LIGE U DABLINU

Svetska karate federacija dostavila je informaciju Karate federaciji Srbije da će se Karate 1 – Premijer liga 2023., koja se održava od 08. do 10. septembra 2023. u Dablinu, emitovati na TV-u i saradnja svih članova KFS-a je neophodna za uspeh događaja u tom smislu što napredak karatea širom sveta, a tako i u Srbiji, velikoj meri zavisi od gledanosti našeg sporta na TV-u.

Podsećanja radi, kompletnu listu TV provajdera možete pronaći na sledećem linku, tako da ovaj link možete da uklјučite u svoje platforme:

https://www.wkf.net/karate1_tv_2023

 

HAVIJER ESKALANTE ODRŽAO SEMINAR U BEOGRADU

 

Karate federacija Srbije je 02.09.2023. godine u u Domu kulture Studentski grad u Beogradu organizovala stručno usavršavanje trenera, sudija i reprezentativnih kandidata za uzrasne kategorije kadeta, juniora, mlađih seniora i seniora na kome je predsednik Sudijske komisije Svetske karate federacije gospodin Havijer Eskalante održao seminar i to prvo teorijski deo posebno za sudije i reprezentativne kandidate a posebno za trenere a zatim praktičan deo u Hali sportova “Ranko Žeravica”.

Cilj stručnog usavršavanja, pored zakonske obaveze, je bio da se treneri i sudije upoznaju sa najnovijim izmenama u pravilima suđenja, kao i saznanjima i praktičnim iskustvima u oblasti sportske karate borbe i kata.

Ovo bi trebalo da omogućiti učesnicima seminara unapređenje veština u edukativno – trenažnom radu, uspostavljanje jedinstveno trenažnog sistema i povećanje efikasnosti u postizanju još boljih takmičarskih rezultata naših sportista.

 

SUSPENDOVANI REPREZENTACIONI KANDIDATI

Disciplinska komisija Karate federacije Srbije je dana 21.08.2023. godine donela odluku o automatskoj suspenziji, udaljavanju počinioca sa Kampa i pokretanju disciplinskog postupka protiv (1) Milenković Bogdana, kk MB Sport iz Beograda, (2) Milunović Stefana, kk Žandarmerija iz Beograda, (3) Purić Lazara, kk Borac iz Čačka, (4) Purić Miloša, kk Borac iz Čačka, (5) Orlandić Petra, kk Studentski grad iz Beograda i (6) Apostolovski Andreja, kk Čukarički Roda iz Beograda s obzirom na to da se učinjeno delo može kvalifikovati kao najteži disciplinski prekršaj, član 24. Disciplinskog pravilnika KFS, tačka 10 (Svako bahato ponašanje prema drugim licima koje kod njih izaziva uznemirenje i nesigurnost i šteti časti i ugledu KFS-u i karate sportu) i da su učinioci reprezentacioni kandidati.

Suspenzija traje do donošenje odluke Disciplinske komisije KFS i za to vreme navedena lica ne mogu učestvovati ni u kakvim aktivnostima KFS u zemlji i inostranstvu.

 

NACIONALNI KARATE KAMP “TARA 2023”

 

 

U organizaciji Karate federacije Srbije od 21. do 27. avgusta održan je  na Tari nacionalni karate kamp i pripreme za predstojeća međunarodna takmičenja (Svetsko I Balkansko prvenstvo za seniore i Balkansko i Evropsko prvenstvo za kadete, juniore i mlađe seniore).
Na kampu su učestvovali i najbolji karate sportisti iz Srbije a pripreme su realizovali nacionalni selektori Predrag Stojadinov za borbe, Ivan Kunevski za kate, sa nacionalnim trenerima Srećković Novicom i Ordagić Milenkom.

 

KALENDAR AKTIVNOSTI KFS 2023/2024

Karate federacija Srbije objavljuje Kalendar aktivnosti KFS za takmičarsku sezonu 2023./2024. godinu nakon izmena u Kalendaru WKF za 2024. godinu.

 

Kalendar aktivnosti KFS 2023/2024

 

SEMINAR HAVIJERA ESKALANTEA

Karate federacija Srbije će 02.09.2023. godine u Beogradu organizovati stručno usavršavanje trenera, sudija i reprezentativnih kandidata za uzrasne kategorije kadeta, juniora, mlađih seniora i seniora koji su svi obavezni da prisutvuju seminaru koji će voditi Havijer Eskalante, predsednik Sudijske komisije WKF.

Teoretski deo će se održati u Domu kulture Studentski grad, Bulevar Zorana Đinđića 179 dok će se praktični deo održati u Hali sportova Novi Beograd „Ranko Žeravica“, Pariske komune 20.

U skladu sa Zakonom o sportu Republike Srbije član 27. i Pravilnikom o dozvoli za rad sportskih stručnjaka član 7. organizuje se stručno usavršavanje trenera i sudija.

Cilj stručnog usavršavanja, pored zakonske obaveze, je da se treneri i sudije upoznaju sa najnovijim izmenama u pravilima suđenja, kao i saznanjima i praktičnim iskustvima u oblasti sportske karate borbe i kata.

Ovo će omogućiti učesnicima unapređenje veština u edukativno – trenažnom radu, uspostavljanje jedinstveno trenažnog sistema i povećanje efikasnosti u postizanju još boljih takmičarskih rezultata naših sportista.

 

SATNICA 

Predavanje za sudije i sve reprezentativne kandidate kadete, juniore, mlađe seniore i seniore 0900 – 1100 Dom kulture Studentski grad
Predavanje za trenere 1115 – 1315 Dom kulture Studentski grad
Praktičan rad za sudije, trenere i sve reprezentativne kandidate kadete, juniore, mlađe seniore i seniore 1615 – 1800 Hala sportova Novi Beograd „Ranko Žeravica“

 

 VAŽNO OBAVEŠTENJE:

Ovo je jedno od obaveznih okupljanja trenera i sudija Karate federacije Srbije koji  žele da obnove licencu za narednu godinu a učešće je bez finansijskih obaveza.

Priloženu prijavu u elektronskoj formi potrebno je ispravno popuniti i dostaviti putem e-maila Karate federaciji Srbije na adesu office1@karateserbia.org kao i potvrdu učešća takmičara koji su reprezentativni kandidati u uzrasnim kategorijama kadeta, juniora, mlađih seniora i seniora najksnije do utorka 29.08.2023. godine do 15 časova.

 

Dopis KFS

Prijava sudija

Prijava trenera

Prijava reprezentativnih kandidata

 

OTIŠAO JE ZAUVEK

IN MEMORIAM

 

 

Ljubiša Vojnović

1949. – 2023,

 

USPEŠNO ZAVRŠENI NACIONALNI KAMPOVI

 

 

 

Karate kamp „Morava 2023“ održan je od 15. do 20. jula 2023. godine na kome je bilo preko 300 učesnika od pionirskog do seniorskog uzrasta. Rukovodilac kampa i glavni instruktor je bio Slavoljub Piper, crni pojas 9. DAN, dok su instruktori bili Žarko Radovanović, Mirko Puzović, Milenko Ordagić, Milica Novković, master profesor David Piper, master profesor Bogdan Trikoš, Stefan Joksić i Savo Skitnja, u organizaciji kampa i stručnom radu bili su angažovani predsednik KSUS Simo Rajičić i sekretar KSUS Milan Laković a brigu o svima je vodio dr Nebojša Rovinjac.

Treninzi su se odvijali dva puta dnevno po osam grupa, pre podne na otvorenim terenima Sportskog centra „Mladost“ u Čačku a popodne u sportskim dvoranama „Borac“, „Sokolani“ (specijalizovana za borilačke sportove i Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“. U vreme trajanja kampa sportistima je bilo omogućeno da pored treninga mogu besplatno da koriste bazen Sportskog centra „Mladost“.

Na kraju kampa održano je polaganje za braon pojaseve i majstorska zvanja.

 

 

Beogradski karate savez organizovao je kamp u Topoli na Oplecu u tri smene i to prva smena kampa u period od 2. do 8. jula 2023. godine na kojoj je bilo 59 sportista a treninge su vodili Sanja Mihajlović, Nemanja Glišić i Marko Ristivojević zajedno sa trenerima kao gostima Teodorom Rajićem i Anastasiosom Nterosom, druga smena u periodu od 09. do 13. jula 2023. godine na kojoj je bilo 62 soirtista na kojoj su treninge vodili Igor Krstin, Slađana Stojković, Jelena Milivojčević, Miloš Živković, Igor Mitić, Đorđe Todorović, Bojana Stojaković i Katarina Piperin i kamp je 11. jula 2023. godine obišao direktor Karate federacije Srbije Predrag Stojadinov, svetski i evropski šampion i selektror KFS, koji je održao trening prenoseći svoje ogromno znanje i iskustvo polaznicima kampa i treća smena u period od 14. do 19. jula 2023. godine na kojoj je bilo 90 sportista a treninge su vodili Slađana Stojković, Dragan Todorović, Siniša Barac, Nemanja Glišić i Đorđe Todorović a kamp su obišli i održali treninge Aleksandar Ranisavljević i Marko Antić. Kampom je rukovodio predsednik BKS-a dr Hadži Strahinja Stojković.

Polaganje za braon pojaseve i majstorska zvanja održano je 06. jula i 18. jula 2023. godine pred komisijom u sastavu Dragoslav Stojković, Ninoslav Glišić i Dragan Todorović. Majstorsko zvanje 3. DAN stekla su 2 kadidata, 2. DAN jedan kandidat, 1. DAN 29 kandidata, a braon pojas 30 kadidata.

 

 

U organizaciji Karate savez Vojvodine od 11. do 17. jula 2023. godine u Apatinu, održan je karate kamp za perspektivne karate sportiste. Trenažni proces su vodili šampioni, vrhunski karate majstori Slobodan Bitević i Dušan Vukelja za borbe, a za kate selektor Ivan Kunevski i Bojana Mladežić. Pored svakodnevnih treninga, dva puta u toku dana, učesnicima kampa je omogućeno i korišćenје bazena Banje Junaković. Pored toga, u slobodno vreme su igrali fudbal, odbojku, stoni tenis, družili se, sticali nova prijateljstva i razvijali stara. 

U nedelju, 16.07.2023. godine održano je licenciranje za trenere, menadžere i sudije sa teorijskim predavanjima i praktičnim radom u sali. Predavanja su vodili prof. dr Strahinja Tepavčević i Slobodan Bitević. Svetski sudija, Milan Kovačević, održao je predavanje u vezi sa izmenjenim sudijskim pravilima i savremenim tendecijama suđenja u karate sportu. Licenciranju na testovima je prisustvovalo 128 kandidata (60 trenera, 19 sudija, 29 ispitivača i 20 menadžera).

Nakon licenciranja održano je polaganje za braon pojaseve i majstorska zvanja, koje je uspešno završeno promocijom novih majstora karate sporta. Majstorsko zvanje je steklo 18 kandidata, a braon pojas 16.

 

DRUGO NACIONALNO LICENCIRANJE

Drugo Nacionalno licenciranje za sva službena lica za takmičarsku sezonu 2023/2024., Seminar i ispit za sticanje sudijskih zvanja (opštinskih, regionalnih i nacionalnih) i polaganje za braon i majstorska zvanja održaće se 16. jula 2023. godine u Apatinu u Domu učenika Tehničke škole u odganizaciji Karate saveza Vojvodine.

 

Dopis KSV

 

ODRŽANO PRVO NACIONALNO LICENCIRANJE

 

Prvo Nacionalno licenciranje za takmičarsku sezonu 2023/2024. godinu za trenere, sudije, ispitivače, lekare i menadžere održano je 17.06.2023. godine u Kragujevcu.

Uvodnu reč je izneo predsednik Karate federacije Srbije Slavoljub Piper a zatim su veoma interesantne teme kvalitetno prezentovali prof dr Strahinja Tepavčević, Neđo Jovanović i Milan Kovačević.

Nakon toga je održano testiranje za trenere, ispitivače, sudije i po prvi put za menadžere i praktični rad za trenere i sudije.

 

ODRŽAN UPRAVNI ODBOR KFS

 

 

Upravni odbor Karate federacije Srbije održao je svoju drugu sednicu u 2023. godini u Preljini 16.06.2023. godine na kojoj su donete odluke vezane za realizovane aktivnosti, nacionalna licenciranja, predstojeća takmičenja, sudijski seminar Havijera Eskalantea, kalendar aktivnosti i tarifnik za takmičarsku 2023/24. godinu.

 

KARATE KLUB “SUREIDO” IZ BORA ISKLJUČEN IZ KFS

Odlukom Upravnog odbora Karate federacije Srbije karate klub “Sureido” iz Bora je isključen iz Karate federacije Srbije, prema Statutu KFS član 25, pošto je svojim postupcima grubo kršio Statut i druge normativne akte KFS i štetio ugledu Federacije.

 

NACIONALNA LICENCIRANJA

Nacionalna licenciranja za sva službena lica za takmičarsku sezonu 2023/2024. održaće se po sledećem rasporedu:

17.06.2023. (subota) u Kragujevcu u hotelu “Šumarice”

16.07.2023. (nedelja) u Apatinu u Domu učenika Tehničke škole

09.09.2023. (subota) u Beogradu, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja

 

Dopis KSUS

Dopis KSV

Formular KSUS – licenciranje sudija

Formular KSV – licenciranje sudija

Formular KSUS – licenciranje trenera

Formular KSV – licenciranje trenera i ispitivača

Formular KSUS – licenciranje ispitivača

Formular KSV – licenciranje menadžera

Formular KSUS – licenciranje lekara

 

Formular KSUS – licenciranje menadžera

 

BEGEČKI OSNOVAC ZLATNI KARATISTA

 

 

Strahinja Grbić je učenik OŠ „Veljko Petrović“ iz Begeča. Član je Karate kluba „Student“ iz Novog Sada. Šest godina aktivno trenira i takmiči se u ovom sportu. Osvajač je mnogobrojnih medalja na domaćim i međunarodnim takmičenjima.

Trostruki je prvak Balkana u katama u svojoj kategoriji. Postignute rezultate zaslužio je vrednim i upornim radom, a uz to je i odličan učenik u školi. Pored škole i treninga, redovno pohađa i časove engleskog jezika.

Veoma je srećan što vežba karate. Taj divan sport mu je doneo mnogo toga. Obišao je mnogo zemalja i gradova, upoznao i stekao nove prijatelje. Karate vežba kroz zabavnu atmosferu i uživa družeći se na takmičenjima, putovanjima, pripremama i kampovima. Rezultati na takmičenjima su važni, ali je i važno naučiti da gubiš. Nisu svi u životu pobednici. Mora se očvrsnuti. Treba se truditi da najpre pobedimo sami sebe, pre nego što se kao cilj postavi pobeda nad drugima. Karate je sport u kome nema prečice i nema brzog uspeha. Karate je škola za život putem života, ili učenje vrhunske mudrosti. Karate nas uči zdravim odnosima i zdravom životu.

 

ODRŽANO PRVENSTVO BALKANA ZA DECU

 

 

27. Prvenstvo Balkana za decu održano je od 26. do 28. maja 2023. godine u Baru, Crna Gora, na kome je učešće uzelo preko 1400 takmičara iz 11 zemalja.

Zlatne medalje za Srbiju osvojili su: Maričević Neda u kategoriji pionirki borbe pojedinačno -40 kg, Prodanović Miloš u kategoriji pionira borbe pojedinačno -45 kg, Grbić Strahinja u kategoriji pionira kate pojedinačno, Perović Anđela u kategoriji ženskih nada kate pojedinačno, Simić Luka u kategoriji muških nada borbe pojedinačno -55 kg i kata tim Serbije u kategoriji ženskih nada (Murić Miona, Grujanić Irena, Perović Anđela).

 

Srebne medalje za Srbiju osvojili su: Berezni Dunja u kategoriji pionirki kate pojedinačno, Sekulić Dunja u kategoriji pionirki borbe pojedinačno +40 kg, Rakazov Milica u kategoriji pionirki borbe pojedinačno -30 kg, Stojanović Uroš u kategoriji pionira borbe pojedinačno -30 kg, Devetaković Natalija u kategoriji pionirki borbe pojedinačno +44 kg, Rajković Nevena u kategoriji pionirki borbe pojedinačno -32 kg, Žarković Luka u kategoriji pionira borbe pojedinačno -45 kg, Grujanić Irena u kategoriji ženskih nada kate pojedinačno, Greb Andrija u kategoriji muških nada kate pojedinačno i Nedeljković Vasilije u kategoriji muških nada borbe pojedinačno -42 kg.

 

Bronzane medalje za Srbiju osvojili su: Petrović Senka u kategoriji pionirki borbe pojedinačno -34 kg, Turnić Nađa u kategoriji pionirki kate pojedinačno, Petrović Ružica u kategoriji pionirki kate pojedinačno, Skadrić Mihajlo u kategoriji pionira kate pojedinačno, Rudinac Anastasija u kategoriji pionirki borbe pojedinačno -40 kg, Grujić Maja u kategoriji pionirki borbe pojedinačno -44 kg, Macura Nina u kategoriji ženskih nada borbe pojedinačno +50 kg, Martac Sofija u kategoriji ženskih nada borbe pojedinačno -35 kg, Čotra Jovan u kategoriji muških nada borbe pojedinačno +52 kg, Gligorić Uros u kategoriji muških nada borbe pojedinačno -42 kg, Murić Miona u kategoriji ženskih nada kate pojedinačno, Kurčubić Sergej u kategoriji muških nada kate pojedinačno, Bugarski Andrea u kategoriji ženskih nada borbe pojedinačno -39 kg, Perović Anđela u kategoriji ženskih nada borbe pojedinačno -39 kg, Ristović Staša u kategoriji ženskih nada borbe pojedinačno -49 kg, Salapura Mila u kategoriji ženskih nada borbe pojedinačno -54 kg, Krsmanović Kristijan u kategoriji muških nada borbe pojedinačno -50 kg, Radivojević Uroš u kategoriji poletaraca kate pojedinačno, kata tim Serbije u kategoriji pionirki (Manojlović Sofija, Novković Anđelija, Pavlović Emilija) i kata tim Serbije u kategoriji poletaraca (Vujcić Vanja, Jagodić Andrija, Bugarčić Despot).

 

Rezultati

Kompletan izveštaj

 

POČINJE PRVENSTVO BALKANA ZA DECU

27. Prvenstvo Balkana za decu održava se 26.-28. maja 2023. godine u Baru, Crna Gora.

 

Žreb

Plan takmičenja

 

DVA SREBRA I BRONZA NA PRVENSTVU MEDITERANA

 

 

Na Prvenstvu Mediterana za kadete, juniorei seniore, koje je održano od 19. do 21. maja 2023. godine u Tunisu, na kome su učestvovali  takmičari iz sedamnaest zemalja, srebrne medalje osvojile su Gordana Grbić u katama pojedinačno u uzrasnoj kategoriji kadetkinja i Sava Jovanović u katama pojedinačno u uzrasnoj kategoriji juniorki dok je bronzanu medalju osvojila Dunja Rajić u borbama pojedinačno +68 kg u uzrasnoj kategoriji juniorki.

 

Kompletan izveštaj

 

 

JOŠ JEDNO VELIKO PRIZNANJE

 

 

Na Kongresu Mediteranske karate federacije održanom u Tunisu, uoči Prvenstva Mediterana koji se održava od 19. do 21. maja 2023. godine, u konkurenciji predstavnika iz 26 zemalja predsednik Karate federacije Srbije Slavoljub Piper jednoglasno je izabran u Izvršni odbor MKFU koji broji 11 članova.

 

NOVE JUDGE B SUDIJE

 

 

U okviru WKF Karate 1 – Premijer lige koja se održava od 12. do 14. maja 2023. godine u Rabatu na ispitu za sudije Anđelka Šavija je stekla zvanje WKF Judge B za borbe a Stevan Brajović je stekao zvanje WKF Judge B za kate.

 

NAJAVA PRVENSTVA BALKANA ZA DECU

Prvenstvo Balkana za decu održaće se 26.-28. maja 2023. godine u Baru, Crna Gora.

 

Bilten

 

ODRŽAN TROFEJ SRBIJE – DUNAV KUP

 

 

Trofej Srbije – Dunav kup održan je 07. maja 2023. godine u Beočinu uz učešće takmičara iz 79 klubova iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Rumunije, Slovačke, Slovenije i Srbije.

Takmičenje je otvorio gospodin Milan Zorić, član Opštonskog veća Beočina koji je zadužen za sport.

 

Rezultati

 

ODRŽAN KUP SRBIJE ZA KADETE, JUNIORE I SENIORE

 

 

Kup Srbije za kadete, juniore i seniore održan je 06. maja 2023. godine u Beočinu na kome su učešće uzeli takmičari iz 92 kluba.

Takmičenje je otvorio gospodin Milovan Starčević, član Opštinskog veća Beočina zadužen za privredu, infrastrukturu, obrazovanje i dečiju zaštitu.

 

Rezultati

 

KARATE FEDERACIJA TURSKE OBNOVILA ČLANSTVO U KARATE FEDERACIJI BALKANA

 

 

U sedištu Karate federacije Balkana, u Beogradu, održan je sastanak  na kome su učestvovali gospodin Davor Cipek, predsenik Karate federacije Balkana, gospodin Slavoljub Piper, generalni sekretar Karate federacije Balkana i gospodin Aslan Abid Uguz, predsednik Karate federacije Turske.

Nakon konstruktivnog i sveobuhvatnog razgovora potpisan je dokument o obnovi članstva Karate federacije Turske u Karate federaciji Balkana.

 

IN MEMORIAM

 

 
MARA ANĐELKOVIĆ
2009. – 2023.

 

U velikoj tragediji koja se dogodila u Osnovnoj školi ”Vladislav Ribnikar” u Beogradu nastradala je članica Karate kluba “Sportanac” i mlada sportiskinja Beogradskog karate saveza naša draga
 
MARA ANĐELKOVIĆ.
 
Bila je dobro dete, uzoran đak i sportista. Zauvek ćeš biti u našim srcima.
 
Karate federacija Srbije upućuju najiskrenije saučešnje roditeljima, porodici i prijateljima naše nastradale sportiskinje.
 

NAJAVA TROFEJA SRBIJE – DUNAV KUP 2023

Trofej Srbije – DUNAV KUP održaće se u nedelju 07. maja 2023. godine u Sportskoj hali u Beočinu.

Prijava takmičara je produžena do petka 05.05.2023. godine do 15 časova.

 

Bilten

Plan takmičenja

Žreb

 

NAJAVA KUPA SRBIJE ZA KADETE, JUNIORE I SENIORE

Kup Srbije za kadete, juniore i seniore održaće se u subotu 06. maja 2023. godine u Sportskoj hali u Beočinu.

 

Dopis KFS

Plan takmičenja

Žreb

 

ODRŽAN NACIONALNI TROFEJ – ZLATNI POJAS

 

 

52. Međunarodni tradicionalni turnir “Zlatni pojas” održan je 22. aprila 2023. godine u Čačku za juniore, mlađe seniore i seniore i 23. aprila 2023. godine za poletarce, pionire, nade i kadete na kome je nastupio veliki broj takmičara iz devetnaest zemalja.

 

Rezultati

 

NAJAVA TROFEJA SRBIJE – ZLATNI POJAS

52. Trofej Srbije – Zlatni pojas održaće se u dva termina i to:

22. aprila 2023. godine za juniore, mlađe seniore i seniore

23. aprila 2023. godine za poletarce, pionire, nade i kadete.

 

Bilten

 

EKF SLAVOLJUBU PIPERU DODELIO CRNI POJAS 9. DAN

 

 

U okviru Prvenstva Evrope za seniore, koje se održava 22.-26. marta 2023. godine u Gvadalahari u Španiji, održana  je sednica Izvrsnog komiteta EKF i Kongres Evropske karate federacije na kome je Antonio Espinos dobio poverenje za predsedničko mesto za još 6 godina. Na Kongresu ispred KFS učestvovali su predsednik KFS i potpredsednik EKF Slavoljub Piper i dr. prof. Strahinja Tepavčević.

Ovom prilikom Evropska karate federacija dodelila je Slavoljubu Piperu crni pojas 9. Dan.

 

ODRŽANI UPRAVNI ODBOR I REDOVNA SKUPŠTINA KFS

 

 

Karate federacija Srbije je održala Redovnu skupštinu 05. aprila 2023. godine u Čačku na kojoj su usvojeni zapisnik sa predhodne skupštine, izveštaj o radu KFS za 2022., finansijski izveštaj za 2022., izveštaj Nadzornog odbora KFS za 2022. plan i program rada KFS za 2023. i finansijski plan KFS za 2023. godinu.

Pre Skupštine održana je sednica Upravnog odbora KFS.

 

ODRŽANO PRVENSTVO SRBIJE ZA POLETARCE, PIONIRE I NADE

 

 

Prvenstvo Srbije za poletarce, pionire i nade održano je 18. i 19. marta 2023. godine u Sportskom centru u Mladenovcu uz učešće preko 1100 takmičara iz preko 110 klubova.

 

Rezultati

 

NAJAVA PRVENSTVA SRBIJE ZA POLETARCE, PIONIRE I NADE

Prvenstvo Srbije za poletarce, pionire i nade održaće se u dva termina i to:

Prvenstvo Srbije u katama za poletarce, pionire i nade u subotu 18.03.2023. godine u Sportskom centru u Mladenovcu i 

Prvenstvo Srbije u borbama za pionire i nade u nedelju 19.03.2023. godine u Sportskom centru u Mladenovcu

u organizaciji Karate federacije Srbije i tehničkoj organizaciji Beogradskog karate saveza.

 

Dopis KFS za subotu 18.03.2023.

Dopis KFS za nedelju 19.03.2023.

Plan takmičenja za subotu 18.03.2023.

Plan takmičenja za nedelju 19.03.2023.

 

ODRŽANO ŠKOLSKO PRVENSTVO SRBIJE

 

 

Školsko prvenstvo Srbije održano je 12. marta 2023. godine u Vrnjačkoj Banji u organizaciji Saveza za školski sport Srbije i Karate federacije Srbije i odličnoj tehničkoj realizaciji Karate saveza uže Srbije.

 

Rezultati

 

ODRŽANO PRVENSTVO SRBIJE ZA SENIORE

 

 

Prvenstvo Srbije za seniore održano je 11. marte 2023. godine u Vrnjačkoj Banji u odličnoj organizaciji Karate saveza uže Srbije. Ovo je ujedno bila i poslednja provera pred učešće na Prvenstvu Evrope koje će se održati krajem meseca u Španiji.

 

Rezultati

 

NAJAVA PRVENSTVA SRBIJE ZA SENIORE

Prvenstvo Srbije za seniore, u katama pojedinačno i ekipno i borbama pojedinačno, održaće se 11. marta 2023. godine u Sportskoj hali “Vrnjačka Banja” u Vrnjačkoj Banji.

 

Dopis KFS

Plan takmičenja

 

NAJAVA ŠKOLSKOG PRVENSTVA SRBIJE

Školsko prvenstvo Srbije za učenike i učenice osnovnih i srednjih škola održaće se 12. marta 2023. godine u Sportskoj hali “Vrnjačka Banja” u Vrnjačkoj Banji u organizaciji Saveza za školski sport Srbije i Karate federacije Srbije.

 

Dopis

Plan takmičenja

 

KOĐI ARIMOTO – JEDAN OD NAJBOLJIH SVETSKIH KATA TAKMIČARA U KRAGUJEVCU

 

 

Kođi Arimoto, član šampionskog kata tima Japana 2012. na Svetskom prvenstvu u Parizu i 2021. na Svetskom prvenstvu u Dubajiu, prvak Istočne Azije u katama pojedinačno 2016 i prvak Japana u katama pojedinačno 2021. i koji vodi seminare u više od dvadeset zemalja po celom svetu ovog puta je pet dana gost Karate federacija Srbije i drži seminar u Kragujevcu kompleksu hotela “Šumarice”. Prva tri dana su namenjena ciljnoj grupi u kojoj su reprezentativci Srbije po pozivu i treneri za kate a kojima su se pridružili i najbolji kata takmičari i treneri iz Karate saveza Crne Gore.

Seminar za sve koji su zainteresovani da se usavršavaju održavaće se 18. i 19. februara 2023. godine.

 

SEMINAR ZA KATE – KOĐI ARIMOTO

 

 

Karate federacija Srbije organizuje Seminar koji će voditi Kođi Arimoto, član šampionskog kata tima Japana 2012. na Svetskom prvenstvu u Parizu i 2021. na Svetskom prvenstvu u Dubajiu, prvak Istočne Azije u katama pojedinačno 2016 i prvak Japana u katama pojedinačno 2021. i vodi seminare u više od dvadeset zemalja.

Seminar za sve koji su zainteresovani da se usavršavaju održavaće se 18. i 19. februara 2023. godine u Kragujevcu u kompleksu hotela “Šumarice”.

Broj učesnika je ograničen.

Prijave se vrše najkasnije do 11.02.2023. godine na www.sportdata.org sekcija “Karate”.

 

Raspored aktivnosti

 

ŠAMPIONSKI POHOD DUNJE RAJIĆ NA EVROPSKO ZLATO I BOTA DIJANE NA EVROPSKO SREBRO

 

 

 

Na Prvenstvu Evrope za kadete, juniore i mlađe seniore, koje se održavalo od 3. do 5. februara 2023. godine u Larnaki na Kipru uz učešće 1138 takmičara iz 48 zemalja, zlatnu medalju osvojila je Rajić Dunja u kategoriji juniorki borbe pojedinačno -66 kg a srebrnu Bota Dijana u kategoriji mlađih seniorki borbe pojedinačno +68 kg.

U furioznom zamahu na evropski tron Rajić Dunja je pobedila takmičarku iz Španije Ggarcia Rodriguez Karmen sa 5:0, takmičarku iz Izraele Vaideslaver Karin sa 7:2, takmičarku iz Švajcarske Duperrex Oksanu sa 3:1, takmičarku iz Litvanije Mikaleviciute Melitu sa 3:0 i u odlučujućem meču za zlatnu medalju takmičarku iz Italije Desiderio Anna Piu sa 4:3.

Do osvajanja drugog mesta na Evropskom prvenstvu Bota Dijana je pobedila takmičarku iz Severne Makedonije Nikolovska Simonu sa 4:0, takmičarku iz Francuske Coranson Beaudu Emmu sa 2:0, takmičarku iz Nemačke Luecke Ameliu sa 3:1 da bi u finalnom meču izgubila od takmičarke iz Španije Pascual Chico Marte sa 10:2 i osvojila srebrnu medalju.

Na korak do medalje bili su Pejović Uglješa u kategoriji juniora borbe pojedinačno +76 kg, Nikolić Mina u kategoriji juniorki kate pojedinačno i Trikoš Mina u kategoriji mlađih seniorki borbe pojedinačno -61 kg koji su kroz repasaž došli do borbe za medalje i osvojili su peta mesta.

 

Knjiga rezultata

 

BORBE ZA MEDALJE NA EVROPSKOM PRVENSTVU ZA KADETE, JUNIORE I MLAĐE SENIORE

 

 

Na 50. Prvenstvu Evrope za kadete, juniore i mlađe seniore, koje se održava se od 3. do 5. februara 2023. godine u Larnaki na Kipru, posle prva dva dana takmičenja, u nedelju 05. februar 2023. godine će se održati susreti za medalje i tada će se za zlatnu medalju u finalu boriti Dunja Rajić u kategoriji juniorki borbe pojedinačno -66 kg sa takmičarkom iz Italije Desiderio Piom a Bota Dijana u kategoriji mlađih seniorki borbe pojedinačno +68 kg će se takođe za zlatnu medalju boriti sa takmičarkom iz Španije Pascual Chico Martom dok će se bronzane medalje boriti Pejović Uglješa u kategoriji juniora borbe pojedinačno +76 kg sa takmičarem iz Luksemburga Davies Alexanderom, Mina  Nikolić u kategoriji  juniorki kate pojedinačno sa takmičarkom iz Francuske Bui Mai Linhom i Trikoš Mina u kategoriji mlađih seniorki borbe pojedinačno -61 kg sa takmičarkom iz Danske Fuyu Lind Trineom. .

 

Plan takmičenja za medalje

 

NAJAVA PRVENSTVA EVROPE ZA KADETE, JUNIORE I MLAĐE SENIORE

 

 

50. Prvenstvo Evrope za kadete, juniore i mlađe seniore održava se od 3. do 5. februara 2023. godine u Larnaki na Kipru uz učešće 1114 takmičara iz 48 zemalja.

U okviru ovog šampionata održano je polaganje za viša sudijska zvanja gde je Anđelka Šavija položila za  zvanje Referi A za borbe.

 

Žreb za kate

Žreb za borbe

Plan takmičenja

 

NAJAVA NACIONALNOG TURNIRA SRBIJE – ZLATNI POJAS

Nacionalni turnir Srbije – ZLATNI POJAS ZA SENIORE održaće se 22. aprila 2023. godine, ZLATNI POJAS ZA KADETE, JUNIORE I MLAĐE SENIORE održaće se 23. aprila 2023. godine a ZLATNI POJAS ZA DECU će se održati 01. aprila 2023. godine u Čačku u organizaciji Karate federacije Srbije, Karate saveza uže Srbije i karate kluba BORAC.

 

Bilten za Zlatni pojas za kadete, juniore, mlađe seniore i seniore

Bilten za Zlatni pojas za decu

Link prijave za kadete, juniore, mlađe seniore i seniore

Link prijave za decu

 

LISTA ZABRANJENIH DOPING SREDSTAVA

Svetska anti-doping agencija objavila je Listu zabranjenih doping sredstava koja počinje da važi od 01.01.2023. godine.

 

Lista zabranjenih doping sredstava

 

KFS NA WKF KARATE 1 – SERIJA A

 

 

WKF takmičenje Karate 1 – Serija A održana je od 13. do 15. januara 2023. godine u Atini na kome su učešće uzeli takmičari i službena lica Karate federacije Srbije bronzane medalje su osvojili Tešanović Đorđe u borbama pojedinačno +84 kg, i Salapura Đorđe u borbama pojedinačno -75 kg a, pošto su izgubili mečeve u borbama za bronzane medalje, peta mesta su zauzeli Joksić Stefan u borbama pojedinačno -67 kg, Trikoš Bogdan u borbama pojedinačno +84 kg, Grčić Tamata u borbama pojedinačno -50 kg i Vuković Luka u borbama pojedinačno +84 kg.

 

 

 

IZMENE U WKF PRAVILIMA TAKMIČENJA

WKF je dostavio izmene u Pravilima takmičenja u borbama i katama koje će se primenjivati od 01. januara 2023. godine a KFS objavljuje integralni prečišćen tekst.

Navedena pravila u originalu kao i ispitna pitanja za sudije nalaze se u sekciji “Sudijska komisija”.

 

WKF Pravila takmičenja u borbama

WKF Pravila takmičenja u katama

 

ODRŽAN ZAVRŠNI TURNIR PREMIJER LIGA SRBIJE ZA SENIORE I SENIORKE 2022/23

 

 

Završni turniri Premijer lige Srbije za seniore 2022/23 i Premijer lige Srbije za seniorke 2022/23 održani su 15.12.2022. godine u Kragujevcu.

 

Najuspešnije ekipe u Premjer ligi Srbije za seniore:

 1. Borac, Čačak
 2. Dinamo, Pančevo
 3. Studentski grad, Beograd

 

Najuspešnije ekipe u Premjer ligi Srbije za seniorke:

 1. Borac, Čačak
 2. Student, Novi Sad
 3. Niš, Niš

 

ODRŽAN KUP ZA POLETARCE, PIONIRE I NADE

 

 

Kup Srbije za poletarce, pionire i nade održan ne u dva termina i to u katama za poletarce, pionire i nade pojedinačno i ekipno u suboti 26. novembra 2022. i u borbama za pionire i nade pojedinačno i ekipno u nedelju 27. novembra 2022. godine u Čačku u Školi za osnovno i srednje obrazovanje “1. Novembar”.

 

Rezultati

 

ODLUKA DISCIPLINSKE KOMISIJE KFS

Disciplinska komisija Karate federacije Srbije, rešavajući po prijavi sudija na Prvenstvu Srbije za kadete i juniore i Trofeju Srbije za mlađe seniore, koji je održan 15.10.2022. godine u Čačku u organizaciji Karate federacije Srbije, protiv Greber Nikole, trenera karate kluba “Hajduk” iz Kule, zbog nedoličnog ponašanja čime je narušen Statut Karate federacije Srbije, članovi 22. i 55., i na osnovu člana 30. Disciplinskog pravilnika Karate federacije Srbije donela sledeću

ODLUKU

Greber Nikola, trener karate kluba “Hajduk” iz Kule, kažnjava se zabranom vršenja svih funkcija u karate sportu na period od 9 (devet) meseca zbog nedoličnog ponašanja na Prvenstvu Srbije za kadete i juniore i Trofeju Srbije za mlađe seniore, koji je održan 15.10.2022. godine u Čačku u organizaciji Karate federacije Srbije.

 

IZMENE KOD KARATE 1 LIGE ZA MLADE I U KARATE 1 SERIJE A

Nova sezona Karatea 1 će uskoro početi sa novom 2023. godinom, a registracija za prvi događaj iz serije A ove godine je u stvari već u toku.

U naporima da pratimo događaje i unesemo neophodne izmene, imajte na umu da je Izvršni komitet WKF odobrio sledeće:

 

 1. Uklјučivanje uzrasne kategorija U21 u događaje Karate 1 Liga za mlade

Cilј ovog predloga je da se prošire mogućnosti za ove uzraste, omogućavajući im da učestvuju na događajima Lige za mlade dalo bi im više mogućnosti.

Uklјučivanjem ovih kategorija, većina takmičenja Lige za mlade će morati da počne takmičenje dan ranije (u četvrtak), iako će to biti najavlјeno posebno za svaki događaj.

 

 1. Ograničenje broja takmičara za kategorije Kata se povećava sa 96 na 128 takmičara u Karate 1 Ligi za mlade i Karate 1 Seriji A.

Povećanje ograničenja broja učesnika za kategorije Kata u Karate 1 Ligi za mlade i Karate 1 Seriji A će izbalansirati mogućnosti za kata takmičare, koji imaju jednu kategoriju.

 

Ove mere će se sprovoditi već za sve događaje od 1. januara 2023. godine, i kao rezultat toga, tekući procesi registracije za njih (Serija A Atina) će se već prilagoditi ovim primenama.

 

ODRŽANO PRVENSTVO BALKANA ZA KADETE, JUNIORE I MLAĐE SENIORE

 

 

Prvenstvo Balkana za kadete, juniore i mlađe seniore održano je od 04. do 06. novembra 2022. godine u Baru, Crna Gora, na kome je učešće uzelo preko hiljadu takmičara i preko 250 sudija, trenera i predstavnika nacionalnih federacija iz 10 zemalja. Uz poštovanje svih WKF pravila i normi takmičenje se odvijalo na 6 tatamija.

Po uspešnosti prva je bila Bosna i Hercegovina sa osvojenih 10 zlatnih medalja, 8 srebrnih i 16 bronzanih, druga je bila Crna Gora sa osvojenih 10 zlatnih medalja, 5 srebrnih i 14 bronzanih i na trećem mestu je bila Srbija sa osvojenih 7 zlatnih medalja, 10 srebrnih i 10 bronzanih.

 

Zlatne medalje osvojili su: Grbić Gordana u kategoriji kadetkinja kate pojedinačno, Joksimović Marta u kategoriji kadetkinja borbe pojedinačno -61 kg, Jovanović Sava u kategoriji juniorki kate pojedinačno, Marković Mihajlo u kategoriji mlađih seniora borbe pojedinačno -75 kg, Rajić Dunja u kategoriji juniorki  kumite female -66 kg, u katama ekipno u kategoriji kadetkinje/juniorke u sastavu Grbić Gordana, Milošević Neda i Stupar Dunja i u borbama ekipno u kategoriji juniorki u sastavu Nijemčević Ana, Maksimović Valentina, Rajić Dunja i Filipov Nevena.

 

Srebrne medalje osvojili su: Svetković Milutin u kategoriji juniora borbe pojedinačno -61 kg, Jakovljević Vasilije u kategoriji kadeta kate pojedinačno, Krstić Andrea u kategoriji kadetkinja kate pojedinačno, Krstović Teodora u kategoriji kadetkinja borbe pojedinačno +61 kg, Nijemčević Ana u kategoriji juniorki borbe pojedinačno -59 kg, Nikolić Mina u kategoriji juniorki kate pojedinačno, kata tim u kategoriji kadeta / juniora u sastavu Boškov Aleksandar, Nikolić Dimitrije i Pavlović Stefan, kata tim u kategoriji mlađih seniorki u sastavu Dimitrijević Tamara, Mesić Mina i Radovanović Aleksandra, tim u borbama u kategoriji kadetkinja u sastavu Grozdanić Ana, Krstović Teodora, Joksimović Đurđa i Jovović Dunja i Vučković Aleksandar u kategoriji kadeta borbe pojedinačno -57 kg.

 

Treća mesta osvojili su: Barać Jana u kategoriji mlađih seniorki borbe pojedinačno -55 kg, Grčić Tamara u kategoriji mlađih seniorki borbe pojedinačno -50 kg, Kalmar Matea u kategoriji juniorki borbe pojedinačno +66 kg, Kaurin Marko u kategoriji kadeta borbe pojedinačno -57 kg, Milašinović Uroš u kategoriji juniora kate pojedinačno, Milošević Ilija u kategoriji kadeta borbe pojedinačno +70 kg, Milošević Neda u kategoriji juniorki kate pojedinačno, Purić Miloš u kategoriji juniora kate pojedinačno, Radović Anja u kategoriji mlađih seniorki borbe pojedinačno -68 kg i u borbama ekipno u kategoriji mlađih seniora u sastavu Živković Ognjen, Orlandić Petar, Maslak Nikola, Krstović Uroš, Radan Uroš, Ivanović Nikola i Vasilić Mihajlo.

 

Rezultati

Kompletan izveštaj

 

POČINJE PRVENSTVO BALKANA ZA KADETE, JUNIORE I MLAĐE SENIORE

22. Prvenstvo Balkana za kadete, juniore i mlađe seniore održava se od 04. do 06. novembra 2022 u Baru, Crna Gora na kome će učešće uzeti preko 1000 takmičara iz 10 zemalja.

 

Žreb za kate

Žreb za borbe

Plan takmičenja

 

I IVANA PEROVIĆ U BORBI ZA BRONZANU MEDALJU

WKF Prvenstvo sveta za kadete, juniore i mlađe seniore održava se od 26. do 30. oktobra 2022. godine u Koniji, Turska.

Trećeg dana takmičenja naša reprezentativka Perović Ivana u kategoriji mlađih seniorki borbe pojedinačno +68 kg izgubila je susret u polufinalu i sastaće se sa takmičarkom iz Crne Gore Jovanović Milenom u odlučujućem meču za bronzanu medalju.

 

MIRANOVIĆ MAŠA I KRSTOVIĆ TEODORA IMAJU ŠANSE ZA BRONZANE MEDALJE

 

 

WKF Prvenstvo sveta za kadete, juniore i mlađe seniore održava se od 26. do 30. oktobra 2022. godine u Koniji, Turska.

Posle dva dana takmičenja naše dve reprezentativke, Miranović Maša u kategoriji kadetkinja borbe pojedinačno -47 kg i Kustović Teodora u kategoriji kadetkinja borbe pojedinačno +54 kg obe su se kroz repasaž izborile da imaju odlučujuće susrete za bronzane medalje. Na tom putu Miranović Maša će se sastati sa takmičarkom iz Francuske Šmit Elsom a Kustović Teodora sa takmičarkom iz Ukrajine Bulaj Darijom.

 

POČINJE WKF PRVENSTVO SVETA ZA KADETE, JUNIORE I MLAĐE SENIORE

Počinje WKF Prvenstvo sveta za kadete, juniore i mlađe seniore u Koniji, Turska, koje će trajati od 26. do 30. oktobra 2022. godine.

U okviru ovog takmičenja održan je i sudijski kurs na kome je Jelena Petrović položila za visoko zvanje Kumite Referee A.

Prvog dana šampionata, 26. oktobra 2022. godine u 8:30 časova na tatami izlaze kadeti, kadetkinje, juniori, juniorke, mlađi seniori i mlađe seniorke u katama pojedinačno, a popodne, u 15:45 časova takmičiće se kadeti u borbama pojedinačno u svim težinskim kategorijama i kadetkinje u borbama pojedinačno +54 kg.

Takmičari sa grbom Srbije na grudima koji nastupaju prvog dana su: Cerović Dušan u kategoriji kadeta kate pojedinačno, Jovanović Sava u kategoriji kadetkinja kate pojedinačno, Boškov Aleksandar u kategoriji juniora kate pojedinačno, Milošević Neda u kategoriji juniorki kate pojedinačno, Subota Uroš u kategoriji mlađih seniora kate pojedinačno, Mešić Mina u kategoriji mlađih seniorki kate pojedinačno, Đurđić Marko u kategoriji kadeta borbe pojedinačno -52 kg, Kaurin Marko u kategoriji , kadeta borbe pojedinačno -57 kg, Milunović Stefan u kategoriji kadeta borbe pojedinačno -63 kg, Purić Lazar u kategoriji kadeta borbe pojedinačno -70 kg, Milošević Ilija u kategoriji kadeta borbe pojedinačno 70+ kg i Krstović Teodora u kategoriji kadetkinja borbe pojedinačno 54+ kg.

 

Žreb za kate

Žreb za borbe

Raspored takmičenja za 26.10.2022.

Raspored takmičenja za 27.10.2022.

 

ODRŽANI PRVENSTVO SRBIJE ZA KADETE I JUNIORE I TROFEJ SRBIJE ZA MLAĐE SENIORE

 

 

Prvenstvo Srbije za kadete i juniore i Trofej Srbije za mlađe seniore održani su 15. i 16. oktobra u Čačku u sportskoj hali Osnovne škole u Preljini koja zadovoljava sve kriterijume za održavanje ovakvih sportskih manifestacija.

U generalnom plasmanu najuspešniji klubovi su bili: (1) Borac iz Čačka, (2) Žandarmerija, (3) Mladenovac.

I po završetku takmičenja KFS je pratio troje takmičara koji su imali ozbiljnije povrede, koje su lekari na takmičenju primarno kvalitetno obradili i koji se posle opservacije u bolnici dobro osećaju.

U toku takmičenja trener karate kluba Hajduk iz Kule Nikola Greber je zbog nesportskog ponašanja dobio kaznu shikaku (udaljanje iz dvorane) iz koje automatski proističe suspenzija u trajanju od mesec dana do donošenja konačne odluke Disciplinske komisije KFS.

 

Rezultati Prvenstvo Srbije za kadete i juniore

Rezultati Trofej Srbije za mlađe seniore

 

ODRŽAN TROFEJ SRBIJE – BEOGRADSKI POBEDNIK

 

 

Trofej Beograda – Beogradski pobednik održan je 08.10.2022. godine u Hali sportova “Ranko Žeravica” na kome je učešće uzelo 117 klubova sa oko hiljadu takmičara iz zemlje i inostranstva.

U prelepom ambijentu u takmičenju u katama najuspešniji klubovi su bili: (1) Čukarički  Roda iz Beograda, (2) Karate Academy Bushido iz Bačke Palanke i (3) Mladenovac, u borbama najuspešniji klubovi su bili: (1) Omladinac iz Podgorice, (2) Borac iz Čačka i (3) Žandarmerija iz Beograda i u generalnom plasmanu najuspešniji klubovi su bili: (1) Omladinac iz Podgorice, (2) Borac iz Čačka i (3) Žandarmerija iz Beograda.

 

Rezultati

 

NAJAVA TROFEJA SRBIJE ZA MLAĐE SENIORE

Trofej Srbije za mlađe seniore održaće se 15. i 16. oktobra 2022. godine u Osnovnoj školi u Preljini, ulica Dragana Bojovića 31.

 

Dopis KFS

Plan takmičenja

 

NAJAVA PRVENSTVA SRBIJE ZA KADETE I JUNIORE

Prvenstvo Srbije za kadete i juniore održaće se 15. i 16. oktobra 2022. godine u Osnovnoj školi u Preljini, ulica Dragana Bojovića 31.

 

Dopis KFS

Plan takmičenja

 

NAJAVA TROFEJA SRBIJE – BEOGRADSKOG POBEDNIKA 2022

Trofej Srbije – Beogradski pobednik 2022 održaće se u subotu 08. oktobra 2022. godine u Beogradu u Hali sportova “Ranko Žeravica”.

 

Bilten

Bulletin

Plan takmičenja

Žreb

 

ODRŽAN SAJAM SPORTA

 

 

NAJAVA PRVENSTVA BALKANA ZA KADETE, JUNIORE I MLAĐE SENIORE

22. Prvenstvo Balkana za kadete, juniore i mlađe seniore održaće se 04.-06. novembra 2022. godine u Baru, Crna Gora.

 

Bilten

 

SAJAM SPORTA

 

Program dešavanja na štandu Olimpijskog komiteta Srbije:

 

 1. SEPTEMBAR 2022.

12.00 – 13.00 Igra memorije

12.00 – 15.00 Karijera posle sporta

12.00 – 14.00 Treningo radionica

13.00 – 14.00 Olimpijski kviz

14.00 – 15.00 Igra memorije

14.30 – 15.30 Panel – Penjanje na Olimp (govornik: Roksanda Atanasov)

 

 1. SEPTEMBAR 2022.

10.00 – 18.00 Slikaj se i kompletiraj olimpijsku fotografiju

10.00 – 17.00 Lov na blago

10.00 – 12.00 Treningo radionica

10.30 – 17.00 Humanitarni fudbalski turnir – diplomate za decu

11.00 – 12.00 Igra memorije

12.00 – 14.00 Timske igre

12.00 – 15.00 Karijera posle sporta

12.00 – 15.00 Put oko evrope

14.00 – 15.00 Igra memorije

14.00 – 16.00 Treningo radionica

 

 1. SEPTEMBAR 2022.

10.00 – 16.00 Lov na blago

10.00 – 16.00 Aktivacija „Scream booth“

11.00 – 12.00 Igra memorije

11.00 – 12.00 Pilates radionica

11.00 – 13.00 Treningo radionica

12.00 – 14.00 Timske igre

12.00 – 14.00 Treningo radionica

14.00 – 15.00 Igra memorije

 

ODRŽANA VANREDNA SKUPŠTINA KFS

 

 

Vanredna skupština Karate federacije Srbije održana je 11.09.2022. godine u Čačku na kojoj su donete značajne odluke vezane za unapređenje rada KFS kako bi se kroz primenu struke u svim segmentima omogućilo neprekidno napredovanje kao i za pripremu za sledeću takmičarsku sezonu i nastupe na međunarodnoj sceni.

Pre Skupštine održana je sednica Upravnog odbora Karate federacije Srbije na kojoj su razmotreni i usvojeni izveštaji sa realizovanih aktivnosti (Prvenstvo Evrope za seniore – Gaziantep, Prvenstvo Balkana za decu i seniore – Beograd, Prvenstvo Evrope za kadete, juniore, U21 – Prag, Mediteranske igre – Oran, WKF kamp mladih – Poreč, WKF karate 1 Liga mladih – Poreč, Nacionalni kampovi u tehničkoj organizaciji regionalnih saveza, Nacionalni kamp – Tara, Nacionalno licenciranje – Beograd) i donete neophodne odluke u cilјu unapređenja rada KFS.

 

U BEOGRADU ODRŽANO TREĆE NACIONALNO LICENCIRANJE

 

 

Treće Nacionalno licenciranje za takmičarsku sezonu 2022/2023. godinu za trenere, sudije, ispitivače, lekare i menadžere održano je 03.09.2022. godine u Beogradu.

Uvodnu reč je izneo predsednik Karate federacije Srbije Slavoljub Piper a zatim su veoma interesantne teme kvalitetno prezentovali prof dr Strahinja Tepavčević “Kakav nam je potreban KUMITE I KATA borac” i Milan Kovačević o izmenama u Sudijskom pravilniku koje su vezane za princip suđenja u borbama sa trojicom sudija.

Nakon toga je održano testiranje za trenere, ispitivače i sudije i praktični rad za trenere i sudije.

 

NAJAVA TREĆEG NACIONALNOG LICENCIRANJA

Treće Nacionalno licenciranje za sezonu 2022/2023 obaviće se u subotu 03. septembra 2022. godine u Beogradu na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Beogradu, ulica Blagoja Parovića 156.

 

Test na licenciranju 03.09.2022. godine rade sva službena lica koja nisu test radila na licenciranju 2021. godine kao i novi treneri, ispitivači koji se nisu licencirali prošle godine i nove sudije odnosno sudije koje se prijave za polaganje za viša zvanja.

 

Prijave, koje se nalaze u prilogu, svi polaznici licenciranja potrebno je da dostave kancelariji BKS najkasnije do 30.08.2022. godine. Polaznici licenciranja uplate za licenciranje vrše na račune svojih regionalnih saveza i dokaze o uplati dostavljaju svojim regionalnim savezima najkasnije do 30.08.2022. godine.

 

Dopis BKS

Prijave za licenciranje

Satnica licenciranja

 

NOVE TEŽINSKE KATEGORIJE KOD KADETKINJA I JUNIORKI

WKF je doneo odluku, o čemu je već pisano 15.07.2022. godine, o promenama u težinskim kategorijama kod kadetkinja i juniorki a šta će se na WKF i EKF nivou primenjivati od 01.01.2023. godine.

S obzirom na to da je u Karate federaciji Srbije takmičarska sezona od 01.09.2022. do 31.08.2023. godine navedenje izmene u težinskim kategorijama primenice se u sistemu takmičenja već od 01.09.2022. godine.

 

Uzrasne i težinske kategorije 2022/2023

 

WKF UVODI NOVE TEŽINSKE KATEGORIJE

WKF je najavio da će od 01.01.2023. godine proširiti broj težinskih kategorija kod devojaka U14, kadetkinja i juniorki i to će izgledati

 

– devojke U14: -42 kg, -47 kg, -52 kg, +52 kg

– kadetkinje: -47 kg, -54 kg, -61 kg, +61 kg

– juniorke: -48 kg, -53 kg, -59 kg, -66 kg, +66 kg.

 

ODRŽANO PRVO NACIONALNO LICENCIRANJE U KRAGUJEVCU

 

 

Prvo Nacionalno licenciranje za takmičarsku sezonu 2022/2023. godinu za trenere, sudije, ispitivače, lekare i menadžere održano je 10.07.2022. godine u Kragujevcu.

Uvodnu reč je izneo predsednik Karate federacije Srbije Slavoljub Piper a zatim su veoma interesantne teme kvalitetno prezentovali prof dr Strahinja Tepavčević “Kakav nam je potreban KUMITE I KATA borac”, doktorant na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja David Piper “Takmičarske aktivnosti sportiste u toku borbe na Evropskom šampionatu” i Neđo Jovanović i Milan Kovačević o izmenama u Sudijskom pravilniku koje su vezane za princip suđenja u borbama sa trojicom sudija.

Nakon toga su održani praktični rad za trenere i sudije i testovi za trenere, ispitivače i sudije.

 

NACIONALNA LICENCIRANJA

Nacionalna licenciranja za sva službena lica za takmičarsku sezonu 2022/2023. održaće se po sledećem rasporedu:

10.07.2022. (nedelja) u Kragujevcu u hotelu “Šumarice”

17.07.2022. (nedelja) u Apatinu u Domu učenika Tehničke škole

03.09.2022. (subota) u Beogradu na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja.

 

Kod prijava za licenciranje koje će se održati 10.07.2022. godine koje su u excel formatu treba obratiti pažnju da se u koloni gde se evidentira nivo zvanja (pojas) izbor vrši iz liste koja se otvara kada sa klikne na polje za upis.

 

Dopis KSUS

Dopis KSV

Prijava KSUS za licenciranje trenera 

Prijava KSUS za licenciranje ispitivača

Prijava KSUS za licenciranje sudija

Prijava KSUS za licenciranje lekara

Prijava KSUS za licenciranje menadžera

 

UROŠ SUBOTA PRVI NA WKF U21 KUPU

Na WKF U12 & U21 kupu koji je održan 30.06.2022. godine u Poreču, na kome je učešće uzelo preko petsto takmičara iz 44 zemlje, Subota Uroš zauzeo je prvo mesto u kategoriji mlađih seniora u katama pojedinačno među 33 takmičara.

 

Izveštaj sa takmičenja

 

BREŽANČIĆU SREBRNA MEDALJA NA MEDITERANSKIM IGRAMA

 

Na XIX Mediteranskim igrama koje se održavaju u alžirskom gradu Oranu u periodu od 25. juna do 6. jula 2022. godine i na kome  učestvuju sportisti iz 26 država sa 3 kontinenta, Evrope, Azije i Afrike takmičar reprezentacije Srbije Vladimir Brežančić zauzeo je drugo mesto u borbama pojedinačno -84 kg.

 

Na putu do srebrne medalje Vladimir Brežančić je pobedio takmičara iz Alžira Midone Faleha sa 10:2, takmičara iz Francuske Makameta Danija sa 1:1 po principu senshu (osvajača prvog poena), takmičara iz Hrvatske Kvesić Ivana sa 4:0 da bi u finalu izgubio od takmičara iz Egipta Badawy Youssefa sa 4:6.

 

PREDLOG KALENDARA I UZRASNIH I TEŽINSKIH KATEGORIJA ZA 2022/2023

Karate federacija Srbije objavljuje Predlog kalendara aktivnosti KFS za period od 01.09.2022. do 31.08.2023. godine i Uzrasne i težinske kategorije za isti period.

 

Predlog kalendara

Uzrasne i težinske kategorije

 

WKF Anti-doping: SVAKI SPORTISTA IMA PRAVO NA SPORT BEZ DOPINGA

U WKF-u odlučno kažemo NE dopingu i zaista smo posvećeni borbi protiv dopinga i kao takvi, očuvanju fer-pleja, ravnopravne konkurencije i na kraju, samog sportskog duha.

Naša je dužnost da zaštitimo naš sport i naše sportiste od štetnog dejstva i zloupotrebe droga.

Kao što možda znate, učešće u sportovima bez dopinga dolazi sa nizom obaveza i odgovornosti. Ako već niste, završite WADA-in ADEL kurs, koji je potpuno besplatan, prijavite se i naučite sve što treba da znate o ponašanju u svetu antidopinga. Sportisti mogu da pohađaju program edukacije sportista međunarodnog nivoa na više jezika, a postoje i kursevi za ličnu podršku sportista kao što su treneri i roditelji. Ne čekajte, učinite sve da karate bude čist sport i prođite kroz program čiji link objavljujemo.

 

Link

 

NAJAVA MEDITERANSKIH IGARA

 

 

XIX Mediteranske igre će se održati u alžirskom gradu Oranu u periodu od 25. juna do 6. jula 2022. godine. Na ovom međunarodnom sportskom takmičenju, koje se održava svake četiri godine, učestvovaće sportisti iz 26 država sa 3 kontinenta, Evrope, Azije i Afrike. Iako Srbija nema izlaz na Mediteransko more, član je Međunarodnog komiteta Mediteranskih igara i učesnik sportskih igara mediteranskih zemalja na osnovu osnivačkih prava.

Planirano je da program Mediteranskih igara Oran 2022 bude sačinjen od 292 discipline u okviru 29 sportova.

Ispred Srbije na put u Alžir će krenuti takmičari Đorđe Salapura, Đorđe Tešanović, Ivana Perović, Marina Radiččević, Stefan Joksić, Tamara Živković i Vladimir Brezančić, sudije Jelana Petrović i Miloš Negić i direktor KFS Predrag Stojadinov.

 

InfoKit

Informacija sa koordinacionog sastanka

Plan takmičenja za karate

Plan treninga za karate

 

SREBRO I TRI BRONZE NA EVROPSKOM PRVENSTVU

 

 

Na Prvenstvu Evrope za kadete, juniore i mlađe seniore koje je održano od 17. do 19. juna 2022. godine u Pragu i na kome je  uzelo učešće preko 1000 takmičara iz 48 zemalja takmičari reprezentacije Srbije osvojili su jednu srebrnu medalju i tri bronzane.

Perović Ivana je osvojila srebrnu medalju u kategoriji mlađih seniorki u borbama pojedinačno +68 kg, bronzane medalje su osvojili: Milunović Stefan u kategoriji kadeta borbe pojedinačno -63 kg, Grčić Tamara u kategoriji mlađih seniorki u borbama pojedinačno -50 kg i Negovanović Brankica u kategoriji mlađih seniorki u borbama pojedinačno -55 kg.

 

Kompletan izveštaj

 

SARADNJA ARENA FIGHT I KFS

U okviru Prvenstva Balkana za decu, seniore i veterane Arena Fight i Karate federacija Srbije započeli su saradnju sa ciljem daljeg unapređenja a za vreme Šampionata realizovan je direktan prenos sva tri dana što je, kao povratnu informaciju, imalo pozitivnu reakciju brojnih gledaoca.

U prilogu se nalazi ling za pristup snimku sa Prvenstva Balkana za decu, seniore i veterane.

 

Link

 

 

POČINJE PRVENSTVO EVROPE ZA KADETE, JUNIORE I MLAĐE SENIORE

 

 

Prvenstvo Evrope za kadete, juniore i mlađe seniore održava se od 17. do 19. juna 2022. godine u Pragu na kome će uzeti učešće preko 1000 takmičara iz 48 zemalja.

 

Žreb za kate

Žreb za borbe

Plan takmičenja

 

NAJAVA PRVENSTVA EVROPE ZA KADETE, JUNIORE I MLAĐE SENIORE

Prvenstvo Evrope za kadete, juniore i mlađe seniore održaće se od 17. do 19. juna 2022. godine u Pragu.

 

Bilten

 

KONGRES EVROPSKIH OLIMPIJSKIH KOMITETA

 

 

Na Kongresu evropskih olimpijskih komiteta, koji je 10. i 11. juna 2022. godine održan u Skoplju, ispred Evropske karate federacije učešće su uzeli Slavoljub Piper, potpredsednik Evropske karate federacije i Davor Cipek, generalni sekretar Evropske karate federacije, koje je odredio predsednik Evropske karate federacije gospodin Antonio Espinos i imali su priliku da se sretnu i razgovaraju sa gospodinom Tomasom Bahom, predsednikom Međunarodog olimpijskog komiteta, i gospodinom Kapralos Spirosom, predsednikom Olimpijskih komiteta Evrope o učešću karatea na Evropskim olimpijskim igrama u Poljskog 2023. godine i da sa ostalim delegatima evropskih nacionalnih olimpijskih komiteta čuju izveštaj o napretku u organizaciji Evropskih igara.

 

SRBIJA NAJUSPEŠNIJA NA PRVENSTVU BALKANA

 

 

26. Prvenstvo Balkana za decu, 24. Prvenstvo Balkana za seniore i 5. Prvenstvo Balkana za veterane održano je od 3. do 5. juna 2022. godine u Hali sportova “Ranko Žeravica” u Beogradu uz učešće preko 2000 učesnika iz 9 balkanskih zemalja na kojima su najuspešnije bile reprezentacije (1) Srbije sa osvojenih 22 zlatne medalje, (2) Bosne i Hercegovine sa 20 i (3) Crne Gore sa 18 zlatnih medalja.

 

Kompletan izveštaj

 

POČINJE PRVENSTVO BALKANA ZA DECU, SENIORE I VETERANE

26. Prvenstvo Balkana za decu, 24. Prvenstvo Balkana za seniore i 5. Prvenstvo Balkana za veterane održava se 03.-05. juna 2022. godine u Beogradu.

 

Žreb za borbe

Žreb za kate

Plan takmičenja

 

PRVENSTVO BALKANA ZA DECU, SENIORE I VETERANE

RASPORED TAKMIČENJA

 

PETAK, 3. jun 2022.

 

Napomena: provera težine je obavezna od 08:00 časova

 

Vreme Uzrast   m/ž  
08.00 PROVERA TEŽINE      
09.00 Seniori Kate pojedinačno Ž Eliminacije, repasaž i finale
  Seniori Borbe -61 kg Ž Eliminacije, repasaž i finale
  Seniori Borbe +68 kg Ž Eliminacije, repasaž i finale
  Seniori Borbe -67 kg M Eliminacije, repasaž i finale
  Seniori Borbe -84 kg M Eliminacije, repasaž i finale
  Seniori Borbe -55 kg Ž Eliminacije, repasaž i finale
  Veterani 1987-1978 Kate pojedinačno Ž Eliminacije, repasaž i finale
  Veterani 1977-1968 Kate pojedinačno Ž Eliminacije, repasaž i finale
  Veterani 1967 + Kate pojedinačno Ž Eliminacije, repasaž i finale
  Veterani 1987-1978 Kate pojedinačno M Eliminacije, repasaž i finale
  Veterani 1977-1968 Kate pojedinačno M Eliminacije, repasaž i finale
  Veterani 1967+ Kate pojedinačno M Eliminacije, repasaž i finale
  Veterani 1987-1978 -65 kg Ž Eliminacije, repasaž i finale
  Veterani 1987-1978 -75 kg Ž Eliminacije, repasaž i finale
  Veterani 1987-1978 +75 kg Ž Eliminacije, repasaž i finale
  Veterani 1977-1968 -65 kg Ž Eliminacije, repasaž i finale
  Veterani 1977-1968 -75 kg Ž Eliminacije, repasaž i finale
  Veterani 1977-1968 +75 kg Ž Eliminacije, repasaž i finale
  Veterani 1967 + -65 kg Ž Eliminacije, repasaž i finale
  Veterani 1967 + -75 kg Ž Eliminacije, repasaž i finale
  Veterani 1967 + +75 kg Ž Eliminacije, repasaž i finale
  Veterani 1987-1978 -75 kg M Eliminacije, repasaž i finale
  Veterani 1987-1978 -85 kg M Eliminacije, repasaž i finale
  Veterani 1987-1978 +85 kg M Eliminacije, repasaž i finale
  Veterani 1977-1968 -75 kg M Eliminacije, repasaž i finale
  Veterani 1977-1968 -85 kg M Eliminacije, repasaž i finale
  Veterani 1977-1968 +85 kg M Eliminacije, repasaž i finale
  Veterani 1967 + -75 kg M Eliminacije, repasaž i finale
  Veterani 1967+ -85 kg M Eliminacije, repasaž i finale
  Veterani 1967 + +85 kg M Eliminacije, repasaž i finale
  2009 Kate pojedinačno M Eliminacije, repasaž i finale
  2010 Kate pojedinačno M Eliminacije, repasaž i finale
  2011 Kate pojedinačno M Eliminacije, repasaž i finale
  2012 Kate pojedinačno M Eliminacije, repasaž i finale
  2013 Kate pojedinačno M Eliminacije, repasaž i finale
  2014 Kate pojedinačno M Eliminacije, repasaž i finale
  2011 -32 kg Ž Eliminacije, repasaž i finale
  2011 -36 kg Ž Eliminacije, repasaž i finale
  2011 -40 kg Ž Eliminacije, repasaž i finale
  2011 -44 kg Ž Eliminacije, repasaž i finale
  2011 +44 kg Ž Eliminacije, repasaž i finale
  2010 -35 kg Ž Eliminacije, repasaž i finale
  2010 -40 kg Ž Eliminacije, repasaž i finale
  2010 -45 kg Ž Eliminacije, repasaž i finale
  2010 -50 kg Ž Eliminacije, repasaž i finale
  2010 +50 kg Ž Eliminacije, repasaž i finale
  2009 -39 kg Ž Eliminacije, repasaž i finale
  2009 -44 kg Ž Eliminacije, repasaž i finale

 

 

 

SUBOTA, 04. jun 2022.

 

Napomena: provera težine je obavezna od 08:00 časova

 

Vreme Uzrast   m/ž  
08:00 PROVERA TEŽINE      
09.00 Opening Ceremony    
  Seniori Kate pojedinačno M Eliminacije, repasaž i finale
  Seniori Borbe -68kg Ž Eliminacije, repasaž i finale
  Seniori Borbe -75kg M Eliminacije, repasaž i finale
  Seniori Borbe +84kg M Eliminacije, repasaž i finale
  Seniori Borbe -50kg Ž Eliminacije, repasaž i finale
  Seniori Borbe -60kg M Eliminacije, repasaž i finale
  2009 Kate pojedinačno Ž Eliminacije, repasaž i finale
  2010 Kate pojedinačno Ž Eliminacije, repasaž i finale
  2011 Kate pojedinačno Ž Eliminacije, repasaž i finale
  2012 Kate pojedinačno Ž Eliminacije, repasaž i finale
  2013 Kate pojedinačno Ž Eliminacije, repasaž i finale
  2014 Kate pojedinačno Ž Eliminacije, repasaž i finale
  2011 -40 kg M Eliminacije, repasaž i finale
  2011 -45 kg M Eliminacije, repasaž i finale
  2011 -50 kg M Eliminacije, repasaž i finale
  2011 +50 kg M Eliminacije, repasaž i finale
  2010 -37 kg M Eliminacije, repasaž i finale
  2010 -42 kg M Eliminacije, repasaž i finale
  2010 -47 kg M Eliminacije, repasaž i finale
  2010 -52 kg M Eliminacije, repasaž i finale
  2010 +52 kg M Eliminacije, repasaž i finale

 

 

 

NEDELJA, 05. jun 2022.

 

Napomena: provera težine je obavezna od 08:00 časova

 

Vreme Uzrast   m/ž  
08.00 PROVERA TEŽINE      
09.00 Seniori Kate ekipno Ž Eliminacije, repasaž i finale
  Seniori Kate ekipno M Eliminacije, repasaž i finale
  Seniori Borbe ekipno Ž Eliminacije, repasaž i finale
  Seniori Borbe ekipno M Eliminacije, repasaž i finale
  2012 -30 kg Ž Eliminacije, repasaž i finale
  2012 -34 kg Ž Eliminacije, repasaž i finale
  2012 -37 kg Ž Eliminacije, repasaž i finale
  2012 -40 kg Ž Eliminacije, repasaž i finale
  2012 +40kg Ž Eliminacije, repasaž i finale
  2012 -30 kg M Eliminacije, repasaž i finale
  2012 -35 kg M Eliminacije, repasaž i finale
  2012 -40 kg M Eliminacije, repasaž i finale
  2012 -45 kg M Eliminacije, repasaž i finale
  2012 +45 kg M Eliminacije, repasaž i finale
  2011 -35 kg M Eliminacije, repasaž i finale
  2009 -40 kg M Eliminacije, repasaž i finale
  2009 -45 kg M Eliminacije, repasaž i finale
  2013/14 Kate ekipno Ž Eliminacije, repasaž i finale
  2011/12 Kate ekipno Ž Eliminacije, repasaž i finale
  2009/10 Kate ekipno Ž Eliminacije, repasaž i finale
  2013/14 Kate ekipno M Eliminacije, repasaž i finale
  2011/12 Kate ekipno M Eliminacije, repasaž i finale
  2009/10 Kate ekipno M Eliminacije, repasaž i finale
  2009 -49 kg Ž Eliminacije, repasaž i finale
  2009 -54 kg Ž Eliminacije, repasaž i finale
  2009 +54 kg Ž Eliminacije, repasaž i finale
  2009 -50 kg M Eliminacije, repasaž i finale
  2009 -55 kg M Eliminacije, repasaž i finale
  2009 +55 kg M Eliminacije, repasaž i finale

 

Raspored takmičenja

 

ZLATO ZA IVANU PEROVIĆ NA PRVENSTVU EVROPE

 

 

 

Na 57. Prvenstvo Evrope za seniore koje je održano od 25. do 29. maja 2022. godine u Gaziantepu u Turskoj na kome je učestvovalo oko 500 takmičara iz 45 država Ivana Perović je osvojila prvo mesto u borbama pojedinačno +68 kilograma.

 

Na putu do zlatne medalje Ivana Perović je pobedila takmičarku iz Azerbejdžana Aliyeva Faridu sa 8:2, takmičarku iz Luksemburga Giorgetti Polu, takmičarku iz Grčke Kydonaki Kyriaki i takmičarku iz Hrvatske Lesjak Lucija sa 1:0 da bi u finalu pobedila takmičarkiu iz Mađarske Boussebaa Aicha_Zakiu sa 1:0.

 

Knjiga rezultata sa Prvenstva Evrope za seniore

 

SLAVOLJUB PIPER IZABRAN ZA POTPREDSEDNIKA EKF

 

Na Kongresu Evropske karate federacije koji je održan 24. maja 2022. godine u Gaziantepu, Turska, u okviru Prvenstva Evrope za seniore Srbija je dobila još jedno veliko priznanje u karate sportu. Slavoljub Piper je jednoglasno izabran za potpredsednika Evropske karate federacije.

 

Posle ovog priznanja usledilo je još jedno veliko pošto je predsednik Evropske karate federacije gospodin Antonio Espinos odredio Slavoljuba Pipera, potpredsednika EKF-a, i Davora Cipeka, generalnog sekretara EKF-a, da ispred Evropske karate federacije učestvuju na Kongresu evropskih olimpijskih komiteta 11. juna 2022. godine u Skoplju.

 

NAJAVA PRVENSTVA BALKANA ZA DECU, SENIORE I VETERANE

26. Prvenstvo Balkana za decu, 24. Prvenstvo Balkana za seniore i 5. Prvenstvo Balkana za veterane održaće se 03.-05. juna 2022. godine u Beogradu.

 

Bilten 2

 

ODRŽAN TROFEJ SRBIJE – DUNAV KUP

 

 

Trofej Srbije – Dunav kup za poletarce, pionire i nade održan je 08. maja 2022. godine u Novom Bečeju.

 

Rezultati

 

ODRŽAN KUP SRBIJE ZA KADETE, JUNIORE I SENIORE

 

 

Kup Srbije za kadete, juniore i seniore održan je 07. i 08. maja 2022. godine u Novom Bečeju.

 

Rezultati

 

NAJAVA KUPA SRBIJE ZA KADETE, JUNIORE I SENIORE

Kup Srbije za kadete, juniore i seniore održaće se 07.05.2022. godine u Sportskoj hali u Novom Bečeju.

 

Dopis KFS

Plan takmičenja

 

NAJAVA PRVENSTVA EVROPE ZA SENIORE

57. Prvenstvo Evrope za seniore održaće se 25.-29.05.2022. godine u Gaziantepu u Turskoj.

 

Bilten

 

ODRŽAN ZLATNI POJAS ZA KADETE, JUNIORE I SENIORE

 

 

51. Zlatni pojas za kadete, juniore i mlađe seniore održan je 10.04.2022. godine u Sportskoj sali “Mladost” u Čačku na kome je učešće uzelo peko 470 takmičara.

 

Rezultati

 

ODRŽAN ZLATNI POJAS ZA SENIORE

 

 

51. Zlatni pojas za seniore održan je 09.04.2022. godine u Čačku uz učešće oko 180 takmičara iz Austrije, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije, Turske i Srbije. Zlatne pojaseve osvojili su Lesjak Lucija iz Hrvatske i Joksić Stefan iz Srbije. Takmičenju je prisustvovao i generalni sekretar Evropske karate federacije Davor Cipek.

 

Rezultati

 

ODRŽAN TROFEJ SRBIJE – ZLATNI POJAS ZA POLETARCE, PIONIRE I NADE

 

 

51. Trofej Srbije “Zlatni pojas” za poletarce, pionire i nade održan je u Čačku i to 02.04.2022. godine uz učešće takmičara iz 111 klubova.

 

Rezultati

 

NAJAVA TROFEJA SRBIJE “ZLATNI POJAS”

51. Trofej Srbije “Zlatni pojas” održaće se u Čačku i to 02.04.2022. godine za poletarce, pionire i nade, 09.04.2022. godine za seniore a 10.04.2022. godine za kadete, juniore i mlađe seniore.

 

Bilten za 02.04.2022.

Bilten za 09./10.04.2022.

Bilten – Dopis 1

Bilten – Dopis 2

Plan takmičenja za 02.04.2022.

Schedule / Plan takmičenja za 09.04.2022.

Schedule / Plan takmičenja za 10.04.2022.

Draw / Žreb za 09.04.2022.

Žreb za 10.04.2022.

 

DOPIS MINISTARSTVA OMLADINE I SPORTA O FISKALIZACIJI

Posle održanih sastanaka sa predstavnicima nadležnih nacionalnih sportskih saveza, dobili smo veliki broj pitanja, posebno sportskih udruženja i klubova koji su bili uključeni u online vebinar. Ministarstvo finansija je obavešteno o svim pitanjima koja su dostavljena od strane nadležnih nacionalnih sportskih saveza, sportskih udruženja i klubova. Na osnovu tih pitanja dostavljeni su odgovori koje vam prosleđujemo, kako biste upoznali svoje članice sa tumačenjima Zakona o fiskalizaciji.

Koristimo ovu priliku da vas još jednom podsetimo da u skladu sa Zakonom o fiskalizaciji, svi obveznici fiskalizacije su u obavezi da najkasnije do 30. aprila 2022. godine pređu na novi model fiskalizacije, koji podrazumeva upotrebu novog hardverskog ili softverskog rešenja. Obveznici fiskalizacije su u obavezi da putem portala Poreske uprave ePorezi prijave lokacije poslovnog prostora i poslovnih prostorija, a zatim putem istog portala imaju mogućnost da se prijave za subvencije za prelazak na novi model. Prijave za subvencije će moći da se podnesu u periodu od 15. marta do 5. aprila 2022. godine. Podsećamo i da je potrebno da preko elektronskog servisa za fiskalizaciju, autorizovane osobe traže izradu bezbednosnih elemenata za određeni PIB i određeni poslovni prostor koji su prijavili. Važno je da obveznik naruči bezbednosni element kada je spreman za efiskalizaciju, odnosno kada zna koji fiskalni uređaj će koristiti. Kada je reč o fiskalnim uređajima, Poreska uprava je do sada odobrila čak 225 elemenata elektronskog fiskalnog uređaja, a na adresi https://www.purs.gov.rs/fiskalizacija/eFiskalizacija/registar-odobrenih-elemenata-efu.html se nalazi spisak elemenata i proizvođača, kako bi se obveznici odlučili koji fiskalni uređaj će koristiti.

Pozivamo vas da u što kraćem roku ispunite obaveze koje su propisane Zakonom o fiskalizaciji, kako biste na što brži i jednostavniji način prešli na novi model e-fiskalizacije.

 

Pitanja i odgovori sa vebinara

 

ODRŽANO ŠKOLSKO PRVENSTVO SRBIJE

 

 

Školsko prvenstvo Srbije u karateu za učenike osnovnih i srednjih škola održano je  27.03.2022. godine u Čačku u Sportskoj sali Škole za osnovno i srednje obrazovanje »1. Novembar«.

 

Rezultati

 

ODRŽANO PRVENSTVO SRBIJE ZA SENIORE

 

 

16. Prvenstvo Srbije za seniore u katama pojedinačno i ekipno i borbama pojedinačno za seniorke i seniore održano je  26.03.2022. godine u Čačku u Sportskoj sali Škole za osnovno i srednje obrazovanje »1. Novembar« na kome su učestvovali takmičari koji su se kvalifikovali na regionalnim prvenstvima.

 

Rezultati

 

NOVE NOVINE U WKF TAKMIČARSKIM PRAVILIMA – KATA TIM 3+1

Svetska karate federacija WKF je objavila najnovije izmene u Takmičarskim pravilima među kojima je da kata tim ima jednog rezervnog takmičara. Sve nove novine su u prevodu označene crvenom bojom.

 

WKF Takmičarska pravila

 

ODRŽANO PRVENSTVO SRBIJE ZA POLETARCE, PIONIRE I NADE

 

 

 

Prvenstvo Srbije za poletarce, pionire i nade održano je u Smederevu u dva dana i to 19.03.2022. godine u katama i 20.03.2022. u borbama u organizaciji Karate federacije Srbije i Karate saveza Uže Srbije.

 

Kompletni rezultati

 

ROKADA TERMINA ZA ŠKOLSKO PRVENSTVO SRBIJE I PRVENSTVO SRBIJE ZA SENIORE

S obzirom na to da se 25. i 26. marta 2022. godine održavaju probni testovi male mature izvršena je izmena datuma održavanja Škokskog prvenstva Srbije koje će se održati u nedelju 27.03.2022. godine.

 

Prvenstvo Srbije za seniore u katama pojedinačno i ekipno i borbama pojedinačno za seniorke i seniore održaće se u subotu 26.03.2022. godine u Čačku u Sportskoj sali Škole za osnovno i srednje obrazovanje »1. Novembar«, Bulevar Vuka Karadžića 9.

 

Dopis KFS za Prvenstvo Srbije za seniore

Plan takmičenja za Prvenstvo Srbije za seniore

 

Školsko prvenstvo Srbije za učenike osnovnih i srednjih škola u karate sportu održaće se u nedelju 27.03.2022.  godine u Čačku u Sportskoj sali Škole za osnovno i srednje obrazovanje “1. Novembar”, Bulevar Vuka Karadžića 9 u organizaciji Saveza za školski sport Srbije i Karate federacije Srbije.

 

Dopis KFS za Školsko prvenstvo Srbije

Plan takmičenja za Školsko prvenstvo Srbije

 

PROGRAM FINANSIJSKE PODRŠKE OBVEZNICIMA FISKALIZACIJE

Na predlog Ministarstva privrede i Ministarstva finansija, Vlada je donela Uredbu o utvrđivanju Programa finansijske podrške obveznicima fiskalizacije za usklađivanje poslovanja sa Zakonom kojim se uređuje fiskalizacija.

Ovim Programom, koji je u prilogu, utvrđuje se: pravo na korišćenje finansijske podrške i obaveze korisnika finansijske podrške, način ostvarivanja prava, postupak realizacije Programa, gubitak prava na korišćenje finansijske podrške i praćenje programa.

U odeljku IV i V data su pojašnjenja u vezi sa postupkom ostvarivanja prava na subvenciju, odnosno finansijsku podršku za fiskalizaciju. Programom je utvrđen novi rok za podnošenje prijave za subvencije i on teče od 15. marta do 5. aprila, kako bi svi obveznici fiskalizacije koji se ranije nisu prijavili mogli da dobiju pomoć države. Podsećamo da je potpuna primena Zakona o fiskalizaciji obavezna od 1. maja 2022. godine.

U prilogu je ponovo dostavljeno mišljenje Ministarstva finansija sa odgovorima na postavljena pitanja posle održanog prvog sastanka 20. januara 2022. godine. Pitanja koja su postavljena putem mejla posle održanog vebinara prosleđena su Ministarstvu finansija, i nakon dobijanja odgovora od strane Ministarstva finansija biće dostavljena u najkraćem roku na dalje postupanje.

 

Uredba Vlade Srbije

Program finansijske podrške obveznicima fiskalizacije

Mišljenje Ministarstva finansija

 

BUDUĆNOST JE STIGLA

 

 

Multifunkcionalna dvorana Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije u Košutnjaku, čiji je Slavoljub Piper predsednik Upravnog odbora, će po projektu biti najmoderniji sportski objekat u regionu.

U novoj multifunkcionalnoj dvorani treniraće sedam Nacionalnih sportskih Saveza. Izgrađena je u skladu sa svim ekološkim standardima, a ono po čemu je posebno specifična je zeleni krov – prava mala oaza, na kojoj će biti vidikovac sa prirodnom travom. Krovna površina biće zatravljena i uklopljena, kao i ceo objekat, u celinu sa okolnim terenom i vegetacijom.

U ovom sportsko – rekreativnom objektu predviđeni su trening sadržaji i za karete, ali i sadržaji za medicinu sporta.

 

KONTROLNI MEČEVI REPREZENTACIJA HRVATSKE I SRBIJE

 

 

Karate federacija Srbije i Karate savez uže Srbije su u Kragujevcu u cilju realizacije priprema za predstojeće Prvenstvo Evrope za seniore realizovale kontrolne mečeve reprezentacija Hrvatske i Srbije. Predsednik KFS Slavoljub Piper izrazio je veliku zahvalnost predsedniku Hrvatskog karate saveza Davoru Cipeku i reprezentativcima na prijateljstvu i kvalitetnim mečevima.

 

U ČAČKU POČELA IZGRADNJA SPORTSKE SALE ZA KONTAKTNE SPORTOVE

 

 

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić i gradonačelnik Čačka Milun Todorović, predsednik Karate federacije Srbije Slavoljub Piper i čačanski reprezentativci Stefan Joksić i Milica Polužić postavili su kamen temeljac za fiskulturnu salu za Ekonomsku školu i salu za kontaktne sportove.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić je istakao da je Čačak grad sportskih šampiona, izrazivši veliko zadovoljstvo što se realizuje, kako je rekao, kapitalan projekat, kojim će karatisti dobiti „svoju kuću“ i naglasio je da bi Čačak trebalo da bude primer ostalim gradovima na osnovu toga koliko ulaže u sport.

 

ZABELEŽENI SUSRETI

 

Susret na vrhu
Susret sa fudbalskom legendom

 

NAJAVA PRVENSTVA SRBIJE ZA SENIORE 2021/2022

Prvenstvo Srbije za seniore u katama pojedinačno i ekipno i borbama pojedinačno za seniorke i seniore održaće se u nedelju 27.03.2022. godine u Čačku u Sportskoj sali Škole za osnovno i srednje obrazovanje »1. Novembar«, Bulevar Vuka Karadžića 9.

 

Dopis KFS

 

NAJAVA ŠKOLSKOG PRVENSTVA SRBIJE 2022

Školsko prvenstvo Srbije za učenike osnovnih i srednjih škola u karate sportu održaće se u subotu 26.03.2022. godine u Čačku u Sportskoj sali Škole za osnovno i srednje obrazovanje “1. Novembar”, Bulevar Vuka Karadžića 9 u organizaciji Saveza za školski sport Srbije i Karate federacije Srbije.

 

Dopis

 

NAJAVA PRVENSTVA SRBIJE ZA POLETARCE, PIONIRE I NADE 2021/2022.

Prvenstvo Srbije za poletarce, pionire i nade 2021/2022. održaće se u dva dana i to u subotu 19.03.2022. godine u katama za poletarce, pionire i nade pojedinačno i ekipno i u nedelju 20.03.2022. godine u borbama za pionire i nade pojedinačno i ekipno u Smederevu u “Sportskoj hali Smederevo”, Đure Daničića 6.

 

Dopis za Prvenstvo Srbije u katama za poletarce, pionire i nade

Dopis za Prvenstvo Srbije u borbama za pionire i nade

Plan takmičenja u katama

Plan takmičenja u borbama

 

VEBINAR O FISKALIZACIJI SPORTSKIH UDRUŽENJA I KLUBOVA

Ministarstvo omladine i sporta, Sektor za sport, organizovaće sastanak u formi vebinara, koji će se održati u četvrtak 24. februara 2022. godine sa početkom u 10 časova sa temom „Sportska udruženja i klubovi – novi model fiskalizacije”.

Tema vebinara je fiskalizacija sportskih udruženja i klubova, u skladu sa novim Zakonom o fiskalizaciji koji je u primeni od 1.11.2021. godine i održava u saradnji sa kolegama iz Ministarstva finansija.

 

Pristup sastanku

 

Više informacija

Opcije sastanka

 

KOMEMORACIJA LEGENDI KARATEA SNEŽANI PERIĆ

 

 

Na komemorativnom skupu u Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu od Snežane Perić oprostili su se njeni karatisti, prijatelji, poznanici i ljubitelji sporta i karatea u kojem je Snežana dodirnula zvezde pobede.

Od heroine srpskog karatea dirljivim rečima oprostili su se gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, predsednik Karate federacije Srbije Slavoljub Piper i drugi.

 

Sahrana Snežane Perić je 14.02.2022. godine u 14:45 na novom Bežanijskom groblju u Beogradu.

 

SRBIJA OSTALA BEZ VELIKE ŠAMPIONKE, PREMINULA JE SNEŽANA PERIĆ

 

In memoriam

1978. – 2022.

 

 

Snežana Perić, udata Pantić, poreklom iz Zrenjanina preminula je u Beogradu u 43. godini života posle duge borbe sa bolešću.

Ostaće upamćena je kao namlađi karate šampion sveta. Prvi put je osvojila svet u apsolutnoj kategoriji 2002. godine u Madridu a na Evropskom prvenstvu je trijumfovala 2006. godine.

Četrnaest medalja je Snežana donela našoj zemlji sa svetskih i evropskih prvenstava, odnosno Mediteranskih igara, kao najvažnijih takmičenja a bila je i 16 puta prvakinja države.

Predstavljala je Jugoslaviju, Srbiju i Crnu Goru i samostalnu Srbiju, kojoj je donela tri medalje, svetsku bronzu, jedno evropsko zlato i evropsku bronzu.

Osvojila sve što se osvojiti moglo. Smrt Snežane Perić je veliki udarac za sport.

 

Sahrana Snežane Perić će biti 14.02.2022. godine u 14:45 na Bežanijskom groblju.

 

ODRŽANA REDOVNA GODIŠNJA SKUPŠTINA KARATE FEDERACIJE SRBIJE

 

 

 

Redovna godišnja Skupština Karate federacije Srbije održana je 10.02.2022. godine u Čačku na kojoj je od 36 delegata sa pravom glasa kvorum formiralo prisutnih 35 delegata.

Na Skupštini, kojoj je presedavao predsednik KFSa gospodin Slavoljub Piper, jednoglasno su usvojeni Izveštaj o radu Karate federacije Srbije za 2021. godinu, Finasijski izveštaj KFSa za 2021. godinu, Finansijski plan KFSa za 2022. godinu i Plan rada KFSa za 2022. godinu.

 

INFORMACIJA ZA BALKANSKE SUDIJE

Iz bezbednosnih razloga (COVID-19), poslednje dve godine nije bilo obnavljanja licenci i važenje svih balkanskih licenci je produženo do decembra 2022. godine po istom principu kao i WKF i EKF.

 

Lista balkanskih sudija

 

NOVINE U WKF TAKMIČARSKIM PRAVILIMA

Svetska karate federacija WKF je objavila najnovije izmene u Takmičarskim pravilima a koje su stupile na snagu od 17.01.2022. godine. Sve novine su u prevodu a i u originalu označene crvenom bojom.

 

WKF Karate Competition Rules

WKF Takmičarska pravila

 

NAJNOVIJA IZMENA U KALENDARU WKF

Zbog nedostatka neophodnog blagovremenog i formalnog odobrenja marokanskih vlasti za održavanje takmičenja WKF je 19.01.2022. godine donela odluku da prvobitno planiranu za 11. do 13. marta 2022. Karate 1-Premijer ligu u Rabatu sada zakaže za termin od 13. do 15. maja 2022. godine zbog čega je i Karate federacija Srbije izvršila izmene u Kalendaru aktivnosti KFS.

 

Kalendar aktivnosti KFS

 

IZMENE U KALENDARU AKTIVNOSTI KFS

Usled izmena u kalendarima WKF i EKF Karate federacija Srbije je izvršila usaglašavanje i objavljuje izmenjeni Kalendar aktivnosti KFS.

 

Kalendar aktivnosti KFS

 

 

 

NOVA LISTA ZABRANJENIH SUPSTANCI

Svetska antidoping agencija objavila je novu Listu zabranjenih doping sredstava za 2022. godinu koju je usvojila i Antidoping agencija Republike Srbije na Upravnom Odboru održanom 23. decembra 2022.

Nova Lista zabranjenih doping sredstava najznačanije izmene je pretrpela u delu upotrebe glukokortikoida. Od 1. janura 2022. godine, kako stoji u zabranjenoj listi, svi glukokortikoidi su zabranjeni na takmičenju ako se primenjuju bilo kojim injekcionim, oralnim (uljučujući oralnu mukozu npr. bukalnim, gingivalnim, sublingvalnim) ili rektalnim putem.

Najveća promena u odnosu na prethodne godine je u delu koji navodi bilo koji injekcioni put gde se podrazumevaju intravensko, intramuskularno, periartikularno, intraartikularno, peritendinozno, intratendinozno, epiduralno, intratekalno, intraburzalno, davanje u leziju (npr. u keloid), intradermalno i subkutano davanje. Nekada je bila dozvoljena npr. primena glukokortikoida intraartikularno (lokalno u zglob) a od 2022. godine je zabranjena na takmičenju. Detaljno objašnjenje dato je u smernicama Svetske antidoping agencije koje je ADAS preveo i stavio dostupnim za sportiste i stručni tim.

ADAS savetuje sve sportiste koji u periodu od 10 dana pre takmičenja, uključujući i period tokom takmičenja, prime glukokortikoide (npr. Dexason, Lemod, Diprophos itd.) u bilo kom injekcionom obliku, konsultuju stručnjake u ADAS da bi dobili informaciju o mogućoj TUE (Therapeutical Use Exemptions – izuzeće za terapeutsku upotrebu) prijavi.

 

Dopis Antidoping agencija Republike Srbije

Lista zabranjenih doping sredstava 2022

Smernice WADA – Svetske antidoping agencije

WADA o novim pravilima vezanim za primenu glukokortikoida

 

JOVANA PREKOVIĆ SPORTISTA GODINE

 

Na kraju svake godine Olimpijski komitet Srbije sumira rezultate i proglašava najbolje sportiste. Ove godine im je bio zadatak bio mnogo lakši jer su u konkurenciji imali takmičarku koja je osvojila zlatne medalje na Olimpijskim igara u Tokiju, Svetskom prvenstvu u Dubaiju i Evropskom prvenstvu u Poreču na osnovu čega su za najbolju sportiskinju za 2021. godinu proglasili karatiskinju Jovanu Preković.

 

U svom obraćanju predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković osvrnuo se prvenstveno na izuzetne uspehe koje su ostvarili naši sportisti na prethodno održanim Olimpijskim igrama u uslovima nezapamćene globalne krize uslovljene korona virusom.

 

Predsednik Maljković obratio se sportistima i trenerima i zahvalio im se na dostojnom reprezentovanju naše zemlje na najvećem svetskom sportskom takmičenju. On je istakao da je u ostvarivanju vrhunskih rezultata veoma važna dobra i kvalitetna saradnja sa pravim i pouzdanim partnerima. Posebno je istakao saradnju sa nadležnim državnim institucijama – od predsednika Republike Srbije, preko Vlade, do Ministarstva omladine i sporta.

 

ODRŽANA PREMIJER LIGA SRBIJE ZA SENIORE I SENIORKE 2021/22

 

 

Premijer liga Srbije za seniore 2021/22 i Premijer liga Srbije za seniorke 2021/22 održani su 08.12.2021. godine u Kragujevcu.

 

Najuspešnije ekipe u Premjer ligi Srbije za seniore:

1. Borac, Čačak

2. Studentski grad, Beograd

3. Dinamo, Pančevo

 

Najuspešnije ekipe u Premjer ligi Srbije za seniorke:

1. Borac, Čačak

2. Niš, Niš

3. Kosovska Mitrovica

 

ODRŽANO PRVENSTVO SRBIJE ZA KADETE I JUNIORE I TROFEJ SRBIJE ZA MLAĐE SENIORE

 

 

Prvenstvo Srbije za kadete i juniore i Trofej Srbije za mlađe seniure održani su 04. i 05. decembra 2021. godine u Sportskoj hali “Strelište” u Pančevu na kome je nastupilo preko 500 takmičara iz 102 kluba i najuspešniji su bili: (1) Borac iz Čačka, (2) Hajduk iz Kule i (3) Čukarički Roda iz Beograda.

 

Rezultati za kedete i juniore

Rezultati za mlađe senioze

 

PRVENSTVO BALKANA ZA KADETE, JUNIORE I MLAĐE SENIORE

 

 

 

21. Prvenstvo Balkana za kadete, junior i mlađe senior održano je od 26. do 28. novembra 2021. godine u Rijeci u odličnoj organizaciji Hrvatskog karate saveza i na kome je učestvovao veliki broj takmičara iz 13 nacionalnih saveza.

 

U generalnom plasmanu reprezentacija Srbije sa osvojenih 7 zlatnih medalja, 8 srebrnih i 16 bronzanih zauzela je treće mesto iza reprezenacija Bosne i Hercegovine i Turske.

 

Zlatne medalje osvojili su: Milošević Neda u kategoriji kadetkinja kate pojedinačno, Dugonjić Uroš u kategoriji kadeta kate pojedinačno, Vučković Aleksandar u kategoriji kadeta borbe pojedinačno -57 kg, Milošević Ilija u kategoriji kadeta borbe pojedinačno 70+ kg, Marković Mihajlo u kategoriji juniora borbe pojedinačno -68 kg, Grčić Tamara u kategoriji mlađih seniorki borbe pojedinačno -50 kg i kata tim Srbije u kategoriji mlađih seniorki.

 

Srebrne medalje osvojili su:

Nikolić Dimitrije u kategoriji kadeta kate pojedinačno, Nijemčević Ana u kategoriji kadetkinja borbe pojedinačno 54+ kg, Blanuša Marko u kategoriji kadeta borbe pojedinačno -63 kg, Milutinović Aleksandra u kategoriji juniorki borbe pojedinačno -59 kg, Bulajić Vukan u kategoriji juniora borbe pojedinačno 76+ kg, Varsaković Minja u kategoriji mlađih seniorki borbe pojedinačno 68+ kg, tim kadetkinja u borbama ekipno i kata tim u kategoriji kadetkinja i juniorki.

 

Bronzane medalje osvojili su: Jovanović Sava u kategoriji kadetkinja kate pojedinačno, Rajić Dunja u kategoriji kadetkinja borbe pojedinačno 54+ kg, Novaković Strahinja u kategoriji kadeta borbe pojedinačno -57 kg, Bota Dijana u kategoriji juniorki borbe pojedinačno 59+ kg, Orlandić Petar u kategoriji juniora borbe pojedinačno -68 kg, Vasilić Mihajlo u kategoriji juniora borbe pojedinačno 76+ kg, Crnovčić Slavica u kategoriji mlađih seniorki kate pojedinačno, Subota Uros u kategoriji mlađih seniora kate pojedinačno, Janković Bojana u kategoriji mlađih seniorki borbe pojedinačno -55 kg, Seratlić Natalija u kategoriji mlađih seniorki borbe pojedinačno -55 kg, Živković Tamara u kategoriji mlađih seniorki borbe pojedinačno -61 kg, Perović Ivana u kategoriji mlađih seniorki borbe pojedinačno 68+ kg, juniorski tim u borbama ekipno, kata tim kadeta i junior, tim klađih seniorki u borbama ekipno i tim mlađih senior u borbama ekipno.

 

Izveštaj

 

NAJAVA PRVENSTVA SRBIJE ZA KADETE I JUNIORE

Prvenstvo Srbije za kadete i juniore u katama i borbama pojedinačno i ekipno održaće se 04. i 05. decembra 2021. godine u Pančevu u Hali sportova “Strelište”, ulica Radivoja Koraća 11.

 

Dopis KFS

Plan takmičenja

 

NAJAVA TROFEJA SRBIJE ZA MLAĐE SENIORE

Trofej Srbije za mlađe seniore u katama i borbama pojedinačno i ekipno održaće se 04.12.2021. godine u Pančevu u Hali sportova “Strelište”, ulica Radivoja Koraća 11.

 

Dopis KFS

Plan takmičenja

 

POČINJE PRVENSTVO BALKANA ZA KADETE, JUNIORE U MLAĐE SENIORE

Prvenstvo Balkana za kadete, juniore i mlađe seniore održava se od 26. do 28. novembra 2021. godine u Rijeci, Hrvatska na kome će učešće uzeti više od 700 takmičara iz svih balkanskih nacionalnih saveza.

 

Žreb za kate

Žreb za borbe

Plan takmičenja za 26.11.2021.

 

SREBRNA MEDALJA U BORBAMA EKIPNO ZA SRBIJU NA SVETSKOM PRVENSTVU

 

 

Na Svetskom prvenstvu za seniore, koje se održavalo u Dubaiju, Ujedinjeni Arapski Emirati, od 16. do 21. novembra 2021. godine tim Srbije u borbama ekipno u sastavu Slobodan Bitević, Vladimir Brezančić, Stefan Joksić, Ljubiša Marić , Đorđe Salapura, Đorđe Tešanović, Bogdan Trikoš u finalnom susretu je izgubio od ekipe Italije sa 3:0 i zauzeo drugo mesto ali je ukazao da nove generacije počinju da ispisuju novu istoriju karate sporta.

Na putu do finala tim Srbije u borbama ekipno je pobedio ekipu Švajcarske sa 3:0, ekipu Severne Makedonije sa 3:1, ekipu Azerbejdžana sa 3:1 i ekipu Uzbekistana sa 3:2.

Na ovom svetskom prvenstvu nastupili su takmičari iz 105 zemalja i reprezentacija Srbije je u generalnom plasmanu zauzela visoko šesto mesto iza (1) Japana, (2) Egipta, (3) Španije, (4) Italije i (5) Francuske.

 

Kompletan izveštaj

 

IVANA PEROVIĆ PETA NA SVETSKOM PRVENSTVU

 

 

Na Svetskom prvenstvu za seniore, koje se održava u Dubajiu, Ujedinjeni Arapski Emirati, od 16. do 21. novembra 2021. godine Ivana Perović je u borbama pojedinačno +68 kg u repasažu izgubila meč za za bronzanu medalju od takmičarkee iz Kazakstana Berultseva Sofyje i zauzela peto mesto.

Na putu do meča za medalju Ivana Perović je pobedila takmičarku iz Engleske Walters Rochelle sa 1:0, takmičarku iz Švajcarske Kaufmann Fabienne sa 2:1, takmičarku iz Norveške Orbaek Andersen Lotte sa 3:0 a zatim je izgubila meč od takmičarke iz Španije Torres Garcia Marie sa 0:1 da bi u repasažu pobedila takmičarku iz Mađarske Pap Dorottyu sa 1:1 i kvalifikovala se za meč za treće mesto.

 

ZLATO ZA JOVANU PREKOVIĆ NA SVETSKOM PRVENSTVU

 

 

Na Svetskom prvenstvu za seniore, koje se održava u Dubaiju, Ujedinjeni Arapski Emirati, od 16. do 21. novembra 2021. godine Jovana Preković je u finalnom meču u borbama pojedinačno -61 kg pobedila takmičarku iz Ukrajine Serogina Anitu sa 2:1 i osvojila zlatnu medalju.

 

U BORBAMA EKIPNO SRBIJA U FINALU NA SVETSKOM PRVENSTVU

 

DANAS

 

Na Svetskom prvenstvu za seniore, koje se održava u Dubaiju, Ujedinjeni Arapski Emirati, od 16. do 21. novembra 2021. godine tim Srbije u borbama ekipno u sastavu Slobodan Bitević, Vladimir Brezančić, Stefan Joksić, Ljubiša Marić , Đorđe Salapura, Đorđe Tešanović, Bogdan Trikoš se izborio za finale gde će se u nedelju 21.11.2021. u 16:05 časova po srednjeevropskom vremenu susresti sa ekipom Italije

Na putu do finala tim Srbije u borbama ekipno je pobedio ekipu Švajcarske sa 3:0, ekipu Severne Makedonije sa 3:1, ekipu Azerbejdžana sa 3:1 i ekipu Uzbekistana sa 3:2.

 

U NEDELJU

 

JELENA PETROVIĆ I MIROSLAV ILIĆ POLOŽILI ZA VIŠA SUDIJSKA ZVANJA

 

 

U okviru Svetskog prvenstva za seniore, koje se održava u Dubaiju, Ujedinjeni Arapski Emirati, od 16. do 21. novembra 2021. godine održano je polaganje za viša sudijska zvanja.

Jelena Petrović je položila za zvanje REFEREE B kumite a Miroslav Ilić za REFEREE A kumite i JUDGE A kata.

Nakon ovih ispita Miroslav Ilić je završio sa polaganjima i na evropskom i na svetskom nivou pošto je sada svetski a i evropski Karate Referee (ima sve položeno i za kate i za kumite).

Jelena Petrović ima još jednu stepenicu do svetskog karate Referija pošto joj nedostaje još Referee A kumite.

 

JOVANA PREKOVIĆ U FINALU SVETSKOG PRVENSTVA

Na Svetskom prvenstvu za seniore, koje se održava u Dubaiju, Ujedinjeni Arapski Emirati, od 16. do 21. novembra 2021. godine Jovana Preković se izborila za finale u borbama pojedinačno -61 kg gde će se u subotu 20.11.2021. u 14:20 časova po srednjeevropskom vremenu susresti sa takmičarkom iz Ukrajine Serogina Anitom.

Na putu do finala Jovana Preković je pobedila takmičarku iz Poljske Banaszczyk Dorotu sa 4:0, takmičarku iz Perua Grande Alexandru sa 5:0, takmičarku iz Alžira Midi Chaimu sa 8:0 i takmičarku iz Slovačke Suchankova Ingridu sa 3:2.

 

NAJAVA PRVENSTVA BALKANA ZA KADETE, JUNIORE I MLAĐE SENIORE

Prvenstvo Balkana za kadete, juniore i mlađe seniore održače se od 26. do 28. novembra 2021. godine u Rijeci, Hrvatska.

 

Bilten 1

 

ODRŽANO PRVENSTVO BALKANA ZA DECU, VETERANE I SENIORE

 

 

23. Prvenstvo Balkana za seniore, 4. Prvenstvo Balkana za veterane i 25. Prvenstvo Balkana za decu održano je 15.-17. oktobra 2021. godine u Poreču u odličnoj organizaciji Hrvatske karate unije i na kojima je učestvovao veliki broj takmičara iz 10 zemalja.

 

U generalnom plasmanu najuspešnija je bila reprezentacija Srbije sa osvojenih 21 zlatnih medalja, 17 srebrnih i 29 bronzanih a ispred reprezenacija Bosne i Hercegovine sa 17 zlatnih medalja, 20 srebrnih i 43 bronzanih, dok je na trećem mestu reprezentacija Crne gore sa osvojenih 13 zlatnih medalja, 15 srebrnih i 18 bronzanih.

 

Izveštaj

 

ODRŽAN TROFEJ SRBIJE – BEOGRADSKI POBEDNIK

 

 

Trofej Srbije – Beogradski pobednik održan je 09.10.2021. godine u Hali sportova “Ranko Žeravica” na Novom Beogradu uz učešće takmičara iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije.

 

Rezultati

 

NAJAVA TROFEJ